~ Kako pripraviti i upotrijebiti biljne lijekove ~

Recepti, napici, tinkture...
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

~ Kako pripraviti i upotrijebiti biljne lijekove ~

PostPostao/la Red » 01.04.2010, 10:14

Kako pripraviti i upotrijebiti biljne lijekove

slika

Biljke su dar Majke Prirode svim njenim stanovnicima. Od njih pravimo čajeve, tinkture, ljekovite masti, biljne obloge i ovoje, te nam često omogućuju da se liječimo d svakodnevnh udaraca, modrica i čvoruga. Evo kako se pripravljaju i upotrebljavaju.

Biljni Čajevi

slika

Prelijemo li vrućom vodom lišće ili cvijeće, dobivamo biljni čaj. Da biste pripreavili biljni čaj, prokuhajte šalicu (230ml) čiste vode u nealuminijskom lončiću i sklonite sa vatre. Dodajte punu žličicu (5ml) osušene ili 2 žličice (10ml) svježe biljke. Pokrijete. neka odstoji barem 10 min. Procijedite. Pijte ga odmah ili čuvajte u hladnjaku i popijte tokom 4 dana.

Biljni čaj pripravljen od korijenja i kore zove se uvarak.

Napomena: Ako je u korijenu osobito jaka koncentracija eteričnih ulja (kao u korijenu đumbira ili odoljena), bolje ga je preliti vrućom vodom nego kuhati. Za pripravak uvarka, kuhajte na laganoj vatri punu žličicu (5ml) osušene ili 2 žličice (10ml) svježe biljke u šalici (230ml) vode pokrivenoj 20 min. Procijedite. pijte odmah ili čuvajte u hladnjaku i popijte tijekom 4 dana. Pricijeđene, upotrebljene biljke mogu se vratiti u zemlju tako da se pomiješaju s gnojem ili vrtnom zemljom.

Tajne stručnog travara

Jeste li se ikada zapitali zašto su pripravci stručnog travara tako dobri? Evo nekoliko savjeta nastalih na temelju praktičnog iskustva, kojih se travari pridržavaju kada kupuju, pripravljaju i pohranjuju biljke:

slika

- Kupujte kvalitetno ljekovito bilje od uvaženih dobavljača

- Kupujte ljekovito bilje u rinfuzi i čuvajte ga u staklenkama daleko od svjetlosti i topline

- Kada vam je prema receptu potreban sastojak, izmjerite ga po težini a ne prema opsegu

- Prvi put pripravite lijek u malim količinama

- Biljke pripravljajte u posudama, s posuđem od stakla, nehrđajućeg čelika ili keramike. Ostali materijali kao što su plastika, bakar ili aluminij mogu onečistiti takve proizvode

- Svaki biljni pripravak označite naljepnicom sa sastojcima, uputama kako se upotrebljava i datumom kada je spravljen. Obično kapsule traju oko dvije, a tinkture oko 5 godina.

Biljne Tinkture

slika

Tinkture su jednostavne za čuvanje i primjenu. Tradicionalno ih se pripravlja za mladog mjeseca tako da energija mjeseca izvuče svojstva biljaka.

Biljke pripravljajte tako da ih sjeckate ili meljete. Pravite li formulu, možete napraviti tinkturu od nekoliko biljaka zajedno. Biljku zatim stavite u staklenku i prelijte votkom. Alkohol koji upotrebljavate mora biti barem 50% da bi dobro očuvao biljku.

Tinkturu čuvajte daleko od svjetla i protresite je jednom na dan tokom mjesec dana. Zatim je procijedite, najprije kroz cjedilo, a zatim kroz čistu neobojanu tkaninu, čvrsto stežući. Pohranite je u boce tamnog stakla. Neupotebljene dijelove biljke dodajte gnoju. Tinkturu označite naljepnicom i datumom- trajat će barem pet godina. Čuvajte je na hladnom i mračnom mjestu. Tinkture upotrijebite tako da punu kapaljku dodate u malo tople vode i popijete.

Tinkture se mogu praviti i tako da se umjesto alkohola upotrijebi biljni glicerin. Tako postupite kada pripravljate tinkture za nekog tko ne podnosi alkohol, te za djecu, trudnice i dojilje. Glicerin je djelotvorniji od vode, ali manje djelvoran od alkohola. Prirodno je sladak i ugodnog okusa, te je blago antiseptičan, umirujući i zacijeljujući kada je razrijeđen. Tinkture na bazi glicerina, zvane gliceriti, obično se pripravljaju jednako kao tinkture na bazi alkohola, ali se uzima 1 dio vode na 2 dijela glicerina. Gliceriti imaju jednu do tri godine kraće vrijeme trajanja od tinktura na bazi alkohola.

