Jako cudno iskustvo!

Proširimo horizonte
Ronin

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la Ronin »

Ma je sve te razumim ... i lipo je imat nekoga kao ti na forumu... nemoj me krivo razumit ...nekad od užurbanosti ...neman volje sist ,pa pisat u detalje... živio ti meni ... opet nevalja se držat previše biblije ,bibliju neče svak razumjet opet kao ti i ja ;) ....
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la antoniopavaroti »

...osobno ne volim koristiti riječ zen..makar nemam nekog razloga a i inače se riječima ne može opisati stanje iznad Uma..No..Um uvjek zarobljava..kategorizira ..kalkulira..asimilira..i pretvara sve pa i stanja u neke forme njemu razumljive .On tako i mora..jer ne-rad Uma podrazumijeva i njegovu " smrt"..njegovo nepostojanje..Zato se on bori svim silama da se svjest ne spozna..zato se teško osvjestiti...probuditi..jer to traži tišinu Uma..prestanak brbljanja i poniranje u sebe...Biti u zenu jeste meditacija , ispijati čaj ali svjesno , jeste meditacija...dakle sve što se radi svjesno , meditacija je..
Pooje je izvrsno , dapače vrlo znalački opisao stanje Zena-a ..a to je po meni moguće samo ako se ima vlastito iskustvo istog....
Poslanica Korićanima nije ovdje rečena u kontekstu Biblije..niti je propagira ,to je jasno..no .. djelomično nije točna, "Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama" jer implicira dualizam , tijelo i duh ,odvojenost, duh koji je u hramu tj. tjelu . Duh nije u tijelu..nego je tjelo u duhu ..a to je velika razlika, dakle nema "nas"..ima samo JASTVO....koje sebe manifestira kroz tjelo..kao što energija može biti materija ili obratno..a i istovremeno..
Ako smijem samo bi dodao , ništavilo do kojeg se dolazi samospoznajom nije i nepostojanje..to treba napomenuti..baš naprotiv..u tom ogledalu ništavnosti .. reflektira se sveukupnost.. :ymsmug:
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la antoniopavaroti »

baš sam se raspiso...uh... a sad ću čaj da skuvam he he ..od kamilice ..naravno :ymsmug:
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 37
Pridružen/a: 30.08.2013, 20:45
Ima zahvala: 23 puta
 pohvaljen: 53 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la Pooji »

Pretposljednji post "moram priznat" jako ljepo razjašnjava esenciju svega. Lupiti ću lajk, mada u njega ne vjerujem ali pošto "život" nudi što da ne :)

A što se tiče poslanice, dapače još jedno u nizu onog što treba pogađati u "centar" mada je ta poslanica "poslana" "godinama" prije pa je vjerojatno u onom trenutku to bilo blisko onima kojima je bila "poslana :ymsmug:
Za mene je to jedna "štura" rečenica mada pogađa drito u sridinu...

Btw ne čitam bibliju, ali mi u zadnje vrijeme nekako "iz vedra neba" padne rečenica ili dvije iz iste...

Kažeš, "vrlo znalački"... meni je to i dalje u sferi Uma, ali i samo shvaćanje da je i to u sferi uma, raduje me, kažu da je buđenje predodređeno :cheesy:
"Do tipkanja"
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la antoniopavaroti »

..meni lajkanje nekom znači slaganje sa onim što je napisao.. i to je to ....Dobro zapažanje...točno da je poslanica u ono a svakako i u ovo vrijeme poslana radi bliskosti onima kojima je i bila namjenjena...masama. Mase ne mogu spoznavati izvan uma..a biti budan traži napor..zato je to moguće samo pojedincima..Ako se biblija čita u svjetlu budnosti dobija sasvim novi značaj i razumijevanje..sam Isus kaže : „...Probudite se vi koji spavate..ustanite od mrtvih..itd..itd“..veoma značajno , zar ne ? Naravno bez vlastitog prosvetljenja..i spoznaje..Um je to prisvojio i preoblikovao u shvačanje da će mrtvi ustati iz grobova na sudnji dan..hahh..koja glupost..tako je čitavo jedno Učenje palo u blato vjerovanja i religije umjesto da bude praktični vodić ka razvoju i rastu vlastitog bića..ili ona „ ne budete li poput djece nećete uči u kraljevstvo nebesko „ Tko može biti poput djeteta ? Nevin , iskren , čist , fluidan...besprijekoran , bez grijeha ? Samo onaj bez Ega , neispisan..očišćen Učitelj..onaj koji je spoznao sebe.. i djete.Naravno , netreba smetnuti sa uma i sasvim praktiči razlog a to je korist.. masna kost sa puno puno mesa za Crkvu i njene pulene.
Da li je buđenje predodređeno ,kao što ti pišeš? Veoma veoma interesantno pitanje... :-?
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 37
Pridružen/a: 30.08.2013, 20:45
Ima zahvala: 23 puta
 pohvaljen: 53 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la Pooji »

