Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
faceOff
rank11
rank11
Has thanked: 211 times
Been thanked: 310 times

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la faceOff »

Jel ovo vermikulit kao casing? On sam nije najsretniji izbor.
Čudno izgleda sve to, ali mogli bi biti metaboliti. A onda vjerojatno je u igri visoka temperatura, velika vlažnost, slabo provjetravanje + možda neka bakterijska kontaminacija... Jel miriše normalno po gljivama?
Ako je ono casing, onda ga je micelij debeeelo previše prorastao. Trebaš luftat puno puno više da bi eventualno počelo nešto. Ustvari trebala si već prije. Sa slike mi se čini kao da su planine i klanci od micelija, pa ne znam kako bi uspila staviti novi sloj casinga. Ali ne čisti vermikulit
Ne znam, valjda će neko pametniji naići
rank5
rank5
Has thanked: 48 times
Been thanked: 41 time

Post Postao/la kale.kikor »

helow der agin! i ja sam se bacio na uzgoj, za sada ide sve kako treba(valjda) u fazi sam kolonizacije monotuba. kolonizacija tegli je prosla vise nego uspesna sa 11 od 12 tegli od 750 ml full kolonizovanim nakon dve nedelje. ta jedna je pozelenela jer je naprsla u expres loncu jer nisam stavio dovoljno vode. prebacio sam kolonizovanu raz u monotube, jedan coco+verk, a drugi horse dung+verk+gips+malo kokosa. u oba je islo oko 20% verka. e sad me muci jedno. ovako stoje vec 10ak dana, monotub sa kokosom je poceo da se micelijumise( jedva po neka bela tacka tu i tamo) dok ovaj sa balegom ni da mrdne. dno monotuba je 50x30 cm i oko 10 cm visine substrata kod oba monotuba koji stoje na istoj temperaturi kao i tegle( 28-30, bas kako je napisano na sajtu, a za radjanje su rekli 24-26 c). na pocetku mi se ovo nije svidjalo sobzirom da na forumu svi blate temperature preko 27,28 stepeni celzijusa, ali kako proizvodjac kaze,tako sam i napravio i sa teglama se pokazalo veoma uspesno. e sad kolicina supstrata u oba monotuba je ista,ali da bi postigao pravi field capacity(odgovarajucu kolicinu vode) u mono sa samo kokosom sam ubacio 4 l vode, dok u balegu samo 2!(zar tako lose upija?) ok, to je to ajd da ga pasterizujem. rasporedim konjski sup(ili b)strat na 3 pleha,pokrijem ih alu folijom i ispecem ih 3 sata na 75 stepeni celijusa(najniza temperatura na mojoj pecnici) i ostavim da se oladi preko noci. sutradan kad sam sve to mesao sa kolonizovanom razi, shvatim da je u balegi zapravo premalo vode, ali bojeci se kontaminacije, nisam hteo da naknadno ubacujem vodu vec sam tako ostavio. to me i brine. da nema mozda dovoljno vlage za micelijum da kolonicuje substrat? btw oba monotuba su sa unutrasnje strane jednako prekriveni kapljicama od isparenja. sta mi je raditi? da li treba jos cekati, ili da dodam vode sad ili sam cak mislio da ih "dunkam" pre prvog flusha da bi obezbedio dovoljnu kolicinu vode? MOLIM VAS za pomoc kao i do sad sto ste je pruzili nama neznalicama :D
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
faceOff
rank11
rank11

Post Postao/la faceOff »

Ako sam dobro izračunao, omjer je 1:3, što je ok. I jedan i drugi supstrat su već trebali biti podosta kolonizirani. S konjskim si sigurno zafrkao vlagu, a kokos... Nemam pojma
A temperature su visoke, što god proizvođač rekao i kad bi se morao kladiti rekao bi da je do toga.
Nakon što si tresao zrnje, miješao sa supstratom... treba neki period da se micelij oporavi. A u nepovoljnom temperaturnom rangu to je puno teže, ako ne i nemoguće s obzirom na prednost koje kontaminacije imaju
Nek se neko pametniji još javi
rank5
rank5

hvala harp! ma reko da vidim sta ce bolje ispasti da znam za sledeci put, sto ne testirati. da, spore su isle direkt na zrno, ali do kraja kolonizacije tegli nisam imao nikakvih problema. micelijum jak i beo kao sneg. moza je problem u samom monotubu koji je 40 cm visine. posto mora da ima razmene kiseonika i co2 il sta je vec, ja to ne mogu da postignem posto je substrat previse nisko pa se dole nikakva razmena ne desava. sta mislis o tome? da mi se ne ugusi. i ovaj sa kokosom je stao...
kale.kikor
rank5
rank5

