CORDYCEPS (Cordyceps Militaris)

Ljekovite gljive i oprema za uzgoj
Avatar
Dr.Fungus
rank2
Postovi: 30
Pridružen/a: 17.01.2013, 08:08
Prim. zahvala: 3 puta

CORDYCEPS (Cordyceps Militaris)

PostPostao/la Dr.Fungus » 02.02.2013, 00:46

[thumbnail=float-left]http://dr-fungus.com/images/Cordyceps_Militaris.png[/thumbnail]Cordyceps Militaris - Ljekovito djelovanje

(tekst prenesen s nase stranice www.dr-fungus.com gdje je moguca i kupnja dodataka prehrani od gljive Cordyceps)

Glavni aktivni sastojak gljive Cordyceps militaris je kordicepin (cordycepin), čija je prisutnost potvrđena i u gljivama Cordyceps sinensis i Cordyceps kyushuensis.

Kordicepin (3′-deoxyadenosine) je nukleozidni analog koji svojim djelovanjem pomaže pri popravku oštećene molekule DNA i time usporava ili zaustavlja njenu nekontroliranu reprodukciju čime izravno utječe na rast i razvoj stanica raka.

Znanstvene studije su pokazale da ekstrakt gljive Cordyceps militaris, među ostalim, ima slijedeća farmakološka djelovanja:

· usporava ili zaustavlja rast i metastaziranje tumora
· Potvrđeno djelovanje kod tumora dojke, prostate, debelog crijeva, pluća, limfoma
· regulacija inzulinske otpornosti i izlučivanja inzulina (dijabetes)
· otežava razvoj virusa HIV-a procesom inhibiranja reverzne transkriptaze
· poboljšava unutarstanični prijenos energije pospješivanjem generiranja ATP-a što rezultira većom snagom i vitalnošću
· stimulira proizvodnju spermija i time povećava plodnost
· protu-upalno djelovanje
· anti-bakterijsko djelovanje
· anti-virusno djelovanje
· zaustavljanje rasta stanica leukemije (apoptoza stanica)
· pomaže pri seksualnoj disfunkciji
· anti-oksidativno djelovanje, usporava proces starenja
· zaustavljanje nekontroliranog rasta stanica bubrega
· anti-fibrozni učinak
· regulacija angiogeneze

Znastvena klasifikacija

Gljive Cordyceps Sinensis (od 2007. Ophiocordyceps sinensis) i Cordyceps Militaris su entomopatogene gljive (žive kao nametnici na insektima) koje pripadaju rodu Ascomycota (Grčki: ἀσκός (askos) "vreća") unutar kraljevstva Gljiva (Fungi). Ovom rodu pripada preko 400 vrsta do sada identificiranih gljiva.

[thumbnail=float-left]http://dr-fungus.com/images/Cordyceps.jpg[/thumbnail]Stanište

Iako je stanište gljiva iz ovog roda najčešće u toplim i vlažnim dijelovima svijeta, Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris rastu u umjerenijim/hladnijim klimama Euroazije. Cordyceps Sinensis je najčešći na području Tibeta (lokalni naziv: Yarsagumba), Kine, Nepala i Butana, dok se Cordyceps Militaris pronalazi i u Europi i Sibiru, gdje je npr. u oblasti Novosibirsk na nekim mjestima pronađeno i po 20 primjeraka po m2. Primjerci ove gljive se mogu pronaći i u Hrvatskoj.Životni ciklus i razmnožavanje

Ove gljive žive kao nametnici na insektima, najčešće na gusjenicama moljca (lat. Hepialus armericanus Oberthur) ili dudovog svilca (lat. Bombyx mori). Nakon što se insekt zarazi sporama gljive on nastavlja živjeti sve dok se ne zakukulji i postigne masu koja je gljivi dovoljna da razvije plodno tijelo koje će poslužiti za sazrijevanje i izbacivanje novih spora iznad površine tla. Nakon što je zaražen, kukac traži mjesto sa povoljnim
mikroklimatskim uvjetima za razvoj gljive te se tamo zakukulji nakon čega ga gljiva nametnik ubija. Dok se kod nekih vrsta iz ovog roda, npr. Cordyceps unilateralis, napadnuti kukac (mrav) penje u krošnje drveća prije smrti da bi gljivi osigurao što bolje širenje genetskog materijala, u slučaju Militarisa i Sinensisa kukac se ukopava ispod lišća i mahovine koji mu osiguravaju povoljnu vlagu i temperaturu. S druge strane, neke vrste termita i mrava su razvile sposobnost detekcije zaraženih jedinki koje nakon otkrivanja ubijaju i odnose iz mravinjaka. Isječak iz BBC-ovog dokumentarca možete pronaći ovdje.

