Općenita rasprava oko uzgoja

Temperatura, vlaga, svjetlo, ventilacija, casing...
sometimes
rank13
rank13
Has thanked: 232 times
Been thanked: 85 times

Re: Općenita rasprava oko uzgoja

Post Postao/la sometimes »

imam jednu nejasnoću u vezi metode Jonesy's way (sjemenke + kava), nije mi jasan onaj dio kad po dnu posude razvaljas topli vermikulit pomjesan sa kavom i onda kad se ohladi na to stavljam supstrat i micelij sa omjerom 1:5, e sad , da li ja pomjesam micelij sa tim dole već stavljenim vermikulitom i kavom ili mjesam micelij sa drugim supstratom (vermikulit i kava) u omjeru 1:5 pa onda sve stavljam na taj prvi sloj sta sam ubacio u posudu......

ako je netko radio po toj metodi?

:thumbsup:
....it didn't make any sense.....
Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 711 times

Post Postao/la Red »

editiala gajd, plus slike, sada je jasnije. mica se pomjesa sa supstratom koji se prije hladio, pa nakon potpune kolonizacije kejs gore ;)
❧ “If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation" ☙
sometimes
rank13
rank13

mene zanima zasto se mora vermikulit isto "dezinficirati" prije nego se stavi u posude sa razi (ispod i iznad razi), zasto se ne moze samo namocit kad npr. u sistemu sa kejkovima, kad su gotovi mislim kad se micelij razvio u staklenkama i kad se kejkovi 24 sata dunkaju samo se urolaju u vermikulit, to pitam jer sam negdje procitao da vermikulit ne moze prenositi nikakve zaraze jer je neznam kakvog porijekla....

nije ni problem ga skuhat ali eto, pitam da li je netko pokusao i tako, ipak je usteda na vremenu i na staklenkama :)

da i ovo, meni je vermikulit stvarno dobro sluzio u kejkovima kao barijera protiv kontaminacije (sloj suhog se stavi pri vrhu staklenke) e sad kad bi stavio i sloj suhog na vrh staklenke sa razi, da li bi bio problem sta ne mozes muckati raz pri stvaranju micelija...?????
Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 711 times

Post Postao/la Red »

znam dosta ljudi koji ne steriliziraju vermikulit, pa bude ok, ali pošto je sve tako osjetljivo najbolje je ne riskirati...

možeš staviti sloj verma i u tegle, ali zato služi vata koje nema na kejkovima ;) ti možeš staviti sloj pa ne mučkat tegle uopće... ja nisam nikada :P no mislim da nema potrebe jer vata odradi svoje

ma samo eksperimentiraj, igranje! slika
❧ “If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation" ☙
Leo montes
rank3
rank3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 time

Post Postao/la Leo montes »

a gle, sjecas se da sam pisao da sam postavio jednu rundu na prosu.

Proso sam pomijesao za 1/3 mokrog verma i na vrh tegle stavio isto tako 2cm suhog.

Mislim da je jedina poanta tog "suhog" sloja da sprjecava germinaciju spora (bilo kakvih)posto ne sadrzi hranjivo.

Rupice za inokulaciju su bile prekrivene s mikropore vrpcom, a novonastale rupice nakon inokulacije zatvorio sam s jos jednim slojem trake.
5-6 dana sam cekao da se mica pojavi i konsolidira, i sad muckam tegle normalno pa se i taj "suhi" sloj polako pomijesao sa supstratom.

A i kazem "suhi" jer uopce nije suh... cim je u tegli gdje je 100% vlage ;)

Dakle, zasto drugi stavljaju vatu, kontam si je jedino zato kaj
1) buse vece rupe na poklopcima
2) ujedno ne koriste micropore traku

Naravno, svako po svome , mada ta traka kosta mislim 15-ak kuna, a koliko se sjecam iz prakse na mikrobiologiji, sto manja rupica to manja mogucnost prodora neceg nezeljenog...

Lp !
Nature will persist without us. Will we without her?
sometimes
rank13
rank13

kuzim, kuzim.....

slazem se, ovih par put sta sam radio BRF kejkove - imao sam te male rupice na poklopcima sa trakom i nikad me nije iznenadila kontaminacija, dobro i sloj suhog vermikulita na vrhu....

a zadnji sistem sa razi kad sam radio, samo te vece rupe sa vatom, na vrhu teglice mi se napravio cobweb mold (uspio sam i taj put sve spasit jer nisam vise muckao i kad sam otvorio tegle samo sam sa zlicom pokupio taj gornji sloj i to bacio - tek kad sam to pokupio mi je zamirisalo po gljivama - barijera paucine je bila kompletno blokirala miris)

tako da si mi dao u biti dobru ideju za sljedeće put, kako kaze red "eksperimentiranje i igranje"

naravno postoji mogucnost da sam i taj put sa spricom ufurao kontaminaciju u teglicu ali eto, mislim da se isplati probat jer kako kazes sta manja rupica to manja mogucnost za prolaz neceg nezeljenog....

Leo montes
rank3
rank3

Ma da, bas kako je Red rekla , igranje :)

Razmisljam mozda jednoj od teglica za prosom pristupiti kejk metodom, tj. pustit micu da poveze sve pa urolati u verm i tako stavit na pinanje.

Ili mozda cak jedan od BRF kejkova razbit i pomijesat u posudu sa coco coir ... mislim da cu i napraviti tako nesto , eto cisto iz znatizelje i usporedbe... jer sigurno je da na prinos ne utjece samo hranjivost/vrsta supstrata vec i metoda... pa da vidim kako se ponasaju cross over metodom.

E pitanje za tebe Sometimes , koristis li perlit za BRF ? Ako ne, kako onda ?
Jer i to si razmisljam da je mozda nepotrebno ako ima valjana alternativa za odrzavat vlagu.
A i lijen sam si putovat van grada po perlit :p
sometimes
rank13
rank13

e moj ljeni leo :D , just joking, ja koristim perlit za sve, za raz i kejkove, dobar mi se pokazao jer stvarno dugo drzi vlagu i nema opasnosti od nekakvih kontaminacija....

mislim da je to dobitna kombinacija za odrzavat vlagu, a i jednostavno za koristit tako da ja ne odustajem od perlita....., moja preporuka

naravno uvijek mozes staviti par casa sa vodom ali to moras svako toliko mijenjat, a i nije da imaju sposobnost ispustanja vlage u zrak kao perlit

perlit - majka

Leo montes
rank3
rank3

Evo 50L perlita stiglo, pa da vidimo tko je lijen :P

btw, za sve iz zg-a, ne treba se vise ici do samobora u Europerl, imaju sad distributera na žitanjaku -> "Euro Vrt"

Samo to...

Lp!
sumasumarum
rank3
rank3
Been thanked: 6 times

Post Postao/la sumasumarum »

Veselo dobri ljudi.
Dugo već pratim ovo sve, i napokon sam poslao pismo fsre-u i nabavio sve što mi treba dok čekam, čak i vermikulit! (mada je očito nepotreban)
Dva pitanja imam za vas znalce:
1:Kod porađanja tegli, vermikulit i ispod micelija ili samo gore?
2:Rupe na inkubatoru gore i dole s filter vatom, otprilike koja veličina i dovoljno 4?

Sve drugo mi je savršeno jasno. Nadam se. I da idem s kokičarem ili ipak preporuka za raž?

Hvala
Odgovori