Zacjeljujući Biljni Oblog

slika
slika

Biljni oblog je biljka stavljena izravno na kožu. Zgnječite svježu ili osušenu biljku i smiješajte je s vrućom vodom, jabučnim octom ili maslinovim ili ricinusovim uljem, ovisno o potrebama i o tome što vam je pri ruci. tekućina drži biljke zajedno i na mjestu.
Stavite biljni oblog na dio tijela kojemu je potrebna njega, kao što je rana. U moguće biljne obloge spadaju:
- nasjeckani kupus da izvuče gnoj i otrovne tvari
- nasjeckana mrkva za modrice, ispucalu kožu
- gavez za otekline, bolna mjesta i rane
- zobena kaša za upalu i ugrize kukaca

Upotrebljavate li suho umjesto svježeg bilja, možete dodati brašno žitarica ili svježe ljeveno laneno sjeme da zgusne smjesu.
Biljni oblozi mogu se ponovo stavljati nekoliko puta na dan ili uzastopce za vrijeme trajanja terapije. Tkanina ili lišće gaveza ili trpuca stavljaju se da pomognu zadržati biljni oblog na mjestu. Gorušica će izazvati mjehure na koži pa je se nikako ne smije stavljati izravno na kožu, već na tkaninu.

Oblozi

slika

Oblozi se prave tako da se čisti ručnik namoči u vrući ili hladan biljni čaj. Tkanina se zatim iscijedi i stavi na dio tijela kojemu je potrebna njega. Pokrijete li mokru tkaninu suhim ručnikom, tkanina će ostati vruća ili hladna. Kada se temperatura obloga promijeni (na primjer, vruća se tkanina ohladi), tkaninu namočite u čaj i ponovo stavite. Taj postupak možete ponavljati.

Hladan oblog je često najbolji za vruće, upaljeno stanje kao što su otekline ili glavobolje. Topli oblozi dobri su za bol u leđima, bol zbog upaljenih zglobova i za grlobolju. Najbolje je osobu kojoj je potrebno lječenje pitati koji bi joj oblog olakšao bol, hladan ili topao.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Re: ~ Kako pripraviti i upotrijebiti biljne lijekove ~

PostPostao/la Red » 18.10.2010, 11:22

malo o Kratkim osnovnim podacima za sve koji se upute u istrazivanje i branje ljekovitog bilja.

Kratke osnove

Prvo navesti osnovne nazive koji se upotrebljavaju kako biste mogli znati na šta mislimo:

* korijen - radix
* stabljika -caulis
* gomolj - tuber
* podanak - rhizoma
* lukovica - bulbus
* nadzemna biljka - herba
* kora - cortex
* drvo - lignum
* list - folium
* cvijet - flos
* sjemenka - semen
* plod - fructus
* suha biljka - droga

Kada i kako se beru biljke:
Ljekovite biljke se beru u prirodi, na njihovim prirodnim staništima. Najvažniji razlog za to je šta se u svojoj prirodnoj okolini, u povoljnim uvjetima, biljka može u potpunosti razviti. Stoga Vam je prvi korak da se upoznate sa svojom okolicim, naučite gdje koja biljka prirodno raste i u kojem obliku.
Važno: nikada nemojte ići u berbu biljaka s poznavanjem biljaka iz knjiga ili interneta. Iako odlične, slike Vas mogu prevariti. Za prvi puta ili nekoliko prvih odlazaka u berbu idite s nekim tko ima iskustva u sakupljanju.
Poželjno je kada idete u sakupljanje biljaka da sakupljate jednu ili dvije vrste - no uvijek koristite razdvojene košarice ili lanene vreče.
I kao preduvjet za branje morate naučiti kada se bere koja biljka i koji njeni dijelovi.

