Čili: Ljekoviti začin

Recepti, napici, tinkture...
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la Red »

Bas sam nedavno ubrala svoje čili papricice pa si razmisljam za sto bi ih mogla iskoristiti. Upravo kada sam o tome razmisljala nas dragi clan Yookai je na drugom forumu obradio ovu istu temu i podsjetio da jos uvijek nisam nista napisala o toj temi.
Jucer mi je stigao novi casopis Ljekovitih biljaka, i zamislite, opet chili i ovdje, pa sam rekla... ajmo obraditi i ovu temu posto vjerujem da ce nekima koristiti a neke ce sigurno jako iznenaditi, kako Chili nije samo Ljuta paprika vec moze biti i vrlo Ljekoviti začin :)

slika

Opis i podrijetlo

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine, najčešće crvene ili zelene boje. U najpopularnije vrste ubrajaju se cayenne, habańero, chipotle, jalapeńo, anaheim, ancho, mađarska paprika. Samo u Meksiku ima ih više od 150.

Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama, ali osim njega, sadrži i visokovrijedne karotenoide, vitamine A i C, te flavoniode.

Čili paprika je nezaobilazan začin u azijskoj, južnoameričkoj, kineskoj, meksičkoj i jednim dijelom talijanskoj kuhinji. Upotrebljava se sirova i kuhana, ali najčešće sušena i usitnjena u prah.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.

Na tržište dolazi u svježem, osušenom (cijeli, mljeveni, drobljeni), ali i u konzerviranom obliku.

Opis biljke i upotreba

Chili je plod različitih tropskih vrsta paprike sa vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Te paprike duge su čitavih četiri centimetra, žute, zelene, narandžaste ili crvene boje i imaju strašno ljut okus. Sušenjem i mljevenjem dobija se kajenski biber.

slika

Razlikujemo jalapenosi i banana chili, koje ponekad zovu i mađarskim voštanim paprikama, srednje su ljuti i sočni. Poblanosi su također srednje ljuti, ali meso im nije toliko sočno, dok su serranosi ljuti i manje sočni.

Upotrebljava se najčešće kao začin za jela od povrća, pikantne umake, namaze te kao dodatak kravljem siru i varivima od paprika i graha, a važan je sastojak čuvenog meksičkog jela Chili con carne. Sastavni je dio svih ljutih pikantnih umaka, poput karija, tabasca i meksičkih salsi. Može se kombinirati i sa slatkim namirnicama. Chili je najpopularniji u kombinacijama s mesom, a dobro se kombinira i sa seitanom, tempehom i jelima od mahunarki. Kada je ovaj začin u pitanju, manje je više. Pomaže kod probave, pročišćava dišne puteva te štiti od prehlada. Pomiješate li chilli s maslinovim uljem, dobit ćete novi, jedinstven začin.

Mjerenje ljutine čili paprike

Stupanj ljutine se izražava u tzv. Scoville jedinicama (SHU). Obična paprika ima SHU nula, Jalapeno paprika 3000-6000, dok je najljuća poznata čili paprika Jolokia, koja se uzgaja u Bangladešu, sjeveroistočnoj Aziji i na Šri Lanki, a ima SHU preko 1 milijun.

slika

Ljekovitost

Američki starosjeditelji od davnina upotrebljavaju čili papriku kao lijek. Koristi se i u indijskoj ayurvedi, te kineskoj, japanskoj i korejskoj medicini, kao pomoć kod probavnih problema, za stimulaciju apetita, bolove u mišićima i ozebline. U Europi i Americi koriste se preparati za vanjsku uporabu- melemi, gelovi i oblozi, za smanjenje bolova vezanih uz osteoartritis, reumatoidni artritis, bolove u mišićima i zglobovima i za poboljšanje cirkulacije

Kapsaicin snižava temperaturu, djelovanjem na moždani centar za regulaciju tjelesne temperature. Upravo iz tog razloga u tropskim i suptropskim krajevima ljudi konzumiraju cayenne papriku jer im pomaže da lakše podnesu vrućine.

