❂ Kristali ❂

Sve ono skriveno, tajnovito i misteriozno...
Avatar
Sophia
rank11
Postovi: 475
Pridružen/a: 23.03.2010, 23:13
Zahvalio/a: 70 puta
Prim. zahvala: 101 put

❂ Kristali ❂

PostPostao/la Sophia » 09.02.2011, 04:19

ta čudnena bića KRISTALI

slika
Kristali započeli prvi korak u stvaranju života
Od samog početka postojanja planete Zemlje paralelno su se razvijala 4 lanca života:
• Minerali
• Biljke
• Životinje
• Ljudi

Prije 4 milijarde godina kristali su započeli prvi korak u prijelazu iz kemijske u biološku prirodu, prvi korak u stvaranju života.
Za prijelaz iz pred-biološkog svijeta od prije 4 milijarde godina do svijeta kakav danas poznajemo bilo je potrebno da se aminokiseline (građevni blokovi proteina u svim živim sustavima) povežu u lančane molekule.
Aminokiseline sakupljene u dugačke lance čine proteinske molekule. Redoslijed aminokiselina u proteinima zapisan je redoslijedom slova genetičkog teksta (A, T, G, C) u genima.
Znanstvenici R. Hazen, T. Filley i G. Goodfriend otkrili su ključan korak u tom procesu prijelaza - korak koji je bio predmetom istraživanja više od pola stoljeća. Njihov je rad objavljen u Proceedings of the National Academy of Sciences.
Molekularna struktura svih aminokiselina, osim jedne, asimetrični je razmještaj okupljen oko ugljika. Takav razmještaj podrazumijeva postojanje dva odraza oblika svake aminokiseline, a oblici su označeni kao lijevi (L) i desni (D). Kemijski ustroj svih živih sustava razlikuje se prema selektivnoj uporabi tih (L) i (D) molekula. S druge strane, nebiološki procesi najčešće ne razlikuju L i D varijante.
Da bi se pojavio prijelaz između kemijskog i biološkog područja, bio je nužan nekakav prirodni proces koji je trebao odvojiti i ponovno zasebno skupiti L i D aminokiseline.
Hazen je sa suradnicima proveo jednostavan eksperiment. Uronili su kristal uobičajenog minerala kalcita (koji oblikuje kamen vapnenac i čvršće dijelove mnogih morskih životinja) u razrijeđenu otopinu kiseline razdvojenih aminokiselina i otkrili da se najvećim dijelom L i D molekule okupljaju na različitim dijelovima kristala kalcita.
Većina minerala su centrični, njihove strukture nisu razdijeljene po stranama. Neki kristali pokazuju parove kristalnih površina koje imaju međusobni odnos odraza. Jedan takav mineral je kalcit i uobičajen je danas baš kao što je bio i tijekom azoičkog razdoblja otprilike prije 4 milijarde godina kada se pojavio život.
Zaključak studije je da su se miješane L i D aminokiseline u vrijeme nastanka života odabirale i ponovo zasebno skupljale uz pomoć postojećih površina minerala.
slika

Kako kristali rastu?
Pokušat ćemo razumjeti postupak kojim nastaju kristali i moći koje kristali imaju u usporedbi s „običnim“ kamenjem upravo zahvaljujući postupku svog stvaranja koji ih natapa posebnim svojstvima.
Svaki mineral posjeduje čitav niz svojstava koji konačno određuje fizikalnu i kemijsku narav minerala. Kristali imaju dva važna svojstva: sposobnost prenošenja ili lomljenja svjetlosnih zraka i način na koji se puni elekticitetom.
Glavno svojstvo kristala kao minerala je da atomi oblikuju molekule i kristale koji nastavljaju rasti prema pravilu nizanja strana koje se susreću u kutovima da bi na mjestima spoja oformile dva ili tri vrha. Za vrijeme tog predodređenog i nepromjenjivog postupka kristalizacije kristal se dijeli u označive dijelove. Svaki dio simetrički odgovara drugom dijelu i svaki će uvijek biti simetrična slika onog drugog.
Govoreći o kristalizaciji, govorimo o postupku kojeg svi poznajemo, ali tek je nekolicina o njemu razmislila. Postupak kristalizacije može se usporediti s onim što se događa kad stavimo magnet na ploču, a onda pospemo željeznu prašinu uokolo magneta. Magnet će privući prašinu – najprije one bliže čestice, stvarajući simetričan oblik s vlastitim pravilima uokolo magneta. Nakon što su prve čestice magnetizirane, one akumuliraju moć i privlače sljedeće, puno udaljenije čestice, stvarajući strukturu uokolo magneta.
Drugi je primjer blok leda stavljen u vodu temperature ispod 0°C. Voda će se početi kretati prema ledu – najprije oko leda, a onda preko cijele površine.
To je postupak kristalizacije. Jezgra počinje čitav postupak i oko nje se kristaliziraju strukture u čvrstom obliku.
Preces stvaranja kristala bezvremen je i kad ispitujemo stvaranje kristala radimo to u odnosu na vlastite pojmove vremena. Nekim su kristalima potrebne stotine tisuća godina za rast. Čak i prilično mali kristali kvarca mogu biti stari 100 000 godina ili više u ljudskim okvirima. Isti taj kristal imat će različit i veći oblik kad dosegne dob od 200 000 godina.
On upija energiju godinu za godinom i svaka energija koju upije unosi u njega „dojmove“ iz vanjskog svijeta. Kad izvadimo kristal iz zemlje ili ga pronađemo u prirodnom staništu, on sadrži svo energetsko blago koje je akumulirao tijekom stotina tisuća godina. Što je kristal veći, to je veća energija koju sadrži.

Kad govorimo o energiji, koristimo izraz proizašao iz polja ljudskog shvaćanja. Ali energija u kristalima razlikuje se od uobičajenog smisla ove riječi – to je elektromagnetska energija, za koju još uvijek ne znamo kako je izmjeriti ili maksimalno koristiti za dobrobit čovječanstva. Još nismo svjesni pune snage i moći kristala. Oni skrivaju mnogo više od onog što su otkrili, a povremeno otkrijemo još koju mrvicu njihove izuzetne moći. Ako želimo razumjeti čaroliju i snagu kristala, moramo se prisjetiti da su oni dio prirode upravljani njezinim zakonima – onim istim koji vode i naše živote i živote svakog stvorenja na Zemlji i u svemiru.

Kristali svojim harmoničnim vibracijama podržavaju sva živa bića i vibriraju određenu konstantnu vibraciju okolo biosfere planete Zemlje.

Svi kristali spadaju u minerale, ali svi minerali nisu kristali. Kirijanov snimak pokazuje da fantastično jako zrače i jedino kristali, poput živih bića, stvaraju jaku auru.

Oni su najviši evolucijski produkt mineralnog carstva. Zemljinu koru, te velik dio njezine unutrašnjosti pokriva ogroman udio kristala kvarca u najraznovrsnijim omjerima. Kristal kvarca upotrebljava se u kvarcnim satovima jer točno daje vrlo precizni titraj koji se u mehanizmu sata manifestira kao sekunda. Poznato nam je iz fizike da sva tijela na Zemlji imaju svoj specifični titraj.

Čovjek je u svojem razvojnom toku razvio izrazito zamršena i vrlo kompleksna energetska polja duhovne, mentalne i astralne razine. Jedino vrlo razvijena suptilna polja i frekvencije kristala djeluju harmonično i u ispravnom suodnosu sa suptilnijim poljima čovjeka, mogu mu mijenjati osjećaje, mentalne sadržaje i duhovne kvalitete. Globalna im je funkcija smanjivanje destruktivnog elementa i transformiranje istog u harmonični.

Mudraci starog svijeta i drevnih kultura proučavali su tisućama godina svojstva kristala i njihov utjecaj na čovjeka i došli do zaključka da kristali vibriraju vrlo skladnim titrajima koji djeluju iscjeljujuće na ljudske organe. Tako su razvili učenja i popise o kristalima i njihovom iscjeljujućem djelovanju na ljudska bića.

ČAKRE I KRISTALI
Riječ „Čakra“ sanskrtskog je podrijetla i znači kolo ili vrtlog. Čakre su središta energije i svijesti u ljudskom organizmu, a označava ih se i kao vrtloge energije i središta snage. Prve upute o tome kako ih se može pokrenuti nalazimo već u Upanišadi, svetim vedskim spisima Indije. Čakre nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, već vrtlozi energije ljudske aure. Učenje o čakrama preneseno je zahvaljujući tradiciji yoge, no same čakre čovjek može spoznati neovisno o pripadnosti kulturi ili vremenu u kojemu živi.
Čakre utječu na funkciju organa, krvotok, aktivnost hormona, ali i na emocije i misli. Transformiraju kozmičku životnu energiju (pranu, chi, ..) koja neprekidno struji ljudskim tijelom. Čakre ju preuzimaju, skupljaju i pripremaju za tjelesne, duhovne i misaone procese. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga. Ovdje ćemo vas upoznati s osnovama o sedam glavnih čakri i nabrojati kristale kojima ih možete ojačati, deblokirati, aktivirati, energizirati i zaštiti.

Počnimo s prvom:
Muladhara čakra
Muladhara (sanskrt: mula i adhara) = korijen i temelj je čitavog energetskog sustava čakri. U temeljnoj se čakri preuzima i prerađuje energija iz zemlje i prirode. Učestali nazivi su još i prva čakra, korijenska čakra, temeljno središte. Smještena je u području trtične kosti, zdjelice, između međice i anusa. Djeluje na nadbubrežnu žlijezdu, a preko nadbubrežne žlijezde na lučenje kortizona kao i lučenje adrenalina. Utječe na otpornost na stres i osjetljivost na alergije. Crvena boja kojom se prikazuje muladhara čakra predstavlja jaku životnu energiju, snagu i strast.
Element je zemlja, a planet Merkur.
Glavne teme: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko povjerenje, materijalna sigurnost
Pozitivni duhovni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma; povezanost sa zemljom i prirodom, iskonsko povjerenje, ustrajnost, probitačnost
Negativni duhovni aspekti: egoizam, nagonsko djelovanje, tromost, egzistencijalni strah
Duhovni pokazatelji poremećaja: strahovi, slabost, depresije, nedostatak samopouzdanja, usmjerenost k ljudima koji ulijevaju sigurnost
U tijelu utječe na: debelo crijevo, rektum, kosti, trtičnu kost, noge, stopala.
Tjelesni pokazatelji poremećaja: crijevna oboljenja, zatvor, hemeroidi, išijas, bol u križima, začepljenje žila, tegobe s mjehurom i bubrezima, bolesti prostate, kostiju, slabokrvnost, oscilacije krvnog tlaka
Kristali kojima možemo ojačati temeljno središte: crni obsidijan, crni oniks, crni turmalin, heliotrop, jaspis leopardova koža, crveni kalcit, crveni koralj, rubin, crveni jaspis, granat (garnet), hematit, dimni kvarc, gorski kristal,...
slika
crni turmalin

Svadhisthana čakra
Energetsko je središte spolnosti i životne radosti. Svadhisthana znači slatkoća i ukazuje na tjelesne i putene radosti. Učestali nazivi su druga čakra, sakralna čakra, središte spolnosti, a smještena je u području sakruma, iznad spolnih organa. Djeluje na spolne žlijezde – testisi, jajnici. O funkciji spolnih žlijezda ovisi proizvodnja spolnih stanica i hormona. Utječući na spolne žlijezde, druga čakra utječe i na raspoloženje i osjećaje.
Narančaste je boje, a narančasta boja aktivira impulse koji povećavaju kreativnost i volju za životom.
Element je voda, a planet Venera.
Glavne teme: spolnost, razmnožavanje, kreativnost, samopouzdanje
Pozitivni duhovni aspekti: svijest o vlastitoj tjelesnosti, vitalnost, kreativnost, iscjeljujuća energija, moć oplođivanja, strast, životna radost, ženska energija
Negativni duhovni aspekti: ovisnost o tjelesnim užicima, nagonsko djelovanje, agresivnost, djelovanje pod pritiskom, destruktivnost, osjećaji krivnje, strah od gubitka, ljubomora
Duhovni pokazatelji poremećaja: gubitak snage, stvaralačke krize, seksualna bezvoljnost, depresivna stanja, sklonost ovisnostima
U tijelu utječe na: spolne žlijezde, spolne organe i organe donjeg dijela tijela, sakrum, prostor zdjelice, maternicu, bubrege, mjehur, krvotok, tjelesne tekućine
Tjelesni pokazatelji poremećaja: menstrualni poremećaji, bolesti prostate, impotencija, frigidnost, tegobe s bubrezima ili mjehurom, infekcije mokraćnih puteva, krvne i limfne bolesti
Kristali kojima možemo ojačati drugu čakru: karnelian (karneol), sunčev kamen, goldston, aventurin breskva, narančasti kalcit, gorski kristal,...
slika
karneol

