Moj pokušaj

Pratite Vaš uzgoj i napredak, ovdje objavite Dnevnik Uzgoja
Malbasha
rank6
rank6
Has thanked: 13 times
Been thanked: 16 times

Re: moj pokušaj

Post Postao/la Malbasha »

ma netreba se toliko radit to ka po šabloni, tj guideu, on je napisan super al vise radi primjera. kao sta je i gori red rekla da minimalno stelirizira sprice, prije bi reka da ih samo opere nego stelirizira po tome :D
ti pitas npr os zalipit rupicu u vati kad je probusis iglom, pa zasto sluzi vata nego da zrak ne ulazi,...ocu rec da triba samo malo promislit zasto i kako a ne se drzat doslovno svake rijeci u guideu ;)

isto neko je pita kolko dugo gljivu triba drzat na svijetlu...pa samo promislis kako gljiva raste u prirodi i di raste? i skuzis da joj dan traje bice 10ak sati, a raste ispod stabala, skriveni mjesta itd, znaci ne direktno na suncu, i eto ga sve znas.. :)
kontaminacija
rank5
rank5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Post Postao/la kontaminacija »

hey društvo, evo da se javim.
kupio sam overkill grijač za akvarij. bila dioba između 15ow i 250w,, kad kažem ajde 10kn razlike u cijeni nije mnoštvo i kupim jači... i dobro da sam ga kupio.
prvo sam imao u planu napraviti "heating bomb" tj staviti grijač u bocu od 2 ili 2.5 litara vode i to u plastični kontenjer a okolo toga staklenke.
nooo... to se pokazalo kao slabo i nije mogno postizati veće temperature od cca 22 ili 23----
morao sam brzo djelovati i djelovao sam :)
prvo sam kontao nabaviti dvije kante od kreča jednake,, al sve ove što imam doma su nekako prljave i bezvezne.. pošto stvarno nemam ni lipe više (zadnje pare sam uložio u ovo) pronađem doma prijenosni frižider.
popt ovoga
slika

njega sam rastavio, izvadio stiropol iz stjenki za kasnije ako ga ikada budem više slagao da imam.
unutra natočio vode i zavezao nekim žnjirancima za krajeve pošto nebi ga baš bušio a volim ga nositi na more pa ajde da nebudem demolator... nego da sve to nekad opet može raditi....
i napokon sam postigao 28 stupnjeva koliko mi i treba u njemu... baš bilo veselje. stoji mi u wcu a jedan dan bio sušio kosu i isključio grijač da bi uštekao fen. vratio se za par sati kad on isljkučen... unutra temperatura 19.3, ajemeeeee šta sad! brzo uštekaj!

i tako svaki dan ja otvorim svoj frižiderčić da vidim kako temperatura, kako vlaga a svakih par dana pogledam i kako su staklenke.... i uglavnom DANAS PRIMJETIM PRVE ZNAKOVE MYC-a!! joj kako sam bio sretan. na jedno tri mjesta na ovoj najmanjoj staklenci koja je druga vrsta i nju sam jedno tjedan dana prije stavio na ormar na neku normalnu temperaturu pa ju kasnije preselio u frižiderčić...

bio sam prebacivao sporu u vodu i sad kao idem "probuditi" spore,,,, uvučem vodu u špricer i sad vraćam tu vodu natrag.... i odjedamput od tog pritiska igla završi u toj vodi!!! AJMEEE PA NISAM NIJEDNU ŠPRICU UZEO SVE JE OŠLO KVRAGU! imao sam sa strane steriliziranu pincetu koja je doduše malo hrđava i brže bolej trgaj foliju i izvadio tu iglu glupu.... kasnije sam napunio toga 6 šprica i baš sam ih išao staviti da vidim jesam li možda zeznuo stvar s time što mi je igla tako završila pa sad čekam još koji dan da vidim hoće li mi se myc pojaviti i na ostalim teglicama....

