Kratom (Mitragyna speciosa)

Konzumacija, načini pripreme & primjene, ekstrakcije itd.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la Red »

slika

slika

Uvod

Kratom je naziv za drvo Mitragyna speciosa, autohtona u Jugoistocnoj Aziji (Tajland, Malezija, Mianmar, Indonezija itd.) kao i naziv za psihoaktivni pripravak koji se radi od lisca ovog stabla.

slika

Iako se naziv Kratom koristi za Mitragyna speciosa stablo i njeno lisce tako se i proizvodi koji se rade od tog stabla takoder nazivaju Krahtom, Ketum, Kakuam, Ithang, Biak ili Thom u raznim Azijskim podrucijima.
Kratom dolazi od Tajlandske rijeci กระท่อม koji se izgovara [krā?tʰɔ̀ːm] a preveli su ga krathom.

slikaKratom stablo i njegovu etnobotanicka upotreba u jugoistocnoj Aziji zbiljezio je nizozemski botaničar P.W. Korthals u 19. st. Treba naglasiti da upotreba Kratoma u njegovim autohtonim regijama ima dugu i tradicionalnu upotrebu, i kao ljekovita biljka i kao psihoaktivna.
Kratom se tradicionalno skoro uopce nije pripremao za konzumaciju, lisce bi se zvakalo ili pusilo, pripremio caj.

Sto se tice kemijskog sastava, Kratom spada u “non-opioid narcotic” zbog svojeg sedativnog djelovanja, iako treba naglasiti da je kratom i stimulativan. Kratom sadrzi 25 alkaloida od koji su najvazniji 7-Hydroxymitragynine, mitragynine, i ostali.

Tradicioanlna upotreba

Mitragyna speciosa- Kratom raste u jugoistocnoj Aziji i vrlo malo se zna o njegovoj upotrebi van Tajlanda, Malezije, Burme... razlog tome jeste sto iako se koristio u vecim gradovima, njegova upotreba je cesca u ruralnim krajevima koji se nisu puno istrazivali. Ovo stablo mozemo npr naci i u Indoneziji, Vijetnamu, Laosu i Kolumbiji - iako dokaza o konzumaciji nema, sumnja se da ljudi tog podneblja nisu znali za Kratom djelovanje. Vecina informacija o konzumaciji i upotrebi dolaze iz Malezije i tajlanda.

slika

Kratom i njegova priprema lisca tradicioanlno su se koristili kao lijek, za sirokom paletom upotrebe, kao anelgetik protiv bolova, jacanje imuniteta, lijecenje dijareje, sexualni stimulant (kao i za produzavanje sexualnog odnosa) ali i kao moderan lijek za tretiranje ovisnosti. Takoder poznati kao odlican oblog za tretiranje rana i ozljeda kao i smanjenje visokih temperatura. Poboljsava cirkulaciju krvi u tijelu, umanjuje simtome dijabetisa kao i odlican napitak za energiju.

Kao psihoaktivna droga ima zanimljivo djelovanje posto ga se moze koristiti i kao stimulant (u manjim dozama) i kao sedativ i relaksaciju (u vecim dozama)

U tradicionalnoj upotrebi najpopularniji nacin konzumacije Kratoma jeste zvakanje svjezih listova Kratoma, sto daje lagani stimulativni efekt.

Djelovanje

U manjim dozama Kratom je stimulativan, no povecavajuci dozu moze biti vrlo sedativan.
Mnogi ga usporeduju sa djelovanjem kofeina, efedre, efedra i alkohol, a neki cak opisuju djelovanje kao slaba doza kokaina. Osoba se osjecam budno, manje umorno, pojacana fizicka energija, motivacija i ponekad velik libido i jaka sexualna energija.
Ovakvo djelovanje omogucava obavljanje monotonih poslova i zadataka a i za to je poznata njegova tradicionalan upotreba.

