Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
antoniopavaroti
rank14
rank14
Has thanked: 358 times
Been thanked: 338 times

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la antoniopavaroti »

ozgar je napisao/la:vani od -5 do -15 snjeg je napadao ali trenutno ne pada i sve je zaledjeno....e sadd jeli sigurno vani otvoriti steriliziranu teglu sa razi i u nju direktno uliti malo vode sa sporama? znaci bez sprice, oprostite na mozda glupom pitanju ali spricu nemam i svasta mi pada na pamet
Sve je to nesigurno bez šprice . Šta je sa posudom u kojoj su spore ? Možda je ona kontaminirana ? Kako ravnomjerno uliti tu vodu u kojoj su spore u tegle? Injektirati bez šprica je nezahvalno . A nije mi ni jasno da ne možeš do šprica ...pa ima ih u svakoj apoteci po par kuna komad ..To če ti biti jednostavnije i puno sigurnije , kupi šprice i odradi posao kako treba ...ja bi tako uradio , no ako ti misliš da će uspjeti da uliješ vodu u tegle , probaj , i puno sreće ti želim.
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Zephyrus
rank6
rank6
Has thanked: 179 times
Been thanked: 78 times

Post Postao/la Zephyrus »

'vako... radim tindalizaciju (frakcijsku sterilizaciju), večeras sam počeo, za dva dana će biti gotovo.
Koristim obične čaše prekrivene alu-folijom, dva sloja alu-folije skroz uz čašu, dok treći služi kao poklopac.
Nakon što sve steriliziram i obavim inokulaciju, šta da radim s čašama?
Da li da rupe poklopim s trećom folijom koja služi kao poklopac?
Da li da treću foliju sklonim i ostavim čaše onako kako jesu (s minijaturnim rupama koje je napravila igla)?
Ili da sklonim treću foliju (poklopac) a onu rupu koju sam probio špricom dodatno proširim?
People say you have to travel to see the world.
Sometimes I think that if you just stay in one place and keep your eyes open, you’re going to see just about all that you can handle.
sharplaninac
rank3
rank3
Has thanked: 14 times
Been thanked: 9 times

Post Postao/la sharplaninac »

koliko ja znam trecu skidas,naspricas,dezinficiras i vratis trecu foliu,da nebi bakterije ulazile...i onda cekaj i videces sta si napravio(imaj na umu higijena na prvo mesto,sve dezinficiraj)...inokulacija je najosetljiviji deo procesa.....
Zephyrus
rank6
rank6

sharplaninac je napisao/la:koliko ja znam trecu skidas,naspricas,dezinficiras i vratis trecu foliu,da nebi bakterije ulazile...i onda cekaj i videces sta si napravio(imaj na umu higijena na prvo mesto,sve dezinficiraj)...inokulacija je najosetljiviji deo procesa.....
A rupe koje su ostale od igle nakon inokulacije?
Da li da ih dodatno malo proširim ili da ostavim onako kako jesu?
Koristim vermikulit i rižino smeđe brašno.
Sometimes I think that if you just stay in one place and keep your eyes open, you’re going to see just about all that you can handle.
sharplaninac
rank3
rank3
Has thanked: 14 times
Been thanked: 9 times

Post Postao/la sharplaninac »

ostavis ih takve kakve jesu,a ako imas onaj medinciski flaster lici na selotejp traku,bar ja tako radim,sa njim ih izljepim da sam siguran da nece nista od prljavstine da udje
Zephyrus
rank6
rank6

sharplaninac je napisao/la:ostavis ih takve kakve jesu,a ako imas onaj medinciski flaster lici na selotejp traku,bar ja tako radim,sa njim ih izljepim da sam siguran da nece nista od prljavstine da udje
Imam taj flaster.
Puno hvala na odgovoru.

