Astralna Projekcija

Sve ono skriveno, tajnovito i misteriozno...
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Astralna Projekcija

PostPostao/la Red » 19.03.2010, 12:56

Astralna (zvjezdana) dimenzija se smatra prvom najblizom ovoj fizickoj. Razlike se prvenstveno odnose na frekvenciji na kojoj vibrira nasa fizicka materija u odnosu na (opet) nasu astralnu "materiju". U oba slucaja je u pitanju energija, samo je frekvendija njihovog oscilovnja razlicita. Sigurno da nije tako jednostavno ali to je glavna razlika. Ali evo da to bude malo opisnije, mogli bi reci da su to kao dvije radio stanice koje emituju svoje emisije u eter (na razlicitim frekvencijama) ciji se talasi medjusobno preplicu ali ne uticu jedni na druge jer osciluju na razlicitim frekvencijama. Zato je astralna dimenzija nevidljiva za nasa fizicka tijela, a i fizicka za astralna tijela. Tu postoje izvjesni izuzeci koji se javljaju na prelazu izmedju te dvije dimenzije ali o tome ce vjerovatno kasnije biti rijeci.

slika

Svako ljudsko bice je kompleksno i sastoji se od nekoliko tijela. Kao najgrublje tu je fizicko tijelo koje nam je dato da se uz njegovu pomoc bavimo zadacima na ovom svijetu. Kao drugo, suptilnije, nalazi se astralno tijelo (linga sarira). Ono zapravo i nije tijelo vec samo jedna "gomila" energije (astralne materije) koju nasa podsvijest oblikuje u skladu sa nasim fizickim tijelom. Ali ono moze zauzeti bilo koji oblik. Mozemo biti mali, veliki, ruzni, lijepi... sve je to samo odraz misli koje uticu na njegov izgled.

Pod "normalnim" okolnostima svakodnevne budnosti astralno tijelo se poklapa za fizickim tijelom i sa njim vrsi izvjesnu energetsku komunikaciju (razmjenu energije). Svijest je locirana u mozgu i pretezno je usmjerena na fizicko tijelo. U slucaju kad idemo da spavamo svijest se odvaja od fizickog tijela i zadrzava se samo u astralnom tijelu (koje ne spava). Medjutim nivo koncentracije je ono sto je odgovorno za nasu sposobnost da svjesno zapazamo dalji tok dogadjaja. Ako se nicega ne sjecamo, ili se jedva sjecamo samo fragmenata nasih snova onda je nivo koncentracije(i energije) nizak i ne omogucava nam da se "prebacimo" na astralni nivo. U slucaju da su svi uslovi ispunjeni svijest i pamcenje se zadrzavaju i mi postajemo svjesni naseg boravka u astralnoj dimenziji (dimenziji u kojoj se i snovi odvijaju). Zahvaljujuci poznavanju tog principa moguce je nauciti i svjesno postici astralnu projekciju.

Astralna projekcija je svesno vantelesno putovanje kroz vreme i prostor. U ovom kontekstu, termini VANTELESNO i BESTELESNO odnose se na fizičko telo. Oni ne znače nužno i da ste ostvarili svoju zavisnost od suptilnijih telesa, telesa koja su puno finija od grubog materijalnog tela.