Osoba se moze osjecati komunikativijom i otvorenijom, pricljivijom i ugodnijom. No neki govore da ih djelovanje cini malo nervoznim a ne ugodnim. Stimulacija i djelovanje se smanjuju tokom vremena i osjeca se lagano sedativno djelovanje. Takoder se cesto osoba moze osjecati umorno i opusteno ali nikako pospano.

Neki riportovi spominju da redovna upotreba Kratoma ima tendenciju da uveca stimulativno djelovanje na manjim dozama, dok opet rijeda upotreba izaziva vise manje opiatsko djelovanje, sedativno djelovanje. Neki spekuliraju da stimulativni efekt stvara manju toleranciju nego sedativni, posto znamo da kratom deluje stimulativno i sedativno u tandemu, brzo navikavanje i tolerancija sedativne strane djelovanja dovodi do osjetljivije stimulacije cak i na manjim dozama.

Stimulativni i sedativni učinci Kratoma imaju simultano djelovanje, ali tolerancija se razvija brže kod sedativnog djelovanja, što uzrokuje povećanu stimulaciju tijekom vremena, čak i sa nižim dozama.

Ako govorimo o jacim dozama, slicni su kao i ostali opijati: suzenje zjenica, povecanje krvnog tlaka i lupanje srca, smanjen apetit, opustajuci ucinak na misice, sjecaj tjelesne topline, povecanje tjelesne temperature i znojenje. Ipak za razliku od drugih opijata, kratom moze dovesti do mucnine i mamurnog osjecaja no ipak ne prouzrokuje povracanje.

Psihodelcino-fizicki efekti kratoma su vrlo kompleksni i zavise od doze. Najcesce ukljucuju stimulaciju, euforiju, pricljivost i smanjenje stresa, opustanje kao i laganu pospanost i sedativnost. Sto se tice efekta na umor, moze djelovati i kao lijek protiv dok opet moze prouzrokovati nekom i nesanicu.

Vecina reportova je pozitivna i ima naglasak na euforiju i ugadan osjecaj, iako konstantna upotreba moze dovesti do lagane psihofizicke ovisnosti kod zloupotrebe i neodgovornoe konzumacije. Negativne reportove koje mozemo procitati vezani su uz prevelike doze, kod osoba koje su ovisne o biljci ili kombinacije sa ostalim drogama.

Doziranje

Treba napomenuti da se na netu mogu kupiti razni kratom pripravci koji uvelike variraju u potenciji. Znaju ih nazivati "Organic Commercial Grade" za slabo potentne (doza 5-30 gr suhoh lisca), "Premium" ili "Instant Premium" (doza 2-15 gr), "Super" (2-8 gr) or "Super Enhanced" (doza 1-5 gr). treba se uvijek raspitat.

Mucnina, nelagoda i povracanje se mogu pojaviti kod vecih doza, zato je bitno da krenete pomalo sa doziranjem da bi izbjegli negativno djelovanje.
Cajna zlicica suhoh lisca iznosi najcesce oko 1.5 do 2 gr

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Enhanced (Extract Added)
Threshold 1 grams
Light 1-2 grams
Common 2-3 grams
Strong 3-6 grams

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Super Grade
Threshold 1-2 grams
Light 2-4 grams
Common 3-5 grams
Strong 4-8 grams

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Premium Grade
Threshold 2-4 grams
Light 3-5 grams
Common 4-10 grams
Strong 8-15 grams

Oral Kratom Dosages (dried leaf)
Low Potency (rijetko je nalazimo od 2008 god)
Threshold 3-7 grams
Light 5-10 grama
Common 10-20 grama
Strong 20-50 grama

Pocetak : 5-15 minuta
Trajanje : 2-5 sati
standardni After efekti : 3-6 sati

vise informacija: http://www.kratom.net/content.php?78-Mi ... guidelines

Priprema

slika

postoje varijacije na temu pripreme i razni nacini kako bi bilo najbolje konzumirati kratom ali ova varijanta se pokazala kao najboljom dok sam istrazivala