Sam pojam buđenje "ukazuje" na moguću "radnju" tako da je buđenje u suštini "nemoguće" jer onaj koji sanja nije objekt već subjekt. Iluzija jest ta da onaj koji sanja, sebe smatra objektom (tipa Pooji) i kao objekt se pokušava "probuditi" mada je već budan :D .

Dal je predodređeno ili nije, tko bi moga znati=? vjerojatno, "nitko", tj "ja" sigurno ne dok sam "zarobljen" mislima.

Ako ne za života onda pred samu smrt (fizičku) :D
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
antoniopavaroti
rank14
Postovi: 847
Pridružen/a: 13.11.2013, 22:49
Ima zahvala: 358 puta
 pohvaljen: 338 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la antoniopavaroti »

..pa sve je "radnja"..proces..dešavanje..Osnovna iluzija je u tome da onaj koji sanja misli da je budan , da je svjestan ...identificira se sa objektom ..stvori "ličnost". Svojim manifestacijama zaguši sjaj svjesti...Kad pogasiš te manifestacije , svjetlost svjesti zablista. Tko je taj što promatra...? Svjedok...
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Avatar
NekiTamo
rank2
Postovi: 30
Pridružen/a: 26.02.2015, 12:35
Ima zahvala: 47 puta
 pohvaljen: 13 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la NekiTamo »

Kakav je ovo 'state of mind': osjećam se kao da sam nekakva ogromna gustoća, obuzimaju me Teške frenkve kao da sam eksplozija nečeg gustog i teškog, npr. Ako se fokusiram na ovo 'T' nešto ima ogromnu težinu i potencijal da raste iz jeb.. slova T. Osjećaj koji sve to prati nije bas lagodan, pomalo je strašljiv i podsjeća me na isti osjećaj koji sam imao u noćnim morama dok sam bio mlađi (negdje između 4. i 7. godine života) gdje bi me uplašila nekakva eksplozija iz koje se širi tako nekakva energija, gustoća, surovost... samo što se sada javi evo dok sjedim za računalom. Na koji god dio tijela prebacim pažnju taj osjećaj surovosti, velike gustoće, težine, masivnosti krene proizlaziti. Kao da su mi stopala ogromni kamioni, prsti na rukama kao da se stope i nestanu u toj masivnosti kao da odjednom imam elefantinsku bolest haha. PS nisam ni na čemu, a pišem ovo s nadam da je netko od vas osjetio slično i možda ima kakav info +. Ne događa mi se to često, zadnji put prije 4-5 mjeseci i sada pa rekoh ajde možda saznam nešto više o tome, što i jesam kada sam pročitao par uvodnih postova :), ali eto ipak sam postao možda netko od vas prepozna kakvu sličnost i bude imao što dodati.
Question everything, assume nothing
Chegi
rank8
Postovi: 318
Pridružen/a: 02.01.2012, 19:00
Ima zahvala: 44 puta
 pohvaljen: 65 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la Chegi »