Pri vanjskoj uporabi pokazuje snažno analgetsko djelovanje, Ublažava bol tako što uništava tzv."spoj P" koji se nalazi u živčanim stanicama i zadužen je za prijenos osjeta boli u mozak. Ovaj učinak je privremen.

Čili paprika stimulira cirkulaciju krvi, snižava krvni tlak i nivo kolesterola u krvi. Tinktura od čili paprike je efikasna prva pomoć kod infarkta i krvarenja.

Pospješuje probavu, pa se koristi kao sredstvo za smirivanje probavnih smetnji.

Izaziva pojačano znojenje, čime pomaže liječenje prehlade, problema sa sinusima i groznice. Pospješuje izbacivanje sluzi iz pluća.

Kapsaicin smiruje migrenu i reumatoidni artritis. Korištena kao oblog, čili paprika smanjuje bol u donjem dijelu kralježice.

Kapsaicin i drugi sastojci čili paprike djeluju i na:

- smanjenje agregacije (nakupljanja) trombocita
- dijabetičku neuropatiju
- postoperativnu bol (mastektomija - odstranjivanje dojke ili amputacija udova)
- mišićnu bol uzrokovanu fibromialgijom
- bolove uzrokovane Raynaudovom bolesti
- bolove kod herpes zostera (neuralgija) i dr.

Kapsaicin je jedan od glavnih sastojaka sprejeva za samoobranu. Takoder je repelent, pa se koristi u sredstvima protiv mravi i žohara.

Pored toga, idealan je pojačivač okusa koji ne povećava broj kalorija u obroku. Bogat je beta-karotenom koji se u krvi pretvara u vitamin A i pomaže pri borbi sa infekcijama.

Čili paprika slovi kao i učinkovito sredstvo protiv mamurluka, ali i kao afrodizijak. :x

Dobro je znati

- male kolicine čili paprike su ljekovite, dok prekomjerena upotreba moze uzrokovati probavne, bubrezne i jetrene tegobe
- uzimanje čili paprike ne preporuca se kod cira na zelucu i hemoroida
- čili papriku ne uzimati u isto vrijeme s anelgeticima i lijekovima za snizenje krvnog tlaka
- kod vanjske primjene, pripravke od čilija ne koristiti duze od 2 dana. Nakon 14 dana, pripravci se mogu ponovo primijeniti na istom mjestu
- pripravke od čilija ne nanositi na ispucanu kozu i otvorene rane
- kapsaicin u svjezem i suhom čiliju moze izazvati upalu koze, pa kada radite sa čilijem stvaite rukavice (za svaki slucaj)
- sto se čili duze kuha, okus ce mu biti jaci
- da bi se prigusila ljutina i osjecaj paljenja u ustima i zelucu, sa čili paprikom treba jesti rashladeni jogurt kao sto to cine Indijanci ili uz jelo piti pivo kao sto to cine Tajlanđani. vatru u ustima će smanjiti i nekoliko gutljaja mlijeka ili nekoliko zlica sladoleda.

Kućna apoteka

Tinktura od Čilija

slika

Tinktura od čili paprike je efikasna prva pomoć kod infarkta i krvarenja
Svakodnevno korištenje tinkture jača srce i smanjuje mogućnost infarkta.

Ljuti kapsaicin se posebno dobro otapa u alkoholu pa je tinktura od čilija vrlo jaka, jaca od ulja sa čilijem. uzima se u kapima, a treba ju korostiti oprezno jer moze nadrazti zeludac

10 gr čili paprike
2 dl 70% alkohola


Usitnjeni suhi čili staviti u staklenku i preliti alkoholom. Staklenku dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mjestu 2-3 tjedna, uz povremeno protresanje. Tinkturu procijediti u tamnu bocicu. Uziati 2-4 tjedna, 2-3 puta na dan po 10-15 kapi tinkture u casi vode.

Ulje od Čilija
~ protiv bolova u kostima, zglobovima i misicima ~
~ herpes zoster ~
~ psorijaza ~

slika

Kapsaicin se u ulju ne otapa tako dobro kao u lakoholu, ali ipak je dovoljno topiv da ulju da ljutinu. Zbog toga i ulje od čilija moze biti vrlo ljuto.

