Last minute pitanja
- faceOff
- rank11

- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 310 times
Re: Last minute pitanja
Problem je jer bi proces klijanja mogao početi
I wave my skinny arms like a tall flower in the wind
- long_pipe_magician
- rank4

- Has thanked: 71 time
- Been thanked: 37 times
- faceOff
- rank11

Klijanje pšenice je pojava klicinih korjenčića (3-5) iz sjemena. Osnovni čimbenici klijanja su: voda, kisik i temperatura (minimum je 2 °C uz sporo klijanje, optimum 12-20 °C).
Ali nisam čitao dobro. Prokuhao si je pa valjda ni ne može klijati
Ali nisam čitao dobro. Prokuhao si je pa valjda ni ne može klijati
-
Themistocles
- rank2

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 4 times
Daj ne zezaj se sa tim sto bi uopste razmisljao ako se sjebe dali je do toga il ne,ja to nikako nebi radio ti kako hoces.
- faceOff
- rank11

Ali ima jedna stvar koja bi mogla napravit rusvaj
Žitarice se namaču kako bi endospore germinirale i onda pritisak u loncu sve potaraca. Jer same endospore su izdržljivi gadovi. Prežive radijaciju, ekstremne vrućine, ekstremne hladnoće. A počinju se stvarati kad uvjeti u okolini postanu zaguljeni za bakterije. Ne znam da li snižavanje na temperaturu frižidera okida stvaranje endospora. Ako da, onda džaba sterilizacija
Žitarice se namaču kako bi endospore germinirale i onda pritisak u loncu sve potaraca. Jer same endospore su izdržljivi gadovi. Prežive radijaciju, ekstremne vrućine, ekstremne hladnoće. A počinju se stvarati kad uvjeti u okolini postanu zaguljeni za bakterije. Ne znam da li snižavanje na temperaturu frižidera okida stvaranje endospora. Ako da, onda džaba sterilizacija
- long_pipe_magician
- rank4

Pobrkao si nešto. Prvo sam ih isprao jedno 5 puta. Da smeće i šturo sjeme izbacim van. Zatim sam ih ostavio da se namaču 30ak sati u mlakoj vodi na sobnoj temperaturi. Onda sam ih prokuhao 10ak min, možda malo više. Pa sam ih rasprosto na jedan stol na kojeg sam stavio upijajuću vata. Nešto ko pelena. Koristi se u bolnicama. I ostavio tako preko noći da se suši. Ujutro su bile suhe na dodir. Takve sam ih stavio u vrečicu. Istisnuo zrak iz vrečice koliko sma mogao, zavezao i stavio u frižider.
Znači tek ih trebam sterilizirati u express loncu a on mi dolazi sutra. Mislim da im neće biti ništa. A za ovo da pšenica polako klije na 2 *C, ne znam di si to našo ali nije istina. Ustvari ne pada mi na pamet nijedna poznata vrsta za koju znam da klije zimi. Za klijanje je potrebna toplina.
Znači tek ih trebam sterilizirati u express loncu a on mi dolazi sutra. Mislim da im neće biti ništa. A za ovo da pšenica polako klije na 2 *C, ne znam di si to našo ali nije istina. Ustvari ne pada mi na pamet nijedna poznata vrsta za koju znam da klije zimi. Za klijanje je potrebna toplina.
- faceOff
- rank11

Nisam pobrkao ništa. Možda sam pogriješio o potrebnoj temperaturi. Vidim da ti je poznat proces, ali nisam siguran da znaš zašto je takav.
Namakanje se ne radi samo zato da žitarice upiju vodu, već da endospore bakterija germiniraju kako bi ih steriizacija ubila.
O čemu je riječ? Kad su vanjski uvjeti nepovoljni za bakterije, one stvaraju endospore unutar sebe. Te endospore mogu preživjeti i boga i vraga. Dormantan su oblik života. Njima steriizacija ne može ništa. U suhoj žitarici ih ima. Zato se one namaču, daju se uvjeti kako bi one germinirale i postale obične bakterije koje ekspres lonac ubija.
Znači, pomislio sam da bakterije mogu početi stvarati te endospore na temperaturi frižidera, jer realno im to nisu najpovoljniji uvjeti. Ako sam u pravu onda zakurac sterilizacija. Preživjet će ju.
Ali ne kažem da sam u pravu. To je možda
Ja sa takvom pizdarijom kao što je kilogram žitarica ne bi riskirao
Ti aj, nitko ti ne brani niti ti zlonamjerno govori ili radi
Namakanje se ne radi samo zato da žitarice upiju vodu, već da endospore bakterija germiniraju kako bi ih steriizacija ubila.
O čemu je riječ? Kad su vanjski uvjeti nepovoljni za bakterije, one stvaraju endospore unutar sebe. Te endospore mogu preživjeti i boga i vraga. Dormantan su oblik života. Njima steriizacija ne može ništa. U suhoj žitarici ih ima. Zato se one namaču, daju se uvjeti kako bi one germinirale i postale obične bakterije koje ekspres lonac ubija.
Znači, pomislio sam da bakterije mogu početi stvarati te endospore na temperaturi frižidera, jer realno im to nisu najpovoljniji uvjeti. Ako sam u pravu onda zakurac sterilizacija. Preživjet će ju.
Ali ne kažem da sam u pravu. To je možda
Ja sa takvom pizdarijom kao što je kilogram žitarica ne bi riskirao
Ti aj, nitko ti ne brani niti ti zlonamjerno govori ili radi
- long_pipe_magician
- rank4

Ma neću ti bolje ništa odgovarati uopće. Napisao si dosta glupostiu prethodna 2 posta. Uživaj u proklijavanju pšenice u frižideru i u uzgoju bakterija u istom.
Ne moraš mi ništa pomagati.
Ne moraš mi ništa pomagati.
- faceOff
- rank11

Ok mačak
Pusa
Pusa
- long_pipe_magician
- rank4

Nakon što sam žličicom prebacio micelij iz kita u staklenke tritikala koji sam prvo natapao u vodi jedan dan, pa ga prokuhao, ostavio da se suši 2 dana, pa ga sterilizirao u express loncu; micelij se počeo širiti ali ima i kontaminacija. Zanima me gdje sam pogrješio, koja je to pljesan i kako je dospijela unutra. Inače, mislim da mi je u teglama previše vlage. I čudno mi je zašto je na jednom dijelu tritikal jako vlažan, a na drugoj strani unutar iste staklenke čini se suh. Tegle držim na grijaču za podno grijanje u kutiji. Unutar kutije je temperatura 24C, pretpostavljam da je na dodirnom dijelu tegle i grijača 30C.
Svaka pomoć je dobrodošla.
media/images3/1615508490.jpg
media/images3/1615549671.jpg
media/images3/1615552793.jpg
media/images3/1615461819.jpg
Svaka pomoć je dobrodošla.
media/images3/1615508490.jpg
media/images3/1615549671.jpg
media/images3/1615552793.jpg
media/images3/1615461819.jpg