Ovce :)))

Svakog dana, novo otkriće
Avatar
Zeleni Palac
rank4
Postovi: 142
Pridružen/a: 18.08.2010, 16:00
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 26 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Zeleni Palac »

Tek sad vidjeh ovu temu. Lijepo je imat neku ambiciju, ali zdravi razum je ipak vazniji.
Lako je kupit zemlju. To svatko moze. Iako 10 000 eura za pola hektara mi se cini nekak puno. Gledao sam prije kojih godinu dana cijenu zemlje i mislim da se da nac puno vise za manje.
Brvnaru ne mozes sagradit slagajuci drva jedno do drugog vertikalno. Treba tu i pokoji cavao piknut, smole namazat. Ako mislis bez cavliju to delat, onda to vec spada pod strucnu staru gradnju, i tu ti vec treba pravi znalac. Drvo za tu brvnaru neces uzgojit za godinu dve. Treba ti neko kvalitetno drvo tipa hrast i sl, a ne neki korov koji naraste za 2-3 godine a strune za upola manje vremena. O izradi kvalitetnog krova da nit ne govorim.
Kolko se ja sjecam do 20 kvadrata mozes gradit kaj god i di god hoces, tak da barem tu nemas beda. Naravno, poljski wc moras sagradit barem 20-30 metri od te brvnare da te po ljeti ne ubije smrad i bolestine, a po zimi da proispitujes hitnocu zova prirode.
E sad dolaze "prvi" problemi. Za tu kolicinu zivotinja ce ti trebat jedna ogromna stala. Za to ce trebat neku papirologiju vadit da ga jebes. Te naravno ograditi cijeli posjed da zivine ne zbrisu, a i sluzit ce za obranu of predatora.
E. Sad. To sve kaj si ti nabrojao da bi imao od zivina. To je puno. Jako puno.
Evo recimo, moja mama se vratila na selo pa si je uzela jato kokosi da ima domaca jaja, nekaj zadrzi za sebe, nekaj posalje nama. Cak je i kukuruz posadila da ne mora kupovati sve te gluposti za pilice koje i nisu bas jeftine. Tak da se ona nakon kojih 30 godina gradskog zivota primila motike i obradila svoj komad zemlje posijala kukuruz, brinula se za to ko da joj je djete. Taman kojih mjesec dana prije neg je trebala ubrat plod svoga mukotrpnog rada, dosla tuca i unistila joj cijeli urod. E sad, lako njoj, ona je samo nastavila kupovat koncentrat, a kaj bute vi? O bolestima da ne govorim.
Ne kazem ja da apsolutno nije moguce. Samo da je neopisivo tesko izvedivo da 2 lika koja se nisu nikada brinuli o domacim zivotinjama uspiju u takvome naumu. Poljoprivreda je mukotrpan nacin zivota, a ne neciji hobi ili zabava.
Pisao sam ovo prek moba, pa ak je malo zbrdazdola, moj bed :D
So let them say we can't do better. They are the rules that we can break.
Avatar
Kadulja
rank5
Postovi: 171
Pridružen/a: 29.10.2011, 23:17
Ima zahvala: 40 puta
 pohvaljen: 19 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Kadulja »

