Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
dr.manijak
rank14
rank14
Has thanked: 101 time
Been thanked: 232 times

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la dr.manijak »

HypnoToad je napisao/la:Da to žućkasto su metaboliti, ako su na miceliju, da su na nekoloniziranom zrnju onda mogu bit bakterije.
Ovisi di kupiš, ja kolko sam gledao raž pola kile je nekih 9 kn, pšenica 7, a hrana za kanarince (proso i zob bez dodanih vitamina) je 11 za kilu. Meni je to najdraže zrnje, najjeftinije, a pola tegle mi je dovoljno za 5 litara piljevine, jer su zrna srtna i dobro se rasporede.
Ja sam jednom daaaavno kad sam zadnji put uzgajao cubensis pomiješao coco coir, slamu, perlit, glisnjak, kavu i dobio sam cijelu površinu prekrivenu ogromnim gljivama, mislim da je bilo preko kilu svježih od početne 3 tegle zrnja.
Hypno, ajde molim te ako ti nije tesko da mi kazes prema kojim razmerama si radio to mesanje kafe, perlita, coco coir, slame i glistenjaka?
I kako i koliko si sterilisao.
bas bih to pokusao jer bih nesto malo drugacije da eksperimentisem, inace imam i konjski izmet osusen vec meseca.
Posalji mi na PM ili ostavi ovde ako te ne mrzi.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Uf, ima već koja godina od toga, stvarno se više ne sjećam. Uvijek manje više od oka miješam substrat. Mislim da sam stavio negdje pola bloka coira, pola litre slame izrezane na komade 1-2 cm, pola litre glisnjaka, jednu punu šalicu taloga od kave, možda nekih pola litre perlita i šalicu gipsa.
Slamu sam posebno namočio u razrijeđenoj kavi (od tud sam uzeo talog), pomiješao sve sastojke i dodavao mlake vode dok nije dostiglo field capacity. U loncu sam onda to zagrijao do 70 stupnjeva i održavao tu temperaturu nekih sat vremena. Danas bi to pasterizirao u teglama, tada nisam znao. Takvu mješavinu je jako važno pasterizirati a ne sterilizirati, jer sterilizacija ubija čak i one dobre mikrobe koji tjedan-dva spriječavaju kontaminicaijske plijesni da proklijaju.
Konjski izmet, vermikulit, gips i malo taloga od kave ti jako dobro funkcionira.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
dr.manijak
rank14
rank14

A sad ja opet sa pitanjem na koj nacin da pasterizujem konjski izmet,gips, kafu, i vermikulit, nemam termometar jel moze nekako bez njega?
HypnoToad
Moderator
Moderator

Nemože. Nikako.
Tu je temperatura izuzetno važna jer je moraš održavat između 60 i 70 stupnjeva celzijusa 60 - 90 minuta. Nikako nesmije prijeći 75 stupnjeva duže od minutu-dvije.
Mislim, sve se uvijek može, ali sterilizirani substrat je raj za zelene plijesni i bacillus bakterije..
wizard.hannah
rank6
rank6
Has thanked: 35 times
Been thanked: 16 times

Post Postao/la wizard.hannah »

Fino..fino. Reci mi...što je potrebno za bukovače? Koja temperatura i ostalo? Spore? Ima neki very good site koji savjetuješ? Jer bih štel malo bukovački doma vu podrumu u bački.
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
HypnoToad
Moderator
Moderator

Paa.. Evo tu je jedan gajd za početnike koji sam napisao pred nekih godinu dana, pogledaj malo to i pokušaj, nije komplicirano.
http://themajka.com/kloniranje-i-uzgoj- ... -t124.html
dr.manijak
rank14
rank14

Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 708 times

Post Postao/la Red »

da vas odmah zaustavim od OFFtopika, tu imate cijeli forum da o tome pisete

Jestive i ljekovite Gljive i Uzgoj

hvala :thumbsup:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Zumzo
rank2
rank2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post Postao/la Zumzo »

mali update :) Teglice/čaše se još uvijek koloniziraju. Još uvijek nema znakova kontaminacije ni u jednoj *kuckuc*, drž'te fige da tako i ostane.
Polagano pripremam materijale za fazu nakon potpune kolonizacije, pa evo pitanja:

1) Koliko mi supstrata treba? Jedna teglica? Teglica i čaša? Teglica i 2 čaše? etc.

http://www.flickr.com/photos/60352167@N07/5517529236/

2) Je li ova plastična posudica dovoljna za sljedeću fazu ili je potrebno nešto veće?

http://www.flickr.com/photos/60352167@N07/5516953601/
http://www.flickr.com/photos/60352167@N07/5517543060/

3) Po vašoj procjeni, koliko bih još trebao pričekati za otvaranje teglica bez rizika od kontaminacije?
4) Čisto za provjeru - "vermikulit ispod kukuruza, vermikulit iznad kukuruza" je metoda koja dobro funkcionira?

Hvala ^^
dr.manijak
rank14
rank14

Pa neizvesno je jos koliko, ja mislim oko 5-6 dana do vadjenja kukuruza.
A koliko kukuruza u teglicama toliko substrata, recimo ako imas teglicu kukuruza treba ti teglica substrata. :thumbsup:
Odgovori