łł Šamanizam łł

Sve ono skriveno, tajnovito i misteriozno...
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 673 puta

łł Šamanizam łł

PostPostao/la Red » 11.09.2010, 17:10

Šamanizam

slika

Šamanizam je tehnika ekstaze, magija, svojevrsna religija i najstariji znanstveni eksperiment ljudske civilizacije. Metoda znanstvenog istraživanja u šamanizmu bazirana je na direktnoj iskustvenoj spoznaji i usmjerena je na esencijalno istraživanje fenomena života i bitka.

Desetinama tisuća godina širom svijeta, gdje god su postojale i postoje ljudske zajednice, šamani su otvarajući se ka komunikaciji sa totalnošću postojanja svega što jest, i direktnim iskustvima proizašlim iz nje, doprinosili evolutivnom razvoju čovječanstva i elementarnih ljudskih aktivnosti. Metode duhovno-psihološkog razvoja čovjeka, medicina i farmacija, svi oblici umjetnosti, lov, ribolov, obrada metala, poljoprivreda, upoznavanje sa zakonima prirode i svemira, religija, rituali, itd.,neke su od glavnih ljudskih djelatnosti koje su inspirirane prisustvom šamanizma i šamana.

Šamanizam se otkrio čovjeku onoga trenutka kada je čovjek spoznao da promjena svijesti, tj. stanja percepcije, uslovljava promjenu doživljaja, uvida i iskustva realnosti.

Jedna od fundamentalnih postavki teorije relativnosti je, da su promatrani fenomen ili pojava određeni perceptivnim stanjem promatrača. U svakodnevnici svakog ljudskog bića, ova postavka je vrlo očigledno manifestirana npr. kroz razliku realnosti budnog-dnevnog stanja i realnosti snova tokom spavanja. Dnevna realnost i realnost svijeta snova samo su mali dio beskonačnog broja realnosti koje su međusobno povezane i formiraju "mrežu" postojanja svega što jest kroz koju uzročno-posljedičnom vezom utječu jedna na drugu.

slika

Komunikacija različitih dimenzija odigrava se kroz interakciju vibracija. Polazeći od zakona relativnosti i vibratorne prirode svega što čini totalnost postojanja i života, šamani su počeli otkrivati metode svjesnog mjenjanja stanja percepcije. To je otvorilo uvid u širi spektar dimenzija postojanja (vibracija), njihovu povezanost i prirodu međusobnih utjecaja.

Proučavanjem percepcije šamani su otkrili određena stanja i metode kojima mogu transformirati vibracije i izazvati suptilne promjene u jednom sloju vibracija, koje dalje kroz lančanu reakciju mogu prouzrokovati promjene u ostalim vibracijama. Promatran u kontekstu socijalne funkcije šamanizam je kroz posvećenje i usluge šamana orjentiran ka ljudskoj zajednici i njenoj harmoniji.
Šamanizam je otvoren, liberalan, komunikativan, ekspresivan, intuitivan i usklađen sa prirodom i potrebama područja i stanovništva u kojima šaman djeluje.

Šamanizam nije baziran na dogmi i ideologiji već na individualnoj iskustvenoj spoznaji zakona i mehanizama koji vladaju prirodom i ljudskom psihom. To ga čini procesom koji se stalno razvija i održava ga vitalnim, te transformativno efikasnim. U duhovno -razvojnom smislu bitno je reći da šamanizam sadrži beskonačno puno različitih metoda i tehnika.

To što se netko bavi šamanizmom ili tehnikama proizašlim iz njega (yoga,tai chi, reiki..itd.) ne podrazumijeva da je on (ona) duhovna osoba. Nivo svjesnosti, integriranosti i ljudske kvalitete određuju duhovni nivo nečijeg postojanja i to je nešto do čega ljudi mogu doći tokom života na vrlo različite načine. Transformativni metodi šamanizma su sredstva i alatke koji mogu biti dragocjena pomoć na putu ka samospoznaji, iscjeljenju i duhovnom ostvarenju.

