Ovce :)))

Svakog dana, novo otkriće
PRIRODA
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 14.09.2011, 15:36

Ovce :)))

Post Postao/la PRIRODA »

Znači, ja sam tolko uvjeren da mogu zivjet bez jedne kune mjesecno i sto posto mogu. Jaaaaaaaaaj vec su mi dosadila uvjeravanja, al ok, znači ja si kupim zemlju,mora biti udaljena 20 kilometara od zadnje kuće, našo sam u istri za 10 000 eura zemljiste od 5 000 kvadrata. znači to je 700 puta 700 metri. super, to mi bude dosta, izgradim drvenu, ali dost kvalitetnu, kuću. Sam. Samcat. Ok mozda sa frendom ak ce ic s menom. znaci spojim drva tanka jedno do drugog i tak recimo 3 reda, i nema sanse da bude imalo rupa i propuha. napravim neku kao staju u kojoj mi bude oko 20 ovci, 20 kokoši, 15 patki, 10 guski, recimo dva psa, i vjerojatno 2 konja(ali ovisi kaj tocno jedu, ak jedu previse ili neke posebne zahtjeve da imaju, onda ih nebi imao)i neznam, imao bi oko 50 zečeva, i imao bi kukuruzu 100 puta 50 metri, mislim da bi mi to bilo za cjelu godinu dosta, to bi kopao sa motikom, nebi orao i gluposti, samo malo prokopkao i zasadio kukuruzu, i dok krene drač to sa motikom, ak bi radio 8 sati na dan, za 5 dana bi dvojica okopali kukuruzu te veličine. znači to smo rješili, idemo dalje, jelo, znači gladan sam, spečem si jaja od kokoške, od kukuruze kruh, ali bez kvasca, jer od kud mi? naravno nesmijes ga kupit ak oces bez ijedne kune prezivit, znaci jaja imas od kokoske, kruh, sameljes kukuruzu na jako sitno, da je ko brasno, i zamjesas s vodom i evo ti kruh, ubiti mislim da se to zove pogača, jer nema kvasca, e al pre fino je to, ok nisam jos probao sa kukuruzom, samo sa bijelim brašnom, i evo, najeo sam se, drugi dan, gladan sam, ubijem jednog zeca i pojedem ga, i isto spečem kruh ko dan prije, nahranim životinje, ovce nist ne jedu, samo pasu travu, kokoši i patke i guske njima kukuruzu dajem za jest, zato ju i imam 100 puta 50 metri(recimo da imam), imam vrt, paradajz, krumpir, pečem si krumpir svaki dan, pire, običan, kuhani, pečeni, a vodu imam iz bunara, imam jedan običan recimo bunar, i napravio bi si jedno 5 onakvih koje stiščeš koda onak pumpaš i ide voda iz pipe van, onak dosta starinski način, al to je pre dobro, jer se mora samo tanka crta kopat u zemlju, a ne ko za cjeli bunar, evo znači i sa vodom je rješen problem, imam hranu imam vodu. oblačio bi se u kožu od ovci, možda si prve godine nebi dobro napravio majicu, možda ni druge, treće bi vec dost dobru slozio, 4 super, petu mila majka, šestu nosim na reviju, sa sedmom pobjeđujem na super talentu..... šalu na stranu, sad bi vi trebali naći u čemu je problem, probajte me uvjerit da to nebi uspjelo, jer svi govore da nema šanse, al ja se kladim da ima i da cu jednog dana otic tak zivit, dam se kladit, ajde da cujem, zbog cega se nebi moglo tak zivjet? mljeko bi imao, sir, ma pre jako bude bilo!!!!!! voće!! povrće!!! pa imao bi 30 vrsti jela stari moj! pekmeza bi si mogo napravit kuzis!!!
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 3274
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Ima zahvala: 242 puta
 pohvaljen: 701 put

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Red »

Da, moglo bi, na duze staze i to ako imas love da uopce pokrenes sve to sto si zamislio... kroz jedno par godina velikog truda i rada.

