Zdrava ishrana

Njegujte svoje tijelo i duh u skladu sa prirodom
shroomko
rank14
Postovi: 776
Pridružen/a: 16.07.2012, 19:45
Ima zahvala: 138 puta
 pohvaljen: 207 puta

Re: Zdrava ishrana

Post Postao/la shroomko »

Psychonaut je napisao/la:Ti i dalje nisi odgovorio na pitanje zasto mislis da su istrazivanja Weston Price fondacije manje sklona ka greskama od obicnih naucnih istrazivanja.
Jesam u postu 27 sam naveo 1 stvar.
Psychonaut je napisao/la:To da djeca iz "primitivnih" drustava imaju vise okrugle glave bas i nije neki ozbilajn pokazatelj zdravlja. Puno stvari ne vidimo iz njihovih prezentacija: mozda su oni manje zdravi odavno poumirali radi infekcija, ili na porodu. Mozda su kontrolne skupnie bile pogresno odabrane. Ili mozda nisu.
A broj karijesa? Izostanak bolesti modernog društva (dijabetes, srčane bolesti, rak)?

Ima još jedna bitna stvar a to je motivacija odnosno politika.
Weston Price je bio materijalno situiran, imao je zubarsku praksu i vjerujem da mu je motivacija bila otkriti istinu.

S druge strane big pharma i velike kompanije za prehranu poput kellogsa imaju samo 1 cilj - a to je profit. I nadam se da ne moram dokazivati da su tako postavili prioritete - profit prvo, "istina" u funkciji profita. I onda dobiješ lijekove koji ne liječe ništa (statini) ili potiskuju simptome cijelog života (GERD) koje bi trebao uzimati cijeli život uz manjkavu znanstvenu podlogu gdje istraživanja kreću pristrano prema tvrdnji koja se treba dokazati. I dobiješ doktore koji preporučuju "pola kile šećera tjedno po osobi" i "margarin kao zdraviju varijantu od maslaca" itd itd.
Avatar
zicko
rank2
Postovi: 31
Pridružen/a: 29.03.2012, 15:44
Ima zahvala: 6 puta
 pohvaljen: 3 puta

Re: Zdrava ishrana

Post Postao/la zicko »

Evo da se i ja nadovežem na ovu temu, pošto imam na faksu predmet dijetetika. :D

Najjednostavnija preporuka o kreiranju obroka je ta da ti se na tanjuru veći dio obroka sastoji od povrća grupe A(3-5 jedinica-kupus,kelj,zelje,rotkvice salata,špinat karfiol + jedna voćka).
onda drugi dio obroka da ti se sastoji od cjelovitih žitarica ili kuhanih žitarica,riža ili tijesto. I posljedni dio je da trebaš u svom obroku imati meso ili zamjene,tofu,sir,jaje ribu.

I preporučam ti da pročitaš više o makrobiotičkoj prehrani(to je više stil života nego sama prehrana ) :)
Avatar
Svilaja
rank4
Postovi: 138
Pridružen/a: 28.05.2011, 14:03
Ima zahvala: 37 puta
 pohvaljen: 49 puta

Re: Zdrava ishrana

Post Postao/la Svilaja »

Meni je to malo drugačije.. Prvo ostaje isto, povrća najviše točno tog navedenog, i voća puno banane i jabuke najviše - po malo manje od kilu voća na dan (a za vrijeme sezone sta ima).. onda masti i bjelančevine znači jaja, maslac, panceta (špek) i upola od toga manje žitarica i nutseva (znači lješnjaka, oraha i badema). I svaki dan bar pola litre jogurta, acidofila ili kefira. Riba jednom tjedno (srdela - ultra jeftina zdrava i fina riba). Krumpir i kruh ne jedem, ni šećer.
Meni to najviše paše, i najviše mi je logično šta se tiče prehrane.. 2 osobe mogu živjet tako za 250 kn tjedno (s tim da je stalno pun hladnjak i stalno se nešto peče, kuha, sprema..). Manje od 20 kn na dan za 1 osobu, nije loše, kad pomislimo da toliko košta jedna pizzeta i kava u centru (i žvaka za 50 lipa :D ). Ili jedna kutija cigareta.
Zamijenit otrov za zdrav život, kako lijepa gesta prema sebi. :)
I da zaboravih reći da je svakome drugačije, meni je ovo idealno nekom bi bilo nešto treće.. Slušat svoje tijelo to je glavno.. Jedino mi je prob kod napušavanja uvijek pojedem cijelu kuću. :))
Tko na jastuku ima vrt služi tome vrtu danju i noću, zelen i bez ičega svoga.
Avatar
Echoes
rank4
Postovi: 145
Pridružen/a: 31.03.2010, 21:29
Ima zahvala: 29 puta
 pohvaljen: 47 puta

