Gavez (Symphytum officinale L.)

Recepti, napici, tinkture...
Avatar
Punana
rank2
Postovi: 45
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:22
 pohvaljen: 8 puta

Gavez (Symphytum officinale L.)

Post Postao/la Punana »

slika


GAVEZ ( Symphytum officinale L.) – Boraginaceae
Ostali nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovi jezik.

OPIS BILJKE : trajnica, zeljasta neugledna biljka šupljikave stabljike, visoka do 80 cm. Iz jakog, debelog i sočnog, mesnatog korijena, koji je izvana tamnosmeđe do crnkaste boje, a iznutra bijel do svijetložute boje, izrasta stabljika grubo dlakava čiji su donji listovi veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani, također grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tijekom ljeta (cvate od svibnja do kolovoza), ružičasto-crveni ili ljubičasti, čine kitice i cvatove u pazušcima gornjih listova, zvonolikog su oblika, okrenuti prema dolje.

STANIŠTE: raste po čitavoj srednjoj Europi. Nalazimo ga na vlažnim mjestima, u blizini seoskih dvorišta, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Nalazimo ga također u vlažnim nizinskim šumama. Postoji oko dvadesetak vrsta gaveza, neke od njih uzgajaju kao stočnu hranu. Za poljoprivrednika predstavlja korov što se teško iskorjenjuje (zbog dužine korijena).

LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE: za lijek se sakupljaju listovi s cvijetom i korijen. Korijen se skuplja u rano proljeće i u kasnu jesen, prije nego biljka procvate. Mast možemo načiniti odmah od svježeg korijena. Korijen možemo i sušiti te samljeti ili stući u prašak. Moramo ga naglo sušiti. Korijen najprije operemo, osušimo, narežemo na tanke ploške te osušimo do kraja na toplom mjestu (paziti da ne popljesnivi, jer može biti otrovan).

slika slika

SASTAV : u malim količinama sadrži otrovni alkaloid simfitocinoglosin i glikoalkaloid konsolidin, zatim mnogo sluzi, nešto gume i smole, tanina( do 5%), eterično ulje, do 35 asparagina, šećer, alantoin -( purinski derivat), hormon auksin koji potiče stvaranje novog tkiva i holin.

PRIPREMA, PRIMJENA I DJELOVANJE:
Ime « korijen za slomljenu nogu » nije narod dao bez razloga: dokazano je da gavez podstiče zacjeljivanju rana, pospješuje stvaranje novih koštanih stanica i liječi povrijeđena tkiva.
To djelovanje treba pripisati alantoinu, koji podstiče nastajanje epitela i granulaciju pri zacjeljivanju.

Tinktura gaveza izvrsno djeluje protiv oštećenja pokosnice(periosta, gnojnih čireva i rana koje teško zacjeljuju, i protiv čira potkoljenice.

Za vanjsku upotrebu protiv gihta i kostobolje nema boljeg lijeka od svježega nastruganoga gaveza kojim oblažemo mjesta oboljela od gihta.

Kad nemamo na raspolaganju svježu biljku, upotrebljavamo tinkturu gaveza. Ona također povoljno djeluje protiv neuralgičnih bolova, osobito protiv nesnosnih bolova lica. Budući da gavez snažno djeluje na centralni živčani sustav, valja ga uzimati samo u malim dozama. Gavezovu tinkturu treba lagano utrljavati, jer pri teškom gihtu ne smijemo upotrebljavati jake masaže. Jednako vrijedi i za upale i povrede pokosnice.

Gavezovu tinkturu možemo upotrebljavati i za unutrašnju upotrebu. To je preporučljivo protiv prijeloma kostiju i svih vrsta rana kao i poslije operacije. Kad odstranimo povoje i kvačice, možemo ranu izvana liječiti gavezovom tinkturom, nanoseći je sasvim lagano na svježu brazgotinu. Liječenje i zarastanje rane brže će napredovati.
Djelovanje gaveza iznutra, kako su pokazala dugogodišnja iskustva, pokazalo se izvrsno u liječenju artritičnih tegoba i čestih poremećaja u optoku krvi. Osobina je gaveza da povoljno djeluje protiv povišenog i protiv sniženog krvnog tlaka, usklađujući nepravilne odnose tlaka.

Ipak, važnija je vanjska upotreba nego nutarnja. Tinktura je izvrsno sredstvo za masažu zglobova koji su bolni, naročito kod gihta. Bolovi nastaju, većinom, zbog degeneracije zglobova koji pri kretnjama uzrokuju škripajući šum. Tinktura se izvrsno pokazala i kod liječenja upale živaca; gdje god su na tijelu nastala bolna mjesta, osjetljiva na pritisak, to se odrazi na perifernim živcima, a tinktura je jednostavan, prirodan i prikladan lijek.

Odlika je tinkture i da preporađa kožu.; ostarjelu, naboranu, pogotovo sa borama oko očiju, što su nastale zbog različitih kozmetičkih sredstava, poslije duže upotrebe tinkture, koža će se regenerirati. Protiv upale vena tinktura se dobro pokazala u kombinaciji sa gospinom travom (kantarionovo ulje ili još bolje također tinktura od kantariona).

