Muškatni orah (Myristica fragrans)

Svaka biljka, svoja priča. Upoznajte magične biljke i način na koji ih možete uzgojiti.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la Red »

Stablo muškatni orah poznato je pod latinskim imenom Myristica fragrans, a pripada u istoimenu porodicu (Myristicaceae). Ova vrsta dolazi sa Bande, jednog od Molučkih otoka začina (istočna Indonezija). Samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni (misli se na miris). Muškatni orah spominje Plinije u prvom stoljeću, a u šestom stoljeću su ga arapski trgovci donijeli u Konstantinopol. Kasnije su trgovinu ovog začina nadzirali Nizozemci, a male količine dosezale su astronomske svote. Nije ni čudo da je muškatni orah u srednjem vijeku i renesensi bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ga nosili sa sobom u raskošnim posudicama ili malim mlincima načinjenim od dragocjenih kovina.
hhj.jpg
hhj.jpg (17.9 KiB) Pogledano 8228 puta.
Tek tijekom Drugog svjetskog rata je Francuz po imenu Pierre Poivre uspio 'prokrijumčariti' nekoliko proklijalih sjemenki na Mauricijus (do tada su ih Nizozemski trgovci namakali u vapnu kako bi spriječili klijavost), čime završava monopol Nizozemaca nad uzgojem i trgovinom muškata. "British East India Company" uspješno je proširila uzgoj u Indiju, Šri Lanku, Singapur te na Zapadno Indijsko otočje (Meksički zaljev), posebice Grenadu, gdje je muškatni oraščić nacionalni simbol istaknut na crveno-žuto-zelenoj zastavi. Danas je Grenada drugi po veličini proizvođač i izvoznik muškata (nakon Indonezije).

Stabla muškatnog oraha u povoljnim uvjetima narastu do dvadesetak metara u visinu, listovi su ovalni i tamnozeleni, a zvonoliki, žuti cvjetovi imaju poseban miris. Plod je blijedožute boje i nalikuje marelici. Kad dozrije, vanjski dio ploda (perikarp) puca na dva dijela i otkriva unutrašnjost koja se sastoji od velike crne 'koštice' i mesnate, jarkocrvne, mrežaste ovojnice, tzv. arilusa. Arilus predstavlja prvi začin koji dolazi od ove biljke, no skuplji je i manje poznat od samog oraščića. Velika crna koštica (zapravo unutrašnji dio ploda) suši se do dva mjeseca, potom se razbija i iz nje se vadi sjemenka, tj. oraščić - drugi i poznatiji začin. Oraščići slabije kvalitete se prešaju i iz njih se dobiva esencijalno ulje koje se koristi u farmaceutskoj industriji i kozmetici.

slika

Muškatni oraščić dodaje se širokoj paleti slatkih i slanih jela zbog specifične arome. Najbolje je koristiti svježi oraščić (ne mljeveni), a potrebno ga je držati na suhom, hladnom mjestu, zamotanog u celofan kako ne bi ishlapila eterična ulja koja daju aromu. Poznato je da se u oraščiću nalazi narkotik, tvar nazvana miristicin. Male količine začina bezazlene su, ali konzumacija dva do tri oraščića mogu uzrokovati trovanje praćeno jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem. Veće količine mogu uzrokovati čak i smrt!

Da bi usješno rasla, biljka zahtjeva duboko, organski bogato, vulkansko tlo i vlažnu vrućinu tropa. Ne podnosi niske temperature čak niti kraći period i stoga se ne može uzgajati u hladnim krajevima, barem ne na otvorenom. Često se može vidjeti u velikim i modernim staklenicima botaničkih vrtova diljem Europe, ali rijetko cvate i gotovo nikada ne donosi plod.

slika

Djelovanje: analgetik, stimulans, stomahik, karminativ, emenagog
Indikacije: infektivne bolesti probavnog sustava, reumatoidni artritis, artroze, umor, bolne menstruacije
Kontraindikacije: Ulje nije prikladno za trudnice, dojilje i malu djecu.

