Kao supstrat koristena je cijela smedja riza i vermikulit,nakon adekvatne sterilizacije
tegle su inokulirane s jednim finim debelim printom Golden Teachera koji je prenesen u 10-12ml prokuhane destilirane vode.Definitivni overkill,sprica sa sporama je bila jako crna/ljubicasta.
E sad...posto sam bio u zurbi prilikom inokulacije(sve razumne mjere sterilnosti poduzete),stavio sam tegle u inkubator i pogledao nakon par dana,micelij se je lagano poceo razvijati po rubovima velikih crnih mrlja,problem je sto vise nisam vise siguran dali je to crno po tegli kontaminacija ili visak spora.
Da stvar bude gora imam jako neobican vermikukit koji je ponegdje zelenkast pa sam posumnjao da je
rijec o jos jednoj kontaminaciji.
Na tegli u kojoj je bilo najvise "kontaminacija" i u kojoj se najsporije razvijao micelij sam odlucio
izvrsiti mali eksperiment.
Razrijedjena otopina H2O2 je dodana na te crne mrljie istim postupkaom kao i spore,primjeceno
se mjehurici kisika koji se inace razviju u dodiru org. materije sa H2O2.
Jos malo razrijedjenog H2O2 je poprskano po zastitnome sloju vermikulita na vrhu i tegla je posebno obiljezena.
Na moje opce iznenadjenje micelij u toj tegli nakon par dana se poceo razvijati PUNO brze nego u ostalim teglama!
Moje skromno misljenje je da bi par kapi razrijedjenog H2O2 po zastitnom sloju vermikulita(JAKO malo,nedovoljno da dodje do supstrata sa sporama) moglo jako dobro posluziti kao izvor kisika i antiseptik.
Kao zakrpa za rupe na tegli je koristen medicinski flaster i aluminijska folija preko cijeloga cepa.
Inkubator je lavor sa vodom tretiranom H2O2(H2O2 ili KMnO4 su puno bolja alternativa od HCl,hipokolrita i sl. hlapljivih antiseptika),stoji poklopnjen dekom na hladnjaku gdje je temperatura stalno izmedju 26-28°C,tegle su stalno uronjene u vodu 3/4 visine.
Proslo je tocno 8 dana od inokulacije i zasad sve izglda OK,update slijedi...
I da,veliko Hvala prijatelju sa foruma bez kojega ovaj pokusaj gotovo ne bi bio moguc!