Last minute pitanja
- pecurko
- rank14

- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 291 time
Re: Last minute pitanja
Naravno da ne moraš stavljati print u frižider, pa onda u špric... Možeš odmah sa svežeg printa u vodu...
Mada bi bilo dobro da u vodi budu par dana na hladnom, kako bi bila bolja klijavost spora.
Mada bi bilo dobro da u vodi budu par dana na hladnom, kako bi bila bolja klijavost spora.
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
- dawsongeek
- rank8

- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 110 times
hej ekipa
hickory chips??? da li itko zna gdje to mogu kupiti u zagrebu? kolko sam ja skužio to bi trebao biti orah, a možda sam u krivu? u pet shopu imaju neke drvene chipsove ali nisu "hickory", a ja bi baš htio te
... unaprijed zahvaljujem 
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
- HypnoToad
- Moderator

- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1212 times
S obzirom da to nije autohtono stablo, nije naturalizirano u Europi, a nije po ničemu posebno da bi se uvozilo, ostaje ti jedino da naručiš iz Amerike preko ebaya. Zašto ti baš treba hickory ako smijem pitat? Za uzgoj nečega?
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
- dawsongeek
- rank8

pa stigao mi je napokon dugo iščekivani print azurescensa i odlučio sam "slijepo" pratit jedan recept za LC koji sam našao na mycotopia.net ....
uglavnom recept kaže da se ti drveni chipsevi namaču u vodi preko noći, i u taj filtrirani wooden broth se doda žlica corn syrupa /koji isto ne mogu nigdje pronać). i da btw mogu odmah pitat za rok trajanja PDA agara? napravio sam ga prije jedno 5 mjeseci i petrijevke sam oblijepio parafilmom i stavio u frižider ... na njima nema nikakvih znakova kontaminacije ali ne znam da li ih mogu koristit pošto su tolko stare?
i da ... možda neki zamjenski sastojci za ovaj gore recept? hvala
edit: https://mycotopia.net/topic/10795-azure ... wn-fruits/ tu je link za ovo kaj pričam
uglavnom recept kaže da se ti drveni chipsevi namaču u vodi preko noći, i u taj filtrirani wooden broth se doda žlica corn syrupa /koji isto ne mogu nigdje pronać). i da btw mogu odmah pitat za rok trajanja PDA agara? napravio sam ga prije jedno 5 mjeseci i petrijevke sam oblijepio parafilmom i stavio u frižider ... na njima nema nikakvih znakova kontaminacije ali ne znam da li ih mogu koristit pošto su tolko stare?
i da ... možda neki zamjenski sastojci za ovaj gore recept? hvala
edit: https://mycotopia.net/topic/10795-azure ... wn-fruits/ tu je link za ovo kaj pričam
- pecurko
- rank14

Mislim da nema potrebe praviti lc kulturu na opisan način. Spore će da germinišu i u standardnom lc rastvoru.
Recimo da je zanimljiv ovaj čaj od drveta, ali poenta je u ovom corn sirupu, koji možeš zameniti melasom ili medom...
Recimo da je zanimljiv ovaj čaj od drveta, ali poenta je u ovom corn sirupu, koji možeš zameniti melasom ili medom...
- HypnoToad
- Moderator

Iskreno, ja bi u potpunosti savjetovao da ne radiš LC, to je užasna metoda, vidiš da je ustvari bila kontaminirana tek kad je ubaciš na zrnje.
Izolacija na agaru, komad u zrnje, pa grain to grain. Pogotovo s nečim što je pokupljeno iz prirode, kao azurescens.
Ako je agar čist, onda je dobar.
Što se tiče drva, bilo koja bjelogorica može poslužit, hrast, bukva, jasen, bagrem...
Izolacija na agaru, komad u zrnje, pa grain to grain. Pogotovo s nečim što je pokupljeno iz prirode, kao azurescens.
Ako je agar čist, onda je dobar.
Što se tiče drva, bilo koja bjelogorica može poslužit, hrast, bukva, jasen, bagrem...
- dawsongeek
- rank8

mislio sam na vise metoda startat micelij jer bas zelim da mi ovo uspije...azurescens je na fsre-u prekrizen 360 dana u godini tak da bi se bas zbediro kad od printa ne bi bilo nista pa mislio sam da nis ne prepustam slucaju, da napravim i LC i agar i vidio sam da ga ekipa starta kao i cubensis ravno iz sprice na zrnje pa onda micelij prebacuju na drveni supstrat... budem onda za pocetak probo samo sa agarom pa cu vidjet....ali ne znam da li da radim spricu ili da samo strugnem spore na agar? zadnji put kad sam cubensise stavljo iz sprice na agar mi se cinilo da to bas i nije prakticno nekak...zalio sam cijelu podlogu :/
- pecurko
- rank14

A imaš i one fore sa kartonom, ja sam bio oduševljen kad sam gledao to.
Svakako ti želim da uspeš, pa da možemo i mi da dođemo do spora.
Svakako ti želim da uspeš, pa da možemo i mi da dođemo do spora.
- HypnoToad
- Moderator

Nemoj špricu radit, samo sastruži djelić milimetra spora i stavi na jedno mjesto na agaru. Vjerojatno ćeš morat izolirat, jer azurescens nemože rasti u sterilnim uvjetima.
Pečurko, karton je odličan, ali za razvoj micelija, to ekipa koja bere te gljive koristi da bi razvili micelij od komadića stručka. Karton nije dovoljno hranjiv da bi spore proklijale na njemu.
Pečurko, karton je odličan, ali za razvoj micelija, to ekipa koja bere te gljive koristi da bi razvili micelij od komadića stručka. Karton nije dovoljno hranjiv da bi spore proklijale na njemu.