Muškatni orah i snovi

Nema puno informacija o djelovanju Muškatnog oraha na snove. Mnogi experimenti govore o efektima koji poticu vividne snove kao i sanjivo stanje svjesti. Mnogi govore i o tome kako muškatni orah pospjesuje sjecanje na snove kao i poticanje vividnih i lucidnih snova.

jedan od najboljih reportova vezanih za djelovanje muškatnog oraha kod snova dolazi od Paula Devereauxa, koji je pojeo dvije pune zlicice samljevenog oraha i jos dodatno poprskao jastuk esecijalnim uljima muskatnog oraha. On spominje kompletnu svjestnost u svojim snovima dok je letio kroz dugacak tunel pod velikom brzinom. takoder spominje kako su njegovi taktilni osjeti savrseno funkcionirali tokom sanjanja. jedan od scena koje navodi je letenje iznad stabala i potpuni osjecaj grana i lisca u njegovim rukama...

Muškatni orah i povijest intoksikacije

Muškatni orah se koristio u egiptu kao zamjena za Hašiš. takoder se koristio u Indiji, ili se zvakao, snifao sa duhanom ili je bio dodatak betel chew (http://en.wikipedia.org/wiki/Betel) mada ima jako malo podataka o tome.

Prvo je predstavljen europi kao zacin a tek kasnije kao ljekovita biljka. Europljani su ovu biljku ignorirali dugi niz stoljeca.

Prva intoksikacija sa Muškatnim orascicem je zabiljezena 1576 godine kada je trudna Engleska zena pala u delirij nakon sto je pojela 10-12 muškatnih orašćića. da nije bilo traceva koji su spominjali psihodelicne strane oraha ne bi nista saznali jako dugo vremena. spominjalo se jako puno trovanja mada se intoksikacija nije uopce istrazivala.

u kasnom 19 st i pocetkom 20 st, muškatni orasicic je postao vrlo poularan kao sredstvo kojim se izaziva namjerni pobacaj, abortus. pocelo se pojavljivat jako puno slucajeva trovanja i sve vise se pocelo istrazivati njegovo djelovanje. ne zna se tocno kada je pocela rekreativna konzumacija muskatnog oraha iako najvjerojatnije sve pocinje pocetkom 20tog stoljeca u americkim zatvorima, gdje su ga konzumirali kao zamjenu za marihuanu. neki istrazivaci tvrde da se muskatni orah nije konzumirao u te svrhe sve do kraja drugog svjetskog rata. Ipak, Malcolm X spominje "Društvo Muškatnog oraha" u Charlestown zatvoru 1946 god. gdje su ga redovito konzumirali kroz neko duze vrijeme. malcolm X je o svojem iskustvu pisao u svojoj autobiografiji iz 1965 god.
njegova autobiografija potaknula je mnoge de se sve vise zanimaju za narkoticno djelovanje muskatnog oraha, koja se nastavila do danas. Upotreba muskatnog oraha po zatvorima se toliko rasprostranila da su ga povukli iz kuhinjskih zatvora.

sama cinjenica da je jeftin i dostupan ucinilo ga je vrlo popularnim medu zatvorenicima, vojnicima, muzicarima itd. Jazz saxofonist Charlie Parker je znao za njegovo djelovanje i uzimao ga je sa Coca colom ili mlijekom :)

Djelovanje Muškatnog oraha

Fizicke promjene: suha usta, mučnina, valunzi, euforija, halucinacije... nema nekog velikog utjecaja na sirinu zjenica.