Evo ja ti to prva pobijem jer pretpostavljam da od svih na forumu živim najsličnije uvjetima koje si opisao.
PRIRODA je napisao/la:Znači, ja sam tolko uvjeren da mogu zivjet bez jedne kune mjesecno i sto posto mogu. Jaaaaaaaaaj vec su mi dosadila uvjeravanja, al ok, znači ja si kupim zemlju,mora biti udaljena 20 kilometara od zadnje kuće, našo sam u istri za 10 000 eura zemljiste od 5 000 kvadrata. znači to je 700 puta 700 metri. super, to mi bude dosta, izgradim drvenu, ali dost kvalitetnu, kuću. Sam. Samcat. Ok mozda sa frendom ak ce ic s menom.
20 km je dosta velika udaljenost. Za to moraš hodati pješke nekoliko sati. Auto pretpostavljam nećeš imati jer on troši i kada stoji u garaži.
PRIRODA je napisao/la:znaci spojim drva tanka jedno do drugog i tak recimo 3 reda, i nema sanse da bude imalo rupa i propuha.
Pretpostavljam da i u Istri ima štakora i miševa. Nemoj podcjenjivati inteligenciju i vještinu štakora. Vrlo lukave i vrlo snalažljive životinje.
PRIRODA je napisao/la:napravim neku kao staju
Životinje se isto prehlađuju. Samo što one prehladu ne prebole u 3-4 dana kao čovjek. Opcije su: možeš zvati veterinara i kupiti skupi lijek ili pustiti životinju da krepa. Ako ti krepa krava moraš računati i na to da ju moraš: sam pokopati (što je prokleto teško jer jedna krava ima cca 500 kg) ili moraš zvati ljude da ju odvezu (tu se plaća i veterinar koji mora odnesti uzorak mozga na ispitivanje).
PRIRODA je napisao/la:u kojoj mi bude oko 20 ovci, 20 kokoši, 15 patki, 10 guski, recimo dva psa, i vjerojatno 2 konja(ali ovisi kaj tocno jedu, ak jedu previse ili neke posebne zahtjeve da imaju, onda ih nebi imao)i neznam, imao bi oko 50 zečeva, i imao bi kukuruzu 100 puta 50 metri, mislim da bi mi to bilo za cjelu godinu dosta,
Ovce često poberu metilja na ispaši. Za to opet moraš kupiti lijek od veterinara. Kokoši jedu puno kuruze i obično ne daju jaja ako im je hladno.
Patke i guske puno jedu i moraš im osigurati dosta svježe vode jer te životinje vole vodu.
Osim što je perad životinja kojoj treba toplina kada se tek izlegne oni su također puno češće na meti grabežljivaca. Grabežljivci su: sokoli, lisice, kune, lasice, tvorovi, pa čak i štakori, a u Istri mogu biti još neki meni manje poznati. Grabežljivci će učiniti sve da dođu do hrane.
Zečevi moraju jesti raznoliku hranu, a ne samo kukuruz i sijeno. Kao mali jedu koncentrate koji se kupuju u trgovinama jer inače obole i krepaju. Kod njih moraš paziti na to gdje ćeš ih smjestiti jer su to osjetljive životinje (smetaju im hladnoća, buka i prljavština).
Mislim da ti 5 k metara kvadratnih nije dovoljno za toliko životinja. Ako misliš imati krave i konje, a i toliko peradi i zečeva trebao bi imati bar još toliko zasađene kuruze.
Pse moraš cijepiti jednom godišnje htio ne htio, radi vlastitog zdravlja i zdravlja eventualnih prolaznika kroz tvoj posjed. Osim toga, psi jedu puno i nije im dovoljno tvojih ostataka. Pas će ako je gladan bez problema zaklati kokoš, a i bez toga moraš ih prvo naučiti da ti ne kolju kokoši čak i kada nisu gladni jer znaju to raditi čisto iz zabave.
PRIRODA je napisao/la:to bi kopao sa motikom, nebi orao i gluposti, samo malo prokopkao i zasadio kukuruzu, i dok krene drač to sa motikom, ak bi radio 8 sati na dan, za 5 dana bi dvojica okopali kukuruzu te veličine.
Kukuruz ne napada samo drač. Kukuruz je biljka, a one mogu imati nametnike ispod površine zemlje i iznad (koji napadaju stabljiku i sam klip). Osim toga, biljka kao biljka može imati i biljne bolesti (razna sušenje lista i sl.). Osim toga, u uvjetima velike suše ništa od prinosa. Isto tako i u uvjetima prevelike vlage, vjetra ili tuče. S time se uzgajivači svake godine bore i svake godine riskiraju.
