Svest zivih bica

Kućni ljubimci i ostale živine
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 1576
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Ima zahvala: 424 puta
 pohvaljen: 1453 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la Beyond Le Fov »

Naravno da nema ništa loše s pticom kukavicom, nego s čovjekom koji se tako ponaša, zato što čovjek nije ptica kukavica, ima organe tijela za stvaranje svjesnosti, osjećanja i utjecaja na čitavu planetu i šire, to nije ista kategorija s pticom kukavicom. Čovjek ne bi imao te organe tijela da mu treba samo jedan posto njegovih funkcija, druga je stvar što nije svjestan i ne zna koristiti ni tih jedan posto. Priroda nikoga ne kažnjava, čovjek kažnjava sebe, izokreće sve protiv sebe, svu svoju pamet okreće protiv sebe, samo da izbjegne sebe, a točno podsvjesno zna što jest, bez ijednog pitanja i bez ikakve rasprave, napadanja i branjenja.

Ja imam ego, možda velik kao himalaja, ne dam se manipulirati, imam jasne bazične stavove, otpore i težnje, i trebam ih imati jer je to prirodno za moje tijelo, svijest i osjećanje, ali to ne znači da sam egocentrik, ne namećem nego izražavam sebe, ne smatram se vrjednijim od ptice kukavice nego vrjednijim od onoga što ovo društvo želi od čovjeka i prirode napraviti. Ne pokušavam nikoga u ništa uvjeriti, osvojiti, dobiti, nego sebe osloboditi. Sve što pišem pišem prije svega sebi, za svoje razumijevanje. Sve na što reagiram su rezonancije u meni, ako netko prepozna svoju istinu u mojim riječima super, ako ne opet super. Potičem da se sve uvijek preispituje kružnom putanjom a ne da se slijepo pravocrtno vjeruje, no zaglaviti se u vrtnji u krug ništavila nije za nikoga zdravo.
Just because you live in clown world doesn't mean you have to participate in the circus.
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la antoniopavaroti »

...moj diskurs o kukavici , kao i tvoj , se jednako odnosio i na čovjeka ..bio je samo usporedba . Ipak , mnoge zakonitosti koje vrijede za kukavicu ..njezin način života , vrjede i za čovjeka . Poruka je da ne osuđujem ni jednog ni drugog jer je i kukavičluk u krajnjem slučaju ponekad ili počesto u interesu pojedinca . Ponekad je kukavičluk herojstvo a i obrnuto ..nema stopostotnog pravila pogotovo ako se sagleda sa više aspekata neko djelo ili postupak. Na kraju, sve je relativno , baš sve , pa i mi kao vrsta , ako nismo dovoljno stasali za ispravne odluke , nestat čemo poput dinosaurusa bez ikakvog žaljenja i milosti mamice ili mačehe Prirode jer na koncu konca i mi sami smo ta ista Priroda .
Ni ja ne pokušavam nikoga u ništa uvjeriti ..čemu? Jednostavno govorim ono što mislim , moje su riječi samo vibracija moje unutrašnjosti i to je sve . Netko će zatitrati sa mnom , netko sa tobom , ili sa nekim trečim ,sinhronizirati se i to može značiti da je neko prihvatio nečije mišljenje . To samo tako izgleda , prije bi rekao da je u nekom već predisponirana , davno ugrađena kroz odgoj , školstvo , običaje , učenje , društveni pristup, neka frekvencija koja ponekad zatitra zajedno sa tvojom , mojom ili nečijom drugom vibrom. To može izgledati kao što rekoh , da je taj netko prihvatio nečije mišljenje , da si ga ubjedio , ali ja ne vjerujem u to , taj netko je u svojoj nutrini a da prečesto nije ni svjestan toga već oscilirao , titrao nekom svojom rezonancijom u sebi. Prema tome , potpuno se slažem sa tobom u tvrdnji da ako netko prepozna "svoju" ali svoju istinu u mojim ili tvojim rječima to samo može značiti da se taj netko potvrdio i složio sa tobom odnosno sam sa sobom na neki način. Svatko ispoljava ono što jeste , svijetli onoliko kolika je njegova energetska frekvencija i naboj , zato ista svjetlost sadrži u sebi i vidljive i nevidljive spektre , jednako tako i riječi koje če netko vidjeti , prepoznati i koristiti za osvetljevanje tame vlastitog Uma . Od same svjetlosti malo ovisi tko če je primjetiti jer su više frekvencije nedostupne ljudskom oku , to vrijedi i za rječi i poruku , zato je svako nametanje vlastitih mišljenja i postavki uglavnom potpuno iluzorno i nesvrsishodno. No , može se desiti da netko veoma slično , gotovo identično rezonira sa nekim pa onda u međusobnoj komunikaciji u potpunosti izjednače svoje mišljenje , frekvenciju . To je po meni slaganje sa nekim.
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 1576
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Ima zahvala: 424 puta
 pohvaljen: 1453 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la Beyond Le Fov »

