Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la HypnoToad »

A to ćeš morat sam odlučit, jer nema "pravog" načina. Kada protreseš ide nešto brže jer se zrnje rasporedi, ali isto tako može i stat iz ko zna kojeg razloga.
Ja osobno protresem bar jednom, jer uglavnom radim s takvim vrstama koje stvore izrazito gust i čvrst micelij, i nakon 100% kolonizacije bi ih bilo jako teško protrest, a nemgu si priuštit da ih razbijam s vilicom.
Tako da nek te to vodi, ako ih misliš razbijat vilicom i vadit komade, ne tresi, ako ih želiš sve razdvojit i istresat iz tegle, onda i sad protresi.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
jtrax
rank5
rank5
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Post Postao/la jtrax »

ok..cim bude 1/3 onda budem protresel..meni se sto pametnije čini
jtrax
rank5
rank5

Post Postao/la jtrax »

evo micelij se fino razvija. malo sporije ali nije bitno. ovih par slika to je sve sa jedne staklenke. ostale imaju vise inokulacijskih tocaka ali jos su jako male.

http://img708.imageshack.us/i/58934303.jpg/

http://img132.imageshack.us/i/54596622.jpg/

http://img37.imageshack.us/i/33880834.jpg/

nije bas 1/3 ali lagano ide prema tomu..da još pričekam ili je to nebitno i mogu odmah protresti? :-?
Malbasha
rank6
rank6
Has thanked: 13 times
Been thanked: 16 times

Post Postao/la Malbasha »

jel mi se čini il se ti to malo previse brines o tome kad ces ih protrest :bigsmilee:
meni je moja tegla bila dala znak, pa sam tocno osjetio kad je treba protrest, pazljivo je promotri pa ces ga vjerojatno i ti uočit (btw znak se obicno pojavi kad dodje do 1/3 :)) )

i da, sretno s uzgojem :winkk:
jtrax
rank5
rank5

Post Postao/la jtrax »

hahahhaha..istina..prvi put da radim nesto takvo i previse brinem.inace sam takav.. kad se primim necega ulazim u detalje i previse sm naporan... :thumbsup:
dr.manijak
rank14
rank14
Has thanked: 101 time
Been thanked: 232 times

Post Postao/la dr.manijak »

Treba mi hitan odgovor!
jel mogu da potopim raz u pijecu vodu sa cesme?
Vec sam sipao vodu sa cesme, jel to moze da smeta, recite mi da ne unistim print za dzabe.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Malbasha
rank6
rank6
Has thanked: 13 times

Post Postao/la Malbasha »

raz se sterilizira iza, tako da ne smeta sta se tice bakterija, a ne smeta ni kamenac...
btw kako bi unistio print? stavi 1/10 printa u spricu ne cijeli...neznam sta imas al eto ako ne znas u 1x1mm printa ima milja spora,a dovoljno je da se jedna oplodi u tegli
dr.manijak
rank14
rank14
Has thanked: 101 time
Been thanked: 232 times

Post Postao/la dr.manijak »

Ok, ma mislio sam da se ne maltretiram ponovo sa svime a onda da ne bude nista. :/_
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
wizard.hannah
rank6
rank6
Has thanked: 35 times

Re: Vermikulit i gdje ga nabaviti?

Post Postao/la wizard.hannah »

Hypnotoad...veliš da je perlit ili vermit nepotreban za uzgoj gljiva, za uzgoj micelija? Istina je. Ali reci mi koliko brže idu kolonizirane vermit-rice jarovi od rice solo? Još ak fulaš malo sa vodom..previše zalijepi rižu jednu o drugu i neče rasti...ili premalo pa zaraza puno prije pukne van. Najčešće bakterijska. Znaš ono kad cake dobije slatkast miris, a iz dijelova cakea curi "gnoj".

Ja zato volim perlit.vermit. Trenutno perlitom radim jer ga imam, imam 4 kile pod krevetom. Uff..puno je to volumena!

Reci mi što radiš kad ti cake da 3-4 flusha ali vidiš da nije iscrpljen potpuno? Ja sam ga utopio u vodi svaki put nakon flasha...i nakon 7-10 dana izađe za dobru porciju. Ovo je sad 8 flush. I opet znam da ima još energije za 2 ogromna flusha! Po težini cakea to vidiš. Skužio sam to davno...ako je cake težak 25grama iz njega če plus voda izači minimalno još 75-100grama gljiva. Ali teško je potaknuti rast...voda nemre uči unutra. Dali da ga podrobim i pomješam sa perlitom? Imaš ideje?

A druga stvar je cake (experimentalni) kojeg sam napravio od riže-perlita i kravljeg govna. Do pola je koloniziran i stao...stajao tako 10 dana i sada počele gljive na vrhu rasti. I okolo jara. Frka mi je razbiti jar da ne zarazim necoloniziran doljni dio!

Dal ti svoje cakeove drobiš i mješaš sa perlito ili ih pustiš kakvi jesu u chamber?

P.S.
Di mogu kupiti 250ml jarove? Da ne koristim od feferona i krastavaca više..jer moram ih razbit...usko grlo.

Thanx hypno-:)
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Premjestio sam ovo ovdje da ne oftopičarimo u vermikulitu.
Da, istina, za rižine kolače je neophodan, brašno je pre gusto i nikako ne zadržava dovoljno vode za razvoj micelija.
Ja osobno nikad nisam radio te kolače, cijeli koncept mi je pomalo smiješan jer se ne bavim uzgojem aktivnih gljiva, nego isključivo jestivih i ljekovitih. A većinu njih se nemože natjerat da daju plodove iz 2 deci rižinog brašna. A i da daju, to nebi bilo dovoljno za ništa.
Što se tiče malih tegli, zaboravi da ćeš ih nać kod nas, ali ih zato možeš bez problema zamijeniti običnim čašama od 2dl. Sloj suhog vermikulita/perlita na vrhu je odlična barijera za invazivne spore.
Mislim da ti je bolje jednostavno napravit nove kejkove jer su sve potrebne hranjive tvari izvučene nakon 3-4 flusha. Može ona imat težinu, al nutrijenti su potrošeni. Najbolji način za izračunat iscrpljenost je da izvažeš suho brašno koje stavljaš u svaku teglu, i ukupne "mokre", svježe gljive koje dobiješ tijekom flusheva. Kada ta dva broja postanu jednaka, možeš bacit kejk, najbolje u kompostište ako imaš vrt.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Odgovori