PETICIJA - MORATORIJ NA FRACKING (HIDRAULIČKO FRAKTURIRANJE) U REPUBLICI HRVATSKOJ

Novosti i obavijesti
Odgovori
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 582
Pridružen/a: 08.07.2010, 11:33
Ima zahvala: 505 puta
 pohvaljen: 392 puta

PETICIJA - MORATORIJ NA FRACKING (HIDRAULIČKO FRAKTURIRANJE) U REPUBLICI HRVATSKOJ

Post Postao/la Ninti »

Peticija ->

http://chng.it/Vv6mSKmj7p

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske trajnu zabranu - MORATORIJ na upotrebu kontroverzne metode frakinga (hidrauličkog frakturiranja). Iako se RH kao članica EU krajem 2014. godine unutar radne skupine pri Europskoj komisiji koja se bavi pitanjima masivnog hidrauličkog frakturiranja iz škriljevca i pješčanika, jasno opredijelila da ne dozvoljava niti planira dozvoliti navedenu metodu frakturiranja kao i većina članica EU, poznato je da se ta krajnje štetna metoda vađenja plina i nafte već godinama koristi u Međimurju, a sada će se koristiti i na novim istražnim prostorima DR-02, DR-03,DR-04, SA-08, SA-09, SA-10, SA-06, SA-07, SA-11, SA-12, SZH-01,SZH-05. Odlukom Vlade od 31. siječnja 2019. kreće se u istraživanje nafte i plina u Dinaridima za četiri istražna prostora ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije (DI - 13, DI - 14, DI - 15, DI - 16). Od istraživanja će biti izuzeti nacionalni parkovi, kažu.
Naime, nema nikakve razlike između frakiranja i masovnog hidrauličkog frakturiranja. Dva imena za isti proces vađenja plina ili nafte iz škriljevca ili pješčanika ubrizgavanjem fluida - kombinacije vode, kemikalija i pijeska u kanale bušotine u određeni sloj u stijeni pod zemljom pod velikim tlakom da bi došlo do pucanja stijena u slojevima i kako bi se proizveo dotok tamo zarobljenog prirodnog plina ili nafte. Ta je tehnologija izuzetno štetna za podzemne, a u slučaju lošeg upravljanja otpadnim vodama i za površinske vode. Glavni rizici povezani s ovom tehnologijom se mogu predvidjeti, a šteta za okoliš od prakticiranja ove tehnologije očituje se u: kemijskim tvarima koje se koriste a kancerogene su, radioaktivne i mutagene, trajno onečišćuju podzemlje, a naročito podzemne vode; isparavanju metana koji se vrlo često pronalazi u izvorima voda u blizini bušenja; te potresima čiji broj raste u područjima u kojima se vrše bušenja. Stoga od nadležnih tijela tražimo proveđenje strateške procjene utjecaja, procjenu rizika za specifične lokacije i transparentno informiranje javnosti kao minimum prije donošenja odluke o provođenju ovakvih aktivnosti. Nadalje, da se na temelju rezultata ovih aktivnosti donese zakonska regulativa o predmetnoj tehnologiji, koja trenutno ne postoji te da se do realizacije ovih aktivnosti uvede moratorij na ove aktivnosti, Budimo napredni, a ne fosilni te zabranimo upotrebu frakinga kao što su to učinile Njemačka, Francuska, Škotska, Irska, Bugarska i druge zemlje koje žele očuvati kvalitetu svoje vode i tla, a samim tim i zdravlje svojega stanovništva.
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 1577
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Ima zahvala: 424 puta
 pohvaljen: 1453 puta

Re: PETICIJA - MORATORIJ NA FRACKING (HIDRAULIČKO FRAKTURIRANJE) U REPUBLICI HRVATSKOJ

Post Postao/la Beyond Le Fov »

fracking definitivno spada u sam vrh najretardiranijih ideja koje su ikad ljudima pale na pamet. zapravo nebi rekao ni da su to ljudi, neznam sto animira ta tijela osim kratkorocne ekonomske racunice u glavi, a i ona je na klimavim nogama sto se tice frackinga. Nema veze sto sunce pici energije na zemlju s kojom mogu napajati jos deset planeta, ne racunajuci vjetar, valove, diferenciju toplih i hladnih struja oceana. Pa i obicno drvo je skroz ekolosko i odrzivo ako se kod sjece jednog zasade tri nova. Ali ne, iskoristavanje fosilnih goriva i potrovati sve usput je savrseno razumno pokraj obilja ekoloskih izvora. Nije niti kontinuitet opskrbe (kod sunca, vjetra i sl.) toliki problem svim drzavama koje imaju nekakve brijegove, planine, jer ih mogu iskoristiti za cuvanje energije u obliku podignute vode, pa ju pustati kroz turbine kad zatreba.

Nisu ni te zabrane dugorocno rijesenje, otici ce prvom susjedu to raditi koji se nece moci izboriti protiv korupcije naftnih retarda, a mi cemo si misliti "ko ih jbe, glavno da nisu na nasoj zemlji". Raditi ce to sve dok ima potraznje, sve dok ima potrosnje. ponudu odredjuje potraznja. Jedino sto moze uciniti promjenu je prestati koristiti fosilni plin, promjeniti nacin zivota, ne cekati politicare da to naprave nego krenuti od sebe.
Odgovori