Briga za zivotinje je velika stvar. problem je sto svaka od tih zivotinja zahtjeva veliku paznju i brigu. samo kad sam citala o kozama imala sam sto za citat, a kamoli za sve ovo drugo sto si naveo. ali moguce je. No, ako nikada nisi imao ijednu od ovih zivotinja morat ces se debelo potruditi nauciti sto tvoje zivotinje trebaju da bi bile sretne i da bi ti davale ono sto zelis od njih.
ne mozes jednu staju i sve unutra, svaka zivotinja mora imati krov nad glavom kakva njoj odgovara, ima posla koliko hoces, kao i za kucu.

jel si ikada zaklao zivotinju? kozu skidao? obradio meso? muzo kravu/kozu/ovcu?

Uzgoj povrca je takoder posao za sebe, koji zahtjeva puno rada na zemlji kao i puno truda da bi uopce dobio nesto cime bi se hranio naknadno. Ako nikada nisi sadio povrce tu te isto ceka veliki posao, informiraj se.
Voce mozes skupljat tek kada zasadis sva ta stabla i cekas da napokon rode...godine.

Gradnja kuce je opet drugi problem. Sam tesko da ces izgraditi kvalitetnu kucu koja ce te grijat zimi a stitit ljeti, moras se informirati kakva je kuca najpovoljnija za podrucije u kojem zelis graditi, jer npr kuce od blata nisu dobre za podrucija u blizini mora radi velike vlage u zraku. Ali uz pomoc prijatelja mogao bi izgraditi divnu drvenu kucu kroz godinu dana.

voda, ako nemas bunar moras ga graditi, ako ga gradis mora biti vode na zemlji a ako je nema moras si sternu napraviti da bi skupljao kisnicu. sa time moras odrzavati sebe, zemlju na kojoj uzgajas povrce i voce, zivotinje. jako puno vode, jako.

struja? jos jedan problem koji moras rijesiti, solarno, vjetrenjaca? ima posla...

Nista nije nemoguce, ali je vrlo vrlo zahtjevno da bi uspjelo. Ovakav neki plan divno zvuci na papiru, ali u praksi nije tako bajan. mislim da nisi svjestan koliko novaca i truda moras uloziti u sve to da bi si sav trud vratio kroz nekoliko godina krvi i znoja.

Treba pocet od parcele i izgradit kucu. nakon toga gradit staje za zivotinje. Sadit sezonsko povrce i znati to uzgajat i skladistit za kasniju upotrebu. Treba nauciti jako puno toga i to u praksi, pomalo. ima tu jako puno toga sto nisam ni spominjala, ovo je moja analiza ovako na brzinu :ymdevil:

Sretno ti bilo u ostvarenju svojih snova. ceka te puno truda i investicije da bi ostvario ono sto zamislio :thumbsup:

slika
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Shanti
rank7
Postovi: 256
Pridružen/a: 28.07.2010, 01:23
Ima zahvala: 189 puta
 pohvaljen: 85 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Shanti »

Istina je sve što je Red rekla, there is no easy way out...
Ako misliš da ćeš otići na selo i da će ti biti mnogo lakše u gradu, varaš se...
Za tako nešto kao što ti govoriš treba ti mnogo truda i rada, ali nije nemoguće, recimo pročitaj o EIA imanju u Istri...
Problem je još što ti po zakonu možeš imat problema ako živiš u takvom nečemu što si sam izgradio, za detaljen opet kažem pogledaj kako su to riješili ovi iz EIA-e.
Trebao bi se općenito puno više informirat o tome, jer vidim da po ovome što pišeš, da to sve još proračunavaš ovako napamet, odi radije u neko slično domaćinstvo i pitaj njih kako se snalaze i reci im kako ti razmišljaš, svaka pomoć nam je dobrodošla, a ukoliko ti je bedno da će te odpilit, pa ništa strašno...
A ako želiš takav način života jer imaš averziju prema modernim tekovinama i načinom života, to je opet s jedne strane forsiranje... Zapamti onu : Ni najmanji čamac u beskrajnom oceanu ne može potonuti ako u njemu nema vode (oceana). :thumbsup:
Avatar
314
rank12
Postovi: 540
Pridružen/a: 22.08.2011, 15:34
Ima zahvala: 58 puta
 pohvaljen: 143 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la 314 »