Šamansko liječenje još ni danas nije posve objašnjeno niti do kraja priznato. Neki učenjaci uspoređuju ga s psihoanalitičkim liječenjem jer se u oba slučaja stvaraju terapeutski simboli i dolazi do trenutnog djelovanja, odnosno psihološkog oslobođenja i izlječenja.

ŠAMAN

Šaman je vjerski vođa koga nalazimo u slabije razvijenim društvenim i lovačkim zajednicama. Riječ potječe iz jezika tunguskog naroda iz Sibira, područja gdje su prvi put pronađeni klasični oblici šamanizma. Ovaj oblik magijskog vjerovanja takodjer nalazimo i u središnjoj Aziji, Sjevernoj Americi i Oceaniji.

slika

Osnovna zadaća šamana je liječenje i proricanje budućih događaja.
Šamanizam pokazuje posebnu magijsku "specijalnost" -"upravljanje vatrom",magijski let, itd.

Šaman gospodari svojim "duhovima" tako da uspijeva s njima komunicirati, a da se ne pretvori u njihovo oruđe. On ima sposobnost uzdići se na Nebo i spustiti se u Donji svijet. Svako ekstatično iskustvo koje odlučuje o pozivu budućeg šamana sadrži tradicionalnu shemu obreda inicijacije- stradanje, smrt i uskrsnuće( tu se, dakako, radi o simboličnoj smrti; tj. raskidom s dotadašnjim načinom života).

ŠAMANSKA ODJEĆA

Šamanska odjeća ne odaje samo prisutnost svetoga već prikazuje i kozmičke simbole i metafizičke puteve. Odjeća sama po sebi predstavlja religiozni mikrokozmos. S jedne strane, ona čini gotovo potpun simbolički sistem, a s druge, ona je posvećenjem prožeta brojnim duhovnim silama ( može je nositi samo onaj koji zna obozdati njene duhove).

slika

Odjeća je neizostavan element magijskih rituala. Poznato je da se magijska odjeća manje ili više razlikuje već prema tome o kojem se obliku magije radi, no u pravilu svaka odaje nastojanje povezivanja s prirodom i vjerovanjima onih koji je nose.

Šamansku odjeću čini ogrtač (koji može biti i krzno neke životinje), a na kojeg su pričvršćeni razni ukrasi - pr. metalni kolutovi raznih veličina, kosti, kljove i zubi životinja, zvončići, figure koje predstavljaju mitske životinje, drvo života, lanci, platnene trake, perje, izvezeni ili pričvršćeni razni simboli- prevladavaju ornitološki(ptica-orao ili sova,medvijed,jelen). Svi elementi te odjeće čine ritmički sklad bilo da je riječ o oblicima ukrasa ili samoj boji odjeće. Uz ogrtač treba spomenuti i masku.Maska se ne javlja kao neizostavan dio odjeće tako često, što i ne čudi jer već i ostali dijelovi odjeće, pa i razni oblici koji se crtaju po licu ( tijelu) čine masku. I na maski se može uočiti ritam,a i simetrija ( os simetrije je okomica spuštena sredinom maske). Isto možemo uočiti i kod "šara" na tijelu ( licu), bez obzira je li riječ o crtama, raznim oblicima ili njihovoj boji. Kapa, kao jedan od dijelova odjeće šamana, može biti namotaj platna, dio krzna neke životinje ( s glave), metalna. Njeni ukrasi ( često je to perje-labuda, orla, sove), oblici na njoj i boje izmjenjuju se u određenom ritmu. Šaman će uz odjeću nositi i ukrase raznih oblika i veličina, od ogrlica, narukvica, naušnica. Kod svih tih ukrasa također je vidljiv ritam. Kod nekih plemena šaman nosi i štap ili bič. Kod nekih se plemena također na odjeći može uočiti i pojava mističnih brojeva 3,7,9 ( količina pojedinih elemenata na odjeći odgovara tom broju).