slika

PAMĆENJE SADRŽAJA SNOVA
Pamćenje sadržaja snova bitan je faktor za uvežbavanje vantelesnog putovanja kroz vreme i prostor. Neposredno nakon buđenja zapišite sadržaje snova ili ih snimite na diktafon ili nešto slično. Kazetofon sa mikrofonom za snimanje glasa ili beležnicu koju koristite u tu svrhu, držite pored kreveta, nadohvat ruke. Ako koristite beležnicu i olovku potrebna vam je i blaga rasveta (prigušeno svjetlo) koju možete upaliti bez da se dižete iz postelje. Za ovu svrhu praktična je kombinacija olovke sa baterijskom lampom.
Čim zapazite da se (fizički) budite, dok ste još na granici između sna i (grubotvorne) jave, započnite s prisećanjem na svoje snove. Započnite sa prisećanjem sadržaja snova još dok ste sanjivi i nemojte činiti nikakve nagle pokrete, jer bi oni imali tendenciju da vas rasane. Nemojte forsirati proces prisećanja ni na koji način. Naprezanje vam neće pomoći. Samo budite i ostanite ležerni/opušteni, s namjerom da dozovete u sećanje što veći broj snova. U početku ćete morati uložiti voljni napor da disciplinirate svoju pozornost, da usmjerite svoju svjesnost ka stanjima snova. Međutim, koristite svoju volju minimalno
Nekim ljudima pomaže da postave sebi niz pitanja: »Gdje se san odigrao, na kojim mestima? Što sam ja činio, govorio, osećao, mislio...? Jesam li bio okružen (ne)poznatim bićima? Jesu li to bili ljudi ili životinje ili...? Je li postojala interakcija između nas, razmjena misli? Da li se nešto dogodilo prije toga?«
Za nekoliko dana ili nedelja otkrit ćete da ste u stanju prisjećati se snova kao povezanih celina, u živopisnim bojama i sa sve više detalja. To će vam uspevati sve lakše i lakše i sve bolje i bolje. Sadržaje snova nema potrebe zapisivati detaljno, nego samo u skraćenom obliku. Prisećajte se snova detaljno, a beležite ih samo u glavnim crtama.
Kroz praksu prisećanja, ono što je dosad bilo prekriveno mrakom zaborava izroniti će na punu svetlost dana. U oceanu koji sadrži sve univerzume, plutajuća linija koja prividno dijeli svesno od nesvesnog spustit će se do dna. Neće više postojati razgraničenje svesnog (jave) od nesvesnog (snova) i sve će postati svesno. Snovi će postati java: Ograničenja/zakoni fizičke budnosti biće nadvladani većom slobodom, slobodom sanjanja. A sloboda lucidnog/svjesnog sanjanja vodi ka Totalnoj Slobodi, ka svjesnom/budnom prebivanju u spavanju bez snova.

U popodnevnim satima mogli biste se, uz pomoć vaših beleški, prisećati snova zapamćenih ujutro istog dana. Tokom rekapitulacije pokušajte sve to proživjeti ponovo, kao da se događa upravo ovdje i sada. Ova poslepodnevna praksa nije neophodna, ali je od koristi/pomoći da vam olakša unošenje snova u grubomaterijalni svet ili vraćanje tog sveta u suptilnomaterijalne svetove snova.
Ovaj i svi ostali grubi fizički svetovi imaju svoj izvor/korijen u snovima.

Kroz praksu rada na snovima (dreamwork) uspećete zadržati neprekidnu svesnost tokom celog dana i cele noći. Svakodnevno, iz dana u dan bit ćete svesni svojih snova za vreme sanjanja kao i fizičke budnosti za vreme vašeg boravka u grubom/fizičkom telu. Za vrijeme istinskih snova bićete svjesni da je suptilno (astralno) telo odvojeno od grubomaterijalnog tela. Suptilno svetlosno telo može lebdeti neposredno iznad fizičkog, no može odlebdeti i vrlo daleko. Povratak suptilnog tela ka grubom fizičkom telu može (ali ne mora) biti doživljen kao san padanja (nadolje, sa visine).

Naselja i krajevi koje sanjate ne dolaze u vašu spavaću sobu niti vi odlazite izvan sobe da ih posetite.
Niti putujete kroz svetove snova (uključujući fizički svijet) niti oni prolaze pokraj vas. Vi ste sasvim slobodni od kretanja i mirovanja.
Sve vrste putovanja, sva tela (gruba i suptilna) i bilo kakve promjene nisu Apsolutna Stvarnost/Istina.
Sva imena i forme, svi zvuci/vibracije i stanja imaju svoj početak, trajanje i kraj. To su samo prolazni/privremeni mjehurići, valovi i mreškanja u Sveoceanu postojanja ili nepostojanja.

Osim prisećanja na stanja snova, drugi bitan faktor za AP putem kontrole pozornosti u sanjanju je namjerno konstruiranje željenog sna.
Kad odete u postelju na spavanje, smestite telo da leži u položaju leša tj. na leđima, sa rukama nešto odmaknutim od trupa. Neko vrijeme ritmički dišite (standardnim yoga-disanjem), zatim zanemarite disanje i dozvolite sebi totalnu opuštenost. Ostavite telo da leži u krevetu sasvim relaksirano, a vi se posvetite zamišljanju sna u kojem se telo (ležeći u vodoravnom položaju) postepeno uzdiže. Mogli biste zamisliti da ležite na leđima na podu prostranog lifta/dizala. Najpre u mašti dočarajte da ulazite u lift neke zgrade u kojoj ste se nekada (u fizičkoj stvarnosti) vozili liftom i da ležete na pod. Potom zamislite i osetite kako se lift počinje uzdizati i unesite se u taj osjećaj. Kad lift dođe do najvišeg sprata na kojem bi u fizičkoj stvarnosti izišli – zamislite da se zaustavlja i sasvim se uživite u osećaj naglog zaustavljanja. Zatim usmerite pozornost na (zamišljeni) osećaj da je vaše telo lakše od zraka i diže se sa poda lifta bez ikakvog mišićnog napora. Izađite iz dizala i, stalno lebdeći u zraku poput balona, prođite kroz stan (ili bilo koje prostorije) da bi došli do prozora ili vrha zgrade. Odatle uzletite u zrak.