NekiTamo je napisao/la:Kakav je ovo 'state of mind': osjećam se kao da sam nekakva ogromna gustoća, obuzimaju me Teške frenkve kao da sam eksplozija nečeg gustog i teškog, npr. Ako se fokusiram na ovo 'T' nešto ima ogromnu težinu i potencijal da raste iz jeb.. slova T. Osjećaj koji sve to prati nije bas lagodan, pomalo je strašljiv i podsjeća me na isti osjećaj koji sam imao u noćnim morama dok sam bio mlađi (negdje između 4. i 7. godine života) gdje bi me uplašila nekakva eksplozija iz koje se širi tako nekakva energija, gustoća, surovost... samo što se sada javi evo dok sjedim za računalom. Na koji god dio tijela prebacim pažnju taj osjećaj surovosti, velike gustoće, težine, masivnosti krene proizlaziti. Kao da su mi stopala ogromni kamioni, prsti na rukama kao da se stope i nestanu u toj masivnosti kao da odjednom imam elefantinsku bolest haha. PS nisam ni na čemu, a pišem ovo s nadam da je netko od vas osjetio slično i možda ima kakav info +. Ne događa mi se to često, zadnji put prije 4-5 mjeseci i sada pa rekoh ajde možda saznam nešto više o tome, što i jesam kada sam pročitao par uvodnih postova :), ali eto ipak sam postao možda netko od vas prepozna kakvu sličnost i bude imao što dodati.
Nisam bas siguran da li mislimo na isti/slican osecaj ali se meni poslednji put kada sam uzeo kubensise desio takav neki osecaj(barem sam se ja pronasao u tvom tekstu sto se tice te tezine,tvoje,ne slova T:) ). Lezao sam na krevetu i bukvalno sam se osecao kao da sam blago paralizovan(u nekom kontekstu,tesko mi bilo da se pomerim bilo kako osim sto sam s vremena na vreme samo glavu pomerao levo/desno po potrebi) ,"kao da sam nekakva ogromna gustoca",znaci ne tezak u smislu imam 300kg i to je to nego bukvalno sam imao neki osecaj tezine+gustine koji ne umem bas da opisem drugacije,ne bih cak umeo ni ovako nego eto,ti si opisao :D
U sustini nije mi poznat osecaj od ranije,tada mi se desilo prvi i poslednji put tako da i ne bih bas mogao da pomognem, a i nisam siguran da li mislimo na isti osecaj.
Takodje sam relativno skoro imao san gde sam bio sa nekim ljudima i gde je pala "atomska" bomba/raketa ili sta ja znam sta po tom principu pored nas i kada je pukla nas je udarila ta ooogromna energija/vrucina iz nje ali ne secam se bas lepo sna tako da mi je u secanju samo kao da sam doziveo kako izgleda kada bi pala "atomska" bomba blizu mene,ne secam se surovosti i gustine,a ni u tom tripu na gljivama mi nije pao taj osecaj iz sna na pamet tako da mislim da su to totalno 2 odvojena iskustva.

(tripovao sam zatvorenih ociju,lezeci na kreveut,pritom je na playlisti naletelo ovo https://www.youtube.com/watch?v=1d2R3Pz1fTU ; to sam ubacio na kraj playliste bez preslusavanja cisto da ne bude totalna tisina kada se zavrsi muzika pa dok sam tripovao nisam prepoznao melodiju i osecao sam se kao da sam neki guster/riba koja je u nekom jezeru i cela ova melodija mi je to docaravala (ta "paraliza"+gustina+muzika kao da sam u nekoj mirnoj vodi u koje se uliva mali potok, veoma cudan i nov trip,u par navrata sam otvorio oci i pokusao da pogledam u monitor da vidim da li je to neka pesma ili u glavi tripujem sve to ali je monitor bio ugasen tako da sam se samo prepustio na neko vreme)

I da,da napomenem,UOPSTE nije prijatan osecaj bio(nevezano za jezero i gustera,pricam o samom fizickom osecaju te gustine i tezine), poprilicno neprijatan osecaj,kao neka cudna energija/napetost/pritisak na tebe koji uopste ne prija, na koji sam pokusavao da se priviknem tacnije da ga prihvatim kao neki malo jaci fizicki trip na gljivama ne bi li mi postalo prijatnije ali mi nije islo od ruke pa sam posle nekog vremena naterao sebe da se nekako izbacim iz tog tripa,promrdam,ustanem i pustim neku muziku i slicno.