Kratom u sojinom mlijeku

1. uzmite svoju salicu i ubacite 5 velikih zlica vode
2. zagrijte dok ne zavrije (ovo radimo samo da bi mogli lakse promijesati kratom)
3. ubacite zeljenu kolicinu biljnog materijala u vasu salicu i promijesajte
4. nek se ohladi nekoliko minuta
5. dodajte salicu sojinog mlijeka od cokolade
6. pricekajte, popijte, opustite se

Citajuci sve te recepte i pripravke na kraju ispada da caj bas nije dobra varijanta. sve se svodi da je najbolje jednostavno ili strpati suho lisce kratoma u prazne kapsule ili napraviti ovaj pripravak od mlijeka.

slika

evo jos neki recepti: http://www.kratom.net/content.php?35-Us ... osa-Kratom

dodatni linkovi:
http://www.murple.net/yachay/index.php/Kratom
http://www.kratom.net/content.php
http://kratomplateau.com/blog/
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
hypokeimenon
rank3
Postovi: 50
Pridružen/a: 19.06.2010, 02:49
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 5 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la hypokeimenon »

taman probao
super biljka hihi :x
Takođe ne bih rekao da čaj nije dobar način, čisto nije najbolji mogući.
Also više me podsjeća na opijum nego bilo šta :ymhug:
zato napravimo vatromet i slavlje najveće
ispratimo zadnje trenutke osamdeset i treće
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la Red »

deder reci još ponešto, živo me zanima :) kako si konzumirao na kraju, djelovanje, trajanje, stimulativno/sedativno? itd.. sve me zanima :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Psychonaut
rank11
Postovi: 492
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Ima zahvala: 85 puta
 pohvaljen: 177 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la Psychonaut »

Kratom je cudna biljka. U malim dozama djeluje kao stimulant, u srednjim kao sedativ, u velikim kao opijat(navodno). Jacina Kratoma jako zavisi od konkretne vrste, tako da doze za malu dozu mogu biti recimo od 0.2 grama do 5 grama. Ja sam probao mozda 4-5 puta u formi caja i direktne kozumacije praha, manje i srednje doze. Funkcionise, efekti su osjetni. Trajanje je bilo nekih par sati, mozda 5.

Medjutim, zaista nemam potrebe da konzumiram takvu supstancu, pogotovo ne cesto. Nisam se u tome stanju naucio nista zanimljivo. Mada priznajem da postoje scenariji u kojima covjek zaista moze koristiti jak stimulant ili sedativ, ali se na srecu ne nalazim u takvim situacijama.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la Red »

hvala :)

mene zanima iz znatiželje. imam sjembe koje stoje dosta dugo kod mene, klijavost im opada a ne sluze nicemu. pa reko da napravim mali eksperiment, ne ocekujem bogznasto, ali eto... :ymdevil: svaki info dobro došao!
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
hypokeimenon
rank3
Postovi: 50
Pridružen/a: 19.06.2010, 02:49
Ima zahvala: 2 puta
 pohvaljen: 5 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la hypokeimenon »

Isplati ti se, makar mislim da je stablo tako da nije baš za po kući
Oko 3.5 g maeng da sorte, prelio kipućom vodom i ostavio 3 sata. Poslije sam i pojeo lišće al eto :D
Efekti puno jači od očekivanog, prvo neko hihoćenje i teže fokusiranje, pa stimulacija, a onda komba stimulansa i sedativa, i euforije tj. možeš i radit i izležavat se i super ti je, vrlo ugodno iskustvo. Sutra ful blagi hangover, ništa strašno, vjerojatno od dehidracije.