Svaki element odjeće ima svoje značenje, bilo da je to pomoć kod izvantjelesnog putovanja šamana ( pr. ptičje perje ili čak čitav kostur ptice prikazan na odjeći omogućiti će letenje na drugi svijet) ili pridodosi ekstazi i padanju u trans ( u pravilu i jedno i drugo). Kosti na odjeći najčešće simboliziraju smrt i uskrsnuće šamana; nakon inicijacije on započinje novi život, ili ga pretvaraju u neku ( mitsku) životinju ( prisutno je vjerovanje da se životinja može ponovno roditi iz svojih kostiju).

[img=float-left]http://www.lizoertel.com/images/saami-shamans-drum.jpg[/img]BUBANJ

Za odvijanje seanse te postizanje ekstaze i transa neophodan je i bubanj. Postoji vjerovanje da je njegova okosnica načinjena od Drva života ( koje je posrednik između Neba i Zemlje), pa se on može poistovjetiti sa Drvetom kojim se šaman simbolički penje u Nebo.

Bubanj je obično oblog oblika, od jelenje, losove ili konjske kože, a može imati i pričvršćene brojne metalne komadiće, praporce, zvončiće, slike u željezu koje predstavljaju duhove, razne životinje. Služi za postizanje određenog ritma koji će pomoći postizanju transa. U tom će se ritmu odvijati ples, disanje, izgovarati obredne molitve i sl.

slika

No poseban ritam ne daje samo bubanj. Već i sama odjeća šamana ( brojni ukrasi na njoj) prilikom njegovih kretnji- koje moraju slijediti određen ritam- proizvest će odgovarajući zvuk. Glazba određenog ritma postiže se i raznim zvončićima, praporcima, vrećicama kristala, kamenja, gongom, ljušturama od školjki. (prema Eliade, Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze, Izdavačka knjižnica Zorana Stojanovića Sremski Karlovci, Novi Sad).

TRANS

Ritam u obredima igra neizostavnu ulogu - on je zaslužan za postizanje ekstaze i transa, stoga ne treba čuditi što je sve njemu podložno. Tijelo osobe koja vrši obred ili osoba koje u njemu aktivno sudjeluju počet će djelovati u "nametnutom" ritmu. S ritmom će se uskladiti disanje. Znanstveno je dokazano da disanje na određeni način utječe na cerebellum ( dio mozga koji usklađuje mišićne kretnje), stoga će doći do spontanog gibanja tijela, uz to javljaju se i temperaturne promjene, grčevi, svjetlosni i zvučni doživljaji, emotivni doživljaji, iskustva s mislima, izvantjelesna iskustva, nadnaravna iskustva.

slika

Za magiju su posebno značajna posljednja dva. Kod izvantjelesnog iskustva vlastito se tijelo doima dalekim; postoji osjećaj izbivanja iz tijela. Osoba uistinu može "vidjeti" svoje vlastito tijelo i opisati razna mjesta, a da fizički nije bila na njima. Nadnaravna iskustva tiču se sposobnosti koje se u takvom stanju najčešće pojavljuju- vidovitosti, telepatije i sposobnosti viđenja aure. (prema Gunnel Minett, Dah i duh, Preporađanje, Zagreb, 1996.)