Ne radi se o osuđivanju ikoga nego o osvještavanju, jedno je strah a drugo je ljubav. Ljudi samo gledaju da spase svoje dupe po cijenu svega drugog, u tome i je korijen problema. Ako ja osvjestim problem i izrazim ga, to nije da bi se napadalo i ismijavalo nego da bi se problem razriješio u najboljem interesu svih. Tako funkcionira imunološki sustav, on točno zna što je istina i što treba napraviti da bi se uspostavio i održao balans, zdravlje. Nema kod njega relativnosti nego konkretnih instinktivnih procesa. Ako sam ja svijestan npr. kako se ljude truje na neki od načina, upozoriti na to nije osuđivanje nego veoma logična reakcija za uspostavu zdravlja, za biti ljubav. Jedino me mržnja i prijezir prema drugima mogu spriječiti da upozorim da to, da se treba lječiti.
Priroda nam je majka i mi smo majka priroda, mačeha je našem izgubljenom umu koji se radi kao da je odvojen entitet od nje. Priroda iskazuje milost i ljubav uvijek neprestano svakoj stanici našeg tijela, i pušta nam da donašamo samostalne odluke u skladu sa sposobnostima tijela, što je najveći mogući dar svjesnom biću i najveće prokletstvo nesvjesnom.
Just because you live in clown world doesn't mean you have to participate in the circus.
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 582
Pridružen/a: 08.07.2010, 11:33
Ima zahvala: 505 puta
 pohvaljen: 392 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la Ninti »

Možda si pridajemo previše značaja nego što je realno. pomalo je umišljeno smatrati da je ljudska vrsta u stanju uništiti Zemlju :p
Percipiram čovječanstvo kao buhe na psu. Ne možemo mi uništiti zemlju kao što ni buhe ne mogu ubiti psa, mogu ga samo dobro iziritirati.
Doći će trenutak kada će "pas otresti buhe sa sebe", kao što je bio slučaj sa mnogim izgubljenim civilizacijama iza kojih su ostale samo nama neobjašnjive građevine i par legendi (Atlantida?)..
Zemlja nije neuništiva, ali nije ni čovječanstvo u stanju uništiti je. 30 godina nakon Černobila - stvari tamo izgledaju rajski - sve vrvi životinjskim i biljnim svijetom. Taj kraj izgleda bolje nego što bi izgledao da nikad nije bilo nuklearne katastrofe.. Dakle, dovoljno je ukoniti ljudski faktor i stvari se jako brzo poprave.
https://www.youtube.com/watch?v=E-h15wX14po
http://news.nationalgeographic.com/2016 ... y-science/

Što se tiče čovječanstva, nije me strah niti mi žao što će s nama biti. Smrt nije kraj za pojedinca pa tako ni kataklizme nisu kraj za civilizacije.
U slučaju da i završimo poput dinosaura - taj scenarij isto prihvaćam jer se sve događa s razlogom i zemlja u tom slučaju ima razlog zašto podržava ljudstvo na sebi ili ne..
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 1576
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Ima zahvala: 424 puta
 pohvaljen: 1453 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la Beyond Le Fov »

Onaj tko je nesvjestan i radi protiv sebe i prirode, to nije za nikakvu osudu jer ne zna i ne može drugačije, treba se obrazovati i liječiti. No onaj tko svjesno radi protiv sebe i prirode, ta osoba je puno ozbiljnije bolesna. Život ne stagnira i nije mu svejedno nego konstantno ide, gura naprijed, oživljuje, liječi, ispravlja, animira tijelo, um, svijest. U našim tijelima kao i u svim drugim. Što je to u nama što radi otpor životu, to nešto što više želi umrijeti nego se izliječiti, odvojiti nego sastaviti. Potonule emocije.

https://www.youtube.com/watch?v=sfq4IIP6jys

https://www.youtube.com/watch?v=XotMO7GGUas


U ljudskom biću čitav je svemir
Sav prostor, vrijeme, mir i nemir

Bez duše sve je slijepa iluzija
Bez duše ti i ja smo samo konfuzija

Um dušu skriva, kroz slojeve filtrira
Um jednost cijepa, da nas iluzijom izolira

Iz centra srca duh oblik animira
Iz centra srca sve u istinu pretvara
Just because you live in clown world doesn't mean you have to participate in the circus.
Avatar
MirO
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 31.12.2016, 06:35
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 4 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la MirO »

Zanimljiva izmjena mišljenja. Što se tiče pozitive/negative/realiteta, samo bih dodao jednu zanimljivu opservaciju iz 50ih godina prošlog stoljeća.

