Kako pronaći i identifikovati Trametes versicolor (ćuranov rep) [storm.GUIDE]

Općenito o gljivama i kako ih uzgojiti
Odgovori
Avatar
storm.raver
rank10
Postovi: 434
Pridružen/a: 11.02.2014, 15:59
Ima zahvala: 96 puta
 pohvaljen: 277 puta

Kako pronaći i identifikovati Trametes versicolor (ćuranov rep) [storm.GUIDE]

Post Postao/la storm.raver »

Mnogi od nas ovih dana hodaju šumama tražeći serbike ili jestive gljive, a možda zanemaruju lekovite gljive koje mogu naći u prirodi. Ćuranov rep je solidna utešna nagrada ako vam serbika izmakne, a šanse da ga nadjete su visoke. Vekovima se priča o lekovitosti ove gljive. Guide koji sledi je prvenstveno namenjen za početnike i entuzijaste lova na pečurke.

*** GUIDE ***
Epitet versicolor na latinskom sugeriše da je ova gljiva raznobojna, ukrašena sa više različitih boja. Koje boje su u pitanju, zavisi, ali uvek ima bar tri različite.

Gde raste Trametes versicolor ?
Najčešće na panjevima, a nekad i na živom listopadnom drveću.

Kada raste ?
Tokom cele godine, vrhunac frutifikacije je kasna jesen, ali i rano proleće - kada se sneg topi.

Da li postoji opasnost zamene sa smrtno otrovnom gljivom ?
Ne, ćuranov rep nema smrtonosne dvojnice. U najgorem slučaju je možete pomešati sa bezvrednim gljivama.

Da li je ćuranov rep zaista lekovit ?
Teško je reći sa sigurnošću i ovde jedan disclaimer - nema garancije da će vam bilo sta pomoći ako imate neki ozbiljan problem, ali vredi pokušati, jer sigurno neće odmoći. In vitro studije pokazuju da definitivno napada ćelije raka, a i da ima antibakterijska svojstva.
Studije koje podržavaju ovu izjavu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7277906/
https://www.sciencedirect.com/topics/im ... versicolor

Takodje, treba naglasiti da se vekovima koristi u narodnoj medicini različitih kultura.

Kako izgleda?
Na gornjoj površini ima različite boje, a na donjoj sitne pore. Takodje vrlo često ima sitne dlačice na gornjoj površini. Slike govore hiljadu reči pa stoga:
slika
slika
slika

Koja je najčešća gljiva koju ljudi zamene za ćuranov rep ?
Stereum hirsutum. Razlikuje se po tome jer mu je generalna boja narandžasta, i što na himenoforu (donjoj strani gljive) nema pore (rupice), nego je apsolutno ravno kao papir. Na slici koja sledi, ćuranov rep je levo, S.hirsutum desno.
slika
* interesantna činjenica: desni primerak je iz vukojebine u kojoj živim našao put do Kalifornije, gde je sekvenciran od strane vodećeg svetskog mikologa Alana Rockefellera koji je i genetski potvrdio moju identifikaciju.

Kolike su šanse da ulovim ćuranov rep ?
Gotovo sto posto. Ne voli sušu, ali par dana posle kiše, može se naći po svim šumama u velikim količinama. Usudio bih se reći da je jedna od 5 najčešćih vrsta u našim šumama. To je faktički i razlog što pišem ovaj guide, da skrenem pažnju ljudima na ovu vrstu, i da čak iako ne nađu ono što traže, mogu otići kući vrlo zadovoljni.

Kako kozumirati ćuranov rep ?
Kada ste ga nabrali u željenoj količini, morate ga prvo dobro očistiti, a zatim i osušiti. Može se konzumirati i u svežem stanju, ali praktičnije je u suvom. Ako nemate dehidrator, stavite ga da se suši pored peći ili radijatora.
Najbolje je spremiti čaj, a potom cediljkom ocediti preostale krupne čestice. Za različita oboljenja prepisuju se različite mere koje vrlo lako možete pronaći na internetu. Meni lično je jako gorak, ali prijatne arome, tako da stavim mnogo šećera pri konzumaciji. Ne konzumiram ga inače jer se osećam zdravijim nego ikad, ne računajući neuropatske i psihičke ( =p~ ) poremećaje.

Današnji ulov, sve u 200m radijusu od moje kuće:
slika

Završni komentar:
Gljivu berite etički, ne razarajući njen supstrat. Takodje ostavite dosta plodnih tela iza sebe, i ne koristite plastične kese za skladištenje tokom berbe. Zapamtite mesto gde ste ga našli, jer biće tu i narednih godina. I znate kako kažu, nekad gljive nađu vas, tako da možete sesti na klupu da odmorite dušu od traženja serbike, a ćuranov rep jede klupu na kojoj sedite:
slika

* Sva pitanja vezana na temu biće odgovorena, i obezbediću identifikaciju za svakog lovca koji ovde objavi nalaze u nadi da je pronašao Trametes versicolor.

Srećan lov !
:mushroom: learning things :mushroom:
Odgovori