Autofagija

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
Odgovori
Avatar
malva sylvestirs
rank5
Postovi: 154
Pridružen/a: 01.01.2018, 13:36
Ima zahvala: 116 puta
 pohvaljen: 125 puta

Autofagija

Post Postao/la malva sylvestirs »

Yoshinori Ohsumi je stanični biolog iz Japana. 2016. godine dobio je nobelovu nagradu za svoje istraživanje u područiju biologije/medicine. Otkrio je mehanizam autofagije.
Autofagija doslovno prevedena znači „samo jedenje“.
Stanice su složene jedinice u tijelu koje sadrže brojne organele ili tzv. „ustroje“. Tako postoji jezgra - „mozak stanice“ (iako postoje i novija istraživanja koja kažu da je st.membrana zapravo „mozak“). Ona sve kontrolira i glavna joj je svrha sinteza genetske molekule DNA, bez koje nema života. Ona kontrolira diobu stanica i ako dođe do mutacije tj. krivog prijepisa genetskih kodova, ona pokušava ispraviti sintezu koliko je moguće. Postoji i npr. mitohondriji – „stanična elektrana“, proizvodi ATP i druge energetske fosfatne moluke. Zatim endoplazm. retikulum, golgijev aparat, ribosom, vezikule, citoskelet itd... I svi oni imaju svoju točno određenu funkciju.
Za autofagiju je bitno znati o organel lizosom. Njegova je funkcija da čisti smeće iz stanice i on ima ulogu „probavnog sustava“ stanice. U lizosomu se nalaze enzimi koji uništavaju složene molekule u stanici, one za koje je prepoznao da im nije tamo mjesto. Ti enzimi ruše molekule toksina i bilokojih štetnih tvari. Osim lizosoma, otkriven je još jedan organel – autofagosomi. On se spoji sa lizosomom. Autofagosomi znaju točno koje molekule i tvari trebaju razgraditi tj. uništiti, dakle djeluju slično kao i lizosomi, samo specifičnije.
Na sanjskoj površini sadrže proteine (NBR1 i p62), koji su povezani s razvojem tumora i neurodegenerativnih bolesti.
Sam proces autofagije se odvija u autofagosomima. Tu strategiju su razvile još stanice kvasca za preživljavanje u teškim uvjetima, a tijekom evolucije proces se razvio u „smočišćenje“.

Cijeli proces autofagije nije jednostavan i uključeno je više proteina, enzima i raznih receptora. Proces se prirodno počne odvijati kada je čovjek u stanju stresa. Stanje stresa može biti neka nagla adrenalinska situacija (bijeg ili napad) ili gladovanje.
Kako i zašto svijesno „uključiti“ proces autofagije?
Gladovanje – koje može trajati 6h , 8h, 12h, 48h , ovisno o spremnosti i navikama čovjeka.
U stanju gladovanja (stresa) stanice naš organizam je više izložen oštećenju i toksinima. Ali autofagija baš pomaže organizmu da se oslobodi štetnih toksina ili starih pa čak i malignih stanica. Tkivo zapravo konzumira vlastiti organizam pokušavajući se obraniti.
Dakle, najjednostavnije rečeno - upakiran “otpad” smješta se u posebne vrećice – autofagosome, zatim se premješta se u “kontejnere” – lizozome u kojima se probavlja i uništava. Prerađeni proizvodi se “recikliraju” i vraćaju u proizvodnju goriva za napajanje stanica. To je mehanizam u kojem doslovno stanica štetne tvari, toksine ili maligne stanice pretvara u energiju za preživljavanje.

Koristi autofagije:
1. osigurava gradivni materijal i energiju za stanice
2. reciklira oštećene proteine i stare dijelove stanice
3. štiti živčani sustav i potiče razvoj novih moždanih stanica
4. poboljšava kongitivne fukncije i neuroplastičnost
5. pospješuje rast i razvoj srčanih stanica, štiti od srčanih oboljenja
6. poboljšava i stvara imunitet i sposobnost tijla da se obrani od patogena (virusa,bakterija,parazita)
7. po novijim istraživanjima uništava stanice raka i uzročnike neurodegenerativnih bolesti (Alzhajmer)
8. odgađa starenje
.......
Postoji dosta literature i raznih istraživanja o autofagiji i apoptozi. Preporučujem svakome da prouči i zaključi da li se na taj način želi očistiti od patogena,toksina i drugih nepoželjnih tvari u svom organizmu. Post su i puno starije generacije smatrale potrebnim i često su ga prakticirali. Jer mehanizam je specifičan i primjenjuje ga puno životinja. Pojedinac također treba proučiti koje vrste 'posta' postoje i treba početi polako, npr. prvih 12 sati konzumirati samo cjeđene sokove od voća i povrća, može i čaj, zatim, eventualno pojačati post i ne konzumirati ništa tijekom 12/24 sata osim naravnovode, bez koje nema života. Proces je meni fascinirajuć na molekularnoj a i fiziološkoj razini i mislim da ne postoji bolji sistem "reciklaže" otrova u korisnu energiju za život.
Eto ga, živjeli svi :sunn:
what you resist persist
Avatar
huana.meri
Moderator
Postovi: 498
Pridružen/a: 10.06.2016, 23:03
Ima zahvala: 194 puta
 pohvaljen: 232 puta

Re: Autofagija

Post Postao/la huana.meri »

znali su stari ljudi reći "ma neče on mene jest, taki mali, ja ću njega pojest", misleći na tumore i slične bolesti...i ima i uspjha normalno, samo mora osoba biti svijesna sposobnosti organizma, imati povjerenja bar malo u svoju mašinu, predaja i odustajanje je najgore od svega....osobno npr. ako pijem alkohol previše, drugi dan nemogu jesti, samo vode derem, ni da me služiš bečkim stilom, samo kanabis i voda....kad sam bio mlađi bolje sam podnosio to smeče, nisam ga ni osjetio sutradan, no sada zadnjih nekoliko godina nemogu ništa pipnuti dok neizbacim i neizgulim to iz sebe....kod dovođenja tijela u tu poziciju samokonzumacije je malo zahebano ako si baš stresan jako, tu pomaže ulje kanabisa, opusti te, i zaspiš lakše, bolje osjetiš doslovno tu glad ali ne nekako negativno, bar ja, nego onako s nekim veseljem, kao da vidim šta se događa...energija koja se od organizma odvaja i koristi za jetru i njena prerađivanja je ogromna, poznato je da kompleksniji i dugotrajni postevi mogu određene osobe dovesti do prosvjetljenja, osobno smatram da je to sve dio tog čišćenja, napredovanja i mentalno i fizički....ne kaže se bzvz u zdravom tijelu zdrav duh, i obratno...bolest je fizička kao, ali smatram da u današnje vrijeme mentalno lutanje izaziva puno veće probleme od svinjetine....mozak i njegove kreacije podsvijesne su beskrajni...nisam postio kao balonja nikad s razlogom, no često sam bio bez klope po dan, 2, da neobjašnjavam sad zašto, nisam bio da nemam, jednostavno sam tako brijao nekad....ispostavilo se da mi je taj osječaj zaljepljenog želuca za kičmu zdrava stvar....sam probavni mehanizam je kao f1 nakon takvih postova, brže odrađuje probavu, bolje se osječaš i nakon jela...
izobilje je bolest ukratko...
:)
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
Odgovori