E sad Psycho, s pogleda jel se može šta naučit od nje, može. Primijetio sam da je određena emotivna bol nestala i omogućilo mi je nepristrano sagledat jedan specifičan problem. Tako da može pomoć, sve bilje kad koristiš radi pomoći (dobro, u ovom slučaju znatiželje :psy ) a ne bijega te može naučit nečemu.
S druge strane masa ekipe se nakačila na ovo, pa bit oprezan, i ne uzimat često jel! :thumbsup:
zato napravimo vatromet i slavlje najveće
ispratimo zadnje trenutke osamdeset i treće
Avatar
Psychonaut
rank11
Postovi: 492
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Ima zahvala: 85 puta
 pohvaljen: 177 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la Psychonaut »

To je puno jaca doza od ovoga sto sam ja uzimao. Cini mi se da sam ja uzimao oko 1g Maenga Da kratoma, i to je bilo "smirujuce". 3g bali kratoma su bila iskljucivo stimulacija.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Avatar
slower
rank2
Postovi: 20
Pridružen/a: 11.02.2012, 23:14
Ima zahvala: 23 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la slower »

pozzdrav ljudi :)
Kratom je fina stvar,uzimao sam (maeng da) kratom mljeven u prah sa vodom malo secera i limunovog soka, 10 gr. kratoma..
kao sto su gore naveli clanovi i ja stojim iza toga ali bih dodao da ne treba mjesati sa alkoholom i gradskom guzvom..:) bolje navecer kad obavis sve, popiti i relax man ;)
moze i voznja bicom dobra mjuza i dobit ces krila zadovoljstva..
dali je jos uvijek legalan u HR? meni je proslo par puta dok nisam narucio vecu kol.
gdje sam se barem tako mislim uvijerio u info.davno procitanu:"ekipa nemojte narucivati prek neta vise od 100gr." tu sam se opekao i ostao bez svega ne pitajte kako je zavrsilo i to mojom krivicom...(otom potom)
Tko gleda van, sanja; tko gleda unutra, budi se.
Avatar
Fig
rank9
Postovi: 377
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Ima zahvala: 48 puta
 pohvaljen: 112 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la Fig »

Legalan je kratom, niti se jedan od tri najzastupljenija spoja ne javlja na "crnom popisu". Joj, tako je to sa naručivanjem većih količina i znaš da bude siguran pregled. Kao i sa sjemenjem, što zbog opasnosti za naš ekosustav i inih stvari. Nadam se da si se polako oporavio od bilokakvog uslijeđenog šoka.
Red je napisao/la:mene zanima iz znatiželje. imam sjembe koje stoje dosta dugo kod mene, klijavost im opada a ne sluze nicemu. pa reko da napravim mali eksperiment, ne ocekujem bogznasto, ali eto... :ymdevil: svaki info dobro došao!
Trebalo je to odmah isprobat jer, ne znam, klija samo jako svježe sjeme koje prebrzo gubi na vitalnosti, a i pošto je jako sitno treba ga dosta posadit. To je najzeznutije, a kasnije onda postaje veoma otporna i čvrsta biljka kako raste u ogromno drvo.

Dobro, još jedna zeznutnost bi bila nabavka sjemena (mada ja nemam iskustva sa time), jer se navodno zna zalomit da pri naručivanju nerijetko završite sa sjemenom M. parvifolie, u prošlosti namjerno zamjenjenog sa kratomom i pogrešno napisanog, ili i ako dobijete sjeme M. speciose - da li je svježe i vitalno.

Mislim da nije nemoguće uzgojit kratom uz pravo svježe sjeme i posticanje najoptimalnijih uvjeta proklijanja, ili pak nekako nabavit sadnicu, što je onda još lakše. Dalo bi se dat u eksperimentiranje pa sa time eventualno složit neki dnevnik uspiješno proklijalih kratoma za mase.
Avatar
sometimes
rank13
Postovi: 554
Pridružen/a: 10.01.2012, 12:45
Ima zahvala: 232 puta
 pohvaljen: 85 puta

Re: Kratom (Mitragyna speciosa)

Post Postao/la sometimes »

@slower.....

zanima me za koliko vremena ti je dolazila posiljka kad bi uplatio, i da li si narucivao iz evrope ili amerike?

i jos nesto, da li si imao kakve posljedice od uzimanja? cuo sam da isto izaziva laganu krizicu.....
....it didn't make any sense.....
Odgovori