Last minute pitanja
- HypnoToad
- Moderator

- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
Re: Last minute pitanja
Ja samo govorim ljudima što je bolje. Nitko te ne tjera da koristiš coco coir. Coco coir je prilično hranjiv i gljive ga mogu probavljat uz to što služi kao zaliha vode. Znači bilo bi dobro koristit ga kao substrat a ne kao kejsing, tj. pomiješanog sa zrnjem i potpuno kolonizaranog, a ne na vrhu. Kejsing je samo sloj koji stvara mikroklimu pogodnu za tjeranje raži da izbaci koju gljivu. To možda donekle funkcionira za Psilocybe cubensis, al za bilo koju drugu vrstu, možeš zaboravit.
Uglavnom, ako ćeš koristit kejsanu raž, onda ti je sam vermikulit sasvim dobar, coco coir nema smisla.
Dr. manijak, da i ja mrzim te proklete muhe, teško ih se riješit, one žute ljepljive trake funkcioniraju ok, ili stavi u neku čašu malo octa i stavi je u FC.
Uglavnom, ako ćeš koristit kejsanu raž, onda ti je sam vermikulit sasvim dobar, coco coir nema smisla.
Dr. manijak, da i ja mrzim te proklete muhe, teško ih se riješit, one žute ljepljive trake funkcioniraju ok, ili stavi u neku čašu malo octa i stavi je u FC.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
- wizard.hannah
- rank6

- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 16 times
Ja neznam zašto praviti novotarije na iskušanim i dobrim vermit-perlit batchevima. Da, ja koristim perlit. Manje se zarazuje-nije ga potrebno sterilizirat. Sa vermitom sam imal beda...a od kad perlit koristim je sve zerr good.
Možeš coco probati..ali jedan..experimentalni. Ja si uvijek jedan napravim tako. Ili govno od krave-lišće-piljevina-več štogod. Plus klimatski uvjeti. Kadkada imaš plus kadkada minus. Jednom bude super plus...
Možeš coco probati..ali jedan..experimentalni. Ja si uvijek jedan napravim tako. Ili govno od krave-lišće-piljevina-več štogod. Plus klimatski uvjeti. Kadkada imaš plus kadkada minus. Jednom bude super plus...
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
Da imaju one koje samo rastu na balegi i slami ?
Zarazila fredica i kantu hrane za kanarinčeke i bome se hvata bolje micelij neg za raž, ali je pre pre skupa hrana.
Zaš toliko vermikulita jer tko zna akd ga trebam, svako malo neš treba vermikulit ili su gljive ili biljke jednostavno kao dodatak zemlji je presavrđen.
Ok zanjde pitanje pošto je kraj kolonizacije na bijelome malo kad se kondenzirala uhvatila vlaga između stjenke i micelija nekak je žućkasto, ne micelij, nema mirisa nema niš takvoga , pretpostavljam da je to od metabolizma gljivica?
Zarazila fredica i kantu hrane za kanarinčeke i bome se hvata bolje micelij neg za raž, ali je pre pre skupa hrana.
Zaš toliko vermikulita jer tko zna akd ga trebam, svako malo neš treba vermikulit ili su gljive ili biljke jednostavno kao dodatak zemlji je presavrđen.
Ok zanjde pitanje pošto je kraj kolonizacije na bijelome malo kad se kondenzirala uhvatila vlaga između stjenke i micelija nekak je žućkasto, ne micelij, nema mirisa nema niš takvoga , pretpostavljam da je to od metabolizma gljivica?
- HypnoToad
- Moderator