Možete zamisliti da polećete kao kada skačete u vodu sa visokog tornja. Tokom letenja, mogli biste zamišljati da mašete rukama kao ptica krilima. Nekim ljudima to pomaže da izazovu življi utisak letenja. Ja sam zamišljao da ronim kroz zračni prostor poput mjehurića u vodi ili čovjekolikog balona u svemirskom vakuumu, prostoru u kojem se nema kud pasti jer nema sile teže (gravitacije) pa su pojmovi (kao što su) “gore” i “dolje” besmisleni ili neprimjenjivi. Dok zamišljate da lebdite, promatrajte tlo ispod sebe iz ptičje perspektive. Sagledajte odozgo krovove kuća, ulice sa pešacima, drveće, parkove, jezera i ostalo. Ako želite, možete posjetiti neka vama omiljena i poznata mjesta. Nakon ovog obilaska, dolebdite u vašoj mašti do istog prozora (ili vrha zgrade) sa kojeg ste odlebdjeli. Znači, u mislima ponovo doletite na mjesto s kojeg ste poleteli, vratite se u lift, legnite na leđa na njegov pod i spustite se do prizemlja odakle ste i pošli. Vi ste glavni glumac u ovom mentalnom filmu i trebate se potpuno uživite u tu ulogu. Neka sav ovaj film (dizanje u dizalu, letenje i povratak na početnu točku) ne traje duže od dvije (do tri) minute. S punim uživanjem u imaginarnu situaciju ponavljajte ovaj film svake večeri kada legnete da bi zaspali. Ovako uobličen (zamišnjen, iskonstruiran) san proživljavajte barem dva do tri puta uzastopce ili sve dok ne zaspite. Vaša mašta/imaginacija treba biti prožeta osećajima. Scenarij sna nemojte mijenjati, barem ne bitno. Iz večeri u večer reprizirajte taj isti kratak film ponovo i ponovo.

Možda vam se ne sviđa vožnja liftom ili živite u naselju u kojem nema visokih zgrada. Nije važno, to nije problem. Možete zamišljati san bilo kakvog sadržaja uz sigurnost da vaš scenarijo uključuje određeno vreme provedeno u uzdizanju uvis dok ležite na leđima, plus letenje/lebdenje koje slijedi nakon vertikalnog uzdizanja vodoravno položenog tijela. Primerice, mogli biste konstruirati/zamisliti san u kojem ležite na gumenom jastuku na površini vode u ogromnoj menzuri. Jastuk za plutanje mogao bi prekrivati čitavu površinu vode. Struja vode mogla bi u snažnom mlazu udarati u jastuk odozdo, kao da šiklja iz gejzira. Usled toga bi brzina vode brzo rasla i gumeni jastuk sa vašim tijelom bi se naglo dizao. Itd...

Posle nekoliko dana ili nedelja ovakvog namernog zamišljanja, doći će do formiranja stvarnog sna prema modelu zamišljenog. Dok vaše grubo fizičko telo spava, često ćete sanjati da lebdite u nebo, stojite na vrhovima visokih zgrada ili/i planina, letite, padate, itd. Ispočetka, ovakvi snovi javljati će vam se samo ponekad, a kasnije sve redovitije i redovitije. U početku snovi u kojima letite veroatno neće biti isti kao vaš konstruiran (namjerno zamišljen) san, ali ćete s vremenom postići sve veću podudarnost. Potpuno preklapanje sna letenja zamišljenog u stanju fizičke budnosti sa istinskim/stvarnim snom letenja nije neophodno.
Da bi postigli AP ovom metodom, dovoljno je samo da na neki način namjerno isprovocirate osećaj lebdenja u snu, prirodni san letenja i prepoznavanje tog sna kao sna.
Prepoznati san znači biti budan u snu.