EDIT: Konačno više nisam pod moderaturom, jupi.
antoniopavaroti
rank14
rank14
Has thanked: 358 times
Been thanked: 338 times

Post Postao/la antoniopavaroti »

Ja sam rupice od inakulacije uvjek proširivao na 5-6mm , pa onda medicinska traka gore . E , sad možda ti uspje i sa tako malim rupicama ..ali..nisam siguran .
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
huana.meri
Moderator
Moderator
Has thanked: 289 times
Been thanked: 320 times

Post Postao/la huana.meri »

:p :cheesy: :mushroom: :delicious: od silnih pokušaja ako se sječate, jedan kolač je poput tenisk loptice završio na frutanju, kad je zapeo s micom ja ga izvadio i okružio namočenom zemljom, za 2 dana se jako raširio i počeo sam davat zraka često...jučer sam ga malo zatrpao zemljom i pošprico, jutros je krenulo 5 gljiva koje baš rastu, ima pinova koji se naziru....
posuda je plitka i mala, od sladoleda...e sad, ionako mi je nabitnije samo da print dobim, jer nemam više, a i biće gljivica iz novih čaša koje sam starto prije tjedan dana...
no jutros kad sam otvorio posudu, pomirišao, malo mi čudno mirišalo, proluftam ju, pomirišim, tad sam osjetio zdravi miris gljiva...
onaj prvi miris je malo neugodnjak, a nevidim kolač više od 15 posto, sad jel to miris kontaminacije, ili malo zakuhalo co2, iako mislim da se co2 ne osjeti mirisom...kad sam kolač zatrpavao, bio je čist bijel, igličast izvana, valjda koliko je unutra okupirao sve pa napo van na zrak iglice bjele izbacivat...
e sad pitanje je, jel da pojdem prvi flush zbog mirisa tog, da samo printeve uzmem...ili da možda cijelu posudu otklopim, stavim u veću posudu, kantu, pa pokrijem proz folijom pa da vidim oče neugodno mirisat i u večem prostoru...
zemlja koja glumi spušvu za vlagu nije sterilizirana ni kuhana....dali je moguče da iz zemlje dolazi miris, a i čekam da vidim hoće miris nestati jer sam posudu sad stavio na 21 C....uglavnom, čeprkno sam malo pod kolač i mica napala i zemlju, tako mi izgleda, ne širi se nego se jednostavno konektirala na zemlju.....

pitanje je jel da se počastim s gljivama ili da ih bacim???
kakve su nuspojave moguće, :)
ready to risk it a bit, :delicious:
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
AFX
Moderator
Moderator
Has thanked: 594 times
Been thanked: 491 time

Post Postao/la AFX »

Pa gle..ako nema plijesni i gljive su narasle..jedi..mislim..ja bi. Trebao bi ti se osjetiti jak miris gljiva, nista drugo..naravno ako nije neka plijesan. Co2 je bez boje i mirisa.
Svi moji postovi su izmišljeni tj. nemaju veze s stvarnošću i sve napisano je priča koja nema nikakve veze s stvarnim događajima i osobama.

"This is the biggest joke, I've ever played on ourselves"
huana.meri
Moderator
Moderator
Has thanked: 289 times
Been thanked: 320 times

Post Postao/la huana.meri »

a koje su posljedice ako je ispod pljesanj, a gore gljive, i ja berem i papam??? same gljive mirišu na gljive, ali još se osjeti neugodno nešto dok ne proluftam...češće luftam, stavio sve u veći prostor i na 20 C....
pitanje je dali je gljiva ok ako miriši kao svježa kad ju uberem, ako izgleda normalno???
brijem si da ako gljive rastu gore, pa nevuku one pljesanj kroz kanale micelija iz zemlje...neke gljive po vani isto beremo u blizini neke ugnjile gljive, stare jel??? u najgorem slučaju, imaću print, samo dali s takvom gljivom i printom prenosim i spore kontaminacije koja je moguća kod mene???
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
Odgovori