UPOTREBA GAVEZOVOG PRAŠKA:
Obzirom na veličinu rane dobro smiješamo 2-4 žlice praška od korijena s malo vruće vode u kašastu smjesu. To namažemo na platnenu krpu i stavimo na ranu. Nakon 2 sata stavimo novi oblog.

GAVEZOVA MAST:
Svjež podanak dobro očistimo, nasjeckamo i lagano ispržimo na svinjskoj masti, dakako bez dodavanja soli. Vruću mast procijedimo kroz platnenu krpu u staklenku u kojoj je poslije čuvamo. Naposljetku iscijedimo i krpu s talogom. Upotrebljava se jednako kao i kašasti oblog.
Jos
rank4
Postovi: 116
Pridružen/a: 21.03.2010, 18:53
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 7 puta

Re: Gavez

Post Postao/la Jos »

Nice :)
slika$

slika

slika

Plants in belgium "wilderniss" around my house :D
Avatar
Punana
rank2
Postovi: 45
Pridružen/a: 21.03.2010, 17:22
 pohvaljen: 8 puta

Re: Gavez

Post Postao/la Punana »

Great! :) as I see you have just everything in wilderness around your house ;)
I thought that I live in a real wilderness, but I still have not managed to find Comfrey #:-s
OK, I wasn't trying enough...
But now you can dig up roots and make great thing for wound healing :)
Jos
rank4
Postovi: 116
Pridružen/a: 21.03.2010, 18:53
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 7 puta

Re: Gavez

Post Postao/la Jos »

:)
I'm not 100% sure if you mentioned.
But you can't use it for to deep wounds as it will infect and damage more then do good.
If you use it internally (eating) (for those regenerating cells) then don't use it to often as it seems not so healthy for your liver :)
melkior

Re: Gavez

Post Postao/la melkior »

:ymapplause: Kako starimo tako nam je gavez sve potrebniji. On je izvanredno sredstvo za jačanje i obnavljanje tkiva zglobova. Ali i mladi će potražiti gavez u koliko je došlo do preloma ili iščašenja, koje predhodno treba namjestiti (po stručnoj osobi!).
Sada je idealno vrijeme za skupljanje korjena. Dobro očišćen korjen se osuši na umjetnoj toplini (iznad radijatora ili neke peći) i tako suh korjen se smrvi, a potom se još temeljito smelje u mlincu za kavu. Takav prašak se čuva u staklenoj posudi da ga ne uništi vlaga i svjetlo. Prilikom upotrebe stavi se u mlaku vodu da odstoji sat vremena, a onda se ljepljiva masa nanosi na platno koje se prekrije nepropusnom folijom i sve se zalijepi na bolesno mjesto ljepivom trakom koju možemo kupiti u ljekarni.
Dakako da je svježi korjen učinkovitiji. Njega izrežemo na sitnije komade i sameljemo u mikseru. Ako nemamo mikser za suho usitnjavanje, onda dodamo malo mlake vode. Što je smjesa žitkija to će nam više prljati veš, pa treba na krpu još staviti plastičnu foliju. Dobra je vrečica za zamrzivač i sve uokolo zalijepiti ljepljivom trakom. Smjesa neka bude dobro razmazana na krpu i držati tri sata, a onda sve baciti, napraviti pauzu od barem jednog sata i cijeli proces ponoviti. ja to stavljam navečer i ujutro ili tokom noći skidam. U početku koža svrbi, dok ne prestane djelovati. Želimo li da se oštećeno tkivo obnovi treba biti strpljiv i uporan.
Načelno gavez nije za unutarnju upotrebu. Naiđete li na neki recept koji preporuča čaj od gaveza, dobro provjerite autora da nebi bio neki samozvani travar, jer oralno uzimanje gaveza može oštetiti jetru!
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 600
Pridružen/a: 07.06.2011, 07:40
Ima zahvala: 316 puta
 pohvaljen: 206 puta

Re: Gavez

Post Postao/la Devil'sChase »

Dal netko zna dali je žuti gavez tj bijeli gavez Symphytum tuberosum također ljekovit kao i obicni ili?
Avatar
Fig
rank9
Postovi: 377
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 112 puta

Re: Gavez

Post Postao/la Fig »

da, mislim da sadrže poprilično slične tvari te da se može upotrijebit za većinu stvari kao i s. officinale makar se ne spominje tako često kao ljekovita biljka. obje su vrste rasprostranjene na sličnim vlažnim staništima dok jedino s. tuberosum cvjeta nešto malo ranije u travnju i svibnju.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Gavez

Post Postao/la Red »

jeste, bijeli gavez se isto tako može koristiti- lišće i korijen. Direktno aplicirati na oboljelo mjesto, a priprema je ista.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 600
Pridružen/a: 07.06.2011, 07:40
Ima zahvala: 316 puta
 pohvaljen: 206 puta

Re: Gavez (Symphytum officinale L.)

Post Postao/la Devil'sChase »

Hvala vam :ymhug: , a znate dali je tako bitno da se korijen vadi bas sada rano proljece, prije cvatnje, ili u jesen, nekuzim jer moj frend je bral korijen dok su cvjetali i bilo je predobro ljekovito
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Gavez (Symphytum officinale L.)

Post Postao/la Red »

ljekovite biljke su uvijek ljekovite, ali se uvijek preporucuje odredeno vrijeme sakupljanja jer onda imaju najvise ljekovitih tvari u sebi ;)
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Odgovori