Da to žućkasto su metaboliti, ako su na miceliju, da su na nekoloniziranom zrnju onda mogu bit bakterije.
Ovisi di kupiš, ja kolko sam gledao raž pola kile je nekih 9 kn, pšenica 7, a hrana za kanarince (proso i zob bez dodanih vitamina) je 11 za kilu. Meni je to najdraže zrnje, najjeftinije, a pola tegle mi je dovoljno za 5 litara piljevine, jer su zrna srtna i dobro se rasporede.
Ja sam jednom daaaavno kad sam zadnji put uzgajao cubensis pomiješao coco coir, slamu, perlit, glisnjak, kavu i dobio sam cijelu površinu prekrivenu ogromnim gljivama, mislim da je bilo preko kilu svježih od početne 3 tegle zrnja.
Ovisi di kupiš, ja kolko sam gledao raž pola kile je nekih 9 kn, pšenica 7, a hrana za kanarince (proso i zob bez dodanih vitamina) je 11 za kilu. Meni je to najdraže zrnje, najjeftinije, a pola tegle mi je dovoljno za 5 litara piljevine, jer su zrna srtna i dobro se rasporede.
Ja sam jednom daaaavno kad sam zadnji put uzgajao cubensis pomiješao coco coir, slamu, perlit, glisnjak, kavu i dobio sam cijelu površinu prekrivenu ogromnim gljivama, mislim da je bilo preko kilu svježih od početne 3 tegle zrnja.
- wizard.hannah
- rank6

Čini mi se da imaš"bakterijsku upalu". Žučkaso? Ako počne curiti van "upala je ziher". Pin heads nisu takve makar...svašta sam vidio.
Hypno..koje vuglji sad koristiš? Koje sadiš i na koji način. Volio bih čuti ili vidjeti link kako radiš. thanx
Hypno..koje vuglji sad koristiš? Koje sadiš i na koji način. Volio bih čuti ili vidjeti link kako radiš. thanx
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
- HypnoToad
- Moderator

Sad se uglavnom bavim shiitakeom i Pleurotus eryngii, uz to bacim koju vreću bukovača, jablanovače i još nekih. Uskoro se želim posve posvetit ljekovitima, reishi i cordyceps. Nažalost nemam nikakve dnevnike uzgoja, ljen sam slikat.
A aktivnim gljivama se ne bavim, dosadne su mi a nikakve koristi od njih. Pogotovo cubensis. Mada su mi sad zanimljivi Gymnopilus spectabilis, nitko ih nije uspješno uzgojio indoors, a prema reportima efekti su zanimljivi, jer ima neke druge spojeve, jako blagi veseli i opušteni trip. Pa možda pokušam to.
Psilocybe mexicana i Panaeolus cyanescens su isto zanimljivi...
A aktivnim gljivama se ne bavim, dosadne su mi a nikakve koristi od njih. Pogotovo cubensis. Mada su mi sad zanimljivi Gymnopilus spectabilis, nitko ih nije uspješno uzgojio indoors, a prema reportima efekti su zanimljivi, jer ima neke druge spojeve, jako blagi veseli i opušteni trip. Pa možda pokušam to.
Psilocybe mexicana i Panaeolus cyanescens su isto zanimljivi...
Da žućasti kondenzat između bijeloga micelija i stjenke, ma nije bakterijska uvjek viđam to otkako god sam uzgajao se to pojavi baš pri kraju....
Hypno za shittake se zanimam (samo čepiče) ali ja nemam živaca niti čistoće se bakćat s tim, ono kraj terarija mimosa hostillis, onda 20ak lophophora, duhanski dim, agrobacteriuma koliko hoćeš začudo pa i ovako uspjevaju, tako da davam ljudima koji su "čisti" da razvijaju.....
Hypno za shittake se zanimam (samo čepiče) ali ja nemam živaca niti čistoće se bakćat s tim, ono kraj terarija mimosa hostillis, onda 20ak lophophora, duhanski dim, agrobacteriuma koliko hoćeš začudo pa i ovako uspjevaju, tako da davam ljudima koji su "čisti" da razvijaju.....
- wizard.hannah
- rank6

CAM je napisao/la:Da žućasti kondenzat između bijeloga micelija i stjenke, ma nije bakterijska uvjek viđam to otkako god sam uzgajao se to pojavi baš pri kraju....
BURKY..JA OVO NE KUŽIM...ŠTO SI NAPISAO! PRIJE JE ISTO BILO ZEZNUTO..ALI OVO JE FULL ZEZUTO.
P.S. CAPS LOCK JE SLUČAJNO ...PA DA NE BRIŠEM
ako si mislio "čisti" mislo sam na bliske prijatelje koji nemaju uspjeha u razvijanju micelija pa ja im dam svoje staklenke , meni je faza stvaranja fruitbodysa najneuspješnija 
- wizard.hannah
- rank6

Nisam skužio cijeli post zadnji...a moguče da i prezadnji...nisi HR?