Proslo je vreme kad su se pronalasci serbike cuvali, sada je potrebno biti sto konkretniji, da bismo bolje razumeli rasprostranjenost serbice. Geoprivatnost je bitna ali moze biti obscurovana na vecini sajtova, tako da sa preciznoscu od 20km mozemo dokumentovati serbiku a opet zastiti konkretno nalaziste.

Npr mapa Hrvatske sugerise jasno da su Papuk, Velebit i Risnjak hotspots.
Mapa Srbije sugerise da je Tara hotspot.
Mada treba imati u vidu da je npr na Tari uvek bilo najvise biologa tj ljudi kompetentni da je nadju, tako da ne mora znaciti da je mesto sa najvise prijavljenih pronalazaka mesto gde je ima najvise. Ja znam gde serbice ima najvise u Srbiji, gde ti trebaju masine da oberes, i to nije Tara.
Takodje, steta je sto na primer neko ne belezi sve pronalaske na mapi, npr iz onih fejsbuk grupa gde zaista ima dosta pronalazaka, imali bismo mnogo bolju sliku.
Na mapi Srbije nema zabelezeno npr da je nadjena na Valjevskim planinama, ovde je bio postovan pronalazak sa Povlena gde je rasla u bukvi u masivnim kolicinama. Npr na Sokolskoj planini ja sam je trazio godinama, sve dok je nisam pronasao pod mrtvim snegom i ledom i to u dobrom stanju.
Mislim da ce najveci breakthrough biti ukoliko je neko pronadje na Fruskoj gori ili Avali. Sumnjam u oba scenarija, narocito u prvu lokaciju, ali moguce je.