Muškatni orah spada u kategoriju droga koji izazivaju efekt delirija. ako bi usporedivali djelovanje mogli bi ga usporediti sa onim kao kod alkohola i marihuane. Dok pod velikim dozama ipak utjece znatno drugacije stvarajuci konfuziju, dezorjentaciju i halucinacije. djelovanje samo po sebi dolazi u valovima. dakle intenzitet pomalo popusta i jaca tokom djelovanja, sto daje osobi da sa vremena na vrijeme odmori i pohvata sto se desava.

jos jedan od razloga zasto muskatni orah izaziva cudenje kod nekih jeste sto samo djelovanje ima specificno vremensko razdoblje dok ne dosegne sam vrhunac. ali to je dakako i jedan od razloga zbog kojih neki ne vole muskatni orah. Ljudi pristupaju muskatnom orahu kao prema bilo kojoj psihodelicnoj drogi i podrazumjevaju da ce pocet djelovat unutar 30 min- 1 sat, kao sto je slucaj sa LSD-om ili gljivama. ali upravo to ne radi i to najcesce ljude zbuni. misleci da ne djeluje odluce se povecat dozu i na kraju unesu vecu dozu od zeljene. da bi se najbolje objasnilo djelovanje muskatnog oraha podjelit cemo ih u par kategorija koje mogu donekle opisat odredena stanja tokom tripa.

Početak (1- 4 sati) Samo djelovanje rijetko kada zapocinje prije 4 sata, ali ponekad se vec manje djelovanje moze osjetiti unutar sat vremena i to u valovima koji se pojacavaju sa vremenom unutar 4 sata. Ponekad kazu da je to mozda i placebo ucinak ali promjene cemo sigurno osjetiti. neki opisuju ovo stanje kao stanje mirovanja i relaksacije dok u isto vrijeme osjecaj neke unutrasnje enrgije. neki mogu iskusti osjecja pulsiranja u glavi sto bi se moglo usporediti sa pocetkom blage glavobolje. ukratko receno osjecaj je slican onom kao kada popijemo koju casu vise nekog dobrog piva.

Početna opijenost (4-8 sati) prava opijenost koju daje muskatni orah moze se osjetiti unutar 4 do 5 sata nakon konzumacije. u ovom trenu javlja se osjecaj suhih ustiju, zed, i krvave oci. Opijenost dosta podsjeca na kombinaciju alkohola i marihuane koji raste u valovima i time koncentracija postaje sve teza. osjetila se izostre i tu krece veselje. Praceno vizualizacijama zatvorenih ociju, vremenska dezorijentacija i pocetak opijenog govora. Stvarnost u ovoj fazi moze poprimiti sanjiv oblik.

Vrhunac opijenosti (8- 12 sati) vrhunac najcesce pocinje oko osmog sata pa do devetog nakoh konzumacije i traje 3 do 4 sata. u ovom trenu moguce su zvucne halucinacije, halucinacije zatvorenih ociju i moguce lagane halucinacije otvorenih ociju, kao sto su disanje zidova i promjene u perifernom vidu. Razgovor je otezan i opijen, gubitak koordinacije kao kod veceg pijanstva.

Kraj opijenosti (13-18 sati) oko 13 sata moze se osjetiti slabljenje u djelovanju. pomalo slabi u valovima, kaoo sto i pocinje.

Ostaci opijenosti (19-25 sati) do nekog 19 sata samo djelovanje je gotovo pa prestalo. osoba se osjeca i dalje stonirano i opijeno narednih 7 do 8 sati. neki kazu da se osjecaju vrlo umorno u ovoj fazi. oni koji zaspu mogu iskustiti neke vrlo vividne i krasne snove i sjecat se svega u cijelosti nakon budenja. moze se pojaviti osjecaj mamurluka za one koju ne piju tekucinu tokom tirpa i ne paze da ne dode do dehidracije.

Definitivni kraj (26- 32 sata) do 23 sata najcesce svi dodu k sebi. osoba se i dalje osjeca opusteno, mozda lagano stonirano i mogu se primjetiti poteskoce u koncentraciji naredna 1 do 2 dana

Doziranje

Potencija samog muskatnog oraha moze varirati od uzorka do uzorka. treba se uvjeriti koliko je jak da bi se odredila doza za konzumaciju. Onaj iz Istocne Indije kaze se da je jaci od onog iz zapadne Indije, svjeze mljeven da je jaci od vec mljevenog. tesko je odrediti dozu posto samo djelovanje pocinje tek nakon puno sati, zato treba znati sto konzumiramo.

ova podjela se bazira na analizi 177 iskustava koji se mogu naci na Erowidu.