ŠAMANIZAM KROZ VRIJEME

U antropološkoj dokumentaciji šamanizam i njegovo porijeklo se često veže za plemenske strukture sibirske i centralno-azijske regije. Razlog tomu može biti u činjenici da je većina informacija o šamanizmu do polovice 20.stoljeća bila bazirana na studijama ruskih znanstvenika 19. i početka 20.stoljeća, koji su proučavajući sibirsku i centralno-azijsku kulturu ostavili vrlo lijepu i opširnu studiju o šamanizmu. Sibir i centralna azija su mjesta u kojima je šamanizam antropološki proučavan, a sam fenomen je sa nekim zajedničkim regionalnim i individualnim karakteristikama, bez formalne povezanosti, prisutan u svim dijelovima svijeta.
Porijeklo šamanizma treba tražiti izvan prostora i vremena vezanih za materijalno polje egzistencije, u svjetovima kolektivne svijesti za koju smo svi vezani i koje smo svi aktivni dio.
Kroz povijest ljudskog razvoja odnos između šamanizma i čovjeka je prolazio kroz razne faze i oblike. U predbiblijskom razdoblju svi ljudi su imali otvoren i aktivan odnos sa šamanizmom odnosno svi su, u granicama osobnih kapaciteta, bili šamani. Na osnovu mitova i povijesnih epova raznih naroda i drevnih mističnih tradicija, koji spadaju u kategoriju mitova o usponu i padu čovjeka, možemo zaključiti da razvoj individualnih moći i sposobnosti u ljudi nije bio popračen adekvatnim duhovno-etičkim pristupom. To je uslovilo korumpiranost duha. Situacija u kojoj je koncentracija moći rasla, a moć svijesti i samokontrole opadala, postala je potencijalno destruktivna, opasna po prirodni sistem i čovjeka. U jednom trenutku ovog povijesnog razdoblja došlo je do lanca prirodnih katastrofa koje su zbrisale čitave civilizacije sa lica Zemlje. Klimatski uslovi i geografski izgled Zemlje promijenili su se, takoreći, preko noći. Nakon dramatične ekološke i demografske promjene došlo je do postepenih promjena ljudske svijesti. Posljedice promjene svijesti rezultirale su gubitkom aktivne veze najvećeg dijela čovječanstva sa fenomenom šamanizma. To je bio pad čovjeka. Pad sa višeg nivoa percepcije na niži, racionalno-materijalni nivo bitka.

slika

Medjutim fenomen šamanizma nije iščezao. Iskustvo šamanizma nastavilo je da živi u sferi kolektivne svijesti. Tijekom svih povijesnih razdoblja, uključujući i naše suvremeno doba, u svim sredinama širom svijeta uvijek je postojao određeni broj ljudi koji su se kroz različite sticaje okolnosti i procese otvarali ka sferama više svijesti i postajali šamani. Njihova dužnost je bila da prenesu svoja iskustva zajednici, vode računa o njenoj harmoniji, potiću materijalni i duhovni razvoj. U mnogim sredinama ljudi su spoznali da moći i potencijali proizašli iz šamanizma zahtjevaju protutežu u visokim etičko-humanim standardima i principima, odnosno došlo je do procesa oduhovljavanja šamanizma. Prosvjetljenjem nadahnuti šamani kreirali su razne duhovne puteve, bazirane na specifičnim metodama i kozmologijama proizašlim iz njihove direktne inspiracije. Iz nekih od ovih puteva kasnije su se razvile neke od današnjih religija.

Svrha i zadatak duhovnih puteva, bez obzira na mjesto, vrijeme, specifičnu formu, prisustvo ili odsustvo religijskog konteksta, su jedinstveni u svom cilju- očuvanje i uspostavljanje veze čovjeka sa potencijalima ljudske svijesti, usmjerenjem ka individualnoj i kolektivnoj harmonizaciji, produhovljenju i ultimatno spoznaji Božanskog (ljudskog) u nama.

izvor: byZrinx sa http://paganizam.6.forumer.com/a/samanizam_post20.html
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
pecurko
Moderator
Postovi: 820
Pridružen/a: 23.08.2010, 13:58
Zahvalio/a: 228 puta
Prim. zahvala: 286 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la pecurko » 11.09.2010, 17:53

Svi mi, koji tragamo za znanjem smo svojevrsni samani.
Svi mi, koji kada vetar zanjise krosnju nekog drveta, vidimo Prirodu
u svojoj lepoti , a ne samo puki dogadjaj, smo samani.
Svi mi kojima jedna percepcija nije dovoljna, jer zelimo da spoznamo sebe,
pogodite sta smo!!!

Put je nas trnovit, cesto odbaceni bivamo od svih,
ali nema lepse svari, nego pevati Vaseljene stih,
a sve sto bese davno, vratice se opet,
Bogovi nasi stari i njihov gnevni krik
setice nas na nasu istinsku prirodu,
da budemo spremni za let u slobodu.
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 673 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Red » 11.09.2010, 19:02

Hvala na ovome :ymhug:

;;)
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
melkior

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la melkior » 08.12.2010, 16:47