20 g čili paprike
2 dl biljnog ulja


Usitnjeni suhi čili stvaiti u staklenku i preliti sa uljem. staklenku dobro zatvoriti, ostaviti 30 min u kipucoj vodi, a potm ostaviti na toplo mjesto. nakon sto odstoji 2-3 tjedna, uz povremeno protresanje, ulje procijediti u tamnu bocicu. 2-3 puta a dan uljem namazati bolesni dio tijela. prije mazanja uljem dobro je kozu oprati čajem od kamilice i dobro osusiti.

Balzam od čilija
~ protiv bolova u kostima, zglobovima i misicima ~

slika

Balzam od čilija poboljsava cirkulaciju krvi i tako ublazava bolove. Etericno ulje ruzmarina ima slicno djelovanje, ali mnogo djelotvornije prodire u kozu pa dodatno pojacava anelgeticko djelovanje kapsaicina.

30 ml ulja od čilija
2 g pčelinjeg voska
20 kapi etericnog ulja ruzmarina


Otopiti pcelinji vosak. Ulje od čilija zagrijati i polako umijesati u vosak. Nastavite mijesati dok se krema ne ohladi i ne zgusne. Tada umijesati etericno ulje ruzmarina. Balzam staviti u posudicu. 2-3 puta na dan uljem namazati bolesni dio tijela.

Čili paprika u kozmetici

Vanjskom uporabom, u obliku gelova, melema i obloga smiruje kožne probleme, kao i svrbež kod psorijaze.

Čili paprika je efikasno sredstvo protiv opadanja kose

Čili paprika je u mnogim kulturama tradicionalno sredstvo koje se koristi za prevenciju opadanja kose, kao i za ponovni rast kose. Kapsaicin zagrijava i stime stimulira folikule kose, čime se smanjuju upale i potiče rast nove kose. Nedavne studije u Japanu (Journal of Growth Hormone & IGF Research, listopad 2007), pokazale su da je nakon 5 mjeseci oralnog uzimanja kapsaicina,osobama koje su patile od alopecije narasla kosa u znatnijoj mjeri (65%) u odnosu na grupu koja je uzimala placebo (12%).

Ovaj tretman se može provoditi na dva načina:

1. Oralno uzimanje - 6 mg kapsaicina dnevno rezultira ponovnim rastom kose. Mogu se koristiti kapsule čistog kapsaicina, kojih ima na tržištu, ili se može mljevena čili paprika dodavati u hranu. Žličica paprike je dovoljna dnevna doza. Ako se koriste kapsule, nećete imati osjećaj da vam se tijelo grije. Prema nekim istraživanjima, postiže se još bolji rezultat ako se uz kapsaicin uzimaju i izoflavonoidi- najbolji izvor je soja, koja sadrži oko 200 mg izoflavonoida/ 100 grama.

2. Vanjska primjena - kao alternativa, čili paprika se može nanositi direktno na vlasište, u obliku različitih preparata. Neki od tih preparata su:

Tinktura čili paprike

25 g čili paprike prelijte s 0,5 L 70%-tnog alkohola i ostavite dobro zatvoreno 10 dana. Procijedite i tinkturom svakodnevno masirajte vlasište. Oprez, ova tinktura uzrokuje jaku toplinu i pečenje, ali se korisnici kunu da pomaže rast kose.

Ulje čili paprike

Pripravlja se slično tinkturi, ali se alkohol zamijeni maslinovim uljem.

Efikasan preparat protiv opadanja kose

15 gr tinkture čili paprike
10 g ricinusovog ulja
100 gr rakije lozovače

po želji eterično ulje ruže

Pasta od čili paprike

Napravite gustu pastu od mljevene čili paprike i destilirane vode. Nanesite na vlasište, ostavite da djeluje 30 minuta i isperite.

Sprej od čili paprike s jabučnim octom

Pomiješajte 3 i pol žličice mljevene čili paprike s 0,5 litara jabučnog octa. Sprejajte vlasište i ostavite da djeluje 30 minuta prije ispiranja.