Manipura čakra
Manipura se može prevesti kao „sjajni dragulj“. Prema učenju yoge manipura čakra glavni je akumulator energije iz kojeg se po cijelom tijelu širi životna energija prana ili chi. Učestali nazivi su još i treća čakra, pupčana čakra, središte solarnog pleksusa. Smještena je iznad pupka, područje trbuha, između prvog pršljena i dvanaestog kralješka torakalnog dijela kralježnice. Manipura je povezana s gušteračom. Ona izlučuje brojne enzime za probavu, inzulin te utječe na regulaciju izmjene ugljikohidrata. Manipura je prikazana žutom bojom.
Element je vatra, a planet Mars.
Glavne teme: osjećaji, snaga volje, moć, samokontrola, osobnost, raspodjela životne energije u tijelu
Pozitivni duhovni aspekti: samosvijest, emocionalnost, suosjećanje, senzibilnost, probitačnost, spontanost
Negativni duhovni aspekti: bezosjećajnost, sentimentalnost, samosažaljenje, ljubomora, zavist, opsjednutost moći, bezobzirnost, agresivnost
Duhovni pokazatelji poremećaja: razdražljivost, srdžba, strahovi, nesanica, noćne more, nesigurnost, strah od autoriteta, nedostatak samopouzdanja, nedostatak apetita
Tjelesni pokazatelji poremećaja: želučane tegobe, bolesti jetre, slezene i žučne vrećice, probavne tegobe, bolna leđa u području lumbalnog dijela kralježnice, bolesti živaca, dijabetes, pretilost, artritis
Kristali kojima možemo ojačati treću čakru: citrin, rutil kvarc, žuti aragonit, žuti kalcit, žuti karnelian, sunčev kamen, zlatno tigrovo oko, žuti safir, topaz, gorski kristal,...
slika
zlatno tigrovo oko

Anahata čakra
Anahata znači neoštećen, neokrnjen i tvori samo središte čovjeka, te povezuje donje tri čakre, koje su povezane s instinktima, s gornje tri čakre više ljudske svijesti. Učestali nazivi su još i četvrta čakra, prsno središte, srčana čakra. Smještena je u visini srca, u sredini prsa. Anahata djeluje na prsnu žlijezdu. Prsna žlijezda ima značajnu ulogu u razvoju imuniteta, pa slabljenje energije u četvrtoj čakri može se manifestirati kroz alergije, astmu, sklonost zaraznim bolestima ili raku. Četvrta čakra neizravno djeluje na sazrijevanje limfocita.
Anahata je zelene boje.
Element je zrak, a planet Jupiter.
Glavne teme: ljubav, humanost, suosjećanje, prisnost, osjećaj sigurnosti
Pozitivni duhovni aspekti: suosjećanje prema bližnjemu, toplina osjećaja, osjećaj za pripadnost skupini, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje
Negativni duhovni aspekti: samodopadnost, umišljenost, hladnoća, bezosjećajnost, ogorčenost
Duhovni pokazatelji poremećaja: samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju s ljudima, neprijateljsko ponašanje, loše rasuđivanje
Tjelesni pokazatelji poremećaja: srčane tegobe, bolovi u prsima, visoki tlak, niski tlak, plućne bolesti, tegobe s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dijela kralježnice, bolovi u ramenima
Kristali kojima možemo ojačati četvrtu čakru: fluorit, zeleni apatit, zeleni kalcit, smaragd, aventurin sherry, žad, kunzit, malahit, mahovinasti ahat, unakit, krizopras, peridot, ružičasti kvarc (rezenkvarc), gorski kristal,...
slika
malahit

Vishuddha čakra
Vishuddha znači čistiti, a tvori u ljudskom tijelu središte zvuka i riječi. Učestali nazivi su još i peta čakra, vratna čakra, grkljansko središte. Smještena u cervikalnom dijelu kralježnice, područje grkljana. Vishuddha djeluje na štitnjaču i sporednu tiroidnu žlijezdu. Potiče izmjenu tvari i razinu energije te utječe na živčani sustav. Regulira količinu kalcija, koji je važan za kosti i zube.
Vishuddha je svijetloplava.
Element je eter, a planet Saturn.
Glavne teme: komunikacija, verbalna svijest, inspiracija, mentalna energija, neovisnost, istina
Pozitivni duhovni aspekti: izražena sposobnost komuniciranja, skladna samosvijest, raznovrsni interesi, sposobnost učenja i koncentracije, racionalno razmišljanje, moć razlučivanja, sigurnost u govoru i glasu, sluh za glazbu, dobro razvijena osobnost
Negativni duhovni aspekti: ovisnost o slavi, netolerantnost, bijeg od stvarnosti, prenaglašen intelekt, težnja ka moći
Duhovni pokazatelji poremećaja: sramežljivost, kompleksi, zbunjenost, strah od izolacije, nedostatak mogućnosti izražavanja, strah od izražavanja vlastitog mišljenja, problemi s govorom, mucanje
Tjelesni pokazatelji poremećaja: bolno grlo, upale krajnika, bolesti zubi i zubnog mesa, tegobe s vratnim kralješcima, bolovi u tjemenu i ramenima, bolesti štitnjače, smetnje u govoru, tegobe s ušima
Kristali kojima možemo ojačati petu čakru: amazonit, akvamarin, plavi kalcit, plavi ahat, plavo tigrovo oko, plavi kvarc, kijanit, lapis lazuli, sodalit, tirkiz, plavi safir, gorski kristal,...
slika
soladit

Ajna čakra
Ajna znači znanje, spoznaja i duhovno je središte, omogućuje pozornost i svjesnost. Učestali nazivi su još i šesta čakra, čeona čakra, treće oko. Smještena je između obrva, na sredini čela, iznad korijena nosa. Ajna djeluje na funkciju hipofize. Ona upravlja cijelim sustavom endokrinih žlijezda te utječe na imunološki i živčani sustav, kao i na psihu. Šesta čakra najvažnija je za održanje općeg zdravlja.
Ajna je tamnoplave, indigoplave boje.
Planet je Uran.
Glavne teme: intuicija, mudrost, neposredna spoznaja, mašta
Pozitivni duhovni aspekti: duhovna povezanost, samouvjerenost, stvaralačka energija, intuicija, prosvjećenje, iscjeliteljska energija, moć vizualizacije, otvorenost za nove ideje, kontrola misli
Negativni duhovni aspekti: samoživost, narcisoidnost, težnja ka moći, nedostatak odgovornosti
Duhovni pokazatelji poremećaja: slaba koncentracija i moć učenja, vrludave misli, strahovi, osjećaj besmisla, praznovjerje, duhovna zbunjenost
Tjelesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, moždane bolesti, očne tegobe, problemi s vidom, sluhom, bolesti živčanog sustava
Kristali kojima možemo ojačati šestu čakru: amazonit, ametist, apatit, azurit, lapis lazuli, safir, sodalit, sugilit, gorski kristal,...
slika
ametist

Sahasrara čakra
Sahasrara znači tisućuslojan, a simbol joj je lotos sa tisuću latica. Brojka 1000 predstavlja savršenstvo i potpunost te time ukazuje i na važnost Sahasrare. Učestali nazivi su još i sedma čakra, krunska čakra, tjemeno središte. Smještena je na vrhu lubanje, na samom tjemenu glave. Sahasrara stimulira funkciju epifize. Ona upravlja upijanjem svjetlosti i ritmom izmjenjivanja budnih stanja i onih u snu. Poremećena čakra može izazvati nesanicu i depresije. Sedma čakra djeluje na cijeli organizam. Ako je strujanje energije u tom području preslabo, posljedica mogu biti kronične bolesti, živčane tegobe, kao i bolesti opasne po život.
Boje sahasrare su bijela, ljubičasta, zlatna.
Planet je Neptun.
Glavne teme: spiritualnost, spoznaja duhovnih svjetova, kozmičko sjedinjenje, samoispunjenje, prosvjećenje
Pozitivni duhovni aspekti: povezanost s univerzumom, duhovna snaga, odretanje spiritualnom, religioznost, vjera, sveobuhvatno znanje, introspekcija
Negativni duhovni aspekti: sklonost crnoj magiji, praznovjerje, nedostatak zanimanja za svjetovno postojanje, povučenost
Duhovni pokazatelji poremećaja: nedostatak životne radosti, bijeg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresije, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost
Tjelesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, kronične bolesti, slab imunološki sustav, živčane bolesti, dišne tegobe, uzetost, rak, multipla skleroza, ostale teške bolesti, duševne bolesti
Kristali kojima možemo ojačati sedmu čakru: ametist, dijamant, čisti kalcit, mjesečev kamen, selenit, howlit, gorski kristal,...
slika
orski kristal

Sve čakre
Poticanje/pokretanje: garnet (granat), kvarc (gorski kristal)
Usklađivanje/uravnotežavanje: kalcit, dolomit, heliotrop
Jačanje/stimuliranje: botswana ahat, krizoberil, krizokola, heliotrop, fluorit, kunzit, obsidian, kvarc (gorski kristal)

slika
ahat - agate

Kristali - moćni aktivatori
Postoje prirodni kristali iz zemlje, ali i laboratorijski uzgojeni kristali. Prirodni kristali koji su iskristalizirali od tlaka i topline prirodnih sila mogu u sebi imati i strane tvari, normalno je i uobičajeno da nisu bistri i imaju u svojoj unutrašnjosti prirodne žilice, paučine koje izgledaju poput pukotina.
S druge strane, laboratorijski uzgojeni kristali (umjetni kristali) dobiveni su u laboratoriju procesom kristalizacije i nemaju niti jednu pukotinu, ravnomjerno su obojani i imaju „savršen“ izgled, „bez greške“, izgledaju prilično sterilno.
Prirodni kristali su spojevi minerala koji su tijekom dugog vremenskog perioda (milijuni godina) pod prirodnim utjecajem velike topline i tlaka iskristalizirali u slojevima i stvorili više strukturirane oblike i veličine. Ovo stvaranje zahtijeva veliku količinu energije i tijekom tih milijuna godina stvaranja i nastajanja kristali akumuliraju tu energiju.

To je energija koja donosi život u kristale. Svi prirodni kristali i dragulji vibriraju vlastitom individualnom frekvencijom. Znanost je dokazala da kristali posjeduju prirodnu moć koju je nazvala piezoelektični efekt.
To znači da kristali imaju sposobnost pojačavanja, usmjeravanja i protoka energije. Prirodni kristali rastu iz zemlje i imaju moćnu, jaku zemaljsku energiju. Energija koja izbija iz kristala je čista i povezuje se s ljudskom aurom, što je veliki doprinos kristala u feng shui-u.
Neki prirodni kristali su nastali iz flore i faune, kao npr. koralji, jantar i biseri. Posljednjih godina feng shui stručnjaci su otkrili amonite (preko 65 milijuna godina stari fosili) kao moćan kamen bogatstva i mudrosti. Vjeruje se da amoniti posjeduju energiju za stvaranje sreće. A sedam duginih boja označava sedam čakri ljudskog tijela.

Kristali su u feng shui-u korišteni na raznovrsne načine, udruženi u jednom cilju - stvoriti kvalitetnu feng shui energiju u našem domu.
Riječ "kristal" potječe od grčke riječi krystallos, što znači "smrznuto svjetlo". Kristali su korišteni stoljećima u bezbroju namjena - od liječenja, zaštite do ukrasa.
U feng shui-u, kristali se naširoko upotrebljavaju zbog osobite energije i vibracije koje donose u naš prostor.