Vrlo lagana (3-5 gr- 1-1.5 zlicica) euforija, relaksacija, podizanje raspolozenja, pjacana osjetila. djelovanje oko sat vremena mada neki ovo ni ne osjete.

Lagana doza (6-10 gr- 1.5 do 3 zlicice) ovdje se moze osjetiti djelovanje kao kod lagane doze ali ipak malo intenzivnije. vizualne promjene, vizuale zatvorenih ociju i zvucne halucinacije. problemi sa kratkorocnim pamcenjem i opijen govor

Srednja doza (11-15 gr- 1- 1.5 zlica) opijen govor, dezorijentaciju i gubitak koordinacije. djelovanje koje smo opisali kod lagane doze sada je pojacano i mogu se pojaviti zanimljivi vizualni fenomeni.

Srednje jaka doza (16-20 gr- 1.5-2 zlice) ovo stanje moze proizvest osjecaj kao u snu. moguci problemi sa disanjem, gubitak pamcenja, panika, obmane...

Visko doza (20-25 gr- 2- 2.5 zlica) Pojacan osjecaj kao da sanjamo i moguci boliovi u zelucu

Pretjerana doza (ne preporucujem) (25+ gr- 2.5 + zlica) ovako jaka doza nece pojacat samo djelovanje muškatnog oraha vec ce samo produziti samo djelovanje i oporavak nakon tripa. javljaju se jace fizicke smetnje, kao sto su bolovi u zelucu, pojacan rad srca, mucnina, vrtoglavica. povracanje vro cesto. Mogu se pojaviti i poteskoce u disanju i uriniranju - kao mi paranoja.
od 666 pojedinaca koji su uzeli tako veliku dozu, 17% je izjavilo da je je imalo vrlo tezak trip a 45% od njih je trazilu medicinsku pomoc.
bitno je upoznat se sa Muškatnim orahom i njegovom potencijom prije tripa, da budemo sigurni donekle u dozu koju cemo odrediti.

Priprema

Najjednostavnije je samljet Muškatni orah u fini prah i pomjesat ga sa sokom. Svjeze sameljen orah je bolji od vec sameljenog posto sadrzi sva potrebna ulja i daje odgovarajuci okus i efekt. Okus jeste jak i najbolje ide uz neki prirodni sok od narance, samo se moramo pomiriti sa cinjenicom da ce tada sok biti gust.

evo jedan recep Space paste

4 zlice muskatnog oraha (sameljenih od cijelih oraha)
4 zlice badema (namocenih preko noci i opranih)
4 zlice sirovih pistacija
2 zlice cimeta
1 zlica kima
1 zlica estragona (Artemisia dracunculus)
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
1 zlica kurkume
1/2 zlice cayenne papra
1/2 zlice crnog papra
javorov sirup (radi okusa, ali mozete upotrijebiti bilo kakv slican sirup, med npr.)

Dvije zlice ove paste sadrze manje nego cista zlica muskatnog oraha, no ipak se moze naci na netu slucajeva koji su imali vrlo intenzivno djelovanje i na samo toj kolicini. takoder treba imat na umu da ova kombinacije nece biti potpunog djelivanja ako svi sastojci nisu ukljuceni u stvaranje paste.

ako ne zelimo previse riskirat postoje i manje doze koje mogu biti cak i ugodne, u obliku afrodizijaka ili cisto podizanje raspolozenja.
dodajte 1/4 do 1/2 zlicice svjezeg sameljenog muskatnog oraha u vrucu cokoladu i ostavite da stoji dok povrsina ne postane masna. ovako pripremljeno pice moze ublaziti tjeskobu i opustiti osobu :)

postoji jedan recep koji je izvucen iz knjige Pagan Christmas: The Plants, Spirits, and Rituals at the Origins of Yuletide