Upozorenje
Svjesna sam da je ćelavost veliki udarac muškom egu, ali znajte da sva navedena sredstva za vanjsku uporabu koja sadrže čili papriku su iznimno nadražujuća. Ako ste se ipak odlučili pokušati neki od navedenih tretmana, budite svjesni da ćete morati pretrpiti popriličnu bol. Nikako ne dopustite da vam sredstvo dospije u oči, i temeljito ga isperite s kose nakon tretmana!

Sredstvo za povećanje usana s čili paprikom

Ako želite povećati usne bez silikonskih i inih injekcija, ovo je za vas idealan način.
(2 tube balzama za usne)

mljeveni đumbir
mljevena crvena paprika
1-2 kapi eteričnog ulja paprene metvice

Otopite balzam za usne i dodajte malu količinu mljevenog đumbira i čili paprike- oko 1/10 žličice. Dobro promiješajte i u prohlađeno dodajte eterično ulje. Ulijte u malu posudicu i ostavite otvoreno dok se ne skrutne. Nanesite vrlo malu količinu na usne! Ovaj preparat će izazvati lagano trnjenje usana, ali će ih povećati, jer čili paprika pojačava cirkulaciju krvi i zagrijava usne! Eterično ulje metvice će malo rashladiti i osvježiti usne.

Sjajilo za usne s čili paprikom

Isti efekt privremenog povećanja usana ćete dobti ako mrvicu mljevene čili paprike dodate u sjajilo za usne.

Zagrijavajući piling za stopala s čili paprikom i đumbirom

Izniman je za hladne zimske dane, jer poboljšava cirkulaciju krvi. Nakon tretmana stopala će vam biti meka i relaksirana.

80 g smeđeg šećera
80 g bademovog ulja
6 kapi eteričnog ulja naranče
2 kapi eteričnog ulja đumbira
1 razom puna žličica čili paprike

U plastičnoj zdjeli pomiješajte šećer i bademovo ulje. Dodajte eterična ulja i dobro promiješajte. Na kraju dodajte čili papriku i ponovo promiješajte. Sjedite na rub kade i šakom pilinga snažno izmasirajte jedno, pa drugo stopalo. Ne zaboravite prste, zglobove, ni pete, a posebno obratite pozornost na zadebljane dijelove kože. Dobro isperite i posušite stopala.

Oprez: Pazite da vam piling ne dođe u kontakt s očima i sluznicom, a također, nakon pilinga dobro isperite kadu, jer uroniti čitavo tijelo u kupku s ljutom čili paprikom može biti vrlo bolno iskustvo! (by Mila Prlj)

Čili u Kuhinji

slika

Maje i Asteci su od kakao praha pripremali gorak i hladan napitak „cacahuatl“, dodajući mu začine, poput brašna i ljutih papričica. Konzumirali su ga na ceremonijama, a privilegiju stalnog uživanja u čokoladi imali su samo povlašteni članovi zajednice. U povijesnim spisima spominje se da je asteški vladar Montezuma posebno uživao u ovom napitku. On je pio 50 zlatnih pehara čokolade, koje je zatim bacao u obližnje jezero. Kažu da je to jezero postalo rudnik zlata za španjolske osvajače.

slika

Meksička čokolada sa ljutim papričicama

slika

U pola litra mlijeka stavite mahunu vanilijee. Kad provrije, kuhajte na laganoj vatri deset minuta. Izvadite vaniliju, prerezite je, nožem sastružite njenu unutrašnjost i vratite u mlijeko, a praznu mahunu bacite. Dodajte casu vode i 250 grama izlomljene čokolade za kuhanje i dobro promjesajte. Kad se čokolada istopi, dodajte pola sitno isjeckane ljute papričice, kojoj ste odstranili sjemenke, tri zlice meda i prstohvat soli. Servirajte vruće.

Asteška topla čokolada s čilijem

slika

* 3 šalice mlijeka
* 1/2 mahune vanilije (uzdužno prepolovljene)
* 2 čili papričice (rasječene i bez sjemena)
* 1 manji štapić cimeta
* 70g kvalitetne čokolade (slatke)
* šećera po želji

Na vatri kratko kuhati mlijeko s vanilijom, cimetom i čilijem. Naknadno dodati naribanu čokoladu i miješati dok se potpuno ne otopi u mlijeku, skinuti s vatre i ostaviti 15-ak minuta da odstoji i upije aromu začina. Izvaditi začine i servirati. (napitak se naknadno može dodatno podgrijati).