Čovjek u svojem razvoju prošao je dug put. Iza sebe je ostavio jednu sasvim drugačiju svijest nego što ju imamo danas. Svijest prije ove naše racionalne svijesti mi smo djelomično zadržali i zovemo ju podsvijest (Freud) ili nesvijesno (Jung). U onoj prvotnoj svijesti, čovjek je bio povezan s prirodom i doživljavao ju je onakvom kakva jest.. Imao je znanje o mnogim nama danas nepoznatim stvarima. Mogao je komunicirati s biljem i ostalim živim bićima, prepoznavati uroke bolesti i nalaziti adekvatne ljekove. Bio mu je blizak duhovni svijet. Kad je ''zašao'' u svijet racionalnog i kada je postao kadar apstraktno misliti i te misli prenostiti uiveržalnim govorom jednog plemena, on je izgubio kontakt sa svojom duhovnom prirodom. šamanizam je jedan od uspješnih ''izleta u taj nedostupni svijet. Uglavnom se ''putuje'' zbog traženja uzroka bolesti i traženje lijeka za njih, ali i kod nekih drugih problema u koje je možebitno zapala zajednica. Za to je potrebno izazvati trans pomoču kojega se nakratko gubi racionalni svijet i ulazi se u svijet koji bi bilo točnije nazvati stvaran svijet. Ovaj naš svijet je zajebano ispunjen apstraktnim iluzijama i zaražen bolesnom težnjom da se izgradi nešto kao raj na zemlji, a zapravo smo svoj pravi raj davno napustili bogzna zbog čega. Biblijska priča o čovjekovom grijehu kaže da je čovjek uzeo neke zabranjena plodove koji su vezani sa jednom dotada nepoznatom spoznajom....
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 673 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Red » 08.12.2010, 18:05

Mene zanima jel netko ovdje (skriven ili neskriven) ikada prisustvovao tako nekom "obredu i ritualu"? zanima me kako to izgleda, kako izgleda trans, kako opija ples i pjevanje, sve me zanima...

jel ima itko ikakvih iskustva, ja naime nemam, niti sam ikada npr. bila ili dozivjela trans bilo koje prirode, pa sam vrlo znatizeljna.

Pricajte mi...
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Morpheus
rank6
Postovi: 237
Pridružen/a: 29.03.2011, 23:38
Zahvalio/a: 4 puta
Prim. zahvala: 16 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Morpheus » 30.03.2011, 16:16

Pozdrav svima! :) Novi sam ovde, evo prvog posta :)
Dakle,

u danasnje vreme postoji nekoliko neoshamanistickih organizacija i imao sam prilike da prisustvujem na nekoliko okupljanja, da meditiram s njima, kao i da vidim obrede. Ali, mogu ti reci da thenike koje se koriste danas dosta odstupaju od tradicionalnih, tako da je prilicno tesko pronaci samane, a da ne odes u Afriku, Juznu Ameriku ili Sibir.
S druge strane, jedan od samana koji je bio instruktor mojim prijateljima bio je obucavan u Kanadi, gde je iskusio stare rituale.
Trans u sustini sam shvatio kao stanje veoma, veoma duboke meditacije u kojoj u sustini odlazite na dublje nivoe svesti, do samog kolektivnog nesvesnog, po Jungu, ili do same animisticke prirode svih stvari, jednog od dubljih nivoa astrala kako mi kazu samani s kojima sam razgovarao.
Njihovo ucenje dosta se bazira na Kabali i drvetu zivota i smatraju da je najdublji trans, najopasniji obred prelazak preko Bezdana zivota. Ako nekog zanima vise o ovome, mogu vam reci jos koliko sam informisan, ili u krajnjem slucaju u drugoj temi govoriti o meditaciji, bar sa mojim skromnim iskustvom :)
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 673 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Red » 30.03.2011, 20:25

Pozdrav i dobro nam dosao :ymparty:

moram ti priznati da sam uzasno skepticna prema svim tim "novim" seminarima/ritaulima/okupljanjima itd. nemam pojma zasto. koliko god da me zanima sve to- opet se nikada ne odvazim ozbiljno prisustvovat tako necem, uokolo ili daleko sa nekom naknadom. mozda strah, mozda nevjerica. a znatizelja me izjeda. :YMDAYDREAM:

moguce da me ne zanima takva vrsta iskustva, koliko god da je primamljiva, jer je u nasim uvijetima uvijek organizirana :p ne znam kako to opisati drugacije.