2 zlice mjljevenog muskatnog oraha
2 zlice mljevenog cimeta
1.5 zlicica zgnjecenog cesnjaka
3 šalice brašna
3/4 šalice šecera
225 gr maslaca
2 jaja
malo soli
3/4 case samljevenih badema (casa od 2 dcl)

pomjesajte sastojke, sa zlicom vadite smjesu i napravite manje kolacice. pecite u rerni na 180 c, 5 - 10 min. Kolacici su slatki, pikantni i podizu duh.

ne moramo uvijek unjeti ogromne kolicine da bi osjetili djelovanje. ovaj mali muškatni orah moze stvarno biti ugodan ako unosimo manje kolicine i mozemo ga iskoristiti da nam uljepsa dan, podigne duh, kao afrodizijak, kao zacin, kao pomoc kod vividnih/ lucidnih snova itd...

Treba napomenut da Muskatni orah nije bezazlen i moze vrlo lose utjecat na vase tijelo pogotovo ako pretjerate sa dozom. zabiljezena su dva smrta slucaja i zato treba oprezno sa dozama. svako tijelo reagira drugacije i zato pamet u glavu.

Exarp kaze:
"Ma muškat je meni odvratan. Efekt koji san imna je ko da san se nadimija neke doooobre trave, ali sa katastrofalnin afterefekton. Glavobolja, mučnina, obamrlost tjela (neugodna). I duuuuugo spavanje. Predugo
Uz to, muškat u sebi kao glavne supsatnce ima safrol i miristicin. Iz safrola se jako lako dobije MDA ili MDMA (extasi), a iz miristicina se može dobit MMDA i MMDMA. Ove potonje supstance su opisane u PIHKAL-u, i nemaju neku "opojnu" važnost.

Ok, sve bi to još nekako i bolo OK, ali navedene supstance su jako teške za razgradnju u organizmu (daleko teže nego njihovi polusintetski rođaci); dakle jetra UUUURLAAAAAA od bolova kad ih mora razgradit, a i imaju jedno jaaaaako neugodno svojstvo: jako su KANCEROGENI!!!
Znači, potiču stvaranje stanica tumora. Zato, neka svako odvaže za se da li se isplati trovat za postić efekt koji je sličan dobroj vutri (aaa, vutra ipak nije toksična, niti malo; dobro, sad bi neki "čistunac" reka da je svaki dim kancerogen, ali odmah mu vratin jer 3-4 muškata su kancerogena ko recimo po kila trave popušene; podaci nisu moji, već od jednog kolege sa nekog starnog entheoforuma, a virujen čoviku )
Ljudi moji, pa CILJ nije zavidat se bilo čime. Biljke su tu da nas uzidgnu, pouče...da nas naprave boljima i zdravijima. A ne da se njima "rokamo", eto, samo radi rokanja.

Poz
"
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
mihayuro
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 15.10.2010, 19:51
Ima zahvala: 1 put

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la mihayuro »

Probao ja sinoć. Ama ič! Stavio sam jednu kašiku mlevenog rendanog oraha u šolju mleka i popio, ali nisam osetio apsolutno nikakvo dejstvo, a bio sam budan više od šest sati nakon što sam uzeo. Nakon toga sam legao da spavam, ali snovi su mi bili uobičajeni, a percepcija normalna. Kada sam se jutros probudio, nisam se sećao šta sam sanjao, odnosno, sećam se samo nekih slika, kao i obično. Možda mi je vrlo malo želudac kuvao i meškoljio se, ali može da bude i autosugestija. Budući da sam sinoć unosio tečnost dokle god sam bio budan, nisam čak osetio ni one simptome žeđi i osušenosti. Ipak, miris mu je prelep kad se narenda u malo većoj količini i mogao bi da se drži u nekoj posudici na stolu, jer brzo zamiriše celu prostoriju. Ja ću makar to da probam. :)
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la Red »

premalo si uzeo da bi ista osjecao, najvjerojatnije :) no kako god, miris je nadasve poseban, i meni drag
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
mihayuro
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 15.10.2010, 19:51
Ima zahvala: 1 put