Kakao s čilijem

* 2 žlicice kakao praha
* 1 casa mlijeka
* malo čilija
* šećera po želji

Skuhati kakao u mlijeku i dodati čilija po ukusu. Zašećeriti po želji.

Chili con carne (4 osobe)

slika

500 g mljevenog mesa
1 konzerva od 800g rajčica pelata
1 konzerva od 800g crvenog meksičkog graha
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
7-8 malih suhih ljutih papričica (peperoncini)
sol
chili paprika u prahu
Kotanyi mješavina začina ‘Mexico grill’
šećer

Kukuruzne mini-tortillas:
2 šalice brašna (miješano kukuruzno i obično=1:1)
1 velika žlica margarina
pola vrećice praška za pecivo
pola žličice soli
mlaka voda

Priprema

Mini-Tortillas de maíz:
Od sastojaka zamijesiti tijesto i podijeliti u 10 manjih loptica i ostaviti pokriveno suhom kuhinjskom krpom da počiva 15ak minuta. Zatim razvaljati loptice u male tortilje promjera 10ak centimatara da bi bile malo krušnije . Peći na dobro zagrijanoj tavi (BEZ ULJA) kratko s obje strane da dobiju smeđe mrljice. Tortilje odlagati jednu na drugu zamotane u suhu kuhinjsku krpu.

Chili con carne:
Za početak, češnjak i luk sitno nasjeckati, a papriku narezati na trakice. Pelate nasjeckati i sačuvati sok iz konzerve. U posudici izmiješati 4 žličice soli, 4 žličice chili paprike i 4 žličice Mexico Grill mješavine (postepeno ćemo dočinjavati jelo dok se priprema). Luk i češnjak staviti dinstati na tavu na malo ulja. Kada porumeni, natrgati mljeveno meso, dobro promiješati i začiniti sa začinima, te dinstati i miješati dok ne porumeni sa svih strana. Zatim dodati papriku, još začiniti i dinstati kojih 10ak minuta. Dodati pelate i sok iz konzerve, dobro promiješati, dodati žličicu šećera, ponovo promiješati, kuhati minutu-dvije pa dodati ostatak začina. Kuhati par minuta, te prstima u chili samljeti suhe papričice, promiješati i dinstati kojih 30ak minuta povremeno miješajući. Zatim dodati ocijeđeni grah, promiješati i dinstati još kojih 10ak minuta uz povremeno miješanje. CIJELO VRIJEME PROBAVATI DA LI JE POTREBNO JOŠ ZAČINA ILI DA IH NE BI DODALI PREVIŠE

Servirati uz kukuruzne tortille.

Napomena: Kotanyi mješavina začina ‘Mexico Grill’ je izvrsna za sva meksička jela. Ako netko nije u mogućnosti nabaviti tu mješavinu, evo njenog sastava: sol, chili, papar, rajčica u prahu, češnjak, paprika, kajenski papar, kumin, origano, ekstrakt paprike.

P.S. Ako imate domaćih papričica , smanjiti količine začina jer su domaće papričice koje sam dobila puuuuuuuuuuuuuno ljuće od svega ovoga u receptu

Čili umak (4 osobe)

slika

400 g svježe rajčice narezane na kockice
120 g luka
4-6 sitno narezanih crvenih čili papričica
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 češanj češnjaka
3 žlice maslinova ulja
2 žlice soka od limete
sol

Priprema
1. Rajčicu pomiješajte s nasjeckanim lukom, čili papričicom i peršinom.
2. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, sok limete i sol te sve izmiješajte.

Posluživanje
Umak ostavite stajati oko sat vremena, a zatim poslužite uz tacose, tople tortilje ili popečeni toast.
Savjet- Sastojci za ovaj umak moraju biti sitno narezani, a ne usitnjeni u električnoj sjeckalici ili multipraktiku.

