Dječje Bolesti i Ljekovito bilje

Recepti, napici, tinkture...
Odgovori
nina
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 19.01.2013, 10:03

Dječje Bolesti i Ljekovito bilje

Post Postao/la nina »

Bok,svima Nova sam ovdje i čitala sam vas i super ste...negdje samo vdje pročitala za čaj protiv kašlja od lovora,ružmarina,luka,pa me zanima da limogu to davati malom od 20.mj?
Hvala Vam!!! :)
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Dječje Bolesti i Ljekovito bilje

Post Postao/la Red »

media/images/1358678487.jpgPozdrav!
Evo što sam iskopala na tu temu, nadam se da će ti pomoći da izliječiš malog bolesnika! Pusa malom :-*

Sa ljekovitim biljem i djecom uvijek treba biti oprezan. Djeca i trudnice mogu biti vrlo osjetljivi na neke ljekovite pripravke, iz tog razloga ako negdje i vidite recept za neki pripravak, a nije naznačeno da ga mogu piti i djeca, provjerite kod liječnika ili u apoteci prije nego krenete sa liječenjem.

Liječenje djece na prirodan način pokazalo je veliki uspjeh, jer dječji organizam odlično reagira na lijekovite biljne tvari i biljne pripravke. I dok narodna medicina smatra da su za liječenje djece osnova homeopatski i biljni pripravci te upotreba vode i topline, službena medicina često ima drugačije mišljenje, a što zabrinute roditelje s bolesnim djetetom dovodi u sumnju. Oni žele svoje dijete liječiti na prirodan način i pomoću biljnih pripravaka, ali s druge strane su nesigurni i više vjeruju službenoj medicini.

Vrlo često razočarani djelotvornočšu lijekova i načinom liječenja, roditelji posežu za prirodnim lijekovima, očekujući vrlo brzo izliječenje. Često je to moguće, ali ponekad je potrebno više vremena i strpljenje, jer prirodni lijekovi ne djeluju tako brzo kao sintetski. Osim toga, potrebna je spremnost za preuzimanje odgovornosti, jer ne mogu se baš sve dječje bolesti liječiti prirodnim lijekovima. Najvažnije je postavljanje dijagnoze prepustiti liječniku, a potom vrlo pažljivo koristiti biljne i homeopatske lijekove, kako se pogrešnom uporabom tijekom liječenja ne bi ugrozilo zdravlje djeteta.

media/images/1358611772.jpg[b]✿ Liječenje biljem ✿[/b]

Obaveznim zaštitnim cijepljenjem djece, neke teške bolesti, kao npr. velike boginje, difterija i tetanus, gotovo su potpuno nestale. Druge bolesti, kao npr. dječja paraliza i tuberkuloza, nakon zaštitnog cijepljenja javljaju se vrlo rijetko, ali i tada u vrlo blagom obliku. Zaštitnim cijepljenjem djece protiv navedenih bolesti znatno je smanjena mogućnost da dijete oboli od njih, a osim toga, za njih ionako ne postoje djelotvorni homeopatski ili biljni lijekovi.

I dok se neke dječje zarazne bolesti ne mogu spriječiti niti liječiti pomoću biljnih lijekova, neke bolesti i popratne tegobe tih bolesti, kao što su npr. povišena tjelesna temperatura i kašalj, vrlo uspješno se liječe biljnim pripravcima. Osim toga, i za mnoge druge lakše dječje bolesti i tegobe postoje vrlo djelotvorni biljni lijekovi, a koji se mogu nabaviti manje-više u svim ljekarnama.

Treba znati da su neke dječje bolesti do neke mjere čak i korisne, jer u povišenoj tjelesnoj temperaturi, koju uzrokuju, sagori mnogo toga što bi, prije ili poslije, škodilo organizmu. Koliko podupiremo organizam u njegovom reagiranju, toliko će ono uistinu značiti pravo čišćenje organizma. S povišenom temperaturom sagore gotovo sve otrovne tvari, čak i one koje je dijete, možda, donjelo iz embrionalnog života. Mnogi liječnici čak priznaju da su ljudi koji nisu preboljeli dječje bolesti, u kasnijem životu mnogo više izloženi raznim bolestima. To govori u prilog čudesnoj ljekovitoj snazi povišene tjelesne temperature.