Kristali su posebno dobri pomagači kod preuređivanja energetskih vibracija stvorenih emocionalnom i psihološkom neravnotežom u našoj okolini ili od nas samih. Kristalna energija koristi se za nakupljanje i njegovanje određenih vibracija, na taj način dolazi do prilagođavanja i usklađivanja naše frekvencije na frekvenciju kristala i stvara se svijest za postizanje određenih ciljeva.
Ovisno o vibracijama, neki su ljudi osjetljiviji i u vrlo kratkom periodu osjete djelovanje kristala. Ali također, nekima je potrebno puno više vremena da bi osjetili izvanredne učinke ljepote i energije sadržane u kristalu.
Kristali snažno pojačavaju zemljane sektore u svakom domu. Kristali na jugozapadu potiču sklad i ljubav, a njihova prisutnost energizira chi tog područja, akumulirajući energiju koja privlači ljubav, romantiku i brak osobama koje žive u tom domu.

Želite li snažno aktivirati jugozapad, razmislite o postavljanju skupine kristala. Da bi kristal utjecao na chi prostora, on mora biti prilično velik. (Male kristale bolje je nositi nego izlagati.)
Uvijek imajte mnoštvo kristala u jugozapadnom dijelu svojeg doma i, da bi ih aktivirali, dobro ih osvijetlite!
Vodite računa o svojem kamenju i ne dopuštajte nikome da ih dira. Vibracije koje ljudi odašilju ostavljaju dijelove njihovih energija na kristalima te, kad su te energije negativne, kristali isijavaju negativne vibracije. Primjerice, kada u njihovoj blizini dođe do svađe očistite ih jednom od tehnika čišćenja koja odgovara vašem kristalu.
Pojačajte energiju zemlje u jugozapadnom dijelu
Kada aktivirate energiju zemlje svojeg doma, imajte na umu da na taj način istodobno poboljšavate njegov feng shui. Poboljšavanje odnosa nije jedino što ćete postići. Sreća zemlje iznimno je snažna jer dopunjava vašu „nebesku“ i vašu osobnu „ljudsku sreću“. Ako ste u svojem domu postigli sreću zemlje, cijela će obitelj stajati čvrsto na zemlji i postajat će snažan osjećaj solidarnosti. Članovi obitelji bit će ujedinjeni i pazit će jedan na drugoga.
Kako energizirati sreću zemlje?
Potrebno je dobro osvijetliti cijelu kuću. Nije samo jugozapadni kutak onaj koji ima koristi od jakog yang osvjetljenja, nego isto vrijedi za cijelu kuću. Stoga provjerite ima li u vašem domu mračnih kutaka.
Neka čak i spremišta i garaže budu vesela i dobro osvijetljena mjesta. Svjetla bude yang energiju, a ona stvara život, napredak, rast i uspjeh, te predstavlja esenciju vatre, koja stvara esenciju zemlje.
Za energiziranje prostora izuzetno su učinkoviti prirodni kristali. Naravno, oni moraju posjedovati čistu i svježu energiju. Posebno vas upozoravamo da one kristale koji izgledaju otužno i bez sjaja dobro očistite jednom od tehnika, a nakon toga ih energizirajte tako da ih ostavite na jakom sunčevom svjetlu nekoliko sati ili tijekom punog mjeseca na mjesečini ili da ih zakopate u zemlju na dva dana.
Tako energizirani kristali zrače čarobnom, pozitivnom energijom.
Kristalne kugle za postizanje obiteljskog sklada
Smještena u jugozapadnom kutu ili u dnevnom boravku učvršćuje odnose i vezu, a također privlači bogatstvo i sreću. Kristalne kugle su vrlo popularne ne samo zbog svog fantastičnog izgleda, već i zbog zapanjujućih rezultata. Kugla emitira energiju u svim smjerovima jednako i pokreće energiju kroz cjelokupnu okolinu. Izvrstan svestrani "lijek" koji bi trebao imati svaki dom.

Za idejni poticaj navest ćemo vam par primjera uporabe kristala:
Ružičasti kvarc često se stavlja u jugozapadni dio doma jer unosi sreću i radost u ljubavni odnos. Zdjela puna ružičastog kvarca stavljena u spavaću sobu ili kupaonicu je feng shui lijek za ljubav.
Obli kamančići hematita često se upotrebljavaju u feng shui-u za uzemljenje i centriranje energije, kao i za zaštitu.
Ako vam dijete ima problema s koncentracijom, previše je napeto i lako se uzruja, nekoliko komada hematita pomoći će u prizemljivanju i smirivanju. Hematit možete staviti u dječju sobu ili u zapadno feng shui područje svog doma.
Ako želimo iskoristiti zaštitna svojstva hematita za svoj dom, stavit ćemo ga pored ulaznih vrata.

Amonit - star preko 65 milijuna godina s vrlo jakom ljekovitom energijom. Feng shui stručnjaci slažu se da je amonit jedan od najmoćnijih kristala u liječenju okoline. Kada se postavi u dom ili na posao isijava jaku harmoničnu energiju okrečući negativu u pozitivu. Smanjuje tjelesnu toksičnost, generira kreativnost, porast libida, poboljšava mudrost, intelekt, pomaže i unaprijeđuje poduzetništvo i privlači bogatstvo.

Okamenjeno Drvo – jaka energija zemlje, dobar za uzemljenje i stabiliziranje emocija. Umiruje strah za opstanak. Potiče praktičnost. Ovo je kaman poslovnog uspjeha i blagostanja. Odličan za opću zaštitu.

Gorski kristal, kvarc
- najupotrebljavanjiji kristal, često puta mutan ili mliječan. Tendencija kvarca je sklad. Stvara prirodno uravnoteženo energetsko polje. Može proizvesti moćno polje ljekovitih negativnih iona uklanjajući iz okolne atmosfere pozitivne ione. Poništava štetne efekte radijacije i radioaktivnosti. Djeluje kao fizički i mentalni energetski generator. Pročišćava fizičko, mentalno i duhovno tijelo. Snažna energija kristala koji ste postavili u prostor ili koji nosite, s vremenom se prilagođava vašoj energiji ili energiji okoline u kojoj je, stoga ga je potrebno često čistiti i puniti.

Ametist - jedan od najduhovnijih i pročišćavajućih kristala. Raspon boje je od duboko grimizne do blijede boje lavande. Izvrstan kamen koji se koristi u meditaciji. Smiruje bujicu svjetovnih misli u glavi tako da um može doživjeti tišinu i mir. Pokreće unutarnji mir, mudrost i sjajno razumijevanje. Čisti auru. Daje stabilnost, snagu, jačanje i mir. Povećava nadu, smiruje strahove.

Karneol - ovaj crveno-narančasti kamen potiče duboku ljubav i uvažavanje ljepote i darova zemlje. Daje frekvenciju koja vodi stabilizaciji energije u domu. Posjeduje toplu, društvenu, veselu energiju. Ružičasta boja karneola stimulira ljubav između roditelja i djece. Pomaže nam naučiti kako koristiti osobnu moć u fizičkom svijetu. Dobar za rasijane i nefokusirane, pomaže skrenuti pozornost na sadašnjost. Nosio se u drevnom Egiptu za smirivanje ljutnje. Stimulira analitičke sposobnosti i preciznost.

Tigrovo oko - kombinacija oštrine i uzemljenja. Sadržava sunčevu energiju, pomaže stvoriti hrabrost i povjerenje. Topli kamen, kada se nosi potiče protok energije kroz tijelo. Pomaže disciplinirati seksualni i emocionalni život, donosi optimizam i sjaj korisniku.
Pomaže raščistiti unutarnje mentalne bitke, donosi jednu životnu strast prema istini i procvatu. Balansira obje strane mozga. Donosi svjesnost o vlastitim potrebama i potrebama drugih. Odličan kristal za bogatstvo i novac. Dobro ga je staviti u područje blagostanja, novca.
vjeruj i dalje u čvrste zakone materijalne stvarnosti.ti su zakoni potrebni da bi mogao živjeti.ali nemoj ograničiti svoje vjerovanje samo na njih.prihvati činjenicu da postoje i druge stvarnosti u koima vrijede drugačija pravila i zakoni...pan
Avatar
Sophia
rank11
Postovi: 475
Pridružen/a: 23.03.2010, 23:13
Zahvalio/a: 70 puta
Prim. zahvala: 101 put

Re: KRISTALI

PostPostao/la Sophia » 09.02.2011, 04:40

KRISTALI - VRSTE I DJELOVANJE evo malo o nekim kristalima, za više i detaqljnije informacija o kristalima skinite si encikloprdiju kristala, stavila sam link, ovo je samo šturo o njima, dok u enciklopediju de ide u opširniju ezoteriju kristala ;)

AHAT - ahat je izvrstan zaštitnički kamen, posebno za djecu. Umirujući je i ublažavajući. Jača vezu tijela sa zemljom. Daje hrabrost, energiju, snagu, rastjeruje strahove i daje porast samopouzdanja. Smanjuje osjećaj ljubomore i prizemljuje emocije. On je kamen sklada i unoseći elemente sklada u naše biće i živote, uvelike povećava ozdravljenje. Ahat također povećava kreativnost i stimulira intelekt. Poznat je kao kamen koji donosi sreću. Ahat pomaže i kod problema desni i zubi. Pojačava vid. Štiti od štetnih tehničkih zračenja (kompjuter, TV, mobitel).
slika

MAHOVINASTI AHAT - mahovinasti ahat ponekad zovu kamenom "vrtlara" zbog toga što ima svojstvo osigurati pun i veliki usjev. Povrh punog usjeva, mahovinasti ahat donosi opće obilje, usjeh i blagostanje. Ako smo skloni krajnostima ili pretjerujemo u dužnostima, on nam pomaže uspostaviti ravnotežu i donosi nam samopouzdanje i više samopoštovanja. Kao i svi ahati i mahovinasti ahat je zaštitnički kamen. Može smanjiti i teškoće povezane sa svladavanjem ovisničkog ponašanja. Povezan je sa srčanom čakrom i on je kamen sklada i prijateljstva. Poboljšava cirkulaciju, općenito ozdravljenje, oporavak, probavne i crijevne poremećaje. Za zeleni mahovinasti ahat se vjeruje da pomaže otkriti i pronaći skriveno blago. Ovo je kamen procvata, prosperiteta i blagostanja.
slika

BOTSWANA AHAT - botswana ahat još se naziva i "kamen promjene" zbog toga što nam pomaže sve promijeniti u pozitivnom smjeru i čini to da su prijelazi i promjene blage, a ne teške i bolne. On je vrlo utješan, ohrabrujući. Botswana ahat u džepu može pomoći da se vrlo jednostavno nosite sa svakodnevnim životnim promjenama i izazovima. Olakšanje kod depresije ili žalosti je drugo svojstvo botswana ahata. Pomaže da se usredotočimo na rješenja umjesto na probleme i time povećava kreativnost. Povećava snagu intuicije i pronicljivosti. Pomaže u svladavanju ovisnosti i drugih destruktivnih nagonskih ponašanja kao i obuzdavanje emocionalnih problema. Kao kamen uspjeha pomaže nam i nositi se s uspjehom. On je također kamen senzualnosti, putenosti. Koristan je za živčani sustav i oslobađa tijelo od toksina, pomaže zacijeliti slomljene kosti.
slika


AMAZONIT - Amazonit je kamen istine, časti, komunikacije, cjelovitosti i poštovanja. Povećava intuiciju, psihičku moć, kreativnost, intelekt i psihičke sposobnosti. Povezan je s grlenom čakrom i kao takav koristan u komunikaciji. Stavlja u red fizičko i astralno tijelo. Smanjuje stres i donosi samopoštovanje. Može iscijeliti emocionalne nemire i traume. Općenito ima preventivno djelovanje na zdravlje, smanjuje srčane probleme, koristan je za mišiće, živčani sustav, zube zahvaćene propadanjem i osteoporozu. Pojačava životnu snagu, daje dublji opuštajući san - odličan u spavaćoj sobi, smiruje živce i čisti od negativnih energija, poboljšava komunikaciju ljubavi i uklanja energetske blokade, pročišćava sve meridijane, pojačava muške kvalitete u osobi.
slika