Primjenjujući statističku metodu na psihologiju čovjeka, u jednom eksperimentu (vidi link na kraju posta) je pokazano da unatoč temeljnoj 50-50 pretpostavci, ljudska psihologija naginje ka pozitivnom polu (po pitanju odnosa optimizam/pesimizam). Malo slobodnije izrečeno - sve teče u skladu sa prirodom i zlatnim rezom, koji je pozitivan (da nije tako ništa ne bi raslo i ničeg ne bi bilo). Malo konciznije i matematički hladnije - 62% pozitivno, 38% negativno.

E sada, da li je čovjek došao do svoje maksimalne razvojne točke te se počeo urušavati pod težinom vlastite gravitacije, to je pitanje opažanja i mišljenja. Moje mišljenje je da je "čovjek mrtav već neko vrijeme". Da pojasnim... Viđenja sam da je čovjek, o kojem mnogi pričaju i kakvog ta riječ uobičajeno označava, već uništio samoga sebe. Sve mi vuče na stranu da je unazad 50 godina na scenu stupila nova generacija ljudskog bića, dok je od izumrlog čovjeka ostala samo događajna jeka. Jeka koja se polako ali sigurno gasi. Viđenja sam da nova generacija čovjeka gradi novi svijet na olupinama prethodnog, a "mirisi apokaliptike" su prisutni upravo iz razloga jer se desila vrlo nedavno, blizu pri crti ekliptike. Prijašnja generacija je počinila samoubojstvo u vrijeme drugog svjetskog rata, a nova generacija se upravo tada rodila. Dakle, moj je uvid da je čovjek već mrtav, ali da je novi čovjek tek rođen. U skladu sa onom starom, reći ću i ja - čovjek je mrtav, dugo živio čovjek!

Disklejmer - Riječi su poprilično grubo oruđe. Ovisno o kontekstu i dubini/širini razumijevanja riječ mijanja oblik i značenje (vidi jezik sanskrit). U tom vidu, uzeti sa zrnom Sola, svaku riječ iznesenu u tekućem postu :)


Al na koncu, ko što jednom napisah:

Zašto smjerate kada smjera ne znate? Na što se oslanjate kao temeljno polazište? Što je konačno odredište putnika koji ne zna niti gdje mu je središte?
Iz kojeg centra kreću vaše procjene? Koja je kvaliteta mjera vaše ocjene? Koji je tren kada nešto nestaje, sobom biti prestaje i drugo postaje? U kojoj točci trena vam prst završava a dlan počinje?
Kako mjerite kada kraja niti zamisliti možete? Zašto tvrdite kada niti tko ste sami ne znate?
I istina je - kuda netko smjera pitanje je njegovih namjera. Odredište svima isto je, svima uvijek ovdje - daleko od sebe samog za duljinu mjere vlastite osude.


...ali opet, malo mentalne masturbacije može pomoći da se polovice spoje :))

Mir.

LINK - https://www.youtube.com/watch?v=gqesc4LmKjk
You've gotta save yourselves from yourselves. That's the real challenge.
Avatar
extranoize
rank9
Postovi: 353
Pridružen/a: 30.03.2010, 19:04
Ima zahvala: 60 puta
 pohvaljen: 105 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la extranoize »

Lijepa rasprava :)

Pitam se i ja pod zadnje kuda sve ovo ide. Čovječanstvo se sve više individualizira, što je po sebi prirodno i dobro jer svatko mora postati svoj vlastiti autoritet i gospodar, odgovoran za sebe i svoja djela. Ipak ta individualizacija često skreće u negativnom smjeru, prema napuhivanju ega umjesto shvaćanja njegove ovisnosti o drugima i drugome. To je taj nesrazmjer između svjesnosti i moći gdje moć postaje destruktivna.

Između optimizma i pesimizma biram optimizam, ali ne zato što je realniji (je), nego jer je zdraviji za tijelo i um. A time je zdraviji i za društvo i prirodu, dakle doprinosi iscjeljenju i ocjeljenju (osvještenju). Također, vjerujem da Priroda "navija" za nas i pruža nam hrpu prilika za razvoj. Zašto? Zbog toga jer mi smo ona, mi smo njen plod, poput bisera u školjki. Ona cvjeta kroz nas.