Gdje (NE)sakupljati
U cijelosti je i biljni i životinjski svijet izložen nizu vanjskih utjecaja na koje ne možemo utjecati niti ih do kraja razumieti.
Svaka biljka je izložena nizu kemijskih sredstava. Tvornice i razne industrije kroz dimnjake izbacuju ogromne količine toksičnih plinova i dima -a ti se sastojci talože u obližnjem bilju.
Također nikako ne smijemo brati bilje u blizini termolelektrana (sumporooksid).
U blizini cesta i autoputeva biljke su pune nataloženeg olova.
U blizini otpadnih voda je bilje prepuno fosfata, jer ga je upilo zemljište na kojem biljke rastu. Bilje se također ne ubire u blizini poljoprivrednih kultura, jer su te kulture tretirane raznim herbicidima i pesticidima.
Šta Vam preostaje kao pogodno mjesto za sakupljanje? Šta dalje u prirodu - daleko od naselja i daleko od industrijskih pogona.

Ubiranje ljekovitog bilja

!!!Ne čupajte cijelu biljku!!! Uvijek ostavite dio korijena da se biljka može dalje razmnožavati.
Bilje se sabire po lijepom vremenu, po suncu.

slika

Kompletna zeljasta biljka - sabire se kada je zrela za razmnožavanje (započeta cvatnja). U pravilu se koriste samo vršni listovi i mladi dijelovi biljke s ograncima, listovima i cvjetovima.
Korijen i podanak jednogodišnjih biljaka vadi se u proljeće dok biljke još cvatu (radi lakšeg prepoznavanja). Kod višegodišnjih biljaka krupno razvijeno korijenje i podanci vade se u jesen.
Odmah se odstranjuju suhi, truli dijelovi, očiste se od zemlje, operu se hladnom vodom, izrežu, nanižu na uzicu i suše (pećnica 60 stupnjeva, jako sunce, zagrijana sušnica).
Napomena: mlado korijenje ostavite u zemlji jer je njihova ljekovita vrijednost zanemariva.
Podzemni dijelovi biljaka sabiru se krajem prve ili početkom druge godine, a kod višegodišnjih ne prije druge godine.
Listovi se sabiru početkom cvatnje biljke. Listovi koje sabiremo moraju biti posve razvijeni i zdravi. Listove koje sadrže eterična ulja potrebno je što prije osušiti i spremiti. Tijekom sušenja boja biljke se nesmije puno promijeniti.
Cvjetovi se sabiru kad su potpuno razvijeni ali ne ocvali. Iako se kod nekih biljaka sabiri i neotvoreni cvjetovi. Držak mora biti šta kraći -znači sa minimalnom peteljkom. Cvijetovi se suše šta prije i također nesmiju puno promijeniti boju.
Plodovi se sabiru kao posve zreli ako se prerađuju (sokovi, sirupi) a ako se suše tada neposredno prije kompletnog dozrijevanja.
Kao i lukovice i sjemenke, i plodovi se beru samo kad su posve zreli no izuzetak su crveni šipak i šljiva - beru se neposredno prije sazrijevanja -dok su tvrdi (veća ljekovita vrijednost, sadrže više vitamina, lakše se suše i ne kvare se).
Svi se suše na rasprostrtoj prozračnoj tkanini na propuhu u hladovini.
Kora se sabire u proljeće a rjeđe u jesen i to s mlađih (do 3 godine starih) grana a ne sa stabla. Ne smije biti ispucana ili izbočena, ubire se samo mlada, zdrava, glatka kora. Nakon skidanja (guljenja) koru oprati, osušiti krpom, izrezati na sitne komade i sušiti na propuhu u hladu.

Napomena: uvijek postoje izuzeci, zato se dobro upoznajte sa svakom biljkom i pravilnim postupanjem s istom.

"Priručna vaga"

* velika žlica = 3g suhog bilja
* čajna žličica = 1,5g suhog bilja
* čaša = 2 dl
* čaša za vino = 1 dl
* 1g vode = 20 kapi
* 1g ulja = 40 kapi
* 1g alkohola = 60 kapi

Kako pripremiti čajnu mješavinu

slika

Ukoliko nemate iskustva i tek ste početnik u upoznavanju biljaka i njihovih svojstava i još učite o ekstrahiranju ljekovitih svojstava, najbolje je raditi čaj od samo jedne biljke.
Zašto?
Svaka biljka na različit način otpušta svoje ljekovite sastojke i svaka od njih ima različito farmakodinamično djelovanje, te biljke koje imaju posve suprotno djelovanje. I zato da biste sami radili čajne mješavine porebno je vrlo dobro poznavati farmakodinamično djelovanje svake biljke ponaosob.