AMETIST - Ametist su dugo zvali kamenom sređenosti i trezvenosti. U starom Rimu prah ametista dodavali su vinu da spriječe pijanstvo. Pomaže u liječenju alkoholizma, nasilnog ponašanja i svake vrste ovisnosti. Ametist donosi energiju stabilnosti, mira, ravnoteže, hrabrosti i unutarnje snage. Koristi se i kao zaštita od psihičkih napada. Na duhovnoj razini ametist pomaže komunikaciju s anđelima, razvija telepatiju i druge psihičke sposobnosti. On je izvrstan kamen za meditaciju, molitvu (tijekom povijesti često su ga nosili biskupi i pape u prstenu) i pomaže nam spoznati svoj put. Potiče dobar san. Olakšava bol žalosti i razvija osjećaj sreće. Ametist je koristan ako imamo pravnih poteškoća i novčanih problema, jer može dovesti do blagostanja i obilja. Dosta se koristio i kao zaštita za putnike. Pomaže kod glavobolja, nesanice, artritisa, olakšava bolove, povoljno djeluje na cirkulaciju, kronični umor, imunitet. Povezan je s krunskom čakrom.
slika

AMETRIN - Priroda se poigrala i spojila ametist s citrinom i tako imamo ametrin, kristal optimizma i nade. U situacijama i odnosima koji su nam prije bili teški daje nam osjećaj za rješenje, sklad, ali i odlučnost. Donosi sreću i stimulira kreativnu energiju. Ametrin čini da se općenito dobro osjećamo, ima pročišćavajući učinak na metabolizam i tkiva, podupire živčani sustav pojedinca i okoline.
slika

AMONIT - Fosilizirana životinja slična pužu (preko 65 milijuna godina stara). Donosi stabilnost i red u život. Pomaže pri opuštanju, kod depresije i degenerativnih oboljenja; dobar za pluća. Olakšava rast na duhovnom putu. Koristan je u zanimanjima gdje se traži točnost i analitičko razmišljanje, za arhitekte i ljude koji se bave konstruiranjem.slika


AKVAMARIN - Akvamarin je poznat kao kamen hrabrosti i odvažnosti. Potiče brze intelektualne reakcije. Daje mir, umirujuću komunikaciju i štiti auru. Štiti mornare i putnike na vodi. Povezan je s grlenom čakrom i koristan je kod dišnih puteva, astme, bronhitisa. Čuva arterije, jača samosvijest, u braku produbljuje ljubav i vjernost.
slika

APACHE TEAR (SUZE APAČA) - Legenda kaže: Davnih dana postavljena je neprijateljska zasjeda Apači Indijancima. Hrabro su se borili, ali su bili nadmašeni brojčano i stjerani na vrh visoke hridi. Ostavši bez strijela i onesposobljeni za borbu, odlučili su ne biti zarobljeni, već su skočili s hridi u ponor, u smrt. Njihove žene bile su strašno ožalošćene i gorko su plakale nad tijelima. Kada bi im suze pale na tlo, smrzavale su se i pretvarale u lijepo kamenje, danas znano kao Suze Apača. Govori se da tko god posjeduje jedan takav kamen, više nikada neće plakati, jer su žene Apača isplakale dovoljno suza za sve.
Suze Apača posebno olakšavaju žalost i tugu i pomažu u davanju i primanju oproštaja. Pomažu osloboditi negativne emocije i da uravnotežimo svoje emocionalno stanje. Govori se da donosi sreću svakome tko ga ima. Izvrstan je za meditaciju, posebno za razjašnjavanje problema i stjecanje uvida. Suze Apača je blag i nježan uzemljujući kamen. Fizički ublažava mišićne grčeve i eliminira toksine iz tijela.
slika

APATIT - Potiče ekstrovertnost, otvorenost. Smanjuje flegmatičnost, ravnodušnost, iscrpljenost, razdražljivost i agresiju. Pomaže i promovira komunikaciju na svim razinama (verbalnu, pisanu, kroz glazbu itd...). Jako je zanimljivo da nam pomaže otpustiti nekoga ili nešto što nam više nije korisno u životu, uključujući nerazriješena pitanja iz prošlosti. Apatit stvara zdrave prehrambene navike (na što sugerira i njegovo ime), posebno njegove žute varijante i pamaže smanjiti celulit. Također stimulira rast hrskavice, kostiju i zubi. Smanjuje djelovanje kostobolje, rahitisa, slomljenih kostiju i pomaže popraviti držanje (stav) tijela.
slika

ARAGONIT - Aragonit povećava energiju, osobito povećava energiju molitve i meditacije. Potiče osjećaj samopouzdanja i vlastite vrijednosti. Smanjuje ljutnju i opterećenje stresom. Koristan je kod kroničnog umora i gubitka kose.
slika

AVENTURIN - Aventurin je koristan u svim područjima kreativnosti, mašte kao i za mentalnu jasnoću. Vjeruje se da povećava blagostanje i donosi uspjeh u karijeri, pomaže vidjeti alternativu u svim situacijama. Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću. Koristan je za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san. Štiti srčanu čakru od vanjskih prodora energije.
slika

AZURIT - Azurit još zovu i "Rajski kamen". Pomaže razvoj psihičke svijesti, umijeća i sposobnosti; povećava intuiciju. Izvrstan kamen za meditaciju, omogućuje nam da vrlo lako uđemo u meditativno stanje. Može probuditi i proročke sposobnosti; u svakoj situaciji donosi samo pravu količinu energije. Služi kao preventiva od raka, pomaže u problemima s jetrom, artritisom, depresijom, sinusima, problemi s kožom. Povezan je s čakrom trećeg oka, stimulira je i balansira; ali će poravnati i sve ostale čakre.
slika

BRAZILIJANIT - Brazilijanit pomaže razumjeti teške situacije i da u odlukama prevlada razboritost i razum. Omogućuje nam detaljnu analizu situacije i odnosa, nakon čega pruža uvid što nam je nužno učiniti. Razvija oštroumnost, pronicljivost i pruža više radosti u životu i samopouzdanja.

BRONCIT - Broncit još zovu "kamen koncentrirane akcije" i "kamen pristojnosti". Pomaže nam da sa sigurnošću ovladamo našim akcijama. Pomaže nam unaprijed misliti o stvarima i povećava sposobnost preuzimanja kontrole nad vlastitim životom. Rastjeruje neizvjesnost, potiče preuzimanje potrebne akcije za vlastitu korist, ali daje nam pri tome nježno, pristojno i principijelno ponašanje. Dobar za uzemljenje. Potiče promjenu na skladan način. Fizički je koristan za liječenje bolesti povezanih s trećom čakrom, za apsorpciju željeza, smanjuje mišićnu napetost, rasjeruje nemir uzrokovan emocionalnim i psihofizičkim bolestima.
slika

KALCIT - Kalcit općenito ubrzava duhovni razvoj. Donosi emocionalnu stabilnost, dosljednost, samouvjerenost. Razvija sposobnost prevladavanja izazova. Ohrabruje preobrazbu ideja u akciju, pojačava energiju, majstorstvo i uspjeh. Stimulira metabolizam, vrlo je blagotvoran za imunitet i srce. Pojačava rast kod djece. Povoljno djeluje na kožu, crijeva, stimulira liječenje tkiva i kosti.


PLAVI KALCIT - Plavi kalcit je umirujući kristal. Povećava komunikacije i misaone, idejne procese. Koristan je za grlo, pluća, anginu, štitnu žlijezdu, smanjuje simptome kostobolje i visoki krvni tlak.
slika

KALCEDON - Pročišćava misli, utječe na objektivnost, ublažava loše snove, pozitivno djeluje na žučne kamence, oči, grlo. Povezan je s petom čakrom. Kalcedon uravnotežava energiju na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom stupnju. Potiče dobrotu; ublažava ljutnju, neprijateljstvo i melankoliju. Pomaže apsorpciju minerala, daje porast mentalne stabilnosti i smanjuje simptome senilnosti.
slika

KARNEOL (KARNELIAN) - Karnelian je kamen kreativnosti, individualnosti i hrabrosti. Zovu ga još i "glumački kamen". Veliki je zaštitnik. Pojačava memoriju i pomaže pronaći prave prijatelje. Štiti od ljubomore, ljutnje i straha. Pomaže ostvariti želje i donosi sreću; olakšava i uklanja tugu. Pomaže stabilizirati energije u domu. Povezan je s korijenskom i sakralnom čakrom. Koristi se za liječenje rana, pomlađuje tkiva i stanice, protiv reumatizma, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih problema, žučnih kamenaca, hladnoće, peludne alergije i neuralgije.
slikaslika

CELESTIT (CELESTIN) - Dobar za mentalne aktivnosti. Balansira yin-yang. Čisti i pokreće čakre. Sadrži prirodnu mudrost i može spojiti s realitetima anđela, kao i reći priče iz prošlosti. Potiče sjećanje snova, astralna putovanja. Snažan kamen koji duboko prodire u nas, odličan za liječenje. Opušta tkiva, organe i napete mišiće. Povoljan za oči, sluh, mentalne disfunkcije, eliminira toksine, probavne smetnje.
slika

CITRIN - Citrin je jedan od rijetkih kamenja koji poništava negativnu energiju i nije mu potrebno čišćenje ili pražnjenje. Topla energija, potiče optimizam, privlači bogatstvo i pomaže ga održati. Dobar za mentalno fokusiranje, izdržljivost i samopoštovanje. Citrin je poznat kao kamen uspjeha, jer promovira uspjeh i obilje, posebno u poslu i trgovini. Povezan je s mentalnom jasnoćom, povjerenjem, srećom, veseljem i osjećajem moći. Dobar je i općenito kao zaštitni kamen. Pomaže probavu i eliminira noćne more. Povezan je sa čakrom solarnog pleksusa.
slika

KRIZOPRAS - Krizopras je moćan kamen. Donosi sreću, blagostanje i poslovni uspjeh. Olakšava samoizražavanje i hrabrost i daje nam sposobnost da ih mudro koristimo. Donosi radost i onome tko ga nosi pomaže da se riješi negativnih misli i razdražljivosti. Također povećava i osnažuje prijateljstva. Krizopras je kamen ravnoteže i balansira yin i yang i omogućava duboku meditaciju. Može zaliječiti slomljeno srce i ukloniti osjećaj manje vrijednosti ili kompleks nadmoći. Ovaj ljekoviti kaman pomaže u problemima s vidom i očima, imunitetom, problema s plodnosti, artritis, duševne bolesti, olakšava groznice i preveliku tjelesnu temperaturu; može pomoći i kod spolnih bolesti. Krizopras je primarno povezan sa srčanom čakrom, koju aktivira, otvara i energizira, ali stavlja u red i ostale čakre.
slika

DOLOMIT - Dolomit je blag kamen koji stimulira dobrotvorne akcije, velikodušnost i davanje svake vrste, kao i primanje. Snažno stimulira temeljno razmišljanje, spontanost, kreativnost. Spriječava otjecanje energije iz čakri, balansira ih i poravnava. Naročito dobar kamen za olakšavanje tuge, smirenje povrijeđenih, usamljenih i tjeskobnih. Jača kosti, zube, mišiće i ženski reproduktivni sustav. Olakšava PMS. Dolomit ružičaste boje naročito je dobar za nesanicu.
slika

FLUORIT - Jak iscjeljujući kamen. Dovodi red u nered, povećava mentalne sposobnosti i koncentraciju. Potiče duhovnu i psihičku cijelovitost i razvoj, istinu, zaštitu i donosi mir. Pomaže u rješavanju psihičkih blokada, osnažuje svijest; odlično utječe na zdravlje kostiju i mišića. Dobar je za čišćenje aure i potiče zdravu ljubav prema sebi.
slikaslika

ZELENI FLUORIT - Zeleni Fluorit pomaže prizemljiti višak energije i rasipanje na emocionalne traume. Štiti od štetnih elektromagnetskih zračenja (kompjuter, mobitel...). Koristan je za želudac, crijeva, protiv infekcija, za zube i kosti. Osnažuje i štiti srčanu čakru.

GRANAT (GARNET) - kamen romantične ljubavi i strasti. Povećava putenost, senzualnost, seksualnost i prisnost. Donosi pozitivne misli i porast energije. Stvara samopouzdanje i uspjeh u karijeri. Pruža veliku zaštitu od zla. Iscjeljujući je za srce, krv, cirkulaciju, pluća. Osnažuje kosti i kožu. Izvrstan je za bolesti poput artritisa i reume jer daje energiju. Povezan je s korijenskom čakrom.