P.S. Pisanje mi bas i ne ide od ruke pa mi deluje kao da sam nejasno pisao ali verujem da ce NekiTamo vise manje shvatiti poruku:D


A sad mi pade na pamet da pitam i ja nesto,mozda se nadje neko ko zapravo zna nesto o tome, od ranije(cak od detinjstva ja mislim,ako me secanje dobro sluzi) mi se desavalo da kada prolazim kroz neko odredjedno mesto(znaci uvek precizno na tom istom mestu) odjednom pocne da me nekako CUDNO boli "grlo" u desnom predelu(precizniji da budem, otprilike kod desne zlezde(ove koja zna da iskoci kada se covek razboli),znaci odmah neki deo uz zlezdu(ka unutrasnjosti vrata)) i to traje da kazemo jedno pola minuta, nikada nisam zastao na tom mestu gde pocne da me boli da proverim sta ce da se desi,da mozda shvatim o cemu se radi.
Dosta puta mi se takodje desavalo da mi se to desi na jednom istom mestu a povremeno mi se desavalo da mi krene ta bol recimo jedan dan na nekom mestu kuda prolazim svaki dan(iza kuce)ali sledeci put ne. A sobzirom da se u vecini slucajeva bol javljala na istim mestima,siguran sam da to ima direktno veze sa mestom,energijom na tom mestu ili ne znam ni ja sta,ne razumem se.
Konkretan primer koji mi je u glavi jer sam stvarno previse puta prosao tuda i osetio to:u srednjoj skoli kada sam god prolazio jednom ulicom iza skole uvek na jednom istom mestu je kretalo da me boli, a toliko je neprijatna bol da svaki put pritisnem prstima grlo na tom mestu koje boli jer se onda osecaj malo promeni, takodje bol je kao pulsirajuca i kao da se polako siri(iz tog razloga me uvek bio strah da se zaustavim na tom mestu jer je stvarno intenzivan,neprijatan osecaj koji nikada nisam iskusio osim u tom predelu vrata,na odredjenim da kazemo koordinatama na zemlji)

Eto,ko zna mozda je neko nekada cuo za ovako nesto ili je cak doziveo i raspitao se pa podeli sa mnom informaciju o cemu se tu radi. (Nikada zapravo do sada nisam to ni trazio na netu niti pisao o tome,jer ne znam sta bih trebao da kucam kada je stvarno cudna i neobicna pojava a svako od drustva kome sam nekada spomenuo nije im zvucalo poznato )

EDIT: Da se ispravim,nisam siguran da li je sa leve ili desne strane vrata bol,dugo mi se nije desilo a sada kada pokusavam da se prisetim poznato mi je da sam gurao prste i u desnu i u levu stranu vrata da bih ublazio bol :D
Avatar
NekiTamo
rank2
Postovi: 30
Pridružen/a: 26.02.2015, 12:35
Ima zahvala: 47 puta
 pohvaljen: 13 puta

Re: Jako cudno iskustvo!

Post Postao/la NekiTamo »

Izgleda mi vrlo slično, dobro si opisao, ni ja nisam dozivio taj osjećaj u smislu da imam 300 kg ili sl. nego bih dodao da je višeosjećaj ekspanzije, tj.konstantnog širenja gdje god da si usmjerim pažnju (unutar ili van) i da, nije ugodan osjećaj mada sam ga priželjkivao da se vrati negdje prije 2-3 mj. i eto stigao sinoć :) čisto da ga malo istražim odakle izvire i način kako se ponašam s njim i ono sa mnom, ali nisam baš prikupio dovoljno utisaka no znam kako ga vratiti otprilike (meditacijom,
mindfullness, opuštenost i još koji detalj :). Tako da se sada pitam mozda sam osjetio svoje eterno tijelo tj. iz njega mozda osjetio fizičko tijelo pa zato takva gustoća, ali na tome polju nisam na ti renutno.
Zanimljiva su ti iskustva :), mozda da probas ostat duže na mjestu bola hehe i da li možda sebe unaprijed programiras da se tako osjetis na određenom mjestu (kao npr. kada na satu počnemo primjećivati samo određena vremena 11:11, 13:13, 15:15 i onda nakon nekog vremena i 15:51, 13:31 postanu zanimljivi tj. dobiju istu važnost :)
Question everything, assume nothing
Odgovori