Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Konzumacija, načini pripreme & primjene, ekstrakcije itd.
Odgovori
Proximus
rank4
Postovi: 138
Pridružen/a: 06.02.2011, 16:11
Ima zahvala: 9 puta
 pohvaljen: 51 put

Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la Proximus »

Ovo je kratka lista i opis osnovnih tvari koje se koriste u različitim ekstrakcijama aktivnih substanci iz bilja opisanim na ovom forumu i šire, te gdje se, bar prema mojim saznanjima, mogu nabaviti (u Zagrebu ili općenito).

Valja imati na umu da su kemikalije za ekstrakcije uglavnom nesigurne tvari, zapaljive, nagrizajuće, reaktivne, lako hlapljive, te s njima treba raditi u dobro provjetrenom prostoru, dalje od otvorenog plamena, po mogućnosti s zaštitnim rukavicama i naočalama. Pamet u glavu.


Etanol (iliti "alkohol")

Koristi se u: Jednostavna ekstrakcija meskalina alkoholom, Ekstrakcija LSA iz vrtnog slaka, i mnogim drugim ekstrakcijama kao osnovno polarno otapalo

Opasnosti: zapaljiv, hlapljiv, blago otrovan
Napomena - ne želite "denaturirani" alkohol.
To je etanol koji se koristi uglavnom kao gorivo i namjerno je pomiješan s otrovnim aditivima kako se nebi mogao koristiti za izradnju alkoholnih pića (razlog je sto alkohol za alkoholna pića podliježe posebnim porezima a ovaj ne). Takav alkohol je obično obojen, odnosno nije bezbojan, i veća je šansa da se prodaje u dućanima s lakovima i centrima tipa Bauhaus ili Baumax. Pročitajte deklaraciju na ambalaži i slobodno pitajte osoblje je li riječ o denaturiranom alkoholu ako niste sigurni.

Gdje: uglavnom vam treba alkohol što veće koncentracije, svakako iznad 90%.
Ne-denaturirani 96% alkohol potražite na odjelima pića ili prehrambenim odjelima velikih trgovačkih centara, pogotovo Merkatora i Kauflanda, dostupan je i u Vrutku po cijeni od 130kn/l ili 70kn/0.5l. U ljekarnama je 96% alkohol rijetko dostupan, češće su niže koncentracije od oko 70-80%, i cijene su mnogo veće za manje količine.


Aceton

Koristi se u: Ekstrakcija Mimose hostilis, A/B ekstrakcija meskalina,Ekastrakcija THC-a (hash ulja) acetonom, Ekstrakcija Salvie divinorum hladnim acetonom

Opasnosti: zapaljiv, veoma hlapljiv, blago otrovan

Gdje: u većini trgovina bojama i lakovima (samo nemojte kupovat onaj za skidat šminku :)) )


Naphtha (iliti "benzin za upaljače")

Koristi se u: Ekstrakcija Mimose hostilis, Ekstrakcija Salvie divinorum hladnim acetonom, Ekstrakcija LSA iz vrtnog slaka



Opasnosti: hlapljivo, otrovno i vrlo zapaljivo, blago nagrizajuće

Gdje: "benzin" za upaljaće je najdostupniji, najsigurniji, ali i najskuplji izbor. Dostupan je na svim kioscima, ali u malim i skupim pakiranjima od kojih vam samo jedno neće biti dovoljno. Veće količine naphthe mogle bi se naći u centrima poput Bauhausa ili Baumaxa, te sportskim dućanima, kao gorivo za kuhala za kampiranje. Ali nisam siguran u vezi čistoće tih proizvoda, morate biti sigurni da je rijeć o naphthi. Nadalje, ta naphtha može imati štetnih nečistoća u sebi, ako niste sigurni, stavite par kapi na neko staklo i čekajte da ishlapi, ako nakon što ishlapi ostane mrlja, ne koristite to. Nikako nemojte koristiti naphthu koja sadrži benzen. Benzen je kancerogen. Ako sadrži benzen trebalo bi pisati na ambalaži.


Kaustična soda (natrijev hidroksid, natrijeva lužina, natrijeva baza)

Koristi se u: Ekstrakcija Mimose hostilis, A/B ekstrakcija meskalina, A/B ekstrakcije općenito

Opasnosti: vrlo, vrlo nagrizajuće i čak i u niskim koncentracijama stvara opasne kemijske opekline u doticaju s kožom! OBAVEZNO korištenje zaštitne odjeće, rukavica i NAOČALA. U slučaju doticaja s kožom odmah isprati octom, ne vodom. Reaktivno - proizvodi toplinu u kontaktu s kiselinama, u kontaktu s aluminijem otpušta vodik koji je zapaljiv. Raditi na otvorenom prostoru ili u dobro provjetrenom zatvorenom prostoru.Unaprijed razmislite o mjerama opreza koje morate poduzeti prije rada s ovom tvari.

Gdje: poljoprivredne apoteke, moglo bi biti i u trgovačkim centrima kao sredstvo za odštopavanje odvoda, navodno ima i u Chipoteci u manjim pakiranjima.