---
konkretno ovih dana razmišljam o fruiting chamberu. okolo po forumima vidim da ljudi stavljaju u martine ormare,. ima kod nas nešto slično u kauflandu košta 150kn al nije prozirno a i puno je to para....
pa sam ja mislio ili u stari ormar ili u stari frižider. frižider mi se čak čini i boljom idejom pošto je onako više "DIHT" a i incognito je ako tako treba da bude... idem sutra baš u potragu ako nađem jedan stari firžider onda ću ga uzeti.

pa mi se postavlja nekoliko pitanja.
- grijanje sam mislio riješiti tako što bi na dno fridža stavio radijator uljni koji bi bio spojen na termostat koji bi održavao zadanu temperaturu.
- vlagu sam mislio riješiti preko ovlaživača zraka. nemogu naći perlit a i da ga nađem koštao bi me ko i ovaj ovlaživač. njega sam kupio na aukcijaam za 16okn sa dostavom... tako da mislim da mi je to ok samo mi se sad nameće pitanje kako ću održavati zadanu vlagu u zraku ? mislim nije ok da bude 100% ako sam ja dobro shvatio, tako da mi preostaje to da smislim ili da spojim na tajmer pa da svakih par sati on malo proradi,,, tu bi trebao malo kalkulacije nabaciti da ispadne svaka 4 sata 15 minuta ili svakih 6 sati 10 min i sl.
- prozračivanje. e to me pošteno muči i nemam nikakve ideje kako ću to riješiti. i to bi riješio na neki automatski način a pada mi na pamet ventilator od one cirkulacije zraka od auta koji se da naći do cca 50 kn polovan i radi na 12v. samo što bi onda u tom slučaju stavio hepa filter na ulaz toga zraka a i mora biti neki izlaz..... to ću još vidjeti kako šta.....

evo,,, poprično puno teksta svašta a ništa rečeno i ostalo,,,
pa se čitamo kad postavim slike malo.
Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 708 times

Post Postao/la Red »

Meni je zbilja jako jako drago sto si ti tako aktivan i voljan osmisliti sve da bude tip top, ali zbilja mislim da si kompliciraš zivot ;)

pogotovo, vrlo brzo ce doci toplo vrijeme i potreba za grijanjem uopce nece biti potrebna. a prozracivat mozes 3 puta na dan, otvarajuci poklopac... vlaga se sama regulira u tako malim prostorima.

http://themajka.com/viewtopic.php?f=26&t=40 na dnu ove teme imas jedan fajl i par ideja kako napraviti terarium i fruitnig komoru, pa ti mozda ovo da koju ideju extra oko pitanja kojih imaš. ima par varijanti i vrlo su jednostavne, mozda ti pomogne...

znam kada je temp u kuci oko 25 ja tu prestajem grijat sve. jer zbilja nema potrebe. vlagu nikada ne zam kolika je ali znam da je sigurno niza ako otvaram kontejner vise puta na dan, ponekad cak i ostavim vrlo malo otvoren poklopac da konstantno utjece svijez zrak, mada onda dolazi do rizika da ti se nastane neki nametnici i mušice.

inace je dovoljno probušiti neku vecu rupu i zatvorit je filerom nekakvim, cisto da ne ulaze sranja, ali sada ne znam kako ces bušiti taj frizider, šteta bi bilo...

nisam pametna sto da ti kazem, ja sam sve uvijek svela na neki minimu komplikacije, jer vjerujem posto nisam pro niti me zanima kolicina uroda i sl. da se i sa jednostavnim terarijom koji je ovdje i opisan, moze čuda napraviti :D

puno puta su me ispitivali o tako nekim većim kerefekama, ali zbilja nisam upucena. znam u teoriji sve te varijacije na temu, ali su se meni pokazale nepotrebne, posto mi nije cilj uzgojit ne znam koliko toga, vec cisto da se igram i da ponesto mozda i dobijem :P a to se i na najjendosatvniji nacin pokazalo kao sasvim dovoljan trud...

mozda dobijes koju extra ideju iz onog fajla, pa javi sto si novo smislio :ymsmug:

mozda si ti to malo obrnutim redom krenuo... trebao si cisto radi zabave pokušat uzgojiti nesto uz minimum alata i komplikacija. jer steta je toliko toga nabaviti i onda se muciti i jos uvijek uciti i upoznavati se sa uzgojem. volim ljudima savjetovat da prvo pokusaju uzgojiti nesto a onda ako uspiju, onda mogu jos bolji plan osmisliti za kasniji uzgoj, kada su vec nesto naucili ;) jerv idis i sam da je teorija jedno a praksa nesto potpuno drugacije...

a to sto ti je igla upala :D hahaha i meni se to desilo par puta, ma nista, pinceta i van sa iglom. ako je sve sterilno i tip top, nema straha...