a kaj ak ti se krava razboli? kak budeš veterinara platil? dobro, fučkaš jednu, al' kaj ak dođe neka bolest i sve ti se živine razbole.

i zaboravio si na vinograd i šljivik, jer uz takav život moraš pit rakiju i vino.

i zaboravi petke i svetke i ako se to znanje i iskustvo nije prenosilo na tebe kroz dvije ili tri generacije nema šanse da uspiješ. možeš započet, al do konačnog cilja će doć tvoji praunuci i onda će oni bit ponosni na pradedu.
znači, po meni u svoj plan moraš još uvrstit i ženu s kojom ti bude duplo lakše.
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
PRIRODA
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 14.09.2011, 15:36

Re: Ovce :)))

Post Postao/la PRIRODA »

nije to bas tak kak ste opisali, mislim je ali i nije, je ali nije tolko komplicirano. dobro mozda malo i je. :) ali meni je največi problem jer neznam kolko bi mi trebalo kukuruze, pa prema tome neznam ni kolko bi mi vremena trebalo da ju zasadit, poberem, pospremim, neznam kolko bi majica mogo napravit iz ovčine kože(al to je za sad manje bitno), neznam kolko bi mi drva trebalo za kuću(najbitnije) i štalu, neznam kak bi se ta kuća držala i kolko bi mi vremenski trebalo da ju napravim, a neznam kak da to saznam ili izračunam! pa ste tu vi na redu, ak bilo šta znate o tome ili tak nešt sličnog, znači kolko jedna svinja pojede godišnje kukuruze, kolko 20 kokoši pojede godišnje kukuruze, kolko metri kukuruze mi treba za tonu kukuruze, čistog zrna, sa čim napraviti ogradu(jer mislim imat dost veliko zemljište), imam neke sitne pare, imam za zemljište i živinu, našo sam zemljište od 5 000 metara kvadratnih za 10 000 eura, imam 15, recimo max 20 ak bi možda malo i roditelji dodali a vjerojatno bi, drva nebi morao za kuću kupovat nego bi si ih sad zasadio pa da za 2-3 godine taman narastu da su debela oko 10 centimetri, i nebi ih rezao ko daske nego ih opče nebi rezao nego takva okrugla samo popikao u zemlju i to bi mi bio zid, i tak na tri reda tak da bi mi zid bio debel znači 30 centimetra, a vjerojatno bi bila i deblja od 10 cm tak da bi zid imao oko 40 centimetri kaj mislim da je i više nego dovoljno, a za dalje mi pare netrebaju kad živim od SVOJEG, znači neidem u konzum kupit kruh i meso nego si kruh ispečem od kukuruze koju sam naveo maloprije a meso od kokoši, zeca možda, ovci...... neznam kolko ovce prek zime pojedu sjena, neznam kolko metri trave bi morao pokosit prije zime pošto neznam kolko ovce pojedu, to me muči, i zbog takvih stvari opče ništ nemogu isplanirat, a ima takvih sitnica milijun, o kojima neču pisat jer ima fakat čuda toga i napisat ču cjelu knjigu ak počnem tak da...... i nadam se da čete odgovorit iako sam malo pre kasno odgovorio..... pozdraaaaaaav. beeeee... :)

i da, zaboravio sam reč, sa prijateljom idem koj je na to još nabrijaniji nego ja.
Avatar
Necromancer
rank2
Postovi: 37
Pridružen/a: 03.09.2011, 14:59
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 3 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Necromancer »