PRIRODA je napisao/la:znači to smo rješili, idemo dalje, jelo, znači gladan sam, spečem si jaja od kokoške, od kukuruze kruh, ali bez kvasca, jer od kud mi? naravno nesmijes ga kupit ak oces bez ijedne kune prezivit, znaci jaja imas od kokoske, kruh, sameljes kukuruzu na jako sitno, da je ko brasno, i zamjesas s vodom i evo ti kruh, ubiti mislim da se to zove pogača, jer nema kvasca, e al pre fino je to, ok nisam jos probao sa kukuruzom, samo sa bijelim brašnom, i evo, najeo sam se,
Sve od kukuruza je strašno tvrdo ako ne primiješaš ostatak brašna. Možeš raditi jedino žgance.
Samo pazi ovo, uz toliko fizičkog rada sol bi ti bila neophodna. Nakon nekog vremena se javljaju strašni grčevi u mišićima ako puno radiš, a nemaš soli. Znači, i to bi morao kupiti.
Higijena? - Bez higijene riskiraš infekcije i gadne bolesti. Što s nametnicima poput krpelja i buha koji su uzroci teškim oboljenjima? 20 km od civilizacije? - Auuu. Riskirao bi polaganu i mučnu smrt. Prirodu nije briga na koji način ćeš umrijeti. Okolini bez ljudi predstavljaš samo hranu i ništa drugo.
PRIRODA je napisao/la:drugi dan, gladan sam, ubijem jednog zeca i pojedem ga, i isto spečem kruh ko dan prije, nahranim životinje, ovce nist ne jedu, samo pasu travu, kokoši i patke i guske njima kukuruzu dajem za jest, zato ju i imam 100 puta 50 metri(recimo da imam),
Ovce jedu isto žitarice kao i krave. Inače bi imao vrlo mršave ovce sklone iznenadnom odapinjaju papaka.
Zečevi su strašno neukusni ako ih prethodno ne mariniraš u začinima i ulju. Tek očišćeni, nedovoljno oprani i nemarinirani smrde na iznutrice.
Znaš li rasporiti i očistiti mrtvu kokoš/zeca/patku/gusku? - Nije posao koji obaviš u 5 minuta ako si početnik.
Za kukuruz koji bi davao peradi bi isto morao imati mlin. Mlin košta i troši struju ili ćeš svaki dan na ruke mljeti vreću kukuruza? Dug posao namijenjen za bar 3-4 osobe.
PRIRODA je napisao/la:imam vrt, paradajz, krumpir, pečem si krumpir svaki dan, pire, običan, kuhani, pečeni,
Krumpir obično napadaju nametnici u zemlji, a list krumpira i cvijet krumpirova zlatica. Krumpir za cijelu godinu se sadi na većem području i posao okopavanja i otklanjanja korijena je posao za više osoba.
Paradajz napada pepelnica.
PRIRODA je napisao/la:a vodu imam iz bunara, imam jedan običan recimo bunar, i napravio bi si jedno 5 onakvih koje stiščeš koda onak pumpaš i ide voda iz pipe van, onak dosta starinski način, al to je pre dobro, jer se mora samo tanka crta kopat u zemlju, a ne ko za cjeli bunar, evo znači i sa vodom je rješen problem, imam hranu imam vodu.
Bunari se znaju "pokvariti". Dok ti shvatiš da imaš bakteriju koja izjeda meso ona bi ti pojela već pola stoke i peradi. :D
PRIRODA je napisao/la:oblačio bi se u kožu od ovci, možda si prve godine nebi dobro napravio majicu, možda ni druge, treće bi vec dost dobru slozio, 4 super, petu mila majka, šestu nosim na reviju, sa sedmom pobjeđujem na super talentu..... šalu na stranu, sad bi vi trebali naći u čemu je problem, probajte me uvjerit da to nebi uspjelo, jer svi govore da nema šanse, al ja se kladim da ima i da cu jednog dana otic tak zivit, dam se kladit, ajde da cujem, zbog cega se nebi moglo tak zivjet? mljeko bi imao, sir, ma pre jako bude bilo!!!!!! voće!! povrće!!! pa imao bi 30 vrsti jela stari moj! pekmeza bi si mogo napravit kuzis!!!
Koliko imaš godina?