BUĐENJE U SNU

Završna faza/korak u tehnici AP koju ovdje sada opisujemo je buđenje u snu. Odaberite krov neke kuće ili vrh neke građevine ili drveta ili bilo koju tačku do koje svaki puta dolazite u svom konstruiranom snu. Umesto visokih mesta možete izabrati neko mesto na tlu. Zamišljajte san na isti način kao i ranije, ali tome dodajte odluku da ćete se probuditi kada dolebdite do tog unaprijed određenog mjesta. Dok zamisljate da slijećete na to mesto, zamišljajte da se budite i otvarate oči (otvorite ih ponovno premda ste ih već verovatno zamišljali stalno otvorenima) da bi progledali i videli oko sebe.
Kad legnete na spavanje, pre zamišljanja željenog sna, nekoliko puta voljno pomislite ovaj (ovakav) ili sličan sled misli:
Ja ću sada sanjati da se uzdižem i lebdim i letjet ću do... (izrecite mentalno naziv svog odredišta). Kad doletim do tog-i-tog mjesta probudit ću se! Probudit ću se! Prepoznat ću san! Sada mogu kontrolirati san jer znam (= svjestan sam) da sanjam.
Sa punom namjerom ponavljajte mentalno ovu autosugestiju desetak puta ili proizvoljno dugo, a zatim pređite na zamisljanje svog već mnogo puta viđenog "filma" odnosno sna u kojem doživljavate uzdizanje i letenje/lebdenje. Ovaj postupak ponavljajte svake večeri kad legnete u postelju da zaspite. Poslije određenog vremenskog perioda prakse, uistinu ćete se probuditi u svom snu na odabranoj tačci.
Neki ljudi do prvih rezultata dolaze brže, a neki moraju ustrajati kroz duže vremensko razdoblje. U svakom slučaju, nastavite s prakticiranjem jedne te iste tehnike AP čak i ako osjećate da ste vi beznadežan slučaj i mislite da nećete uspeti. Nastavite po svaku cenu čak i ako vam se ova praksa čini besmislenom i neučinkovitom. Dalje, dalje..., još dalje... Najdalje... Dalje od najdaljeg...! Tebi slava, Tebi se predajem!
Da ponovimo još jednom: Legnite na spavanje zauzevši položaj leša ili sličan udoban položaj koji vam dozvoljava da se lako opustite. Nekoliko minuta (koliko god želite) radite vežbe pravilnog disanja. Možete ih raditi prije nego što ste legli u krevet (stojeći ili sedeći) ili tek kad legnete u krevet ili i prije leganja i nakon što ste legli. Prije i/ili poslije vežbi disanja provjerite koliko ste opušteni, a i za vreme voljnog disanja budite maksimalno opušteni. Nakon namernog disanja zanemarite disanje i dozvolite si totalnu relaksaciju. U opuštenom stanju zamišljajte san u kojem lebdite. Primerice, nalazite se u košari balona koji se diže u nebeske visine i imate odgovarajući osećaj dizanja. Balon se zaustavlja na određenoj visini, a vaše imaginarno telo izlazi iz košare balona i slobodno lebdi uživajući u osećaju bestežinskog stanja.

Kakav god da je scenario vašeg sna, ponovite ga na put kad se smestite za spavanje. Kad letenje u vašim snovima postane redovna pojava, nastavite i dalje sa zamisljanjem vašeg filma pred spavanje s tim da sebi date naredbu da ćete se probuditi u snu za vreme sanjanja. Vaša namera da budete lucidni/svjesni u snu (dok sanjate) može biti verbalizirana tj. pretočena u neizgovorene reči/afirmacije. Također možete sebi sugerirati da ćete moći upravljati svojim letom po vlastitoj volji.

Čim se probudite u snu moći ćete upravljati snovima (nesvesnim umom) u onoj meri u kojoj ste kroz praksu Yoge stavili pod svesnu kontrolu vaš svesni um. Kada ste za vreme sanjanja svesni da sanjate, svesni ste i da možete sanjati što hoćete i kako hoćete. U početku se verovatno nećete uspeti zadržati u tom stanju dalje vremena, jer ćete možda osetiti neku silu kako vas vuče unazad i nadolje pa ćete ubrzo početi padati i (nakon što padnete) probudit ćete se fizički u krevetu u fizičkom tijelu. Ako ste početnik (ako nemate dovoljno iskustva), vjerojatno ćete se ubrzo fizički probuditi zbog uzbuđenja zbog toga što ste se uspeli probuditi u snu. Budni u snu, stajaćete na željenom/ odabranom mestu, bitćete svesni situacije u kojoj se nalazite, svog položaja i okoline, stvari i pojava oko sebe. Videćete svet novim i pouzdanijim očima i vaša moć procenjivanja/razlučivanja će jasnija i bolja. Redovitim vežbanjem osposobićete se da produžite razdoblja lucidnosti (AP) na proizvoljno dugo vreme. Nezavisni od fizičkog tela moći ćete se kretati po vlastitoj volji i možda ćete odlučiti da posvetite svoje fizičko telo da biste ga promatrali dok leži/spava u postelji. Umesto da gledate ogledalno simetričnu sliku svog tela, sada ga možete videti onakvim kako ono stvarno izgleda. Možete videti i opipati "srebrno uže" koje povezuje fizičko telo sa astralnim/suptilnim i moguće je da ćete utvrditi da je ovaj spoj lociran u predelu pleksusa solarisa, anatomima poznatog pod nazivom pleksus coeliacus.
Srebrno uže je unedogled rastegljiva, neodređena, živa i neuhvatljiva fluidna vrpca. Nemojte pokušavati prekinuti/presjeći srebrnu nit i nemojte pokušavati probuditi fizičko telo dok ste izvan njega. Smrću fizičkog tela nećete pobeći od problema. Ako ipak želite umreti, (preporučam vam da) nastavite živeti kao da ste (već) mrtvi.