Mnoge religijske priče ukazuju da priroda navija za nas, npr. kad je drveće procvjetalo prilikom Buddhine smrti ili priče o svecima koji su komunicirali sa životinjama i upravljali njima. Po meni, to na metaforički način govori da Priroda slavi prosvjetljeno ljudsko biće i da u njemu nalazi ispunjenje. Naš uspjeh je uspjeh Prirode i naša propast je njena propast. U prilog tome ide i priča o Buddhinom prosvjetljenju pod bodhi drvetom. Demon Mara je osporio Buddhino prosvjetljenje tvrdeći kako ono pripada samo najvećima (tj. njemu, umišljenom egu), a Buddha je na to odgovorio Bhumisparsha mudrom - dotaknuvši Zemlju koja je svjedok i krajnja potvrda njegova prosvjetljenja.

Pod Prirodom ne mislim samo na Zemlju, već taj izraz koristim kao sinonim za Svemir, Bitak ili Boga.
Čak i da Zemlja i čovječanstvo propadnu, to nije kraj svjesnog života u svemiru, stoga ne treba se previše uzbuđivati.
Ipak, kao što rekoh, optimizam je zdraviji od fatalizma i pesimizma i zato ga treba poticati.
Okali se u Materiji, sine Zemlje, okupaj se u njezinim gorućim slojevima, jer ona je izvor i mladost tvojega života.
Pierre Teilhard de Chardin
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 1576
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Ima zahvala: 424 puta
 pohvaljen: 1453 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la Beyond Le Fov »

Realizam kako ga mi doživljavamo ne mora biti ništa realniji od pesimizma ili optimizma. To što znamo u svom umu putem naučenih informacija nije prava svjesnost toga što se zna već su to samo dijelovi cjeline, i jedino iz svjesnosti cjeline može se informacije staviti svaku na svoje mjesto gdje pripada. S manje od svjesnosti cjeline informacije ćemo povezati nerealno i barem malo krivo i manjkavo.

Naš um radi na principu asocijacija, poveznica, baš kao i internet sa svojim linkovima i tagovima. U mozgu se nalaze živčane stanice neuroni i spojene su jedne s drugima putem sinapsa da čine neuronsku mrežu, bazu načina kroz koju funkcionira naš um i tijelo. Na svakom mjestu gdje se neuroni dodiruju (sinapse) asocirani su s određenim mislima ili sjećanjima. Ideje, misli i osjećaji proizlaze iz toga kako i koji su neuroni međusobno povezani, svi neuroni imaju moguće poveznice jedni s drugima. Npr. kad netko pomisli na ljubav, kako će ju doživjeti ovisi o tome kako su neuroni međusobno spojeni. Netko će zbog loših iskustva ljubav asocirati s patnjom i ljutnjom, s određenom osobom, stvarima ili događajima koji onda opet asociraju dalje u mrežu. Mi nešto percipiramo uvijek kroz filter naših sjećanja, iskustva i uvjerenja.

Fizički u mozgu, u neuronskoj mreži nema razlike između toga što mozak percipira iz okoline i toga što se pobuđuje iz sjećanja jer se pobuđuju isti neuroni. Iskustva koja stalno ponavljamo, neuroni koji su spojeni i stalno se pobuđuju u isto vrijeme vežu se čvrstim vezama. Ako smo svakodnevno ljuti i frustrirani, svakodnevno patimo i dajemo razloge za svoju ulogu žrtve, time betoniramo sebe u ta stanja i ona postaju dio našeg karaktera, osobnosti.
Kada upregnemo svoju volju da se maknemo iz određenih obrazaca ponašanja, time se mijenja i struktura neuronske mreže. Povezani, asocirani neuroni koji se više ne pobuđuju zajedno počinju se odljepljivati jedni od drugih. Svaki puta kad osvijestimo svoj obrazac reagiranja, ponašanja i učinimo nešto drugačije, time se mijenja i neuronska mreža, neuroni se počnu spajati u drugačije odnose.

Wikipedija kaže: Broj sinapsi koje jedan neuron stvara sa drugima može se popeti i na više od desetak tisuća. U prosjeku u kori velikog mozga čovjeka na svakom neuronu nalazi se nekoliko tisuća sinapsi. Smatra se da je u središnjem živčanom sustavu broj sinapsi toliko velik da bi ih morali brojati desetcima tisuća godina uz uvjet da se izbroji 1000 sinapsi u sekundu. Bez obzira na takvu složenost prenošenje signala je vrlo specifično.