GOLDSTON - Goldston nije dragulj, ali se tako naziva. Proces proizvodnje bio je otkriven u 17. st. u Veneciji kod Miotti obitelji; dobili su od Dužda ekskluzivnu licencu. A narodna priča kaže da ga je nehotice otkrio čovjek uvježbavajući alkemiju kod redovnika u Italiji. Bakar je upao u rastopljeno staklo i iskristalizirao se. Proizvodi se u raznim bojama, najčešće crvenoj, plavoj i zelenoj.
Goldston djeluje slično kao bakar i ljekoviti je kamen. Revitalizirajući kamen, stimulira pozitivan stav, individualizam, smiruje i osvježava um. Koristi se za balansiranje druge čakre, poboljšava spolni nagon i povoljno utječe na reproduktivni sustav, bubrege i prostatu. Djeluje jako dobro u kombinaciji s azuritom, malahitom i tirkizom.
slika

HEMATIT - Hematit je poznat kao "kamen za um". Donosi mentalnu organizaciju, vrlo je prizeman i umirujući. Potiče temeljno razmišljanje, logiku i matematiku. Poboljšava pamćenje, daje originalno razišljanje. Pomaže nam shvatiti da su nam granice tamo gdje ih sami postavimo. Uklanja negativnosti, potiče izdržljivost i hrabrost. Uravnotežava tijelo, um i duh. Snižava tjelesnu temperaturu, krvne poremećaje, anemiju, nervozu, nesanicu, odličan za zarastanje rana i kostiju. Povezan je s korijenskom čakrom, uzemljuje višak energije i djeluje kao stabilizirajuća sila.
slika

HELIOTROP - Heliotrop (krvavi kamen) je duboko zeleni kamen s malenim crvenim mrljama. Po crvenim mrljama je kamen dobio ime, jer izgleda kao da je umrljan krvlju. Izvrstan je za centriranje i uzemljenje. Umiruje, naročito u situacijama borbe za opstanak. Donosi tajanstvrnu energiju, povećava prilagodljivost i organizaciju, smanjuje zbrku i tjeskobu. Kamen hrabrosti, donosi mentalnu, fizičku i emocionalnu obnovu prilikom oslobađanja blokada. Naročito je dobar kao pomoć kod emocionalnih trauma i boli. Povećava intelekt. Unosi energiju u život na razne načine, uključujući obilje i blagostanje, pomaže u pravnim pitanjima. Povezan je s prvom, drugom, trećeom i četvrtom čakrom. Izvrstan je kod slabokrvnosti i drugih bolesti krvi, za krvni tlak, bubrege, mjehur, kod post-operativnih problema, emitira fizičku snagu.
slika


HOWLIT - Howlit smanjuje kritičnost, sebičnost, napetost, patnju i grubost. Potiče finoću, taktičnost. Povoljno djeluje na kosti, zube, razinu kalcija i nožne grčeve. Pojačava kreativnost.
slika

ŽAD - Žad je kamen srca, povezan je sa srčanom čakrom i dobro djeluje na sve probleme vezane za srčanu čakru. Naravno, privlači i pojačava ljubav svake vrste. Također je kamen vjernosti i velikodušnosti. Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost. Koristi se kod plućnih, bubrežnih problema, slabosti imuniteta, PTSP, prevelikog umora živčanog sustava.
slika

JANTAR - Povećava sreću, donosi vjeru, mir i uspjeh. Motivacijski je i uklanja prepreke. Cijelo tijelo vraća u ravnotežu. Koristan je za želudac, slezenu, bubrege, jetra, žučni mjehur, kožne poremećaje. Olakšava bolove u zglobovima, pomaže u liječenju rana i ublažava bolove pri izbijanju zubića, tzv. bolest zubića.
slika

JASPIS - Jaspis je kamen nježnosti i opuštanja. Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost, izlječenje, blage završetke. Zovu ga još i velikim njegovateljem zbog njegove zaštitničke energije. Jaspis se dosta koristio kao asistent pri astralnim putovanjima. U liječenju koristan je za jetru, žučni mjehur, umiruje želudac, balansira yin/yang. Čisti i raspršuje negativne energije. Omogućava brzi oporavak, dobro djeluje na unutrašnje organe, živce, kožna oboljenja.

OCEAN JASPIS - Ovaj kamen poznat je još i kao „kamen Atlantide“, jer je početkom novog milenija pronađen u podmorju oceana i vjeruje se da je u njemu zaključano mistično znanje. Ocean Jaspis je vrlo umirujući i potiče ljubav prema sebi i drugima. Ljekovit za emocije i donosi mir uma. Pomaže prihvatiti odgovornost i pojačava strpljenje. Pomaže nam shvatiti da smo svi međusobno povezani i da je priroda ciklična struktura. Potiče brzo razmišljanje i organizacijske sposobnosti. Stimulira maštu i transformaciju ideje u akciju. Djeluje na prehrambenu stabilizaciju unutar tijela i poboljšava probavu. Produžava seksualni užitak.Poznat je kao veliki njegovatelj i pomaže nam u stresnim vremenima. Donosi mir i cjelovitost. Daje nam odlučnost, hrabrost i podršku tijekom nužnog sukoba. Ovo je jak zaštitinički kamen. Djeluje na srčanu čakru, uklanja toksine.
slikaslika

LEOPARDOVA KOŽA JASPIS - Pomaže preuzeti odgovornost i omogućuje krativnu vizualizaciju, zaštitnički kamen. Pomaže eliminirati toksine i vrlo je koristan u samoliječenju. Uglavnom je povezan s korijenskom čakrom, ali vrlo uspješno štiti treću čakru.
slika

KRIZOKOLA - Snaga, ravnoteža. Razvija sklad i usklađenost sa zemljom. Pročišćava okolinu. Stvara sjajnu unutarnju snagu, razvija i povećava fizičku vitalnost. Krizokola je kamen sklada na univerzalnoj i vrlo osobnoj razini. Koristan je za čišćenje prostora i uklanjanje negativnosti od osoba. Ovo je vrlo nježan kamen, energija mu djeluje na blag i skladan način. Pomaže olakšati strah, tjeskobu i krivnju. Koristi se i za komunikaciju s duhovnim silama Zemlje. Fizički je koristan kod astme, upale pluća, mišićnih grčeva, artritisa, glavobolje, za zaštitu tijekom trudnoće i rađanja. Primarno je vezana za grlenu čakru, a može se koristiti za srčanu i treću čakru.
slika

LABRADORIT - Poznat još i kao kamen Sjevernih Vikinga koji su ga u davninama koristili za navigaciju. Emitira snažnu svjetlosnu energiju, ovo je kamen preobrazbe. Pruža jasnoću i uvid u našu sudbinu. Pomaže u prisjećanju snova i omogućuje njihovo korištenje u svakodnevnom životu. Uklanja stres i tjeskobu, pomaže u rješavanju podsvjesnih problema, pruža mentalnu prosvjetljenost. Povezan je s 3. i 6. čakrom. Jača imunitet, mišiće i krvotok; povećava intuiciju i mističnu mudrost. Stimulira mozak, smanjuje ljutnju i stres; čisti, balansira i štiti auru. Oslobađa čitavu sobu od negativnih energija i pomaže kod poslovnih uspjeha, pa je s takvom kombinacijom djelovanja odličan za poslovne prostore.
slika

LAPIS LAZULI - Egipćani su vjerovali da je taj kamen „Stargate“ – Zvjezdana vrata! Lapis lazuli donosi iskrenost, otvorenost, unutarnju moć, intuiciju, kreativnost, muževnost. Osnažuje um, tijelo i povećava svjesnost i duhovnu vezu/ evoluciju. Pomaže da organiziramo svakodnevnicu i stišati i zaposliti nemiran um. Lapis se često koristio za kontaktiranje duhovnog čuvara (anđela čuvara). Pomaže izgraditi samopouzdanje i tradicionalno je kraljevski kamen. Donosi i povećava ljubav i vjernost u braku. Pomaže u prevladavanju plahosti. Povezan je s petom i šestom čakrom, može nevjerojatno pomoći da govorimo upravo prave stvari. Lapis je također dobar zaštitnik protiv fizičkih i psihičkih napada. Koristan je za sinuse, glavobolje, živčani sustav, govorne poteškoće, hipofizu, olakšanje boli.
slika

MALAHIT - Malahit je kamen preobrazbe, pomaže promjene i duhovnu evoluciju. Može očistiti i aktivirati sve čakre i uravnotežiti ih. Malahit povezuje srčanu i korijensku čakru,a naročito je koristan za balansiranje i čišćenje srčane čakre. Pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit. Malahit je kamen sreće, blagostanja i obilja. Također je moćan zaštitnički kamen, služi kao opća zaštita, zaštita od zla, zaštita tijekom trudnoće i rođenja, zaštita za djecu. Izvrstan je kao zaštitini kamen tijekom letenja i dugih putovanja. Povećava emocionalnu stabilnost i ravnotežu. Djeluje dobro kod astme, artritisa, napetih mišića, tumora i bolesti izazvanih radijacijom.
slika


MOKAIT - Mokait je kamen sadašnjeg trenutka i prisutnosti. Pomaže nam uspostaviti unutarnju i vanjsku ravnotežu i prihvatiti promjene. Osobito je dobar kao emocionalni zaštitnik. Stabilizira zdravlje i jača imunitet. Povezan je s nižim čakrama.
slika

MJESEČEV KAMEN - Mjesečev kamen povećava žensku energiju, osjetljivost, intuiciju, psihičke sposobnosti. Štiti tijekom trudnoće, rođenja, putovanja na moru. Povezan je sa svim vrstama ljubavi. Dobro djeluje na hipofizu, probavni sustav, pretilost, zadržavanje vode, hormonske poteškoće, menstrualne poteškoće. Kamen čistoće, nade, želje za novim početkom, dopušta da od univerzuma uzmemo što nam je potrebno.
slikaslika

OBSIDIAN SNJEŽNI (OPSIDIJAN) - Ima sposobnost iznošenja stvari na površinu. To mogu biti i pozitivne i negativne stvari, ljubav, ljutnja, tajne..., ali s njim sve stvari izranjaju na površinu puno nježnije nego što bi inače. Pomaže nam uvidjeti vlastiti život i osvježiti ga u korisnijem smjeru. Ovo je kamen vedrine i čistoće. Povezan je s korijenskom čakrom, koristan za vene, kostur, glatku kožu. Štiti od emocionalnih povrijeda.slika

OBSIDIAN MAHAGONIJ - Obsidian mahagonij stimulira fizički, emocionalni, intelektualni i duhovni rast. Donosi jasnoću uma, uklanja zbrku i ograničena uvjerenja. Poboljšava cirkulaciju i olakšava bol. Detoksificira tijelo i uklanja zažepljenje u arterijama. Smanjuje bol kostobolje, grčeva, probleme sa zglobovima i ozljede. Jača krv, grije ekstremitete, smanjuje povećanje prostate. Olakšava napetost, razvija suosjećanje i snagu. Može se staviti ispod jastuka ili blizu kreveta i izvući će mentalni stres i napetost, ali može nam i ukazati koji je razlog tom stresu. Emocijama donosi dubinu i jasnoću. On je stabilizator. Može osnažiti slabu auru i vratiti točnu vrtnju sakralne čakre i čakre solarnog pleksusa.
slika

ONIKS - Povezan je primarno s korijenskom čakrom. Pomaže u nošenju s izazovima u životu, posebno s onim koji uzrokuju iscrpljivanje energije. Pomaže s uzemljenjem i kontroliranjem viška neželjenje energije. Koristan je za porast izdržljivosti i hladnokrvnosti.slika

OPAL - Opal inspirira povećanje mašte i kreativnosti. Pomaže osloboditi kočnice i povećava memoriju. Vrlo je duhovan i omogućuje uvid u "nevidljivi svijet". Donosi lijepe, sretne snove. Olakšava proces promjene. Dobar za vid i parkinsonovu bolest.
slika

OPAL ANDEN - Opal anden podupire najviše dobro. Pomaže funkciji srca, pluća i timus žlijezde, smanjuje zadržavanje vode u tijelu.

