1. Uzgajacu na kokosovm tresetu i malo vermikulita, jasno mi je kako se pasterizuje kokos i kako se namace vermikulit, pitanje je da li ce smetati ako ja tu smesu( znaci koksov treset i vermikulit zajedno) vratim u tegle posle pasterizacije i sterilisem 1 h - 1,30 min.. cisto da budem siguran jer vise printova nemam, a ako uspem uzecu svoje printove posle cu lako
Ili da uzgajam samo na kokosu a da vermikulit stavim samo kao casing ? ili kao po gajdu sa razi, vermikulit dole pa samo zrnje izmedju i vermikulit preko ? sta mi je najsigurnije, nisam pametan ?
2. Kad budem mesao kokos i kolonizirani kukuruz da li da to radim golim rukama ili nekom drvenom kasikom koju bi sterilisao, jasno mi je da sve treba da bude sterilno ali da li da radim u boksu opet kao sa ubacivanjem spora ili kako ? i kako konkretno sterilizujete posude u koje sve to stavljate ?
3. I zanima me posle u fazi rasta to otvaranje boksa, postoji li neki nacin da smanjim rizik od kontaminacija pri otvaranju 2 - 3 puta dnevno na po 30-ak sekundi ? Takodje i oko prskanja, kako da sterilisem onu plasticnu bocu u kojoj je voda kojom prskam ? i ako sam dobro shvatio nema potrebe za prskanjem do drugog flusha ? i kad prskam to radim po zidovima sa strane?
Oprostite mi na mozda glupim pitanjima, ne mili mi se da krecem sve iz pocetka, da cekam print itd..
Unapred hvala puno !!