nekako uvijek zamisljam takve stvari kao spontani akt a ne dogovovoreni sastanak. to me valjda odbija, mozda sam u krivu i pretpostavljam bezveze :YMPEACE:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Morpheus
rank6
Postovi: 237
Pridružen/a: 29.03.2011, 23:38
Zahvalio/a: 4 puta
Prim. zahvala: 16 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Morpheus » 30.03.2011, 21:14

Znam,znam, i sa mnom je isto. I obicno su mi ljudi govorili da ne vredi citati, da to mora u grupi, mada, najiskrenije, jedina razlika jeste sto bacas pare i to ne male na te seminare i organizacije. Ne kazem nista lose, verujem da to ima svojih prednosti, ali sasvim lako mozes da se upustis u to i posle neke literature ili bar uputstva. Uvek bi trebalo poceti sa meditacijom, s jedne strane da se izvestis u tome da se snadjes u svom umu, sa druge strane, sad kako samani kazu, da upoznas svog Duha Cuvara i naviknes se na entitete. Opet napominjem, zavisi da li tome prilazimo sa gledista okultizma ili vise nekog Jungovskog stanovista. :)
Ali, kako god da gledas, sto se tice :mushroom: prilikom meditacije, odlaska u astral, svakako savetujem da pre toga "na suvo" vezbate meditaciju, onaj deo sa vezbom disanja (brojanje do 4), zatim ciscenje misli i naravno vizualizacija i, sto je najznacajnije, otvaranje uma za ono sto cete doziveti. Bez prethodnog iskustva, lako se mozete izgubiti u celom tripu i u sustini nece imati nista vise tog mistickog dodira. :)
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 2053
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Zahvalio/a: 361 put
Prim. zahvala: 1159 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Beyond Le Fov » 29.07.2014, 19:29

Krešimir Mišak blog zanimljivi iz 2007...


Jedna od najfascinantnijih spoznaja koje sam stekao u proteklih nekoliko godina jest da živimo u svijetu prepunom svakojakih inteligencija i bića.

Većina njih su nam nevidljiva. No, to nas ne treba čuditi - naša osjetila i naš mozak obrađuju tek infinitezimalno mali broj frekvencija kojima smo bombardirani. Praktički smo slijepi za većinu toga oko nas. A i ovo što vidimo oko nas – to je tek slika koju nam je složena u mozgu, ništa više i ništa manje od toga.

Nije to ništa novo - samo sam ja nov u tome.

Recimo, prema vedama, postoji čitava kozmička hijerarhija bića. Onda, fenomen otmica neki smještaju u tu sferu, baš kao i "izvanzemljane". Pa sjetimo se onda raznih marijanskih ukazanja. I jeste li znali da Island ima ministricu za elementarna bića? Nju se konzultira kad treba ustanoviti hoće li trasa neke ceste narušiti neko stanište elementarnih bića. Oni koji ih mogu vidjeti opisuju ih kao neku vrst svjetlosnih kugli. Šta ja znam, možda su to ona bića koja su nekad opisivana kao vilenjaci ili patuljci. Za duhove smo svi čuli. Isto tako i za anđele. (Ne vjerujem da ih treba miješati s onim bucmastim krilatim dječacima s baroknih freski).

Sve su to znanstveno neprovjerive teze. Riječ je o suptilnim energijama, subjektivnim dojmovima (od kojih, se, neki, međutim mogu objektivizirati. Primjerice, kad nas plamen oprži – to je subjektivan doživljaj. Ali ako oprži nas nekoliko, onda smo naše subjektivno iskustvo objektivizirali), ili pak izmjerivim parametrima podložnim različitim interpretacijama.

Who cares? Ponekad nisu važni podaci, ponekad je važna poezija.

Kako ono počinje jedna epizoda Korta Maltezea? "U ono vrijeme dok su duhovi šuma, jezera i rijeka još postojali..." Tako nekako.