PERIDOT - Koristi se za ravnotežu i stimulaciju srčane čakre. Kamen suosjećanja. Ima prijateljsku energiju i izvrstan je za liječenje. Pomaže da se preporodimo i obnovimo u svakom smislu. Donosi obilje i blagostanje. Donosi sklad u odnose, posebno u braku. Smanjuje stres, ljutnju, ljubomoru, iscjeljuje čireve i probavne poteškoće. Stvara zaštitni štit oko tijela osobe koja ga nosi.slikaslika

OKAMENJENO DRVO - Odličan je za uzemljenje i stabiliziranje emocija. Umiruje strah za opstanak. Potiče praktičnost. Ovo je kaman poslovnog uspjeha. Odličan kamen za opću zaštitu. Okamenjeno drvo koristi se i za regresije u prošle živote zbog njegove svojstvene veze s prošlosti. Fizički je koristan za kosti, bol u leđima, kožu, kosu.slika

PLAVI KVARC - Povećava organizacijske sposobnosti, samodisciplinu i redovitost. Balansira grlenu čakru i povećava komunikaciju između nižih čakri/fizička energija i viših čakri/ mentalna, duhovna energija. Smanjuje poremećaj koncentracije i dezorganizacije. Ohrabruje nas da vidimo i prihvatimo realnost i da reagiramo na inteligentan način na vlastitu korist.

FANTOM KVARC - Fantom kvarc je čudesno sredstvo svjesnosti. Može nam dati osjetilnu moć koju je većina nas tijekom života izgubila. Izvrstan je za uvid u prošle živote, meditaciju i za sve tražitelje tajni i duhovnog. Koristi se kao izvrstan pokretač iscjeljujućeg procesa i za liječenje emocionalnih nereda. slika

RUŽIČASTI KVARC - Poznat kao kamen ljubavi, donosi nježnost, toleranciju, praštanje. Smiruje, pomaže kod čišćenja nakupljenog bijesa, srdžbe, ljubomore, strahova. Zamjenjuje negativnost s harmonijom. Djeluje na četvrtu čakru i područje srca, krvotoka, poboljšava rad bubrega; pomlađuje i revitalizira kožu. Kada se programira za mršavljenje daje izvrsne rezultate. Protiv nesanice i štiti od štetnih podzemnih zračenja, pa je s kombinacijom takvih djelovanja idealan za spavaću sobu. Kamen koji morate imati!
slika

RUTIL KVARC - Rutil kvarc pomaže obnovu tkiva, apsorpciju hrane i usporava starenje. Dovodi do porasta imuniteta, dobar je kod problema s dišnim sustavom. Rutil kvarc je također tajanstveni kristalni "dijagnostički alat" koji pomaže otkriti pravi uzrok bolesti. Povećava mentalnu i fizičku stabilnost, oslanjanje na vlastite snage i meditaciju na ženstvenim idejama. Povećava intuiciju, smanjuje strahove, depresiju i probleme s donošenjem odluka. Povezan je s trećom čakrom.
slika

DIMNI KVARC - Dimni kvarc donosi mir, centriranost, odnosi depresiju, povećava praktičnost, općenito uklanja negativne energije i donosi sreću. Zaštitnički kamen, dobar za uzemljenje. Jang kristal koji u nama budi skrivene energetske sposobnosti. Koristi se za bubrege, trbuh, gušteraču, reproduktivne organe, menstrualne probleme, zadržavanje vode, probleme s plodnošću. Povezan je s korijenskom čakrom.
slika

RUBIN - Rubin donosi cjelovitost, odanost i sreću. Povećava velikodušnost i donosi blagostanje, romantičnu ljubav. Zaštitnik doma, posjeda, djece i psihe. Kamen visoke energije i moći, donosi iscjeljenje na svim stupnjevima. Povezan je s korijenskom čakrom.
slika

RODONIT - Rodonit je kamen gracioznosti i elegancije. Smanjuje tjeskobu i povećava pažnju za detalje. Koristan je za srčanu čakru, otvara nas za bezuvjetnu ljubav i povećava korisnost za čovječanstvo. Umirujući kamen. Također je to i kamen suprotnosti. Svijetlo ružičasta boja nagovještava energiju koja povećava vatrenu ljubav. A crna ukazuje prizemnu energiju. Potiče vatrenu ljubav, ali koja je i prizemljena. Fizički pomaže kod srčanih problema, osjetljivosti na svjetlo, problema s grlom, upale zglobova.
slika


SAFIR - Safir je kamen kreativnog izražavanja, intuicije, meditacije i povećava sve te stvari. Koristan je za mentalnu jasnoću i protiv depresije. Koristi se za spuštanje groznice i temperature, poteškoća sa sluhom, rak. Povezan je sa šestom čakrom.
slika

SARDONIKS - Donosi sreću u ljubavi i igri. Povezan je s prvom i petom čakrom. Regulira rad žlijezda, posebno štitnjače. Smiruje srce, čuva pluća i dišne puteve, povoljno djeluje na jetru.
slika

SEPTARIAN - Septarian donosi osjećaj radosti i duhovnog uzdizanja. Poboljšava razumijevanje i komunikaciju s Majkom Zemljom. Donosi nam i jedno nesvjesno poznavanje budućnosti, osjećaj budućnosti i spremnost za sve što se može dogoditi i iskrsnuti. Pomaže nam se prilagoditi novim idejama, pomaže poslovni uspjeh. Koristan je u liječenju krvi i bubrega. Jača mozak i prokrvljenost mozga, povećava koncentraciju. Njegova energija prodire kroz treću čakru u živčano tkivo i razvija snagu direktno u mozgu. Povezan je s nižim čakrama.
slika

SERPENTIN - Serpentin je koristan i svestran kamen. Pomaže emocionlno čišćenje, razvija psihičke moći, privlači ljubav i novac. Koristi se za dizanje kundalini energije. Izvrstan kamen za meditaciju. Posebno štiti od različitih otrova, eliminira parazitne infekcije. Aktivira obrambeni i hormonalni sustav, pomaže postići ciljeve.
slikaslika

SODALIT - Sodalit je kamen logike, racionalnosti, učinkovitosti i istine. Pomaže rad u grupi, stimulira razmišljanje, pomaže u prepirkama, svađama i drugim neslaganjima. Potiče poštene emocije. Donosi porast inteligencije, znanja; može ujediniti logiku i duhovno. Koristan je za žlijezde, oči, probavni sustav, nesanicu, nedostatak kalcija, za brže liječenje prehlada. Povezan je s petom i šestom čakrom.
slika

SUNČEV KAMEN - Sunčev kamen je moćan za uklanjanje strahova i fobija svake vrste. Potiče sposobnost vođenja i nositelju donosi kvalitete vođe. Smanjuje stres i depresiju. Donosi sreću i obilje; preokreće negativne energije i psihičke napade u pozitivnu energiju. Donosi porast osobne moći i životne energije. Koristan je za opće zdravlje, energiju, seksualnu disfunkciju, porast seksualne energije. Povezan je sa sakralnom čakrom.
slika

STROMATOLIT - Kada život upadne u kolotečinu i dosadnu shemu uzrokuje razmjenu žive aktivnosti i mira. Potiče metabolizam i lučenje, jača tjelesno tkivo. Duboko prodire kroz korijensku čakru i preplavljuje cijelo tijelo osjećajem mira, sigurnosti i ugode.

TANZANIT - Tanzanit stimulira grlo, treće oko i krunsku čakru, povećava duhovni razvoj, intuiciju i uvid. Pomaže povezivanje s višim područjima i bićima iz druge dimenzije. On daje zaštitu dok radimo na duhovnom unaprijeđenju. Donosi osjećaj mira, pojedincu i okolini. Koristan je za kožu i rane.
slika

TIGROVO OKO - Tigrovo oko je jak zaštitnički kamen i odličan za uzemljenje. Povećava nepovredivost, praktičnost, ispravno korištenje moći. Povećava sreću, donosi blagostanje, često u obliku novca. Štiti tijekom putovanja (super ga je staviti u automobil). Pomaže da jasno sagledamo i vidimo stvari bez iluzija. Koristi se za oči, reproduktivni sistem, polomljene kosti, probavu, crijeva. Povezan je sa solarnim pleksusom i donosi nam osobnu moć. Vrlo jak kamen.

TIGROVO ŽELJEZO - Tigrovo željezo je važan ljekoviti kamen, jer je kombinacija hematita, crvenog jaspisa i tigrovog oka, koji stimulira proizvodnju energije. On je postojan, nepromjenljiv kamen koji rijetko treba čišćenje. Povezan je s prvom čakrom, stimulira samopouzdanje, samouvjerenost, poboljšava izdržljivost i posebno je važan onima čiji život zahtijeva puno fizičkog napora. Kada je opasnost blizu, pomaže nam pronaći utočište. Tigrovo željezo je jak zaštitnik i odbija zle čari, loše misli nazad prema pošiljatelju.
slika

TIRKIZ - Prema Indijancima i istočnjačkim tradicijama tirkiz je svet. Povezan je s nebom, donosi nebesku energiju na zemlju. Potiče iskrenost i jasnu komunikaciju iz srca. Štiti od zagađenosti okoline i donosi ispunjenost i obilje. Poznat je kao glavni iscjeljujući kamen jer ubrzava ozdravljenje. Moćan je za uzemljenje i općenito zaštitu. Aktivira povučene ljude. Koristi se za mišićno tkivo, regeneraciju, stres, glavobolje. Povezan je s petom čakrom.
slika

TURMALIN KVARC - Turmalin kvarc je izvrstan zaštitnički kamen. Donosi ravnotežu i unutarnju snagu. Učinkovito rješava probleme. Povećava usredotočenost i otključava memoriju. Jača imunitet, pomaže kod disleksije, artritisa, olakšava bolove kičme. Povećava samopouzdanje, smanjuje strah. Uklanja osjećaj žrtve, a privlači inspiraciju, suosjećanje i toleranciju. Moćan mentalni isjelitelj. Stvara ravnotežu između lijeve i desne strane mozga, pretvara negativne misli u pozitivne. Učinkovit je za uzemljenje. Snaži energiju tijela protiv vanjskih prodora i odbija štetne utjecaje iz okoline. Usklađuje meridijane, suptilno tijelo i čakre. Formira zaštitni štit oko cjelokupnog tijela.
slika

TURMALIN CRNI - Crni turmalin povezan je s korijenskom čakrom i izvrstan je za uzemljenje viška energije. On je dobro poznat kao pročišćavajući kamen koji odbija i transformira negativnu energiju, tako da je jako zaštitnički.
Može izmijeniti i ukloniti negativnost koja dolazi od osobe ili okoline. Upotrebljavao se kao sredstvo za čišćenje aure i može pomoći postići višu razinu svjesnosti. Često se upotrebljavao i kao obrana od crne magije, jer se vjeruje da negativne misli i djelovanja vraća pošiljatelju. Koristi se i protiv štetnih tehničkih zračenja TV-a, monitora, mobitela.
Izvrstan je za rastjerivanje straha, opsesija, neuroza i donosi emocionalnu stabilnost. Osnažuje imuno sustav, pomaže kod srčanih bolesti, artritisa i gihta.
slika

UNAKIT - Unakit je kamen blage, ali moćne energije. Donosi bezuvjetnu ljubav za čovječanstvo, povezanost i okupljanje. Vrlo je koristan za vrijeme trudnoće i rađanja. Koristan je za srce, cirkulaciju, ženski reproduktivni sustav, olakšava trudnoću, u manjoj mjeri za muški reproduktivni sustav, problemi s težinom.
slika

GORSKI KRISTAL - Rimljani su vjerovali da gorski kristal sadrži energije bogova koje daju snagu, hrabrost i mudrost. Gorski kristal je univerzalan kamen, svatko bi trebao imati jedan! Čist je i snažan energetski izvor, jača energetsko polje, stimulira moždane funkcije, jača imunološki sustav i dovodi tijelo u ravnotežu, aktivira sve nivoe svijesti; daje sklad duši. Ovaj kristal stimulira sve čakre; koristi se i za zaštitu od energetskih utjecaja drugih ljudi, za zaštitu od zračenja kompjutera kao i za zaštitu od podzemnih zračenja. Prilikom snimanja Kirlijanovom kamerom utvrđeno je da kvarc može udvostručiti ljudsko biomagnetsko polje te zaštiti nositelja od radijacija. Kvarc generira elektromagnetizam i poništava statički elektricitet.slika

slika
pirit

ODRŽAVANJE KRISTALA veoma bitn!!!
Većina kristala i poludragog kamenja u nakitu ili u slobodnoj formi s vremenom pokupi negativnu ili nepoželjnu energiju. Upijaju energiju iz okoline i reagiraju na energiju iz okoline. Jedini, za koje podaci govore da ne upijaju negativnu energiju i da ih nikada nije potrebno čistiti (prazniti) su citrin, kijanit, azeztulit i super sedam.