Solna kiselina (klorovodična kiselina)

Koristi se u: A/B ekstrakcija meskalina, A/B ekstrakcije općenito

Opasnosti: nagrizajuće - obvezno koristiti zaštitne naočale i rukavice, koncentrirana solna kiselina otpušta otrovne i nagrizajuće pare, dakle raditi u dobro provjetrenom prostoru (na sreću HCL je prilično jaka stvar pa visoke koncentracije vjerojatno nisu potrebne)

Gdje: dućani s bojama i lakovima imaju 20% solnu kiselinu, kao i neki supermarketi, http://www.juricek.hr/ bi mogao imati nešto veće koncentracije, 30-40%


Ksilen (Xylene)

Koristi se u: A/B ekstrakcija meskalina

Opasnosti: vrlo zapaljivo, nagrizajuće, hlapljivo

Gdje: trgovine bojama i lakovima



Ostale tvari se ne spominju u gajdovima na forumu ali su česte u ozbiljnijim ekstrakcijama DMT-a, meskalina ili LSA gdje se cilja na veću čistoću.



Izopropilni alkohol

Koristi se u ulozi polarnog otapala kao bolja alternativa etanolu.

Opasnosti: jako zapaljivo, hlapljivo (zapaljive pare), otrovno (*mora* ishlapiti do kraja).

Gdje: http://www.kemika.hr/, 190kn/l prema rijecima poznanika, manje i skuplje kolicine se vjerojatno mogu kupiti u trgovinama gramofonskim pločama jer se izopropilni alkohol koristi za čišćenje istih.


Petrolejski eter

Koristi se kao bolja alternativa obicnoj naphthi u ulozi nepolarnog otapala

Opasnosti: vrlo zapaljivo, otrovno, hlapljivo

Gdje: neznam :(
I zanima me, tak da ak netko otkrije neka javi.


Octena kiselina
Koristi se za A/B ekstrakcije, manje je opasna od solne kiseline

Opasnosti: nagrizajuće, u koncentracijama iznad 90% zapaljivo, latex rukavice su nedjelotvorna zaštita

Gdje: veliki trgovački centri imaju 80% koncentraciju, mozda i u ljekarnama


I reda radi:
Destilirana voda
Koristi se za svašta, npr za jednostavnu LSA "ekstrakciju" hladnom vodom, pošto je voda iz pipe puna klora a klor uništava LSA

Gdje: benzinske pumpe i veći dućani


Naravno, ako sam nesto krivo napisao ili zaboravio nesto sto mislite da je vazno, slobodno nadupunjujte/editujte post, ili napisite gdje se iste tvari mogu nabaviti izvan Zagreba (ili na ex-Yu podrucjima izvan HR).
Ohmu, go back to the Forest. This is not your world.

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.
~Aldous Huxley
dr.manijak
rank14
Postovi: 1432
Pridružen/a: 05.04.2010, 22:15
Ima zahvala: 101 put
 pohvaljen: 232 puta

Re: Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la dr.manijak »

Gde nabaviti safrol ulje (safrole oil), da li ga je neko narucivao preko neta, vidim da ima u nekim zemljama da se kupi, ali nisam kontaktirao prodavce. :questionn:
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
wizard.hannah
rank6
Postovi: 216
Pridružen/a: 19.01.2011, 21:38
Ima zahvala: 35 puta
 pohvaljen: 16 puta

Re: Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la wizard.hannah »

Safrol i miristicin su prekursori za droge...nemoj to naručivati...u reštu češ završit...ako se snađeš u Hr super...ali preko carine...padaš
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
Avatar
wizard.hannah
rank6
Postovi: 216
Pridružen/a: 19.01.2011, 21:38
Ima zahvala: 35 puta
 pohvaljen: 16 puta

Re: Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la wizard.hannah »

AKO ŽIVIŠ U ZAGREBU IMAŠ LITRU 99.9999% NAPHTE KOD "JURIČEKA", NA TRGU MARŠALA TITA...TAM DI JE NEKAD LJEKARNA BILA I DI JE POKRAJ SOKOL MARIĆ. PREK PUTA JE KIP SVETOG JURE NA ZMAJU..IMAJU SVE ŠTO VAM SRCE POŽELI! KAKVA KEMIKA!!!! :thumbsup:
You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead — your next stop, the Twilight Zone.
Avatar
Alchemist
rank2
Postovi: 18
Pridružen/a: 17.10.2014, 22:41
 pohvaljen: 4 puta

Re: Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la Alchemist »

Petrolejski eter je isto sto i naphtha. U Srbiji ga ima u apotekama.

Poz. :)
Svaka rec napisana od strane osobe iza ovog profila je laz i imaginacija...
muharic
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 21.01.2013, 03:58
Ima zahvala: 1 put

Re: Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la muharic »

Kaustična soda moze isto da se napravi u kucnim uslovima elektrolizom. Sa dve baterije i dva grafitna stapica(od olovke moze) stavi u teglu sa vodom u koju je rastvorena kuhinjska so(NaCl), doduse kad se pusti struja isparava Cl2(hlorin gas) koje je otrovan i stetan za pluca, oci i ostale sluzokoze

A alchemist je u pravu ^

Takodje nisam do sad uspeo da pronadjem "cisti" xylene ili toluene u bojama i lakovima uvek su pomesane dve tri supstance i to mi je uvek sjebalo reakciju
sylaristhebest
rank1
Postovi: 3
Pridružen/a: 15.09.2018, 00:23

Re: Osnovne tvari za ekstrakcije i gdje nabaviti

Post Postao/la sylaristhebest »

malo sam trazio na netu i izbacilo mi je za naphtu u hrv medicinski benzin. dali se moze on koristiti u ekstrakciji dmt il da se drzim zippo lighter fluid
Odgovori