http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8


slika

Tradicija, popularnost i problemi

Svoju popularnost gljive Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris duguju tradiciji korištenja u medicinske svrhe dugoj tisuću godina, mnogim medicinskim istraživanjima(vidi: Cordyceps Ljekovitost) koja potvrđuju njihova svojstva ali i uspjehu Kineskih atletičara koji su na Nacionalnom natjecanju u Pekingu 1993. oborili 5 svjetskih rekorda zahvaljujući uzimanju Cordycepsa (barem je tako tvrdio njihov trener Ma Junren).
Porastom popularnosti porasla je i potražnja, a zbog iznimno ograničenih količina, porasla je i cijena. U razdoblju od 1980. do 2012. cijena gljive je porasla sa 300USD na preko 4000USD što je nomadskom narodu koji živi na području njihova rasta donjelo novi izvor zarade i prosperitet, ali i probleme u obliku borbi za područja branja koje ponekad imaju i smrtonosan ishod.
Umjetni uzgoj
Budući da je rijedak u prirodi, a vrlo tražen na tržištu u znanstvenim je krugovima započela intenzivna potraga za metodama umjetnog uzgoja Cordycepsa što im je nakon nekog vremena i pošlo za rukom.
Cordyceps se danas uzgaja na raznim vrstama supstrata; od direktnog uzgoja na insektima, preko supstrata baziranih na brašnu od Dudovog svilca, pa do supstrata koji nisu bazirani na dodatcima životinjskog podrijetla.

Proizvodi na tržištu

Jednostavnom pretragom interneta prosječan će se kupac uvjeriti u vrlo veliku ponudu raznih proizvoda baziranih na gljivama Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris, a generalno se mogu podijeliti na dvije vrste:

-Proizvode od plodnog tijela gljive
-Proizvode od micelija gljive

Proizvodi od plodnog tijela gljive

Ovo je klasični način prodaje svih vrsta gljiva, a najčešće i najsigurniji za kupca jer sama gljiva dolazi u svom prirodnom obliku čime je identifikacija, a time i sigurnost u kvalitetu proizvoda, olakšana. Plodno tijelo je, osim kod npr. tartufa, nadzemni dio gljive, njen plod.
Plodno tijelo je moguće ali vrlo komplicirano dobiti umjetnim uzgojem pa metode umjetnog uzgoja nisu dovele do znatnog smanjenja cijena na tržištu za ovu vrstu proizvoda.

[thumbnail=float-left]http://dr-fungus.com/images/Micelij1.jpg[/thumbnail]Proizvodi od micelija gljive

Iako je za prosječnog čovjeka pojam gljive najčešće vezan za ono što mi gljivari nazivamo plodnim tijelom, živo biće koje ustvari daje taj plod se u kraljevstvu gljiva naziva micelij.
Nekima je to stran pojam ali sigurno svi znaju sto je micelij, barem svi oni koji su u životu digli vlažnu staru granu sa zemlje ili razmaknuli vlažno lišće u šumi i primjetili mrežu tankih bijelih niti koje se prostiru po njima.
Pri kupovini proizvoda od micelija treba imati na umu više stvari. Prva je kvaliteta. Većina prodavača za koje mi znamo svoj proizvod jednostavno uvoze iz Kine, prepakiraju ga i prodaju po višim cijenama. Kada se uzme u obzir da je u Aziji vrlo dostupno brašno od dudovog svilca i da se ono koristi kao primarni dodatak supstratu koji, nakon što ga proraste micelij, postaje finalni proizvod, lako je zaključiti da konzumacija mljevenih insekata postaje vrlo realna mogućnost.
Iz ovog razloga Američka agencija za lijekove (FDA) na američkom tržištu dopušta plasiranje samo proizvoda koji su pogodni za konzumaciju od strane vegetarijanaca.
Drugi važan kriterij je količina, a time i cijena. Pri kupnji bilo kojeg proizvoda je potrebno obratiti pažnju na stvarnu količinu koju dobivate kupovinom.

[thumbnail=float-left]http://dr-fungus.com/images/produkt_cordyceps.png[/thumbnail]Naš proizvod
Tijekom 2010. godine uspjeli smo preko kontakata u inozemstvu doći do micelija gljive Cordyceps Militaris, te smo zadnje dvije godine radili na proizvodu koji bi bio kvalitetan i cjenovno dostupan.
Jedna od garancija da je naš proizvod uzgojen na vegetarijanskom supstratu je i činjenica da je jedan od partnera u firmi vegetarijanac koji se trudi proizvesti proizvode prvenstveno za vlastitu konzumaciju, a to nam je i misao vodilja u radu:
Proizvoditi kao da proizvodimo za sebe i svoje obitelji, jer to je ono što prvenstveno i radimo.

Izvor:
http://www.dr-fungus.com/ljekovite-gljive/cordyceps-ljekovitost
http://www.dr-fungus.com/ljekovite-gljive/cordyceps-opcenito
Zadnja izmjena: Dr.Fungus, dana/u 03.03.2014, 17:22, ukupno mijenjano 4 puta.
MacKenzie
rank1
Postovi: 7
Pridružen/a: 05.05.2012, 16:44
Prim. zahvala: 2 puta

Re: CORDYCEPS (Cordyceps Militaris)

PostPostao/la MacKenzie » 15.02.2013, 00:00

:)) :))
Vidim nešto mi poznata ova vrsta gljive, a kad sam pročitao na vašoj stranici da žive kao nametnici na gusjenicama sjetio sam ovog video klipa na koga sam naišao prije jedno pola godine! Nisam znao za ljekovitost!

http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8

...preporuke za gledanje, a i soundtrack je ludnica! ;)
Avatar
Dr.Fungus
rank2
Postovi: 30
Pridružen/a: 17.01.2013, 08:08
Prim. zahvala: 3 puta

Re: CORDYCEPS (Cordyceps Militaris)

PostPostao/la Dr.Fungus » 16.02.2013, 02:24

;)

Natrag na “Dr. Fungus”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.