Većina djece koja umru zbog neke dječje bolesti, umru zbog pogrešnog liječenja. Najgore je pri tome lijekovima spriječavati normalan tijek bolesti, ponajprije povišenu tjelesnu temperaturu i alergijski osip na koži. Povišena tjelesna temperatura je unutrašnja obrana organizma, pri kojoj izgore otrovne i štetne tvari koje prodiru ili se već nalaze u organizmu. Alergijski osip, pak, predstavlja prirodno izlučivanje otrova kroz kožu ili njezine pore. Alergijski osip također ne treba sprječavati, jer zaustavljeno izlučivanje otrova može naškoditi srcu, živcima i dišnim organima, a što može uzrokovati teže bolesti.

media/images/1358630038.jpgIako je praktično popiti s vodom nekoliko tableta, lijekovi često mogu biti vrlo štetni. Nakon uzimanja lijekova, znakovi bolesti najčešće vrlo brzo prođu i čini se da je bolest izliječena. Međutim, bolest koja je brzo nestala nije ni dostigla pravi vrhunac. Zarazni otrovi i dalje se nalaze u tijelu i svakog časa mogu ponovo izazvati novu bolest, kao što su npr. upala srčanog mišića i reumatizam zglobova. Uzimanjem biljnih lijekova i biljnih pripravaka znakovi bolesti, kao i sama bolest, nestaju sporije, ali njihovim nestankon iz organizma se izlučuju i nestaju i sve štetne tvari. Stoga se roditelji ne trebaju plašiti npr. visoke temperature koja kod djeteta naglo raste, te odmah posezati za lijekovima. Jer, biljni pripravci i homeopatski lijekovi, iako sporijeg djelovanja, vrlo su učinkovito i neškodljivo prirodno ljekovito sredstvo. Ne treba zaboraviti da je suprostavljanje prirodi škodljivo, a da ljekovito bilje samo potpomaže prirodne obrambene procese. Osim toga, «provalnike nismo spriječili u provali ako zatvorimo vrata i prozore».

Mnogi biljni lijekovi koje koristi službena medicina, a to su najčešće sirupi, tinkture i čajevi, zasnivaju se na recepturi koja se u narodnoj medicini koristi već stotinama godina. Upotreba jednakih ljekovitih biljaka i jednak način prerade, znanstvena su potvrda da se određenim biljem mogu smanjiti bolovi, te spriječiti ili liječiti neke bolesti. Stoga, i sami možemo pripremiti neke biljne lijekove te liječiti svoju djecu, ali samo onda kada se ne radi o nekoj težoj bolesti.

media/images/1358630247.jpg[b]✿ Homeopatija i djeca ✿[/b]

Homeopatija je način liječenja koji se zasniva na načelu: slično liječiti sličnim (similia similibus). Takav način liječenja izgradio je i u medicinu uveo njemački liječnik Samuel Hahnemann (1755-1843), a koji se smatra osnivačem homeopatije. Bit homeopatskog liječenja je u tome da se primjenjuju takvi lijekovi koji uzrokuju iste ili slične simptome kao i sama bolest. Takvi lijekovi primjenjuju se razrijeđeni i u vrlo malim količinama. Osim toga, medicinska istraživanja su potvrdila djelotvornost homopatskih pripravaka te se mnogi načini liječenja službene medicine zasnivaju na homeopatskim načelima.

Dok se primjenom homeopatskih lijekova tijelo mora boriti s bolešću i razviti vlastita obrambena tijela, antibiotici samo umrtvljuju štetne mikroorganizme te spriječavaju njihov rast i diobu. Za djecu, čak više nego za odrasle, antibiotici mogu biti i vrlo štetni. Osim što uništavaju i korisne bakterije, prečestim i nepotrebnim uzimanjem antibiotika neke štetne bakterije počet će se na njih prikrivati i postajati sve otpornije, a imunitet djeteta će biti oslabljen. Antibiotik tada neće biti djelotvoran, te postoji mogućnost da dijete ponovno, čak i nekoliko puta, oboli od iste bolesti. Osim toga, kod djece koja su prečesto uzimala antibiotike, ni homeopatski lijekovi neće djelovati.

media/images/1358609457.jpg[b]✿ Homeopatska kućna apoteka ✿[/b]
✿ Uz pomoć stručne osobe sastavite malu kućnu homeopatsku apoteku.

✿ Homeopatske lijekove iz kućne apoteke mogu koristiti i odrasli i djeca. Kako homeopatski lijekovi jače i brže djeluju na dječji organizam, treba točno slijediti upute za upotrebu, te djeci davati niže rastvore i manje količine lijeka.

✿ Sastav homeopatskih lijekova jednak je kod gotovo 80% proizvođača, a odstupanja su jedino u koncentraciji rastvora. Kod uzimanja homeopatskih lijekova treba točno slijediti upute o količini i učestalosti uzimanja. Nikada nemojte sami povisivati količinu niti učestalost homeopatskog lijeka prema vlastitom uvjerenju.

✿ Da li koristite pravo sredstvo znat ćete, u pravilu, oko 2 sata nakon drugog uzimanja lijeka. Ne obraćajte pozornost samo na vanjske simptome. Ako se hunjavica i ne smiruje, vaše dijete možda djeluje smirenije i opuštenije.