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la mihayuro »

Pa, pazi, uzeo sam dozu koju si definisala kao "srednju", malo mi je čudno da se baš ništa nije desilo, a moj se organizam do sada nije pokazivao kao ne znam koliko otporan na takve supstance, čak suprotno. Ali, ko će ga znati. U svakom slučaju, pročitavši sve negativne strane konzumiranja ovog oraščića, nisam baš u fazonu da dalje eksperimentišem sa njim, osim što ću ga možda narendati u posudicu i staviti u sobu. Ko zna, možda mi i dodeli neki interesantan san. :)
Proximus
rank4
Postovi: 138
Pridružen/a: 06.02.2011, 16:11
Ima zahvala: 9 puta
 pohvaljen: 51 put

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la Proximus »

Probao prije vise od 5 godina. Jeo sam kolko sam mogao ravno iz one začinske soljenke iz ducana. Okus sam jos mogao nekak podnjet, pojeo vjerojatno ekvivalent 3 žlićice (one srednje, ne velike a ne ni one male za kavu) nisam nis osjetio, dosao doma, isao spavat oko 3 u noci. Zatvorio oci, poceo osjecat neku jaku zbunjenost, nemogu bas opisat to, uglavnom jako cudno al opet nista posebno, nikakvi CEV-ovi ali misli svakakve. Zaspao nakon nekih pol sata.

Nikakvih vise "primarnih" efekata drugi dan ali majkemi 3 dana me drzao neki smijesan afterglow. E da i proljev sam imao drugi dan.

Sto je stvarno smijesno je da su to bili poceci mog zanimanja za psihoaktive te da sam zbog loseg informiranja zamijenio nutmeg za betel nut, i mislio da je muskatni orascic ovo drugo (blagi stimulant), a o "nutmegu" sam vec tada citao da moras bit stvarno ocajan da se zelis s time ic zabavljat. Tak da kad sam drugi dan otkrio sto sam zaista jeo bilo mi je drago da nisam jos vise toga pojeo.

Mislim da se aljkavo djelovanje ovog cuda ne isplati dugotrajnih fizickih efekata i body load-a. Efekti i nuspojave su u istom kvartu s Daturom i njezinim prijateljima, samo u drugoj ulici.
Ohmu, go back to the Forest. This is not your world.

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.
~Aldous Huxley
Avatar
Spaz
rank2
Postovi: 11
Pridružen/a: 09.02.2011, 09:26
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 1 put

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la Spaz »

Probao sam orah prošle godine. Pojeo sam dvije vrećice Kotany mljevenog oraha s voćnim jogurtom a pri svakom gutljaju sam osjetio potrebu za povraćanjem. Djelovanje je počelo za otprilike 5 sati, lagana opijenost, zbunjujuće misli i intenzivniji zvuk... zanimljivo mi je bilo da je efekt oraha djelovao cijelu tu večer i gotovo cijeli idući dan. Osim što su mi bjeloočnice bile jako crvene i uopće nisam osjećao glad, nije bilo negativnih efekata. I da, neznam jesam li počeo tome pridavati preveliku važnost ali čini mi se da od onda imam jasnije snove, što sam skužio nekoliko mjeseci kasnije...
Avatar
wizard.hannah
rank6
Postovi: 216
Pridružen/a: 19.01.2011, 21:38
Ima zahvala: 35 puta
 pohvaljen: 16 puta

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la wizard.hannah »

Ufff....davno je to bilo kad se muškatni orah uzimao....srednja škola i vrijeme experimentiranja sa svim što dođe pod ruku. (stari mi je više puta rekao, ime ti bi pojeo i govno da znaš kako če te šuknut! LOL).

Ja sam uzimao po dvije vrečice već naribanog. ili po 2 boce. Ovisno o proizvođaču.
To je bilo ili 10grama ili 20grama. Tolika je bila doza koju sam više puta uzimao. Čitajući kako su to jazzeri i zatvorenici uzimali za vrijeme prohibicije.