Objasniti ću na primjeru. Svi ste se susreli s čajem od kamilice. Za njega ubiremo cvijetove. A gdje se nalaze ljekoviti sastojci? U mikroskopski sitnim žlijezdama. To znači da se ljekoviti sastojci iz tako nježnih biljaka ekstrahiraju izrazito brzo i zato se čajevi na bazi cvjetova i listova ne kuhaju - oni se samo popare kipućom vodom, poklope i puste da odstoje 5-10 min. Tada dobijete najjaču koncentraciju ljekovitih svojstava takvih biljaka. S druge pak strane, ako želite čaj od npr. anisa, komorača ili kima - njihovi ljekoviti sastojci se nalaze iza čvrstog tkiva i da bi se isti dodali npr u čajnu mješavinu s kamilicom-njih je potrebno temeljito smrviti, ili samostalno kuhati. Znači da smo ih stavili u originalnom stanju u kombinaciju s npr. kamilicom ili bi kamilica uslijed kuhanja izgubila svoja ljekovita svojstva ili npr. komorać ne bi otpustio svoja.
Zato se obično rade čajne mješavine iste baze, npr. cvjetne, lisne, cvjetno lisne. Takvom kombinacijom mogu se napraviti čajne mješavine koje ne da će imati fantastičan ljekoviti učinak, nego i estetski, mirsni , itd.

Kako i zašto pripremiti biljno ulje?

Biljna ulja pripremamo da očuvaju okus i miris bilja, a upotrebljavaju se u kulinarstvu, za pripremanje kozmetičkih i kućnih pripravaka. Npr,ulje s raznim miješanim biljem ili ono sa samo jednom biljkom daje jelima puno zanimljiviji okus (npr. ulje od bosiljka kao dodatak tjesteninama). Ulje od ružmarina idealan je dodatak raznim opuštajučim kupkama, dok je ulje od češnjaka idealno za masažu protiv bolova.

Šta je bitno znati?

* Treba upotrijebiti ulje dobre kvalitete i blagog okusa u kojem će okus bilja dobro dolaziti do izražaja (zato djevičansko maslinovo ulje nije zgodno jer ima prejaku aromu); preporuka: suncokretovo, šafranovo, kukuruznih klica.
* Uljem je potrebno uvijek prekriti svo bilje. Ako bilje ostane vani početi će se kvariti, šta naravno utjeće na kvalitetu ulja.
* Prije spremanja ulja iz njega treba ukloniti bilje kako ulje stajanjem ne bi postalo zamučeno i gorko uslijed truljenja biljaka.

Postupak izrade ulja:

* Stavite u čistu staklenku šireg grla pregršt bilja ili cvjetnih glavica - bilo jedne vrste ili mješavine bilja - pa ih lagano zdrobite da otpuste eterična ulja.
* Ulijte blago biljno ulje i prekrijte svo bilje. Pokrijte staklenku i stavite je na toplo mjesto, npr. sunčana prozorska daska.
* Nakon tjedan dana procjedite bilje, zamijenite svježim i pustite da se dalje namače tjedan dana. Taj se postupak ponavlja dok ulje ne dobije željeno jak okus.
* Uklonite bilje i ulijte ulje u čistu, steriliziranu bocu s poklopcem koji se može hermetički zatvoriti.

Ulje je upotrebljivo 6 tjedana ukoliko mu se dodaju cvjetovi ili 6 mjeseci bez cvjetova.

Još neke osnove

* Uz "domaća" imena raspitajte se i o latinskom nazivu i točnom izgledu biljke (naši nazivi često se vežu uz više biljaka različitih svojstva)
* NE pozdajte se u osobu koja vam ne može dati barem 3 od 4 navedene stvari (lokalni naziv, latinski naziv, točan opis biljke, primjena)
* NE propisujte si terapije bez konzultacije ili s liječnikom ili s osobom koja ima iskustva
* NE povećavajte propisanu terapiju i ne produljujte predloženo vrijeme trajanja terapije
* NE koristite stare i "sumnjive" biljke
* NE liječite ni sebe ni druge bez uvida u kompletno zdrastveno stanje (ljudi često traže pomoć za problem koji je samo posljedica nekog drugog. Dok ne riješite prvi nemožete izliječiti drugi)
* prilagodite prehranu i životni stil
* zapamtite da ako niste sigurni nije sramota pitati ni 100 puta

izvor: http://www.pijanitvor.com/showthread.ph ... 8be6895eba
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Liječenje ljekovitim biljem”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.