✿ Ako je izabrano sredstvo bilo potpuno krivo ili ispravno, dolazi do lagane promjene bez važnijeg pomaka. Pričekate jedan dan prije nego što isprobate drugo sredstvo. Čekati možete samo ako to dozvoljava bolest vašeg djeteta, a u slučaju dvojbe, zatražite savjet liječnika.

✿ Kod akutnih bolesti, nakon uzimanja homeopatskog lijeka simptomi se mogu nešto pojačati, a što se smatra kao poboljšanje. Lijek nastavite uzimati tek kada se tegobe vrate u prvobitno stanje.

✿ Ne koristite homeopatske lijekove prije i odmah nakon jela, te bez dogovora s liječnikom.

✿ Za liječenje djece ne koristite homeopatske kapi, jer sadrže alkohol.

✿ Kućna apoteka je korisna kao prva pomoć kod krvarenja iz nosa, uboda i ugriza kukaca, rana na koži, lakših opeklina, te stanja umora i povišene temperature.

✿ Kašalj, hripavac, prehlade ✿

Kašalj
Svježi sok crenog luka odlično je sredstvo za liječenje kašlja, a pomiješan s medom liječi suhi i nadražujući kašalj.

2 glavice crvenog luka
250 gr smeđeg šećera

Crveni luk oguliti i narezati na ploške. U staklenku naizmjence složiti ploške crvenog luka i šećer, staklenku zatvoriti te ostaviti na toplo mjesto. kad crveni luk ispusti sok, uzimati svaka 2 sata po 1-2 čajne žličice dobivenog sirupa.

Hripavac
Osim kod prehlade, hunajvice i upale grla, te kroničnog i akutnog bronhitisa i astmatičnih napadaja, timijan (thymus vulgaris) je vrlo djelotvoran i protiv grčevitog kašlja i hripavca.

3 žlice timijana
5 dl vode
4 dl meda

Usitnjeni suhi timijan preliti kipućom vodom te pokriveno ostaviti da odstoji 20 min. Tekućinu procijediti, zakipiti, umješati med te lagano kuhati 15-20 min. Ohlađeni sirup preliti u tamnu staklenku te uzimati 2-3 puta na dan po 1 žlicu.

media/images/1358617728.jpgKašalj i prehlada
Čaj od jaglaca (primula veris), komorača (Foeniculum vulgare) i anisa (Pimpinella anisum) vrlo je djlotvoran protiv kašlja, a ako mu dodamo još list podbjela (Tussilago farfala) djelotvoran je i za skoro sve vsrte prehlada.

40 gr korijena jaglaca
30 g plodova komorača
30 g plodova anisa
30 g listova podbjela
2,5 dl vode
1 žličica meda

Usitnjeni suhi korijen jaglaca, listove podbjela te zdrobljene plodove anisa i komorača pomiješati. 1 žličicu čajne mješavine preliti kipućom vodom te ostaviti pokriveno 10-15 min. Tekućinu procijediti, zasladiti medom te uzimati 2-4 puta na dan.

Upala grla i grlobolja
Kod upale grla i grlobolje treba uzimati sirup od mirisne ljubičice (Viola odorata), crnog ili divljeg sljeza (Malva sylvestris), trputca (Plantago lanceolata) i islandskog lišaja (Cetraria islandica).

2 žlice mirisne ljubičice
2 žlice cvjetova i listova crnog sljeza
2 žlice listova trpuca
2 žlice islandskog lišaja
1 l vode
800 gr smeđeg šećera

Usitnjeno suho bilje pomiješati, preliti kipućom vodom te ostaviti pokriveno preko noći. Sljedeći dan tekućinu procijediti, zakipiti, umiješati smeđi šećer te lagano kuhati 15-20 min. Ohlađeni sirup preliti u tamnu staklenku te uzimati 3-4 puta na dan po 1-2 žlice.

media/images/1358610751.jpgLipa
Čaj od cvijeta lipe (Tilia vrste) potiče znojenje, pojačava znojenje kod povišene tjelesne temperature, jača imunitet te spriječava prehladu i bolesti.

1 žličica cvjetova lipe
2,5 dl vode
1 žličica meda ili šećera

Usitnjene suhe cvjetove lipe preliti kipućom vodom te ostaviti pokriveno da odstoji 10 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti šećerom ili medom te uzimati 2-3 puta na dan.

Izvor: Beatta Ljekovite biljke, rujan/listopad 2003.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
nina
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 19.01.2013, 10:03

Re: Dječje Bolesti i Ljekovito bilje

Post Postao/la nina »

Hvala puno!!! :)
Odgovori