Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

Briga o Vašem zelenom kutku
Odgovori
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

Post Postao/la Red »

Super stvar, jako zanimljivo i nadasve korisno, pogotovo u vrijeme kemije (insekticida, pesticida i herbicida, te umjetnih gnojiva), u vrijeme GMO-a, u vrijeme kada je cista zemlja i zdravo staro sjeme postalo prava rijetkost.... Sepp nas uci kako se vratiti prirodi, surađivati s njom i poštivati je, a da nam ujedno takav način donese zdrave namirnice i pritom velike prinose...

slika

O knjizi

Poljodjelac- buntovnik Sepp Holzer uzgaja na svom planinskom imanju u salzburškom Lungauu, na nadmorskoj visini od 1500 metara kivije, trešnje i tikve, usred zime bere rotkvice, a njegove žitarice rastu u šumi. Krameterhof je već duže vrijeme simbol novog načina poljoprivrede.

Sepp Holzer je razvio vlastiti oblik permakulture koja je već bila predmet znanstvenih istraživačkih radova i jedan od projekata na EXPO-u 2000 u Hannoveru. Spretnim iskorištavanjem ekoloških odnosa i prirodnih ciklusa ostavlja prirodu da radi i uz minimalni trud- bez da optereti prirodu – postiže maksimum ekonomskog uspjeha.

Da se ovaj koncept može primijeniti na različite uvjete okoliša, Holzer pokazuje kao savjetnik u mnogobojnim projektima, gdje se razorena tla uz pomoć permakulture ponovno pretvaraju u poljoprivredno zemljište.

U ovoj knjizi bogato ilustriranoj fotografijama Sepp Holzer ne razjašnjava samo osnovne principe svog razmišljanja, već živopisno objašnjava kako je došao do toga da sa novim alternativnim metodama pokuša preživjeti na planinskom imanju koje je naslijedio i koje nije imalo šansi, te protiv kojih se zapreka od strane nadležnih službi morao pri tome boriti.


O autoru

slika

Sepp Holzer rodio se 1942.godine kao sin planinskog seljaka na Krameterhofu (1300 metara nadmorske visine), u općini Ramingstein, pokrajina Salzburg. U njegovom djetinjstvu nije bilo strojeva za obrađivanje polja, električna struja uvedena je tek 1955. u kuću. Godine 1962. preuzima imanje. Svojom radošću za eksperimentiranje i darom za promatranje iskušao je različite mogućnosti u obrađivanju polja, voćarstvu i povrtlarstvu, uzgoju riba i goveda, na svom imanju koje je klimatski i što se tiče plodnosti tla smješteno ekstremno nepovoljno, od 1100 do 1500 metara nadmorske visine. Sasvim prirodno i pažljivo kročio je nekonvencionalnim putovima i to tako uspješno da mu se u međuvremenu dive posvuda u svijetu i pitaju ga za savjet. Na njegov Krameterhof u međuvremenu godišnje hodočaste deseci tisuća ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE

krasno zar ne? :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Shanti
rank7
Postovi: 256
Pridružen/a: 28.07.2010, 01:23
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 85 puta

Re: Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

Post Postao/la Shanti »

Ajoooj, ovaj čovjek je pravi, jedva čekam da odem gore do njegovog imanja malo skočiti razgledati to osobno, baš je car, video je super, ima čitav na google videu.
https://vimeo.com/59728464
Bio sam ga pitao za sjeme da uzmem od njega, a on je reko da dođem sam slobodno po njega...svaka čast :ymhug:

Sad je bio tu negdje držao predavanje u Istri, ali nisam mogao iči :-s
Znaš li gdje se može nabaviti knjiga ?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

Post Postao/la Red »

Udruga Wu Wei Buđenje predstavlja
prvo hrvatsko izdanje knjige Sepp Holzer "Poljodjelac-buntovnik"

Cijena knjige u knjižarama 150 kn

Knjigu možete naručiti i pouzećem na broj +385.95.8777777

Cijena 120 kn + poštarina

http://www.wuwei-budjenje.org/

nisam ni ja znala, jer nisam pratila stranice http://www.eia.hr/index.php a da sam znala, zbilja bi otisla
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Odgovori