Nisam mješao sa ničim, samo napunio određenu količinu u usta i popio sa nečim(voda-vino-piva-sok).

Treba jedno 2 sata da počne. U 4tvrtom satu je več sve potpuno izraženo. Tih 4 sata djelovanja je poput nekog stimulansa. Pogotovo sa nešto alkohola. Halucinacije, vizije, obečanja tripoznih stanja možete zaboravit. 1% ljudi to doživi od kojih je 9 lažaca a jedan jako otrovan i na rubu da završi u bolnici. Samo kako rekoh izuzetna rijetkost. Nakon 4 sata umori vas, osječate se loše, sveopće loše. Fleke po tijelu, prištevi(ali ne klasični nego alergijski ili od toxičnog efekta miristicina).
Mogao bih sveukupno opisati nakon onih par sati početka efekt poput zadnjeg stadija žiže u opuštanju...5-6 sati nakon pušenja. Tako se osječate. Iskreno nije dobro i neznam koji vrag mi je bio da sam ponavljao više puta...nisam imao love za bilo što drugo. A Nutmeg je jeftiniji od alkohola.

Uglavnom ne isplati se uzimati za onih 2 sata laganog speed like efekta da bi poslije bili otrovani miristicinom. Miristicin je otrov, klasificiran kao otrov! Safrol nije a isto ga sadrži..samo u manjim količinama.
Dobit če te krvave oči(to sam zaboravio, ali krvave jer se posuše, i čovjek se ne znoji dovoljno), slabiji među vama ili osjetljiviji grčeve u želucu te proljev kasnije. IZBJEGAVATI! DUGO SAM U PSYDELIC SVIJETU I OVO NIJE DOBRA STVAR! OVO JE IZBOR OČAJNIKA! KOJI NEMA ŠTO DRUGO UZETI A ŽELI PROMJENU SVIJESTI. POPIJ PIVE DVIJE MJESTO NUTMEGA.

P.S. ovo sam uzimao prije 12 godina. Se nešto promjenilo? JOK! :bigsmilee:
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
laske

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la laske »

e ne znam za vas al ja cu sutra sebi da napravim ove kolacice :)


evo napravih danas, sasvim cool ukus imaju, napravio sam po receptu gore, samo umesto badema sam stavio ljeshnjake jer ne sam a bit alergican na bademe, sve u svemu, lijep miris i ukus imaju mada nisu mi nesto slatki, tako da cu najvjerovatnije drugu turu da prelijem sa cokoladom kad se ispeche :)
Zadnja izmjena: laske, dana/u 11.03.2011, 13:17, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la Red »

eee super, bas me zivo zanima kakvi su jer ih nisam pokusala napraviti. no zvuce kao nesto mirisno i fino, a sada djelovanje, e to me zanima :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
laske

Re: Muškatni orah (Myristica fragrans)

Post Postao/la laske »

evo prodje par sati od kako sam pojeo samo tri kolacica od citave zdjele napravljenih i mogu ti reci da sam nekako happy i relaxed a nocas cu da zavrsim sa drugom zdjelu pa javljam kakav ce nocas da bude trip :D a za sad nema vizualno nista samo chill lijepi :) i blagi osmjeh na faci i neki cudan osjecjaj kao da me glava boli a ne boli me. nzm da opisem to, malo je cudno.. p.s. stavio sam dva citava muskatna orahcica msm izmrvio sam ih i rekao mi je prodavac da nikako ne uzimam ove vec izmrvljene jer oni sadrze ove otrovne sastojke, jer se otrovni sastojci stvaraju prilikom dodira sa budj ili sa crvima... nisam ga skontao bas najbolje :)) i kupio sam u kesici sa rendalicom tri komada za 1.60 eura :)
miris je perfektan, nekako me podsjecja na miris borovine :) i jak je dosta, a kolaci su malo, pa nisu bas previse ukusni, dodacu ja nocas neku cokoladu za kuvanje preko njih cisto da dobiju sladak ukus :)
Odgovori