Re: Zdrava ishrana

Post Postao/la Echoes »

prvo što moram naglasiti je da nisam nutricionist, ali sam u zadnjih 5-6 godina jako promjenio prehranu i osjećam se puno bolje u svom tijelu. međutim, sva moja saznanja su nastala na temelju mog amaterskog istraživanja. zato ovo što ću napisati ne mora biti istina, te ako netko primjeti neku grešku bilo bi lijepo da kaže :thumbsup:

hranidbene tvari se mogu podjeliti u 3 skupine:
ugljikohidrati
masti
proteini

ugljikohidrati i masti služe za dobijanje energije, te njihov preporučeni unos ovisi o puno faktora, kao što su spol, dob, težina, fizička aktivnost itd.
kao odličan izvor ugljikohidrata istaknuo bih žitarice (i proizvode od njih - tjestenina, kruh, palenta itd).
kad se radi o mastima, postoje zasićene i nezasićene masne kiseline. zasićene su vrlo nezdrave u velikim količinama, dok su male količine svakodnevnog unosa nužne za pravilan rad organizma.
nalaze se u životinjskom masnom tkivu. nezasićene se nalaze u sjemenkama i ribi.
kad se radi o jajima - navodno sadrže puno kolesterola, ali dijetalni kolesterol ne povisuje razinu štetnog kolesterola u krvi. ali zasićene masne kiseline to rade kod prevelikog unosa, zato treba biti oprezan s njima!
transmasne kiseline treba potpuno izbjegavati jer nemaju pozitivne učinke niti su potrebne našem organizmu. one se nalaze u komercijalnim margarinima i općenito u biljnim mastima. zato je dobro ili unositi manje takvih namirnica ili ih zamjeniti nečim "zdravijim" (ne volim ovu riječ). primjer - umjesto margarina je puno bolje jesti maslac, koji sadrži samo mliječne masti. neka "istraživanja" su navodno dokazala štetne utjecaje maslaca, ali to se s vremenom pokazalo kao propaganda koja je za cilj imala plasiranje margarina na tržište. ako proučite sastav maslaca, shvatit ćete da je to notorna glupost. također, maslac (odnosno masne kiseline u njemu) dokazano pozitivno utječe na imunitet, mišićni sustav (dobro za osobe koje vježbaju), te ima antikancerogeno djelovanje.

proteini su ono od čega smo izgrađeni i njihov unos bi trebao biti konstantan, također ovisno o fizičkim karakteristikama konzumenta.nalaze se u gotovo svim namirnicama, biljnog i životinjskog podrijetla, ali nisu svi proteini potpuni niti jednako korisni za čovjeka. najbolji izvori po meni su svježi sir, jogurt te mnogi drugi mliječni proizvodi. meso također sadrži puno proteina, ali s obzirom na najčešći način pripreme (pečenje na ulju ili vatri, što rezultira stvaranjem štetnih dioksina), treba biti svjestan da takvo meso može napraviti više štete nego koristi našem organizmu. još bih napomenuo da bućine i konopljine sjemenke sadrže (gotovo) kompletan spektar aminokiselina koje su potrebne čovjeku, a ne može ih sam sintetizirati.

tu su naravno još i svakakvi minerali, vitamini itd, čiji se pravilan unos po mom mišljenju može osigurati svakodnevnom konzumacijom voća. multivitaminski preparati i sl su u tom slučaju bespotrebni.

ujutro je bolje jesti ugljikohidrate i masti, a navečer bjelančevine i voće (najbolje na prazan želudac jer vlakna tako lakše očiste organizam).
korisno je i izbaciti iz upotrebe sladila te zašećerene napitke.
mnogi smatraju da je začinjena hrana štetna, ali ne vidim zašto bi to bilo istina, osim ako se stvarno pretjeruje. mnogi začini su jako korisni za ljudsko tijelo, barem oni prirodnog podrijetla.
Zadnja izmjena: Echoes, dana/u 23.02.2013, 22:44, ukupno mijenjano 1 put.
tišina je najbolji jezik
Avatar
zicko
rank2
Postovi: 31
Pridružen/a: 29.03.2012, 15:44
Ima zahvala: 6 puta
 pohvaljen: 3 puta

Re: Zdrava ishrana

Post Postao/la zicko »

Sve je dobro rečeno :)

Još samo želim spomenuti biljna vlakna. Oduvijek sam mislio da od njih se ubrza probava,ali ipak sam cjelo vrijeme bio u krivu! Biljna vlakna usporavaju probavu, i apsorpciju, smanjuju razinu glukoze u plazmi, povećavaju osjetljivost na inzulin i broj inzulinskih receptora, smanjuju reapsorpciju kolesterola, izazivaju sitost, povećavaju volumen fecesa.
Dobro ih je koristiti zato jer se sporije razgrađuju i duže imamo osjećaj sitosti.
Ali opet postoji.... mogu izazvat nadutost ,i opstipaciju zato ih se treba dobro spremiti i u umjerenim količinama jesti.. :-?
Odgovori