Kristali koji se koriste u kristaloterapiji za iscjeljivanje (koji se stavljaju na bolesna mjesta na tijelu i na blokirane čakre) trebaju se čistiti i prazniti od negativne energije poslije svake terapije. Kristal koji se kupi, pronađe, naslijedi mora se obavezno najprije očistiti jednom od tehnika čišćenja, jer nije ga dovoljno samo na kratko isprati u vodi.
Ovdje ćemo nabrojati i opisati uobičajene tehnike čišćenja i pražnjenja kristala, te vraćanje njihova sjaja i vibrirajuće energije. Neke su tehnike složene i traju duže, a neke su izrazito jednostavne i brze. Koristite onu koja vam najviše odgovara i koja je najbolja za vaše kristale.

Slana voda: ovo je popularan način čišćenja kristala, ali nije baš preporučljiv i ako ga uopće koristite, budite pažljivi i ne ostavljajte ih u vodi duže no što je potrebno. Trebate biti sigurni da vaš kristal nije porozan ili mekan, tako da ga slana voda ne bi uništila. Slana voda može ući u strukturu nekih kristala i na taj ih način slomiti. Neki kristali koji ne podnose baš najbolje slanu vodu su: kalcit, karneol, hematit, labradorit, lepidolit, magnetit, angelit, fluorit, moldavit, opal, tirkiz, grozdovi većine kristala.

Morska sol: Kristale možete staviti i u grubu morsku sol na 24 sata kako bi ih očistili. U vlažnim područjima morska sol može ponekad stvoriti iste probleme kao slana voda. Sol se zaglavi u pukotinama kristalnih grozdova i u kombinaciji s vodom u zraku uzrokuje pucanje grozda.

Sunce ili Mjesec: Zrake sunca i mjeseca su energizirajuće i jako pročišćavajuće, kao i aktivatori energije. Kristalima je iznimno korisno stavljanje na sunčevo svjetlo (jutarnje ili kasno poslijepodnevne zrake) ili na mjesečinu za vrijeme punog mjeseca. Ali i ovdje ima jedno upozorenje, nekim kristalima izblijedi boja na suncu, a to su: ametist, celestin, opal, tirkiz, ružičasti kvarc, fluorit, dimni kvarc (ima ih sigurno još). Ako niste sigurni i imate dilemu, jednostavno upotrijebite mjesečinu. Napomena: citrin takđer gubi boju na suncu, ali njega nije niti potrebno puniti.

Zakopavanje u zemlju: Zakopavanje kristala u zemlju vrlo je ljekovito i pročišćavajuće. Posebno jednostavan način i odgovara svim kristalima, s ovom tehnikom ne možete pogriješiti. U zemlji su nastali, u zemlji su rasli; ona ih pročišćava, regenerira njihovu energiju i vraća sjaj. Naravno, ako ih zakopavamo u dvorištu bilo bi dobro na neki način označiti to mjesto, jer sigurno ne želite prekopati pola dvorišta kako bi ih našli. Preporučeno držanje kristala u zemlji je 48 sati, a za zakopavanje može vam poslužiti tegla za cvijeće napunjena sa zemljom, bez cvijeća.

Dimljenje:
Ovo je jedna od bržih tehnika pročišćavanja kristala i odgovara svim kristalima. Posebno je pogodna za prirodne forme grozda i geode, jer ih ne oštećuje. Više puta prođete kroz dim goruće cedrovine, kadulje, tamjana ili mirisnog štapića. Štapići s umjetnim mirisima nisu primjereni, jer ne čiste potpuno i brzo, ali su zato temeljni štapići poput Nag Champa, Sandala, Darshana,... izvrsni. Možete čistiti odjednom i više kristala, a štapić upalite tako da ih obavija dim.

Tekuća voda: Brza tehnika čišćenja je i stavljanje kristala na 10-ak minuta ispod mlaza tekuće mlake vode. Ne bi trebala biti niti prehladna niti vrela, jer može oštetiti kristale. Geode i grozdovi su forme kojima ne odgovara čišćenje tekućom vodom, jer im se može dio odlomiti i mogu se mrviti. Ova tehnika je dobra skoro za sve kristale, osim: hematit, tigrovo željezo, malahit, tirkiz, azurit, magnetit. Ove kristale možete samo na kratko isprati ako se zaprljaju, a nakon toga dobro ih osušiti ili obrisati pamučnom krpom i svakako izbjegavati duži kontakt s vodom.

Reiki: Reiki tehnika pročišćavanja kanalizira univerzalnu energiju i čisti kristal od negativnosti i neželjenih energija. Kristal se tretira kao svako drugo biće koje treba liječenje, dakle, usmjerimo svoju namjeru prema izliječenju kamena od bilo kojih negativnosti.

Čišćenje drugim kristalom: Neki kristali mogu očistiti druge kristale od negativne energije. Kristal koji trebamo očistiti stavimo pokraj kristala "čistača" i ostavimo ih zajedno na 24-48 sati. Nama poznati kristali "čistači" su: kvarcni kristal (gorski kristal), ametist (u formi grozda i ametist "spirit"), selenit.

Cvjetna voda: Stavimo kristale u vodu s laticama ruže, narančinog cvijeta ili jasmina na 24 sata. Važe iste mjere opreza za kristale koji ne podnose dobro vodu.

Molba, molitva: Ovo je većini ljudi jednostavna tehnika i odlično funkcionira. To je jedan ritual u kojemu jednostavno zamolimo Boga/ Boginju/ Svemir/ Najvišu svijest/ Univerzalnu energiju (svatko po vlastitom uvjerenju i izboru) da energetski pročisti kristal za nas. Ili možemo zamoliti kristal da se pročisti sam.

Koju god tehniku izaberete, točno vremensko trajanje pročišćavanja kristala ovisi o stanju kristala i o vašem osobnom osjećaju. Ipak, nemojte da vam"brže tehnike" traju kraće od 10min. Vjerujte svojoj intuiciji i pustite svom "višem ja" da vas vodi u odabiru najbolje tehnike pročišćavanja za vas i vaš kristal.

slika
aragonit

PROGRAMIRANJE KRISTALA

Programirani kristal je riznica energije spremljena u kristalu. Uzorak energije može biti bilo koja misao, boja, emocija, zvuk ili bilo koja druga vibracija.
Vibracijski uzorak je spremljen u kristalu sve dok ga svjesno, s namjerom ne ispraznimo.
Ovdje ćemo navesti jedan način programiranja kristala, a ako vi imate drugačiju metodu koja vam se više sviđa, koristite ju.

Za programiranje kristala potrebno je:
- kristal
- jasna namjera - znati što želite programirati da kristal čini
- usmjereno djelovanje - to je usredotočena akcija

Prvi korak - Pročistite svoj kristal (vidi: održavanje), tehnikom koja vam najviše odgovara i sjednite sa svojim kristalom kraj svog oltara ili na mjesto gdje nećete biti uznemiravani dok programirate kristal.
Drugi korak - Držite kristal u vašoj dominantnoj ruci (desna za dešnjake, lijeva za lijevake) i smirite svoj um od nepovezanih, uzburkanih misli. Počnite se koncentrirati na namjeru za programiranje vašeg kristala.
Treći korak - Usredotočite se na namjeru i izgovorite naglas riječi svoje namjere. Na primjer, ako želite programirati kristal da vam donese mir uma, izgovorite "mir uma" i ponavljajte te riječi. I šapat je u redu ako bi normalan ton vašeg glasa privlačio uznemirujuću pažnju drugih.
Četvrti korak - Ponovite verbalno svoju nakanu u vašu nedominantnu ruku, zatim položite nedominantnu ruku na kristal i proslijedite vibracije u kristal.
Peti korak - Nastavite držati kristal i ponavljati svoju namjeru sve dok ne osjetite da su se vibracije potpuno smjestile u kristal. Ako je potrebno, ponovite četvrti korak.
Kada vam intuicija kaže, kada osjetite da je kristal prihvatio vibracije, otvorite ruke i zahvalite kristalu.

Vaš kristal je sada programiran.
Ovu tehniku možete koristiti za sve forme kristala: oble kamenčiće, grumenčiće, kugle, polirane kristale, obelisk, prirodne komade minerala, piramide, geode, klustere (grozdovi), neobrađene, obrađene, nakit.

Brisanje programa iz kristala: jednostavno trljate kristal neko vrijeme i zamolite (tiho ili glasno) za brisanje programa iz kristala.

ELIKSIRI OD KRISTALA
Eliksir od kristala ili energizirana voda je pitka voda u koju stavimo odgovarajuće prirodne kristale koji otpuštaju informacije, energiju u vodu i dobivamo vibracijski napitak koji:
-poboljšava imunitet
-daje porast energije
-smanjuje utjecaj stresa na srce
-poboljšava cirkulaciju
-regenerativno djeluje na živčano tkivo
-smanjuje nervozu i glavobolje

Djelovanje eliksira ovisi o vrsti kristala koje smo upotrijebili, dakle o informaciji i energiji koju nosi kristal.
Ako upotrijebimo gorski kristal, dobijemo odličan eliksir za povećanje energije i jačanje imuniteta. Eliksir od ružičastog kvarca je super za srce i cirkulaciju, itd...
Možemo koristiti i razne kombinacije kristala.
Na fizičkoj razini vibracija svakog kristala djeluje na kristalne strukture unutar ljudskog tijela, a na energetskoj razini na čakre i auru, a tako i na našu svijest.
Naravno, kao i svaki drugi kupljeni kristal i ove za energiziranje vode moramo prvo očistiti jednom od tehnika čišćenja, a nakon toga su spremni za upotrebu.
Postupak za dobivanje eliksira:
Staklenu posudu (vrč oko 2l) napunimo izvorskom ili destiliranom vodom, te u nju stavimo kristale i ostavimo sve zajedno na danjem svijetlu, po mogućnosti na suncu, da odstoji oko 12 sati. Nakon što je odstajalo dovoljno dugo izvadite kristale, a vodu pijete.
Nemojte koristiti vodu iz cijevi jer ima klora, a on posve uništava ustrojstvo prirodne vode. Ako koristite destiliranu vodu, pripazite da je dobivena destilacijom i da je za piće, a ne ona za akumulatore.

OTROVNO ILI ŠTETNO KAMENJE ZA ELIKSIRE
Svaki kamen može imati potencijalno štetne pare ili prašinu, ovdje ćemo navesti informacije o kamenju za koje se posebno zna da su toksični.
Molimo vas da budete svjesni da je ovo djelomična lista, jer mi nemamo sve moguće informacije o toksičnosti. Kod nas možete nabaviti već gotove setove za energiziranje vode od kristala koji su sigurni za izradu eliksira. Ako se sami upuštate u eksperimentiranje, prije korištenja bilo kojeg kamena za eliksir posavjetujte se s mineralogom ili drugim stručnjakom.
Kristali koji su otrovni za konzumiranje u obiku eliksira su oni koji sadrže bakar, olovo, arsen, kadmij, aluminij, barij, živu, cink i druge otrovne tvari. Te tvari često daju kamenu njegovu karakterističnu boju ili oblik. Izvrsno izgledaju, prekrasni su za ukras, odlični za vanjsku upotrebu, ali nisu dobri za konzumiranje.