Ovog puta idem u sličan takav svijet, a i vi možete sa mnom. U tome će nam pomoći Hank. Tko je Hank, pitate?

Pa, Hank je dr. Hank Wesselman, antropolog, jedan od onih znanstvenika koji uistinu koračaju između svjetova. Posao ga je često vodio do afričkih urođenika. To mu je omogućilo da velik dio života provede u okruženjima koja rijetko posjećuju ljudi izvana. Tijekom terenskog istraživanja u južnoj Etiopiji počeo je doživljavati nešto što je odredilo njegove buduće interese:

"Sedamdesetih godina počeo sam spontano doživljavati proširena stanja svijesti dok sam boravio u divljini, u Etiopiji. Tada o njima nisam znao ništa, nisam uzimao droge, nisam bio član nikakvih parapsiholoških klubova. Bio sam vrlo konzervativan i vodio istraživačke ekspedicije. To je iskustvo imalo formu osjećaja da me netko motri. Ondje, u Africi, bilo je lavova, hijena, leoparda, bivola… Ovi posljednji najviše su nas zabrinjavali jer su vrlo opasni i ne vole ljude. Ali taj osjećaj da me netko motri veoma me uznemirivao. Usred bijela dana iznenada bih zastao u radu i počeo se pomno ogledavati ne bih li koga vidio, ali nikada nisam vidio ništa."

Pokušavajući to razumjeti, Hank Wesselman je uspostavio izravan kontakt s pripadnicima afričkih plemena i drevnim metodama za postizanje promijenjenih stanja svijesti:

"Bio sam na terenu s trojicom Afrikanaca. Nijedan od njih nije znao engleski. Jedan je od njih bio iz plemena s toga područja i zvao se Atiko. Atiko je bio šaman. Ja tada baš nisam znao što su šamani. Znao sam da su to plemenski vidovnjaci i vračevi. Sjećam se kako sam ustao iz čučnja i gledao uokolo ispod oboda šešira, a zatim sam pogledao prema Atiku, koji je gledao u nešto meni slijeva. Skliznuo sam pogledom u tome smjeru i odjednom ugledao nešto veliko, oko dva metra iznad zemlje. Pogledao sam u šamana, a on me motrio. Znao sam da je on to vidio. On nije znao engleski, ali ja sam znao nekoliko riječi svahilija. Pitao sam ga: Atiko, što je to bilo? A on je rekao: Duh. Na njegovu jeziku: šitani."


Ubrzo nakon toga Hank je počeo doživljavati klasična iskustva napuštanja tijela. Šamani to nazivaju letom duše:

"Usred noći zatekao bih se kako se uzdižem iz tijela. Na svoje sam čuđenje otkrio da mogu proći kroz šatorsko platno, a da uopće ne povlačim patentni zatvarač. Imao sam neobične doživljaje poput sna, kao da noću letim iznad kampa. I mogao sam gledati dolje i vidjeti šatore svojih kolega, šakale kako prekapaju po jami s otpacima, vojnike u ophodnji uz vatru. Mislio sam da sanjam dok mi sljedeći dan nije došao Afrikanac Kambulu, pogledao me i rekao mi: Dr. Hank, što ste radili prošlu noć, leteći iznad moga šatora? To mi je privuklo pozornost."

To je bilo dovoljno da bi se doktor Hank Wesselman pozabavio ovim fenomenom na mnogo temeljitiji način:

"U svojoj trilogiji 'Šetnje duhom' opisujem doživljaje kad sam se osjećao uvučenim u nešto nadasve neobično. Bila je to klasična šamanska inicijacija, pri kojoj su očito duhovi vladali situacijom. Riječ ekstaza je za mene odjednom poprimila neko posve novo značenje. Kad se osvrnem unatrag, mislim da se dogodilo ovo: kad sam došao u dodir s onim duhovnim bićem, ono je u meni aktiviralo neki program. To je nevjerojatan program, koji se u nama razvijao tijekom evolucije. Šamani su prvi otkrili taj program u sebi. Kad kažem šaman, većina ljudi na Zapadu sklona je zamisliti maskirana, kostimirana pripadnika plemena koji u mraku pleše oko vatre, sudjelujući u nekom tajanstvenom ritualu."