Upozorenje !
Paznja : Astralna putovanja su opasna .....Neupustajte se u ovako nesto ako psihicki niste svesni moci uma!

izvor: http://forum.burek.com/index.php/topic,3808.0.html

Astral Dynamics - A NEW Approach to Out-of-Body Experiences
slika
DivShare File - Astral Dynamics - A NEW Approach to Out-o.pdf

Astralna Projekcija-Tehnike i iskustva

Za sve astralne putnike i one koji će to tek postati.
Tehnike su vrlo jednostavne,a vi odaberite koja vam najbolje odgovara
Bez previše filozofiranja, neke od tehnika za iskustvo AP...
Naglašavam, svi se mogu okušati uz malo volje.

Najbolje vrijeme za vježbu:
Jutro je najpovoljnije,ali odgovoara bilo koje doba dana kad vam je um odmoran i svjež.

Nekoliko metoda za isprobati:

Probudi se, ustani pa se vrati u krevet
Ovo znači da treba podesiti sat nešto ranije od uobičajenog, ustati i zabaviti se s nečim oko pola sata do sat vremena, najbolje čitajući o AP što će ubaciti ideju u podsvijest, a zatim se vrati u krevet i pokušaj bilo koju tehniku AP koja ti odgovara.

Ostani budan
Jednostavno lezi u krevet kad si pospan otvorenih očiju. Možeš, naravno, treptati. Primjećuj sve oko sebe, obrati pažnju na detalje, nastoj ih upisati u svoj um. Prije ili poslije utonut ćeš u san ali može se dogoditi da zaspe samo tvoje tijelo a um ostane budan. Pomaže da dok promatraš sobu ujedno ponavljaš «Kad moje tijelo zaspe, ja ću ostati budan i krenuti na astralno putovanje.»

Samosugestija
Ponavljaj si «mantru» poput «Ja ću uspješno otići na astralno putovanje.» ili nešto slično, što god ti odgovara.

Imaj sliku mjesta gdje želiš projicirati
Jednostavno lezi u krevet, i zamišljaj mjesto na koje želiš sebe astralno projicirati. Vizualiziraj mjesto, ne mora biti nešto egzotično, za početak, to može biti i drugi kut tvoje sobe. Fokusiraj se na to mjesto. Zamišljaj kako uspješno vršiš AP. Koncentriraj se. Osjetiš li nešto kao da vibriraš ili lebdiš, fokusiraj se na taj osjećaj i pokušaj ga pojačati, sve dok se ne odvojiš i AP započne. I ovdje su samosugestije korisne.

Lucidno sanjanje
Ako već imaš sposobnost lucidnog sanjanja (snovi u kojima si svjestan da sanjaš) možeš lako iz takvog sna otići u AP. Samo se skoncentriraj na svoju želju da to učiniš i vlastitom voljom se usmjeri na izlazak iz tijela.

Svjesnost o tijelu
Pokušaj poslati svoju svjesnost izvan svog tijela i premještati ju. Npr. ležiš u krevetu, zamišljaj i osjeti sebe kako lebdiš prema najbližem zidu, zatim kako se odbijaš nazad u tijelo, kroz tijelo, pa na drugu stranu itd. Miči svoju svjesnost naokolo nekoliko minuta, a onda se skoncentriraj na to da «vadiš» sebe iz svog tijela prema stropu pa nazad dolje, kroz tijelo, do poda. Nakon nekoliko minuta vježbaj izlazak svoje svjesnosti prema stopalima i van iz tijela, zatim nazad kroz tijelo prema glavi i van.
Kad svladaš ove vježbe, zamisli sebe kako te nose i ljuljaju morski valovi, u svim smjerovima. Ako se dovoljno uživiš, već same ove vježbe mogu te izbaciti u AP.

