Last minute pitanja
Re: Last minute pitanja
evo danas sam odlučil sve baciti i prekinuti grijati itd. prošlo je dosta vremena a i narucio sam vec nove spore. pogledam sve tegle i normalno nista se ne desava.. i bas na zadnju bacim oko i evo:
http://img190.imageshack.us/f/img0246xk.jpg/
http://img26.imageshack.us/f/img0245ig.jpg/
pa sam odlucio sve ostaviti jos malo da vidimo.. ili da ostavim samo tu jednu ?
http://img190.imageshack.us/f/img0246xk.jpg/
http://img26.imageshack.us/f/img0245ig.jpg/
pa sam odlucio sve ostaviti jos malo da vidimo.. ili da ostavim samo tu jednu ?
-
dr.manijak
- rank14

- Has thanked: 101 time
- Been thanked: 232 times
OStavi sve, ako se nepojavi neka druga boja onda je extra, mozes i da ubacis te nove spore koje dobijes u tu istu teglu bez problema. 
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
aha..nisam to znal.. super onda.. budemo vidli
tnx
zanima me jos jedna stvar sad... kasnije dok se i ako se micelij jače kolonizira ili čak prije samog procesa sa vermom jeli moguce otvorit staklenku i malo kolonizirane raži prenesem u nekolonizirane staklenke? normalno u nekim sterilnim uvjetima..
zanima me jos jedna stvar sad... kasnije dok se i ako se micelij jače kolonizira ili čak prije samog procesa sa vermom jeli moguce otvorit staklenku i malo kolonizirane raži prenesem u nekolonizirane staklenke? normalno u nekim sterilnim uvjetima..
Zadnja izmjena: Red, dana/u 04.02.2011, 16:44, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: editiraj post da ne stavljas post za postom:)
Razlog: editiraj post da ne stavljas post za postom:)
- HypnoToad
- Moderator

- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
Očito je ipak bilo spora na printu!
Tako da pusti i ostale, kad je malo spora treba im više vremena za germinaciju i parenje.
Bez uvrede dr.manijak, al to je potpuno pogrešno. Uopće ti nije pametno koristit ove iste tegle. Raž ti je dosada izgubila određenu količinu vode, a bakterije su se razmnožile. Nikada nemožeš sterilizacijom ukloniti sve endospore, možda 3 sata sterilizacije na 2 bara, ali ovi naši kuhinjski expres lonci rade na 0.5 - 1 bar. Vidim na slici da su bakterije već lagano krenule, al mislim da će ti micelij bit brži.
Ako budeš htio stavit nove spore u te tegle, daj im sat vremena sterilizacije i bit će dobro.
Da, taj proces se naziva grain to grain. Znam da sam ga negdje već opisivao, potraži pod tim ili g2g.
Ukratko, zrnje mora bit 100% kolonizirano i zdravo. Izlupaš i protreseš teglu da svako zrno bude zasebno. Pripremiš 10ak novih tegli s raži do 3/4 visine. Rub mastera obrišeš alkoholom, otpustiš čep na novoj tegli, otvoriš master, brzo otvoriš ovu drugu, isipaš nešto zrnja i odmah zatvoriš. Dobro protreseš da se rasporedi zrnje kroz teglu. Bilo bi dobro to radit u gloveboxu, al male čiste prostorije isto mogu prć.
Bez uvrede dr.manijak, al to je potpuno pogrešno. Uopće ti nije pametno koristit ove iste tegle. Raž ti je dosada izgubila određenu količinu vode, a bakterije su se razmnožile. Nikada nemožeš sterilizacijom ukloniti sve endospore, možda 3 sata sterilizacije na 2 bara, ali ovi naši kuhinjski expres lonci rade na 0.5 - 1 bar. Vidim na slici da su bakterije već lagano krenule, al mislim da će ti micelij bit brži.
Ako budeš htio stavit nove spore u te tegle, daj im sat vremena sterilizacije i bit će dobro.
Da, taj proces se naziva grain to grain. Znam da sam ga negdje već opisivao, potraži pod tim ili g2g.
Ukratko, zrnje mora bit 100% kolonizirano i zdravo. Izlupaš i protreseš teglu da svako zrno bude zasebno. Pripremiš 10ak novih tegli s raži do 3/4 visine. Rub mastera obrišeš alkoholom, otpustiš čep na novoj tegli, otvoriš master, brzo otvoriš ovu drugu, isipaš nešto zrnja i odmah zatvoriš. Dobro protreseš da se rasporedi zrnje kroz teglu. Bilo bi dobro to radit u gloveboxu, al male čiste prostorije isto mogu prć.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
-
dr.manijak
- rank14

- Has thanked: 101 time
- Been thanked: 232 times
Sry nisam video da su pocele bakterije, ako je takonemoj nikako da ubacijes.
Jer ja sam ja u teglu sa GT ubacio posle par nedelja ecuador i evo super ide.
Mislio sam da je sve zdravo po slici, ali ocigledno nisam dobro pogledao, kazem ti iz svog iskustva, tako da ako je sve belo i nema druge boje mozes slobodno da ubacis a ako ima i malo neke druge nemoj.
Jer ja sam ja u teglu sa GT ubacio posle par nedelja ecuador i evo super ide.
Mislio sam da je sve zdravo po slici, ali ocigledno nisam dobro pogledao, kazem ti iz svog iskustva, tako da ako je sve belo i nema druge boje mozes slobodno da ubacis a ako ima i malo neke druge nemoj.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
sve je samo bjelo..jedino me zaniam po čemu se vidi da su bakterije unutra..ne kuzim..hypno daj pliz objasni kako po toj slici vidis bakterije? ne razumijem se previse 
- mr. gljiva
- rank11

- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 97 times
na 2. slici gdje ti je krenuo micelij imaš jedan lagani wetspot, tu se najčešće u roku 4-5 dana razvije ili bolje rečeno razgnjecavi zrno-dva i to je onda već upitno za porod jer može micelij sve prorasti,ali ga bakterija sjebe nakon poroda i ne uspije se obnoviti 
ustvari, najbolji način je miris. ako je neutralan ili miriši po svježe steriliziranoj raži dobro je, ako je imalo čudan/funky neprijatan ton onda je tegla aj bok
ustvari, najbolji način je miris. ako je neutralan ili miriši po svježe steriliziranoj raži dobro je, ako je imalo čudan/funky neprijatan ton onda je tegla aj bok
skuliran do jajc 
aha.. na slici izgleda malo cudno da..ali ovako u zivo se samo bjelo vidi i svako zrno je za sebe... budemo vidjeli...tnx