Vizija... Zemlja je mozak, ljudi su neuroni, zbog emotivnih povreda, trauma, pokidali smo sinapse jedni među drugima. Pojedinačno izgubljeni stojimo na mjestu nesvjesni. Neuroni, ljudi, koji rezoniraju, asociraju zajedno tvore čvrste veze i plešu zajedno. Svi smo dijelovi jednog uma koji dopunjuju jedni druge sinaptičkim vezama, i ne možemo jedni bez drugih baš kao što mozak ne može raditi bez ukupne skladne povezanosti bezbroj neurona.
Just because you live in clown world doesn't mean you have to participate in the circus.
Avatar
gotta
rank6
Postovi: 220
Pridružen/a: 25.12.2015, 23:35
Ima zahvala: 42 puta
 pohvaljen: 34 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la gotta »

da...i mene to zanima... negdje sam čitala da životinje upijaju svijest od ljudi, dakle bića više svijesti, međutim tko kaže da smo mi bića više svijesti? Mi smo zasigurno bića s višim intelektualnim nivoom, ali da li baš svi imamo dovoljnu količinu svijesti.. mislim, ja nikada nisam preferirala meso. Kad sam bila mala sam jednostavno povraćala kada bi me moji tjerali da jedem meso. Oduvijek sam empatična i oduvijek volim životinje i smatram da se ne smiju ubijati za hranu. Većina ljudi se ne bi složila sa mnom. Je li u pitanju svijest ili čisto način razmišljanja? Mene ipak "boli" kada čujem što ljudi čine životinjama i kada vidim video klipove gdje krave štite svoje teliće i prasci plaču pred klanje. Jel u redu da im to činimo? Ja mislim da ne, stoga ne bih rekla da smo mi bića više svijesti. Mene zanima da li možemo reinkarnirati u bilo koje biće i uvijek me bilo i strah me da ću u idućem života možda biti rob, zaklana ili nešto sačuvajmebože drugo.
Everything you can imagine is possible. :mushroom:
..Kakva bi nastala tišina kada bi ljudi pričali samo ono što ZNAJU.... :cheesy:
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Svest zivih bica

Post Postao/la antoniopavaroti »

[quote="gotta" Ja mislim da ne, stoga ne bih rekla da smo mi bića više svijesti. Mene zanima da li možemo reinkarnirati u bilo koje biće i uvijek me bilo i strah me da ću u idućem života možda biti rob, zaklana ili nešto sačuvajmebože drugo.[/quote]

Mi , ljudska bića jesmo sa višom svješću , odnosno , bolje rečeno imamo potencijal da to postignemo . Kao što imamo i potencijal da govorimo ili sviramo , no ako nas netko ne nauči da govorimo ili sviramo mi nikad nećemo ostvariti taj svoj potencijal . Čovjek ima veoma mnogo potencijala za nevjerojatne stvari , nevjerojatne mogučnosti iz područja parapsihologije i ostalih "rubnih" mogučnosti . No , pošto su to viša znanja i nema učitelja mi shodno tome ne baratamo i ne koristimo se tim mogučnostima mada je potencijal u nama . Dakle , mi smo samo djelomično svjesna bića , individualno netko više a netko manje . neki su ljudi potpuno nesvjesni a neki potpuno svjesni . večina nas živi u nekoj "zlatnoj" sredini ako to tako smijem nazvati.
Što se tiće reinkarnacije , ona zavisi najviše od svjesnosti samog čovjeka koju je on postigao za vrjeme vlastitog života i kroz taj život karmu koju je zaslužio , mada neki Učitelji tvrde da se za života potrebno probuditi , prosvijetliti i na taj način postati svjestan samog sebe , postati svjest još za života . To je nužno , jer je udar smrti , trenutak smrti strahovit pa se Um razbija u tisuče sekvenci , u sve ono što ga i inače sačinjava . Životna energija , pošto je neuništiva odlazi svome Tvorcu i pošto nije svjesna same sebe , nema individualnost , biva kao energetska veličina i frekvencija dodeljena u neki novi oblik postojanja na koji nema mogučnost utjecati . Izuzetak su probuđeni , svjesni , oni su postali svjesni sami sebe i u trenu smrti zadržavaju svoju svjesnost pa mogu odlučiti dali se žele ponovno roditi ili stopiti sa svojim Tvorcem čiji su dio.večina probuđenih odlučuje prekinuti kolo rađanja i umiranja i odabire vječni Bitak .Naravno , nitko ne garantira da je to tako , ali meni ima smisla i podudara se sa mojim ribljim razmišljanjem .
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Odgovori