Zatraži pomoć
Možeš zatražiti pomoć svojih duhovnih vodiča ili anđela čuvara. Kad si u stanju pred AP jednostavno u svom umu reci nešto poput «Molim pomoć da izađem na pravu AP.» ili «Molim vas, dragi anđeli, pomozite mi da izađem iz tijela.» i slično.
Pomoć tvojih vodiča/čuvara možda ćeš osjetiti doslovno, kao da te primaju za ruku ili dižu cijelo tvoje astralno tijelo.

Metoda «rasta»
Neki ljudi koriste metodu «rasta», tj. umjesto izlaska u jednom smjeru oni ekspandiraju svoju svjesnost izvan tijela. Jednom kad si u astralu, možeš manipulirati svoju veličinu po želji, usput rečeno.
Dakle, ovdje započinješ AP tako da vizualiziraš kako postaješ sve veći i veći, prerastaš svoje tijelo, pa sobu, kuću, planet...

slika

Osim rasprave, dobrodošla su i iskustva članova.
Nije loše zatražiti pomoć svog duhovnog vodiča ili anđela za zaštitu. Iskreno zatražite pomoć pri putu i bit će vam pružena.
Kada vam je duša odvojena od tijela i kada kročite u astral postajete ujedno magnet za niža biće(entitet). Njih je moguće prenijeti iz astrala natrag, a to ne bi željeli jer entitet može biti jako naporna stvar.Osobno se volim zaštiti običnim kvarcom,ovisno o veličini,njegove vibracije mogu biti vrlo jak štit.
izvor: http://www.gay.hr/forum/viewtopic.php?f=24&t=4517
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Malbasha
rank8
Postovi: 301
Pridružen/a: 21.03.2010, 23:49
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 15 puta

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la Malbasha » 22.03.2010, 00:55

ako vas je ikad uhvatila nekakva paraliza, kao da ste budni i vidite i cujete sve oko sebe iako spavate, to je vjerojatno predispozicija za AP, meni se dosta puta to dogodilo i dok nisam sazna o cemu se radi mislio sam da nije nesto uredu samnom :D
kad me uhvati ta paraliza uvik se nekako iznerviram jer svim silama se pokusavam pomaknit, nekako trgnit da se probudim jer osjecaj je grozan dok vidim sve okolo, cujem sebe kako disem i mogu kontrolirat disanje a nemogu ni prst pomaknit....al zapravo se samo treba opustit i zapocet odvajanje od tijela.
ovo mi se najcesce dogodi kad spavam popodne i to na kaucu, u sobi nije nikako dosad ^^
Cesto dok prozivljavate te paralize zna se javit zujanje ili šum koji postaje sve glasniji, to je radi promjena tih frekvencija...ja jos nikako nisam cuo to zujanje al tako kazu

zanimljiva je dosta astralna projekcija, napisa sam i mali clanak o njoj al je stranica krepala di je bio :(
valjda cu uspit jedanput, samo moram se bacit na meditiranje vise jer bez toga nista cini se :)
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la Red » 22.03.2010, 07:37

cula sam dosta o tome i tim paralizama, mada se meni nista od navedenog nikada nije desilo. nemam poma zasto jer svi oko mene spominju bar jedno takvo iskustvo...a ja...a ja valjda vrlo brzo i vrlo cvrsto zaspem i ne probudi me ni samam oluja vani osim zvuka alarma ujutro :D

voljela bi iskusiti nesto takvo, pomalo neobicno ali vrlo interesantno, ali sam lijena...uff sto sam lijena trgnurat sebe za takve podhvate 8-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

slika

kazu da ti sjedne demon i neda ti da mrdas... haha svida mi se ta ideja, vise od nekog znanstvenog objasnjenja :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Echoes
rank5
Postovi: 174
Pridružen/a: 31.03.2010, 20:29
Zahvalio/a: 29 puta
Prim. zahvala: 45 puta

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la Echoes » 01.04.2010, 15:02

ups, vidim da tu raspravljate o paralizi, a ja upravo otvorio topic.
imam iskustva s paralizom, ali pokušao sam nekoliko puta i svjesnu astralnu projekciju.
uspio sam doći do razine "vibracija", ali dalje od toga se nisam usudio.
ali i to je odlično iskustvo, kao neka dublja razina meditacije.
najteži dio je isključiti misli, ali nakon toga sve ide samo od sebe.
go with the flow :)
tišina je najbolji jezik
dr.manijak
rank14
Postovi: 1721
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la dr.manijak » 06.01.2011, 17:35

Jel je neko pokusao?
Ja planiram da barem pokusam, procitao sam tekst i jako sam zainteresovan, bilo bi dobro nas nekoliko u isto vreme da postavlja dnevnike od pocetka do kraja, tj iskustva pa i snove.
:-?
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Proximus
rank6
Postovi: 214
Pridružen/a: 06.02.2011, 16:11
Zahvalio/a: 9 puta
Prim. zahvala: 51 put