SRETNO i javi sto si smilio :-B
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Ustvari ti je temperatura od 23 bolja nego 28 za micelij, na višim temperaturama bakterije odmah počnu divljat, a samom miceliju najviše pogoduju temperature oko 25. Al nema veze, ako si dobro sterilizirao u ekspress loncu, onda bi trebalo sve bit ok.

Hm, iskreno, mislim da frižider nije dobra ideja za fruiting chamber. Kao prvo, čini mi se malo pretjerano i preveliko za nekoliko tegli, za par posuda ti je sasvim dovoljna neka prozirna plastična posuda, ako nemaš perlita možeš staviti one glinene kuglice na dno. Čak i vreća od 10L za svaku posudu posebno je dobra. Kako misliš riješit osvjetljenje u tom frižideru? I grijanje ti nikako netreba, 20*C je sasvim dovoljno za rast.
Ustvari možda bi sve to mogao riješit tako da skineš vrata od frižidera, preko objesiš komad tanke plastike ili najlona kojeg ne zaljepiš potpuno, nego samo na vrhu da zrak može cirkulirati. Na dno staviš ovlaživač na tajmer, pustiš da diše i negdje pri vrhu (izvana) objesiš 6500K flourescentnu žarulju.

EDIT: Eto ljepo ti je Red sve već rekla, kompliciraš si život nepotrebno! ;)
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Zagber

Post Postao/la Zagber »

Nevezano uz temu. Dobih prvi print ikad sa FRSE i stgao je neki "colombian", ako netko zna o cemu je rijec necu odbit odgovor. :D
Ono malo sta sam trazio po netu nije neko objasnjenje. U stvari sam uspio dobiti samo fotku. Nema niti na wikipediji...

Gledao sam malo po FRSE-u i oni nemaju bas nekih printova vise za djelit. Kao da su potrosili sve zalihe

Tnx
HypnoToad
Moderator
Moderator

Psylocibe cubensis ko i svaki drugi, koji potječe iz Kolumbije.
Pa i jesu potrošili skoro sve zalihe, al kolko sam vidio, sad su dobii dosta novih printova i uskoro će apdejtat stranicu.
Zagber

Post Postao/la Zagber »

:D hehe, pitam za jacinu, doziranje i takve neke finese. Nebih htio pogrijesit odmah u startu... :))
HypnoToad
Moderator
Moderator

Opet kažem, Psylocibe cubensis. Sve su više manje iste, razlike u jačini su minimalne, i ovise o mnogo genetičkih i vanjskih faktora. Svaki print ti je čisti rulet, možeš dobit bolje gljive, s dominantnim genima, ili možeš dobit nešto šta nema veze niti sa jednim opisom tog "strejna" koji možeš nać na netu. Strejnovi su uglavnom marketinški trik, i većinom označavaju gdje je originalna gljiva pronađena.
Al ajmo više ne zatrpavat čovjekovu temu s offtopicom ;)
kontaminacija
rank5
rank5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Post Postao/la kontaminacija »

offtopic je u mojoj temi dobrodošao :)))

i sam sam veliki offtopičar! xD

ee evo baš sam jutros u standardnom pregledu svojih staklenki primjetio da mi se myc počeo razvijati i u ovim ostalim staklenkama,... jest da je samo točkica na par mjesta,,, pa tako da kako stvari se čine da sam uspio bez obzira na kontaminaciju,,,,, ili će to doći do vidjela tek kasnije :S

no nema veze, VESELJE i fešta ;)

šteta za fsre što im je nestalo printeva ali kako stvari stoje da će se opet ideja trgnuti i oživjeti što mi je baš drago :)

---
idem danas u trgovinu građevinskog materijala po kasele crne građevinarske. mislio sam uzeti dvije pa ću spojiti ovlaživač zraka na njih dvije pa da vidimo....
fridž, odustajem od toga...

koliku vi vlagu relativnu držite u vašim boxovima ? jel ok 85 - 90%,,, ili čak i više ???
Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 708 times

Post Postao/la Red »

Pa ja ti iskreno nemam pojma kolika je jer je ne pratim, ali trebala bi biti oko 70-80%, vise je potrebno samo kada se mica razvija...
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Odgovori