Ha cuj, ljudi su zivjeli tisucama godina u takvim uvjetima, ali ne ocekuj neko zdravlje i dug zivot lol
Ipak mislim da je lakse odradit dnevno 6,7,8 sati nekog posla, nego se ubijat s tim ovcama, kuruzom, gradnjom kuce...
Spavanje u toplom krevetu, kupovanje mekanog kruha s kvascem u obliznjoj pekari, i uzivanje ostalih luxuza sto civilizacija nudi mozda nije toliko mastovito, ali prakticnije sigurno jest :D
Sve to lijepo zvuci doma iz fotelje, al nakon par mjeseci takvog rada se covjek brzo ohladi.
A jos zime, bolesti, da ne pricam... I jos ako si sam, nemas se bas na nikog oslonit, podijelit koju rijec da znas da si ziv. Priroda te ukroti ko nista.
Avatar
Psychonaut
rank11
Postovi: 492
Pridružen/a: 31.10.2010, 19:58
Ima zahvala: 85 puta
 pohvaljen: 177 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Psychonaut »

So, ulje i secer mogu biti problemi.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Avatar
mr. gljiva
rank11
Postovi: 454
Pridružen/a: 23.03.2010, 17:09
Ima zahvala: 37 puta
 pohvaljen: 96 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la mr. gljiva »

neznam za sol,ali umjesto ulja ovčji loj i umjesto šećera med :D :ymparty:
skuliran do jajc :thumbsup:
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 600
Pridružen/a: 07.06.2011, 07:40
Ima zahvala: 316 puta
 pohvaljen: 206 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Devil'sChase »

Ja velim da je zivot u prirodi moguc, ali ti si fkt zamislio nes, mozda malo previse, spasava te to sto imas jako veliku ambiciju i zato ces uspjet vjerojatno, ali moras uvijek gledat teze strane takvih zahvata. Živimo u usranom svijetu i zato ti to mozda nebi bilo tako lako, ljudi ti govore oko tebe da je to nemoguće, ali naravno zato jer su oni robovi danasnjeg svijeta, i neznaju za drugo, jer ocito je da danas ljudi su ko ukroćeni psići i tolko su ovisni o faktorima danasnjeg svijeta da bi umrli bez njih, da nestane struje na pol h u cijelom svijetu, pa svijet bi propao, a di se davno zivilo bez struje sretno i dugo :) Ali ipak gle, bas da zivis bez kune... pa cak "don huan" ak si cito u castanedi, je ekstremni divljak u prirodi, a tu i tam zdere u restoranu i uvijek ima para u đepu, lol ima kao cak i odvjetnika :D, dobro to su price zasad. U potpunosti te podrzavam i zelim ti srecu da uspijes nesto i napraviti :)
Avatar
Ninti
Moderator
Postovi: 582
Pridružen/a: 08.07.2010, 11:33
Ima zahvala: 505 puta
 pohvaljen: 392 puta

Re: Ovce :)))

Post Postao/la Ninti »

To me podsjeća na onaj film Into the Wild gdje mali ode u prirodu živjeti sam jer se razočaro u ovaj moderni svijet, misleći da je to jako jednostavno i romantično.. No dobro, možda se i nije baš pripremio za takav način života - nije ništa uzgajao, samo je živio od lova i kad je došla zima, umro od trovanja nekom travom koju je pojeo usljed napadaja gladi. No nije samo bila problem prehrana već i to što je dečko prolupao živeći sam sa sobom - mjesecima/godinama. Ljudi teško mogu podnjeti sami sebe, treba nam neko da dijeli agoniju s nama.. :p
A sve je moguće pa tako i život ovisan samo o prirodi.. Na kraju krajeva, tako bi trebalo i biti!
Bilo bi lakše da svi zajedno napravimo taj korak, a ne samo hrabri pojedinci.. :(
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
Odgovori