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la Proximus » 25.02.2011, 01:34

Astralnu projekciju ne al paralizu u snu sam imao 15-20 puta u nesto vise od godinu dana kad sam imao 17 godina, onda sam se naucio primjetit kad upadam u nju i sprijecit ju prije nego sto u potpunosti nastupi. SP sam iskusio prije ikakvog psihodelicnog eksperimentiranja i tada mi je bilo daleko najintenzivnije iskustvo u zivotu, zastrasujuce i fascinantno u isto vrijeme. Sva SP iskustva dobih dok sam lezao na trbuhu (obicno ljudi dobiju kad leze na leđima) i sva su trajala oko 15 sekundi, ili mi se tako barem cinilo, osim dva koja su trajala vise od minute, i tijekom ta dva sam osjetio prijetecu prisutnost u sobi koja je, ukratko, bila najveci strah koji sam ikad osjetio u zivotu. Ova ostala kraca iskustva su bila popracena "samo" intenzivnim šumom, nesto između zvuka vodopada ili pare pod pritiskom, ali također, sam taj zvuk je djelovao "živo" i također prijeteće. Dio svih iskustava je bio prilicno jak OBE, doslovno bi propadao kroz krevet i u pod, te osjecaj pritiska na donjem dijelu leđa, al ne i da je taj pritisak uzrokovan "necime sto sjedi na meni" kako ljudi cesto tvrde, meni je djelovao nekako neživ, za razliku od zvuka, kao da mi je jednostavno veliki uteg na donjem dijelu leđa.

E sad, ja sam prilicno otvorenog uma al inace ne skacem na zakljucke olako, al prije sam definitivno vjerovao da je negativna prisutnost/jaki zvuk bilo stvarno biće. Danas nisam siguran sto tocno mislim, ne odbacujem paranormalna objasnjenja jer sam iz prve ruke imao dva (meni osobno neosporiva) susreta s ovime par mjeseci prije prvog SP-a, al posto je sam SP-a ajmo reci drugo stanje uma/polusan, mozda sam si sve zabrijao. Moje misljenje je danas neutralno u tom pogledu, prisutnost je mogla biti stvarna a mogla je biti i napad paranoje. Samo znam da ne zelim nazad tamo vise i drago mi je da mogu prekinut nadolazeci SP u polusnu jer ga osjetim kad dolazi i samo se moram pomaknut prije nego "stvarno pocne", pomaknut se je uzasno tesko al uvijek sam uspio, nakon toga, u zadnjih 6 godina, samo jedno kratko iskustvo sam imao prosle godine. Kratki SP je super, al ovi duzi strasljivi nisu nesto sto bi zelio ponovit.

OBE znam imat dosta cesto pri buđenju al rijetko traju duze od par sekundi. Samo jednom sam imao duzi i intenzivniji OBE kad sam se budio iz popodnevnog drijemanja, i sto me zapanjilo je da je osjecaj bio apsolutno isti kao na samom pocetku salvia tripa, sto mi govori da salvia po samoj svojoj prirodi izaziva OBE efekt. Potpuno isti osjecaj snaznog "lupanja" po cijelom tijelu, kao da ti srce toliko brzo i jako kuca da ti se cijelo tijelo trese, prilicno tesko za opisat....
Ohmu, go back to the Forest. This is not your world.

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.
~Aldous Huxley
sakymus
rank3
Postovi: 76
Pridružen/a: 02.05.2011, 21:49
Zahvalio/a: 3 puta
Prim. zahvala: 6 puta

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la sakymus » 05.05.2011, 22:12

Dok sam bio mlađi uspio sam napraviti jednu, barem mislim tako. Jako važno je imati čisti um. Bez straha, bez predrasuda, bez opterećenosti stvarnim životom (sad je jasno zašto sam to uspio kao mladji :)).
Metoda je bila sljedeća (bolje je ako ste odmorni) :
1. Vježba koncentracije. Oko 30 minuta brojite od nula do devet. Vizualizirajte brojeve kako ih brojite. Ne brojite prebrzo i probajte ne preskakati brojeve, i ne žurite nikud, ništa vam neće pobjeći. Misli vam ne smiju skrenuti na ništa drugo osim brojeva. Znači samo 1, 2, 3... 9 i ništa drugo. Ovo da misli ne skrenu je jako teško postići ali je dobar uvod za ono što slijedi.
2. Mislite na ništa. Ignorirajte mrak koji je ispred vas, on ne smije postojati. Kroz kojih 15-ak minuta toga trebala bi vam doći astralna projekcija.