Popis minerala i kristala koji, ako ih na bilo koji način oralno unosimo u tijelo, sadrže štetne tvari:
Adamit - cink, bakar
Amazonit - bakar
Jantar - otrovna prašina, pare, koristiti obrađen, ispoliran
Angelit - olovo, sumpor
Atacamit - bakar
Aurikalcit - cink i bakar
Azurit - bakar
Boji (može sadržavati sumpor)
Bronchantit - bakar
Cerrusite - sumpor, molibden
Kalcantit - bakar
Kalcopirit - bakar i sumpor
Krizokola - bakar
Cinnabar - živa
Kobaltokalcit - kobalt
Konikalcit - bakar
Koralj - može sadržavati bakterije, kao i otrovne materijale iz zagađene vode
Kuprit - bakar
Diopsid - bakar
Dioptaz - bakar
Eliat kamen - bakar
Smaragd - aluminij
Garnet (granat) - aluminij
Galenit - olovo
Garnierit - nikal
Hidenit - aluminij
Iolit - aluminij
Kunzit - aluminij
Kianit - aluminij
Labradorit - aluminij
Lapis Lazuli - može sadržavati bakar i sumpor
Markasit - sumpor
Magnetit - željezo u velikim količinama
Malahit - bakar
Meteorit - može sadržavati mnoge otrovne tvari
Mohavkit - bakar, arsen
Moldavit - aluminij
Mjesečev kamen - može sadržavati aluminij ili druge otrovne tvari
Psiomelan - barij
Pirit - sumpor
Realgar - sumpor, arsen
Rodokrosit - olovo
Rubin - aluminij
Safir - aluminij
Spinel - može sadržavati aluminij, cink
Stibnit - olovo
Turmalin, lubenica - aluminij
Tirkiz - bakar
Vandanit - olovo
Variscit - aluminij
Wulfenite – olovo

Od ovih kristala nemojte raditi eliksire ili ih na neki drugi način oralno unositi u tijelo.
Negdje drugdje možda ćete naići na oprečne informacije što se tiče potencijalnih opasnih sastojaka kristala, ali mi nismo mineralozi niti zdravstveni djelatnici.
Upravo zato što smo primjetili da mnogi od vas bez razmišljanja stavljaju u vodu svaki kristal koji im padne na pamet i tu vodu onda piju, upravo zato vam preporučamo oprez i da koristite kristale samo za sigurnu vanjsku upotrebu u kojoj nema nikakvih opasnosti, prije no što ste potpuno sigurni da kristali od kojih želite raditi eliksir nema otrovnih sastojaka.
U tom dijelu vrijedi biti "ziheraš" i igrati na sigurno, jer ne vrijedi se kockati s onim najvrijednijim što imamo, naše zdravlje.
Zadnja izmjena: Sophia, dana/u 09.02.2011, 18:25, ukupno mijenjano 1 put.
vjeruj i dalje u čvrste zakone materijalne stvarnosti.ti su zakoni potrebni da bi mogao živjeti.ali nemoj ograničiti svoje vjerovanje samo na njih.prihvati činjenicu da postoje i druge stvarnosti u koima vrijede drugačija pravila i zakoni...pan
Avatar
Sophia
rank11
Postovi: 475
Pridružen/a: 23.03.2010, 23:13
Zahvalio/a: 70 puta
Prim. zahvala: 101 put

Re: KRISTALI

PostPostao/la Sophia » 09.02.2011, 04:48

+ toplo preporučujem dovnlod ove knjige http://www.scribd.com/doc/44259262/Dzud ... go-Kamenje

u njoj doslovce sve piše o kristalim ašto se treba znati,, eto ukratko ono najbitnije o kristalima što bi se trebalo znati,, a moja vantjelesna , u zadnje wrijeme i prepsihodelična iskustva s njima neki drugi dan,,

ja ih osječam kao živa bića, neki mi kucaju u ruci poput srca,, nekima osječam energiju,, neki su prejaki za mene, s nekima se nikak neslažem, s nekima spavam,, s nekima meditiram,, i iskustva su vantjelesna , astralna ,, a kad se družim s njima na psihodelicima onda je to neopisivo ikakvim riječima kako osječam njigov život,,više netrošim novce na izlaske,odječu, i ono na što cure troše, sve trošim na kristale mislim da su me malo obuzeli, za sad u mojoj zbirci ih ima oko 80ak različitih,neračunajuči da gorskih imam cca 35kom,što sam brojala po 1,hehe i tako dalje ;) i mislim da bi svatko ovdje na forumu trebao imati uza sebe 1 gorski kristal uza sebe :)

ako niste još ljubitelji kristala, nadam se da ču vam približit malo taj njihov svijet i da čete to postati hehe,, za sva pitanja o njima tu sam :) ako neznam odgovor , sigurno znam gdje se skriva ili tko ga zna :)
vjeruj i dalje u čvrste zakone materijalne stvarnosti.ti su zakoni potrebni da bi mogao živjeti.ali nemoj ograničiti svoje vjerovanje samo na njih.prihvati činjenicu da postoje i druge stvarnosti u koima vrijede drugačija pravila i zakoni...pan
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Re: KRISTALI

PostPostao/la Red » 09.02.2011, 07:01

Hvala draga na ovome, kada dodem doma sa posla, bacam se na citanje! :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
wonaabi
rank12
Postovi: 537
Pridružen/a: 21.03.2010, 11:06
Zahvalio/a: 185 puta
Prim. zahvala: 135 puta

Re: ❂ Kristali ❂

PostPostao/la wonaabi » 09.02.2011, 15:39

važnost čišćenja kristala nemogu dovoljno naglasit...prvo sam mislio da su to preseravanja, i uzo sam jedan ametist kojeg sam našo kod svoje "pokojne" žene :P da potaknem lucid sa njim.isprogramiro sam ga da me propudi u snu,osjetio sam neke vibracije i peckanje na dlanu dok sam to radio...tu večer sam se probudio u svojoj sobi u snu.sve se činilo kao vrlo kvalitetan lucid, prošeto sam do prozora kad sam shvatio da je vani oblačno.nešto se naziralo u oblacima i kad sam malo bolje pogledo otkrio sam masivni jezivi spejsšip koji prekriva čitavo nebo, slično kao u sudnjem danu...neka ljigava zelena svjetla po njemu.i onda je započela strašna buka...inače valjda puknu bubnjići pa oglušiš al ovdje je taj zvuk išo iznad te granice, zvuk mašinerije,škripanje...klasičan scenrij iz filmova samo puno uvjerljivije.sve su razarala neka bijela izdeformirana bića koja su došla s tog broda.svi su vrištali,dječica se pržila u vatri.ja se usro jer se nikako nemogu probudit, i pokrijem se nekom dekom kad je došlo jedno od tih bića.valjda me nije vidio al je tolko strašno izgledo da kad sam se probudio sam skuzio da sam se,al full malo,popiškio u gaćice .a mislim inače nisam pretjerano strašljiv, znalo mi se događat da imam false awekening u kojem su mi genetalija i utroba rasporeni, pa bi osto hladan jer sam znao da je samo false awekening.al ovo je bilo prestrašno...što je i imalo smisla s obzirom od koga je bio kristal :D(kasnije sam otkrio da taj tip,čiji je kristal bio,brije na apokalipsu i kako će se priključit silama koje će razorit svijet)

sad imam svoj ametist
► Prikaži “Spoiler”
,rosenkvarc koji mi se gadi,gorski kroz kojeg volim fokusirat pogled udimljen...no oni su svi zakopani već pol godine, jedino azurit držim doma :D
on je odličan za ego,meditaciju
Zadnja izmjena: wonaabi, dana/u 18.03.2011, 13:26, ukupno mijenjano 1 put.
recite ne yogi, kao drogi!
Avatar
Sophia
rank11
Postovi: 475
Pridružen/a: 23.03.2010, 23:13
Zahvalio/a: 70 puta
Prim. zahvala: 101 put

Re: ❂ Kristali ❂

PostPostao/la Sophia » 09.02.2011, 18:57

ametist je snažani močankamen i treba se prema njemu s poštowanjemodnosit,, ja sma ga imala neko wrijeme, onda sm aga dala dalje,, i ta osoba je meditirala s njim i dožiwjela jako duhovno iskustwo,, došla je i držala kristal u ruci i plakala od iskustva sa ametist grozdom, i rekla mi spoznala sma božansku bljubav i ono božansko u ametistu,, :)

huh celestit je taodjer močan,, nedavno sam imala s njim vantjelesno svemirsko iskustvo, koje sam mislila stavit u trip kronike koliko je bilo psihodelično,, inače kad god spavam sama neki kristal je u ruci,, a što jebilo s celestitom eto ukratko - krenula sam meditirat s njim, i nekkao malo zaspala, i onda odjednom cjelo tjelo mi se jako trznulo i osvjestila sam se a tjelo nisam osječala, nego lagano iz zgrade išla prema oblacima ,kroz oblake,zemljinu stmosweru i gledala planet zemlju,i kružila oko nje,, i tako sma jaako welik osječakžj sigurnosti imala,(inače kad mi se prwi put desilo wantjelesno iskustwo bojala sam se)ali sad tako ogroman osječaj sigurnosti da je to nwrijerowatno,, i onda sma imala još neke wizije koje ču za sad ostawit za sebe..

ma joj imam trašno dobra iskustva s kristalima :)) sve ih volim čak i one koji mene nevole hehe
vjeruj i dalje u čvrste zakone materijalne stvarnosti.ti su zakoni potrebni da bi mogao živjeti.ali nemoj ograničiti svoje vjerovanje samo na njih.prihvati činjenicu da postoje i druge stvarnosti u koima vrijede drugačija pravila i zakoni...pan
Avatar
Aquanux
rank5
Postovi: 156
Pridružen/a: 26.02.2011, 20:55
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 31 put

Re: ❂ Kristali ❂

PostPostao/la Aquanux » 18.03.2011, 13:06

Kristali su zaista divna pojava koja vam govori koliko je ovaj svet lep :x
Raznovrsnost, boje, struktura, refleksija, simetrija... Kako ne uzivati u njima?
Posedujem skromnu kolekciju koju planiram prosiriti. Nedavno sam imao iskustvo na gjivama sa par kristala.
Napisacu u trip reportu da ne skrecem sa teme. Osetio sam da je svaki razlicit na svoj nacin.
Imaju veoma delikatnu energiju i zaista su svet za sebe. Uzivam u svakom pogledu, znaju vesto da ocaraju :)
Nedavno sam nabavio Celestin, predivan je, nadam se da ce mi pomoci u putovanjima :D
I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be.
Avatar
Fig
Moderator
Postovi: 498
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Zahvalio/a: 48 puta
Prim. zahvala: 112 puta

Re: ❂ Kristali ❂

PostPostao/la Fig » 04.04.2011, 22:21

Jako ste me zainteresirali ovom temom. Nisam nikad razmišljao tako o kristalima i evo prvi put da se malo pobliže upoznajem sa tim njihovim duhovnim aspektom. Pročitao sam ovo najbitnije od teksta, dok ću ovo ostalo sa vremenom, a i download-ao sam preporučenu knjigu :) vjerujem da je zanimljiva.

Nego, mogu se samo nadat da će i mene nać u poželjnom trenutku pokoji kristal koji će mi pomoć u daljnjem shvaćanju svega oko sebe. Ili bi mogao nabavit neki da me možda uvede u taj svijet. Imate li možda neki savjet sa kakvim bi kristalom za početak jedan početnik mogao ostvarit prijateljstvo, i možda preporuka gdje potražit?
h0h0

Re: ❂ Kristali ❂

PostPostao/la h0h0 » 05.04.2011, 17:50

za pocetak na tvojem mjestu ja bih uzeo jedan gorski kristal kao privjesak i nosio ga dan i noc.. posto je univerzalan i djeluje na sve cakre..

potrazi tu.. cini mi se da oni najbolje brinu o kristalcekima od ovih nasih domacih ducana.. vibra tamo mi je super.. svaki put kad odem ostavim sve pare i netko me mora konopom privezat i odvuc iz ducana =))

http://www.nebeski-dar.hr/
Avatar
Fig
Moderator
Postovi: 498
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Zahvalio/a: 48 puta
Prim. zahvala: 112 puta

Re: ❂ Kristali ❂

PostPostao/la Fig » 05.04.2011, 23:06

Hvala ti puno... na prijedlogu i ovom, što izgleda kao veoma fin dućan :thumbsup:
Naravno da ću uzet tvoj prijedlog u obzir i već se možda sutra čak zaputit do tog dućana, te popričat malo sa ljudima, da čujemo šta i oni kažu... ali svakako, ako mi se ne bude dalo (što često zna bit slučaj kako dan odmiče :) ) onda naručim sa neta. Vjerujem u nekakav stalan napredak, te se radujem upoznavanju sa kristalom po prvi puta ;)

h0h0 je napisao/la:vibra tamo mi je super..

:ymparty:

Natrag na “Tajnoviti Planet”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.