Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 2852
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1208 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la HypnoToad »

Tako je, znači da je nešto u procesu vrlo loše, vjerojatno ili filter ili brtva na tegli.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Avatar
MiroljubiviRatnik
rank3
Postovi: 99
Pridružen/a: 29.02.2016, 10:36
 pohvaljen: 54 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la MiroljubiviRatnik »

EKipa imam jedno pitanje,
zanima me šta vi mislite kako je najbolje uskladištiti full suhe gljive ? Stavio sam ih u teglice one sa onim alumininskim zatvaračem, pa kad se jednom zatvori nema više ulaska i izlaska zraka.
Zanima me je li normala držati tako teglice jednostavno na sobnoj temperaturi u mraku ili je ipak bolje u frizider to ubaciti ? Pošto negdje piše bolje na sobnoj temperaturi a negdje piše da je bolji frižider.
Meni bi puno više štimalo kad bi moglo na sobnoj temperaturi, jednostavno da negdje u ormar stavim jer u frižideru puno mjesta zauzima i ono, tko god otvara frižider vidi teglicu gljiva .. not cool
Da čujem šta vi mislite o tome. :)
nikolija
rank2
Postovi: 25
Pridružen/a: 16.01.2016, 15:14
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 13 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la nikolija »

hm interesantna zamisao ja sam zeljela probati slicno ovaj put sterilisati 6 tegli u dve ture jer tri sataju u expres lonac onda sacekati spore koliko god dan bude potrebno onda prije stavljanja spore jos jednom ponoviti sterilizaciju u teglama u kojim se nista nije zbilo nravno .. mozda guboljenje vremena al nekao mi se cini da je tako sigurnije
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la antoniopavaroti »

nikolija je napisao/la:.....onda prije stavljanja spore jos jednom ponoviti sterilizaciju u teglama u kojim se nista nije zbilo nravno .. mozda guboljenje vremena al nekao mi se cini da je tako sigurnije
...nije to ništa sigurnije a niti itko sterilizira dva puta . Ako je sterilizacija posuda pravilno izvršena neče biti kont. E , sad je druga stvar kasnijih kontaminacija koje obično nastaju zbog ( lošeg) filtera , kont. spora , šprice , i niz drugih uzroka...
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 2852
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1208 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la HypnoToad »

Druga tura sterilizacije može biti korisna i radi se ako je ekspres lonac 'slab', tj. radi na nižem tlaku i grije vodu na nižu temperaturu. Bakterijske endospore uvijek prežive u određenom broju, nakon par dana stajanja na sobnoj temperaturi većina će proklijati te ih je onda moguće ubiti ponovnom sterilizacijom. Ali to je uglavnom nepotrebno ako se sve pravilno radi.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
shroomko
rank14
Postovi: 776
Pridružen/a: 16.07.2012, 19:45
Ima zahvala: 138 puta
 pohvaljen: 207 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la shroomko »

I ja isto mislim da nije sigurnije. Sterilizacija je stvarno lagana. Sve je objašnjeno u lets grow mushrooms videu koji je na youtube.

Dobro namočiš raž 24 sata u mješavini vode i kave (može i samo talog) tako da endospore bakterija se izlegu. Nakon toga prokuhaš 10 minuta, procijediš i pustiš pola sata- sat da ispari višak vode. Staviš tu raž u staklenke i staviš malo gipsa, koliko stane između prstiju u svaku staklenku. I dobro zatvoriš poklopac (mora imati 2-4 rupice prekrivene mikropore trakom ili 1 veliku prekrivenu fiter vatom) i pravac sterilizacija.

Staviš oko 5cm vode, staklenke unutra i vatru na maksimum dok ne počne pištati. Pustiš još 5 minuta da se toplina ravnomjerno rasporedi i onda spustiš ventil. Čekaš još par minuta da zapišti i onda smanjiš vatru i upališ štopericu. Moj expres lonac je samo 70kPa, znači da kuha na manjoj temperaturi nego pravi ekspres lonac od 100kPa. Zbog toga trebam duže nego većina videa, ali i dalje je lako. Pričekam 1 sat i 45 minuta, ugasim vatru i to je sterilno. Ako su spore loše, ništa mi se ne događa u staklenci najmanje mjesec dana. Ništa, znači nikakve kontaminacije nema, baš ništa ne raste unutra.

Ako radiš tako i dalje ćeš imati kontaminacije, ali će najvjerojatnije dolaziti od nesterilnog printa.
Ključne stvari su dobro namočiti raž, maknuti višak vode i kuhati dovoljno dugo na dovoljno visokoj temperaturi.
Avatar
wonaabi
rank9
Postovi: 395
Pridružen/a: 21.03.2010, 11:06
Ima zahvala: 185 puta
 pohvaljen: 136 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la wonaabi »

HypnoToad je napisao/la:Tako je, znači da je nešto u procesu vrlo loše, vjerojatno ili filter ili brtva na tegli.
pa inače sam koristio sintetičku vatu, jedino što se promijenilo je to što sam stavio mikropore traku i nisam rubove tegli zapečatio sa silikonom nego mikropore trakom...ali ne kužim šta tu mogu krivo radit?mislim da je stvar u tome što se nije dovoljno vode ocjedilo...no i kad je sve bilo uredno uvijek bi bila jedna il dvije kontaminirane na 10...inače znam da ovo sa silikonom nije standardna procedura ai uvijek sam imo dojam kako ti čepovi propuštaju previše zraka sastrane
recite ne yogi, kao drogi!
Chegi
rank8
Postovi: 318
Pridružen/a: 02.01.2012, 19:00
Ima zahvala: 44 puta
 pohvaljen: 65 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la Chegi »

Juce sam bio u apoteci i usput sam se setio da trazim mikropornu traku, apotekarka nije imala predstavu sta je to pa sam joj trazio da mi pokaze sve flastere koje imaju i kupio sam traku koja mi je najprikladnije izgledala,apotekarka mi rece da je to flaster od papira, na ambalazi pise Omnipor, da li bi to trebalo da bude kako treba za zatvaranje rupica na teglama? Kroz ovu traku sigurno prolazi dovoljno vazduha za razvoj micelija,ali me brine da li ce isto tako prolaziti i razne gluposti koje mogu da izazovu kontaminaciju :-?
ching
rank2
Postovi: 18
Pridružen/a: 06.12.2015, 18:29
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 10 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la ching »

HypnoToad je napisao/la:Možeš staviti u frižider, nema problema.
U zamrzivač nikako, Psilocybe cubensis i temperature ispod nule nikako neidu zajedno! One su tropska vrsta i čak ni njihove spore, a kamoli micelij, nemogu preživjet zamrzavanje.
nema veze što su tropska vrsta,idealna temperatura za čuvanje spora je apsolutna nula odnosno 0 stupnjeva kelvina ili -273 stupnja celzijusa...
one moraju preživit ledeno doba da bi mogle razgradit otpad kad se sve odledi... :)
Blato je normalna stvar kad pada kiša !
Najbolji trip je bad trip! ;)
Avatar
HypnoToad
Moderator
Postovi: 2852
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:57
Ima zahvala: 532 puta
 pohvaljen: 1208 puta

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la HypnoToad »

Od kud ti te gluposti molim te?? Ćeš mi onda objasniti zašto ta vrsta ne može prirodno rasti u našim uvjetima? Ne bi li spore ostale žive na konjskom dreku i spremne za proljeće?
Ajde stavi print u zamrzivač na dva mjeseca pa provjeri klijavost, testiraj tu svoju teoriju.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Odgovori