E sad, kad mi se to desilo, moram priznati da sam bio jako zbunjen i dezorjentiran. Imaš osjećaj kao da lebdiš ali ne znaš kako se kontrolirati. Odjednom pomisliš, što bi bilo kada bi otišao gore, i gle čuda, nadješ se kako letiš gore. Tu sam se malo uplašio i odjednom probudio uspaničen, i nekak mi se više nije dalo probavati.

Što se tiče paralize imao sam je dosta puta, i skužio sam da mi se to najčešće dogadja kad spavam na leđima tako da više ne spavam tako :)
nisde
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 22.01.2012, 19:45

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la nisde » 22.01.2012, 20:08

gsd
Zadnja izmjena: nisde, dana/u 14.09.2014, 22:30, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Cosmic_Dakini
rank2
Postovi: 38
Pridružen/a: 21.01.2012, 15:00
Zahvalio/a: 14 puta
Prim. zahvala: 6 puta

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la Cosmic_Dakini » 22.01.2012, 20:51

Sviđa mi se tema i zanimljiva su mi vaša iskustva!Ja sam kao mala proživljavala puno toga,puno mi se stvari događalo i nisam bila opterećena nazivima,razinama i opisima onoga što proživljavam.Tek kad sam s 14-15 godina došla u kontakt s knjigama i krenula čitati,dugo sam se osjećala izgubljeno jer toliko informacija sjedne na mozak,odjednom ima toliko pravila kako i zašto raditi nešto što nam je zapravo prirođeno i vrlo jednostavno raditi.
Mogu se svjesno prebaciti u AP,ali rijetko mogu dugo ostati u tom stanju.To je stvar paranoje i straha-paralize.To mi je poznato...paraliza je zapravo nusprodukt tog straha od onoga što je nama u ovom svijetu nepojmljivo- postojati i biti materijalno neopipljiv a svejedno stvaran i prigrliti tu istinu.Ono što bih ja opisala kao paralizu jest ono što se dogodi upravo kad shvatiš koliko je tvoja vlastita svijest beskrajna,a onda se sjetiš da tamo negdje dolje na nekoj planeti,ležiš zbijen u pretijesno tijelo.Kao što je to moj jedan prijatelj opisao-to je onaj feeling kao da si slon nabijen u jednu epruvetu.
A najbolji feeling je onaj kad shvatiš kako je divno biti bez tijela i da ti ništa ne predstavlja granicu. :D

Tehnika ima mnogo,kao i ljudi na ovoj planeti.Ja ulazak uvijek počinjem dubljim disanjem,okretanjem pažnje na svoje fizičko,a zatim i na svoje energetsko tijelo.Tako se onda lakše odvojiti od "sebe".Imam svoj astralni safe-place,vrata kroz koja prolazim i tako moja "fizička svijest" ostaje funkcionirati u fizičkom tijelu,a ona druga kreće putovati.Ne znam kak da vam opišem feeling,al to je onak,ko da uzmeš celofan i probaš proć kroz njega. :)

(nadam se da nisam ispala totalni izvanzemaljac.) :-B
“As the sun spirals its longest dance, Cleanse us. As nature shows bounty and fertility. Bless us. Let all things live with loving intent. And to fulfill their truest destiny."
nisde
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 22.01.2012, 19:45

Re: Astralna Projekcija

PostPostao/la nisde » 22.01.2012, 22:43

Cosmic_Dakini je napisao/la:
Tehnika ima mnogo,kao i ljudi na ovoj planeti.Ja ulazak uvijek počinjem dubljim disanjem,okretanjem pažnje na svoje fizičko,a zatim i na svoje energetsko tijelo.Tako se onda lakše odvojiti od "sebe".Imam svoj astralni safe-place,vrata kroz koja prolazim i tako moja "fizička svijest" ostaje funkcionirati u fizičkom tijelu,a ona druga kreće putovati.Ne znam kak da vam opišem feeling,al to je onak,ko da uzmeš celofan i probaš proć kroz njega. :)

(nadam se da nisam ispala totalni izvanzemaljac.) :-B
Jel mi možeš molim te pojasniti to kada ti "fizicka svijest" ostane u fizickom tijelu a druga krene putovati.Ja isto krecem sa disanjem te se zatim usredotocim na tijelo i potpuno se opustim.Poslije toga zaboravim da imam tijelo i tada krece ta faza za koju ja vjerujem da je odvajanje odjednom pocnem osjecat trnce i pocnem se uzdizat iz one cakre na koju sam se usredotocio ali nikad ne izađem uvijek ostanem u fizickom tijelu.

Natrag na “Tajnoviti Planet”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.