Ako imate jos koje zanimljive recepte, nadopunjujte! =p~
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Jos
rank4
Postovi: 116
Pridružen/a: 21.03.2010, 18:53
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 7 puta

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la Jos »

slika
\:D/ :D


Those last things really look delicious.
I have just eaten and now I'm hungry again #-o

Would you mind to share that last part on that other board to? :x
Maybe a cooking log? :)
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la Red »

ill see what i can do :ymhug:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Jos
rank4
Postovi: 116
Pridružen/a: 21.03.2010, 18:53
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 7 puta

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la Jos »

Great! :)
And I must say, you found allot of nice information, more then me anyway :D
:ymapplause:
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 2852
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1208 puta

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la HypnoToad »

Ha! Ovo je odlično! Ja sam više-manje čili đanki! Imam nekoliko vrsta čili paprika, od jalapena do habanera, obožavam ih svih. Kao što neki uzimaju drogu, ja žvačem čili paprike, jedan dobar cayenne me totalno izbezumi, nakon što prestane peć se osjećam preodlično! To je tako nevjerovatno zdrava biljka, čili zauvijek!!
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la Red »

:ymparty: odlicno Žabo, ima da mi Astešku toplu čokoladu s čilijem skuvas ako ikada navratim :ymdevil:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
melkior

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la melkior »

:ymapplause: Jee, ali nikako do pravog čilija. Gdje se može nabaviti sjeme te paklene biljke.
Ima jedna zanimljivost u vezi čilija. uvijek se napominje da ga nesmiju konzumirati oni koji imaju čir na želucu; a ipak je dokazano je je upravo najdjelotvorniji lijek protiv čira.
Taj podatak sam pročitao, tako da eksperimentirate na vlastitu odgovornost. :ymdevil:
Ima li koja biljna drogerija u Zagrebu koja prodaje pravi, žestoki čili, a ne one pomalo ljute papričice? :-o
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 2852
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1208 puta

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la HypnoToad »

Hehe Red pa naravno! :) To mi dalo ideju, baš sam si danas napravio tu astešku čokoladu, nikad mi prije nije palo napamet koristit čili na taj način, i moram priznat da je stvarno odlično!! Nisam stavio puno čilija, dva red pearla na dve šalice! :ymdevil:
Melkior, što smatraš pod pravi čili? Ima masu kultivara, kod nas se u sjemenarnama može po nekad nać nešto dobro, al su to uglavnom uvijek feferoni. Nisam neki fan, imam sjeme Padrona i rumunjskog žutog, i strašno su ljuti, ali im fali taj neki okus i "karakter" koji npr. imaju red pearl i jalapeno. Ja si još jedino pokušavam nabavit tabasco i habanero.
Kad smo kod toga, Red što misliš da li b bilo interesa da pošaljem višak sjemena FSR-u?
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la Red »

kako da ne :D

FSR ima samo Capsicum frutescens, no nista sto se posalje nije visak ;)
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
mr. gljiva
rank11
Postovi: 454
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Ima zahvala: 37 puta
 pohvaljen: 96 puta

Re: Čili: Ljekoviti začin

Post Postao/la mr. gljiva »

Čili koji se koristi za liječenje tegoba različitih pa i kod prehlade mora biti jačine od 30 000 nadalje po onoj ljestvici, a prah se može piti i u soku jednako je efektivan samo treba napomenuti da je uvijek dobro staviti malo na jezik prije nego se pije terapija da želudac dobije vremena pripremit se na žestinu koja juri niz grlo :D

Nadam se dobiti par vrsta u proljeće,a kupio sam neki dan u bio bio neki sa kube u prahu za kolinje, kaže lik da se pazi, ljut ljut hehehehe
Prošle godine sam ga kao uzgojio,ali se skrižalo sa paprikom iz vrta pa sam na kraju dobio slatke papričice :P
Brijem da nema bolje stvari za tjeranje krvi što se vidi po tome da se preznojiš u sekundi od toga i koliko se sjećam čitajući sjemenke su zapravo najgore X(
skuliran do jajc :thumbsup:
Odgovori