Kava kava (Piper methysticum) nabavka ?

Svaka biljka, svoja priča. Upoznajte magične biljke i način na koji ih možete uzgojiti.
Odgovori
Shanti
rank7
Postovi: 256
Pridružen/a: 28.07.2010, 01:23
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 85 puta

Kava kava (Piper methysticum) nabavka ?

Post Postao/la Shanti »

Već duže vrijeme kontam da li naručiti navedenu biljku sa neta ili ne...kod nas je na popisu zabranjenih tvari u prehrani, iako sam čitao da to zapravo ne znači ilegalnost posjedovanja i uvoza nego samo da je zabranjena za konzumaciju....ali tko će ga znati u ovoj našoj državi... :-?

U dilemi sam da li naručiti ili ne, s tim da bih mogao dobavljaču reći da ju označi kao nešto drugo...
Gotovo sam 100 % siguran da bi sve prošlo kako treba, ali uvijek je tu ono ali...

Viđao sam neke stranice iz Srbije da imaju tablete sa extraktom kave, a i kod njih je "ilegalna"...

Da li je itko od vas nabavljao,naručivao kavu s neta ? Da li možda znate nekog u HR tko dobavlja istu ?




Nešto o kavi :


Kava kava (lat. Piper methysticum), rasprostranjena je biljna kultura s područja Sjevernog Pacifika.

Zanimljivo je da, unatoč imenu, nema baš nikakve veze ni sličnosti s kavom, ali je srodna s paprenom metvicom.

Narodi diljem Pacifika često je koriste u medicinske, religijske i društvene svrhe, jer uklanja napetost i strah te potiče druželjubivost.

Djelovanje te biljke zapadnjaci su otkrili 1768. zahvaljujući svjedočanstvu moreplovca i istraživača Jamesa Cooka o biljci koju pacifički urođenici uzimaju da bi postali opušteniji, vedriji i otvoreniji.
slika



Naziv ˝piper˝ je lat. piper = papar, a dolazi iz starogrč peperi, istog značenja. Riječ ˝methysticum˝dolazi u latinski iz grč. methystikos = pijanica (zbog opijajućeg djelovanja biljke). Ova biljka ima višedimenzionalno značenje u životu stanovnika koji konzumiraju piće ˝kava˝, koje je pandan našem vinu. Značenje je religijsko, političko i ekonomsko. Ekonomski donosi zaradu koja znači život, i postoji preko sto kultivara koji se razlikuju minimalno morfološki i genetski ali značajno po kemizmu (koji je ipak proizvod razlike, iako male, u genetskoj konstituciji, a nije npr. posljedica uvjeta okoline), pa postoje kemotipovi.

Aktivna tvar u biljci (prvenstveno podanku) jesu kavalaktoni ( npr. kavain, dihidrokavain, dehidrokavain, yangonin, tetrahidroyangonin, metisticin, dihidrometisticin, metoksiyangonin...), pirolidini, steroidi, flavokavain A,B i C, alifatski alkoholi i škrob (sve je sastavni dio smole koja se izvlači iz podanka, starog bar 4 godine, žvakanjem, sjeckanjem, struganjem, mlaćenjem i kuhanjem u vodi) a djelovanje je vrlo širokog spektra: ˝narkotičko i hipnotičko˝ (ali bez halucinacija i gubitka umnih sposobnosti, dapače pojačava pažnju i koncentraciju i ne stvara ovisnost), analgetsko i anestetsko (protiv bolova), baktericidno i protugljivično, spazmolitsko (opuštanje glatkog mišićja), diuretsko, antiepileptičko i antikancerogeno (karcinom jajnika, leukemija)+ (navodno vraća i budi želju za seksom).

Dugo su se razvijenije države različito prohibicijski ponašale prema ovoj biljci i piću (od prohibicije do dozvole korištenja). Odlično djeluje protiv nesanice (stresa, straha, tjeskobe, umora), hiperaktivnosti, migrene, ali također pomaže cjeljenju rana, za kožne bolesti, potom protiv raznih infekcija respiratornog trakta (čak i tuberkuloze). Kod žena izvrsna pomoć u menopauzi, kod muškaraca za prostatu, giht....Međutim, problem je hepatotoksičnost (poput vina) stoga oni koji imaju problema s jetrom ne smiju rabiti ovu biljku (?) kao niti trudnice ili dojilje, svakako niti konzumenti antidepresiva, alkohola ili cigareta. Mora se paziti na dozu (1-5 grama suhog podanka na dan) te ne rabiti, bilo koji preparat od ove biljke, duže od 3 mjeseca.




slika
slika




Najpoznatije djelovanje kava-kave jest umirivanje središnjeg živčanog sustava bez remećenja umnih sposobnosti.

Zato je idealan dodatak prehrani za ljude koji trpe od tjeskobe, ali istovremeno imaju potrebu za budnošću i koncentracijom.

Kava kava je prirodna i odlično podnošljiva alternativa lijekovima za smirenje – opušta mišiće, djeluje kao anestetik, anksiolitik i antikonvulziv. Također se može koristiti protiv bolova umjesto farmaceutskih analgetika.


Zbog diuretičkih i antiupalnih svojstava koristi se u liječenju gihta, bronhijalnih kongestija, cistitisa i prostatitisa.

Godine 2006. znanstvenici sa Sveučilišta iz Aberdeena u Škotskoj objavili su da bi kava kava mogla biti učinkovita u liječenju raka jajnika i leukemije.

U istraživanju je ustanovljeno da ekstrakti metanola iz biljke smanjuju rast stanica raka, a pritom ne diraju zdrave. Ovo također objašnjava nižu stopu raka kod ljudi koji je redovno konzumiraju.

Druga istraživanja pokazuju da bi mogla biti korisna kod sinovijalnog sarkoma, plućnih tumorogeneza, raka prostate i mjehura.

Stanja kod kojih pomaže kava kava:

tjeskoba
napetost
uzrujanost
zabrinutost
potištenost
nesanica
hiperaktivnost
glavobolja
simptomi menopauze


Doziranje


Pripravci kava-kave nalaze se na tržištu u obliku kapsula, ekstrakta, tinkture, čaja ili kao dodatak u buteljiranim pićima, a proizvode se od korijena biljke.

Dnevna doza iznosi 1 do 5 g suhog podanka ili 3 do 6 ml tekućeg ekstrakta (1:2 ), što je ekvivalent 60 do 120 mg kavalaktona.

Kod standardiziranih pripravaka u obliku tableta uzimajte 100 do 200 mg kavalaktona odjednom ili 60 mg kavalaktona 2 do 4 puta dnevno.

U kliničkim istraživanjima, 70%-tni ekstrakt je dovoljan za učinak. Ako se ekstraktu te biljke doda neki emulgator (lecitin) ili ako se korijen sažvače, nastaje mliječna emulzija izrazito jakog uspavljujućeg učinka. Za dvadesetak minuta čovjek zapada u dubok san koji traje 24 do 48 sati.

Koristite samo preparate provjerene kvalitete prema navedenim uputama. Osobe koje pate od kliničke depresije ne smiju konzumirati kava kavu.

Ne preporučuje se konzumiranje ove biljke u kombinaciji s alkoholom, antipsihoticima, barbituratima i antidepresivima. Kava kava ne smije se uzimati duže od tri mjeseca.
Odgovori