da protresao sam bio iako nije bilo potrebe sa obzirom da su zrna raza bila slepljena jedna uz drugo pa se jedva sta i promesalo,a udarao sam tegle o tocak od bicikla :D da pobacao sam i gornji sloj kokosa preko zrna, iako sam tek posle procitao hipnotoadov post da kod konjskog djubriva nije pozeljan casing layer. nista ostaje mi cekati. ako sve bude ok odradicu neki dnevnik dao Bog
kale.kikor
rank5
rank5

kazem ti, sa teglama je proslo sve kao podmazano. neke tegle su bile cele bele u roku od 10 dana sto mi je pokazalo da sam stvorio odlicne uslove za rast micelijuma. mozda sam nesto zajebo u drugoj fazi kada sam micelij prebacivao u tube, ne znam,vreme ce pokazati. nije bilo ne kolonizovanih podrucja,sve se belelo ko sneg
kale.kikor
rank5
rank5

danas sam zapamtio tacno dokle je dosao micelijum sa rast om i od pre 40 sati se nije pomerio,sto je morao da uradi bar milimetar da je sve uredu.okupao se,ostrugao, rukavice, maska, izopropil 70 % sve prebrisao i uz minimalno pokreta otvorio monotube malo da ih proluftiram, a ovaj sa konjsim i malo da poprskam sterilnom vodom iz apoteke. kada sam otvorio oba monotba zamalo sto se ne ugusih, nije zbog smrada vec zbog neke zagusljivosti. upalim net,kaze: У мањим концентрацијама је без мириса и укуса. У већим концентрацијама, гас има оштар кисели мирис. bas je tako i bilo, ostriji od alkohola kad se direktno omirise. malo sam ih izluftirao(par puta poklopcem zamahao, konjsko zalio i zatvorio tako da jedva ima protoka vazduha izmedju poklopca i tuba( nisam rezao rupe na tubu, kapiram da moze i ovako, osim sto za vreme frutanja moram cesce da provetravam) pa eto javljam rezultate ubrzo. ako neko iskusniji vidi ove poruke, neka procita jos koju na gore, mozda bas ti znas u cemu je problem i sta mi je ciniti. pa ako si raspolozen za dobro delo.. POMAGAJ! :P
faceOff
rank11
rank11

Post Postao/la faceOff »

Nema ovdje nikoga za koga ćeš biti siguran da je iskusan po tvojoj mjeri. Jebiga, ali tako je kako je
Po svemu se čini kao da je neki kvasac u igri. Obično dolaze sa spawnom
A što ti je činiti?
Prihvati da je propala stvar i kreni ponovo. Nema nikakve šanse da ti išta uspije. Osim neke bakterijske kontaminacije
rank5
rank5

zasto po mojoj meri? saslusao bi coveka i da je najveca neznalica, mozda nesto naucim, a to dal cu prihvatiti,zavisi... problem kod pocinjanja iz pocetka je sto bi sve apsolutno isto radio kao i 1. put. sve je priblizno savrseno odradjeno tako da ako bi opet probao isti bi djavo bio. sacekacu jos koji dan ako se nista ne desava, imam jos pola printa pa cu probati. Harp sliku ne mogu da ti posaljem jer koristim stari sony ericson, mada nista se nema ni videti, jedan tub napunjen konjskom legomba :P a drugi sa kokosom i po koja bela tacka micelijuma koji izbija na povrsinu, sve ostalo je uradjeno kao sto bi uradio neko ko se duze bavi ovime, ili ne bas sve.. :(
faceOff
rank11
rank11

Post Postao/la faceOff »

Nisam to mislio reći. Na forumu ima 5 ljudi, a jedini koji je dugo ovdje i za koga mozeš biti siguran da zna je Hypno Toad. A ne navraća baš u ove vode
Onda nemoj ponoviti kao prije. Smanji temperaturu, nije ti bila dobra. Dogodilo mi se jednom kao i tebi, jedina razlika je bila to što te bijele točke nisu uopće bile micelij. Poznat mi je i miris i imam u glavi neku sliku.
Probaj micelij slagati u slojevima, a ne miješati. Neravnomjernije kao kolonizira, ali moje skustvo je da nikad nije zafrkalo stvar. Uglavnom, sigurnije mi je ispalo