Sve ovo ti i nije loša zamisao, ali čemu napustiti civilizaciju potpuno? Uzmeš sa svake strane ono najbolje i uživaš baš ovako kako si zamislio. ;)

EDIT: E da, za štavljenje krzna od zeca i ovce ti treba ogromna količina soli i znanje. Inače, crvi pojedu.

Drva za zimu i za kuhanje? - Sjekira i motorna pila neophodni. Za rad i sječu drva baš moraš biti gorštak. Ne može drugačije. Ljudi čak i kada su živjeli isključivo u prirodi bili su podijeljeni po poslovima. Niti je svatko mogao u šumu po drva, a niti je svatko znao pripremati zečetinu. Zato nas i ima danas tako mnogo jer funkcioniramo kao zajednica, a ne kao pojedinci.

Jedina druga varijacija ovakvog samotnjačkog života je da postaneš pustinjak, ali onda ne računaj na pečenu piletinu već na guštere i insekte.

Into the wild si pogledaj, kak već netko reče.
[media]link[/media]

Inače, ambicija ti je briljantna i ja ju potpuno podržavam ako misliš dodati i koje zrno civilizacije u čitavu priču. :) :)
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 600
Pridružen/a: 07.06.2011, 07:40
Ima zahvala: 316 puta
 pohvaljen: 206 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Devil'sChase »

Koliko zdravorazumnih komentara :) nema ništa bez razuma?a? naravno mora paziti na sve to, ali nemojte mu samopouzdanje srušit :) ja ipak da sam čak i pustinjak, mislim da bi imao neš sitno, barem za žvake :) razmislio bih, al nevidim u čemu je problem da ipak malo se bude u civilizaciji, nemislim da je potrebno skroz biti osamostaljen, danas je tak da ti ipak zatreba stvarno veterinar, doktor.... Mislim sve ovisi o tebi...
Avatar
Zeleni Palac
rank4
Postovi: 142
Pridružen/a: 18.08.2010, 16:00
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 26 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Zeleni Palac »

Ma gledaj, da je on napisao da bi pokrenuo sa frendom neko poljoprivredno gospodarstvo negdje van grada, te da trazi savjete i podrsku, mislim da bi je bez pogovora ovdje dobio.
On tj. oni bi htjeli sami napraviti samoodrzivi sistem "daleko" od civilizacije od kojeg bi njih dvoje zivjeli. Bez vanjskih utjecaja. I tu nastaje problem.
So let them say we can't do better. They are the rules that we can break.
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 600
Pridružen/a: 07.06.2011, 07:40
Ima zahvala: 316 puta
 pohvaljen: 206 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Devil'sChase »

Ma naravno da , kuzim ja to, to i velim zato : "nevidim u čemu je problem da ipak malo se bude u civilizaciji" i sad pa fkt diš tolko životinja imat ak misliš bit divlji, ic u prirodu oke, al nes s tolko zivotinja ic , bit ces vise koa sto kadulja kaze pustinjak, al dobro vec je to tu sve receno kako ko misli, nezelim pretrpavati temu vise.... Al opet, sve se moze....kad se hoce....
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Red »

.. a onaj koji je zapoceo temu...tiho suti :) zanima me sto sada misli, nakon svega sto smo rekli :-?
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 582
Pridružen/a: 08.07.2010, 11:33
Ima zahvala: 505 puta
 pohvaljen: 392 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Ninti »

Izgleda da je ipak odlučio ostvarit ideju pa sad nema interneta do odgovori =))
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
Avatar
drencan
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 23.08.2014, 20:14
Ima zahvala: 18 puta
 pohvaljen: 16 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la drencan »

Vec dugo vremena tema stoji. Mozda je momak odpicio na svoje imanje. Sad vec ima dosta iskustva u izradi majci od ovcje koze.Nije to lako kako je on smislio, pogotovo sto nema nikakva iskustva o nicemu sta je naveo.
I ja sam cu isceznuti, kao i svi mi. No , umijetnost sokolarenja ce zivjeti dok sokolovi budu mahali krilima. Ipak, ta umijetnost je ljubav, a ljubav je vjecna.
Odgovori