Znanstvenik u Hanku, ili barem ono što je od njega ostalo, pokušao je pronaći odgovor na ovaj vrlo neobičan fenomen:

"Moguće je da izloženost snažnomu promijenjenom stanju svijesti može pokrenuti kaskadu elektrona u središnjem živčanom sustavu. Materijalizam je dominantna paradigma na Zapadu već dobrih tristo godina. Mi težimo tomu da se bavimo vanjskim prostorom, a ne unutrašnjim. A unutrašnji je prostor golemo neistraženo područje o kojem čovjek još uvijek vrlo malo zna. Ali šaman zna jer to je područje u kojem on obavlja glavninu svoga posla. Obavlja ga u unutrašnjem prostoru. Oni rade svoj posao u prostoru što ga urođenici nazivaju svijetom duhova. Govoreći o tome, mogli bismo reći da pripadnici primitivnih društava poznaju okoliš koji ih okružuje. Primjerice, ima li negdje blizu psihotropskih biljaka. Ritualna uporaba halucinogena, koji se dobivaju od tih takozvanih biljnih učitelja, katkad se primjenjuje za postizanje širenja svijesti u pristupanju svetomu carstvu."

Danas doista ne manjka literature o halucinogenima, koja pokazuje sličnosti učinka tih prirodnih tvari na ljudsku svijest među različitim kulturama. Wesselman je otišao i korak dalje:

"Primjerice, to obuhvaća sposobnost kanaliziranja svemirske energije, otkrivanje najdubljih tajna prirode kao i stjecanje mudrosti koja se može uporabiti u magijske, medicinske i religijske svrhe. Tu su i tehnike poput posta, lišavanja sna, tjelesnog iscrpljivanja, hiperventilacije, čak i iskustvo ekstremnih temperatura tijekom rituala pročišćavanja. Poznato je da snažno tjelesno podraživanje jednoličnim bubnjanjem i čegrtanjem u kombinaciji s nekim svrhovitim obredom dotične kulture – molitvom, pjevanjem, plesanjem – može čovjeka osposobiti za usmjeravanje svijesti prema mističnom opažanju. Zato ne iznenađuje što se gotovo svi izvoditelji rituala diljem svijeta služe bubnjevima i čegrtaljkama. Obično bi se dovodili u ono što oni nazivaju ples u transu. Žene bi tada sjedile u središtu kruga, oko vatre, pjevale bi i pljeskale dlanovima u jednoličnom ritmu, a muškarci bi plesali oko njih, s vanjske strane kruga, s čegrtaljkama oko nožnih zglobova, u osebujnom ritmu toptanja. Te plesove izvode kako bi se povezali s onim što oni nazivaju num. To je ono što Polinežani nazivaju mana. To je snaga, sila. Kinezima je to chi, a Japancima ki. Mozak u biti slijedi zvuk bubnja. Bubanj se udara u nižim područjima frekvencije theta valova i mozak slijedi taj ritam. Slijedeći taj zvuk, mozak se doslovce spušta iz područja beta valova, preko alfa, do theta valova."

Na tim valovima moguće je doploviti u drugačije svjetove. One koji su svuda oko nas, no mi smo izgubili mogućnost da ih vidimo i čujemo.

Jebiga, previše mp3-ja i dvd-a, premalo osluškivanja unutrašnje glazbe.

Drago mi je da su duhovi drveća, jezera i rijeka još uvijek tamo negdje.

Možda izlaze samo u kišne zore kad nema nikoga tko bi ih mogao vidjeti.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.
Avatar
Beyond Le Fov
Moderator
Postovi: 2053
Pridružen/a: 06.02.2010, 21:48
Zahvalio/a: 361 put
Prim. zahvala: 1159 puta

Re: łł Šamanizam łł

PostPostao/la Beyond Le Fov » 14.12.2014, 16:52

What a Shaman Sees in A Mental Hospital

http://expandedconsciousness.com/2014/0 ... -hospital/
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.

Natrag na “Tajnoviti Planet”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.