ThaiNaRyeCocoStyle

Pratite Vaš uzgoj i napredak, ovdje objavite Dnevnik Uzgoja
Homunculus
rank4
rank4
Has thanked: 46 times
Been thanked: 38 times

Re: ThaiNaRyeCocoStyle

Post Postao/la Homunculus »

Tek sad vidim ovaj post, nadam se da posudu nisi stavio na svetlo pošto u slučaju kokosa treba da sačekaš da micelij kolonizuje površinu 100% pre puštanja na svetlo...a sad da ti odgovorim na neka od pitanja:

1. Za svetlo je preporučljivo da bude režim 12/12 (mada verujem da će uspeti i sa tih tvojih 8 sati samo što ćeš možda imati manji urod);
2. Uvek bušiš rupe pošto ti je potrebna i aktivna izmena vazduha (mahanje poklopcem boxa) i pasivna (kroz rupe)...probuši 4-5 rupa gore i nekoliko rupa dole i luftiraj što češće ;)
3. U ovoj fazi nije potrebna sterilnost (a i ne može da se postigne s obzirom da otvaraš box, luftiraš itd.). Najbolja zaštita od kontaminacija je luftiranje, pošto svež pokretan vazduh prija miceliju a ne i plesnima koje vole ustajao, miran vazduh...
4. Ne trebaju te brinuti kapljice vode... :D
5. Dunk pre prvog flusha nije potreban pošto je kokos dovoljno vlažan za prvi flush;
6. Na ovo pitanje sam ti odgovorio na početku, znači 100%;

Eto tako, verujem da će ti uspeti grow...a za svaki slučaj ću ti poželeti sreću %%-
“Stop consuming images and start producing them.”
Terence McKenna
dawsongeek
rank8
rank8
Has thanked: 50 times
Been thanked: 110 times

Post Postao/la dawsongeek »

hvala lijepo na savjetima, željama i odgovorima .... nisam otvorio posude, samo sam išao provjerit kako napreduje micelij.

znači za što uspješniji grow trebo bi pričekat da micelij potpuno izbije na gornji sloj kokosa, stimulirat dodatnih 4 sata svjetlosti sa npr. štednom žaruljom 6500K, izbušit rupe na boxu za izmjenu zraka i provjetravat što je češće moguće ... i da jebo kapljice :D .... hvala ti, riješio si me nedoumica :thumbsup:
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
dawsongeek
rank8
rank8

jednostavno sam moro pogledat što se događa :D znači od petka naveče do danas ovak zgleda, može se i primjetit očit napredak u odnosu na jučer ... u četvrtak ujutro po mojoj procjeni stavljam na pinanje

slika fruitanje će se odvijati u ovome boxu, a shiitake će nažalost biti šutiran preko balkona mada mu je lijepo :just_cuz_19:

slika
slika

zezam se neće bit šutiran ... bit će premješten u kantu neku sa stretch folijom :thumbsup:

dawsongeek
rank8
rank8

posude su prebačene u box jer je micelij podivljao, a sutra će ga sunce probudit :sunn: ... bijeli uzdignuti čvorići .... jesu to pinovi? sutra šibnem sliku
Gorda
rank9
rank9
Has thanked: 86 times
Been thanked: 91 time

Post Postao/la Gorda »

Baci sliku, ne mora biti da su pinovi...
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
dawsongeek
rank8
rank8

slika ... evo danas ga je sunce obasjalo ... temperatura 22-23 .... jedino mi se supstrati čine malo suhi .... spricanje prije prvog flusha ... jel se to radi?
Gorda
rank9
rank9

Post Postao/la Gorda »

Radi se, dakako...
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
dawsongeek
rank8
rank8

kapljice vode po površini micelija ... jel to nešto što me treba brinut? ... jel to vlaga koja bi se trebala skupljat po boxu i na poklopcu boxa, a ne na supstratu? :sad:

slika
Zadnja izmjena: dawsongeek, dana/u 07.12.2013, 08:17, ukupno mijenjano 1 put.
dawsongeek
rank8
rank8

prvi grow .... molim pomozite :YMPRAY:
Gorda
rank9
rank9

Post Postao/la Gorda »

stavi na frutanje i provjetravaj redovito, nekoliko puta nadan, mahanjem necim iznad boxa... isušivanje povrsine supstrata potice pinanje, voda nije zabrnjavajuca jer ces ionako spricat po svemu tokom frutanja... samo ne dozvoli da se ta voda upljesnivi neprovjetravanjem.
Odgovori