☼ Zvijezde i Biovrtlarstvo☽

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

☼ Zvijezde i Biovrtlarstvo☽

PostPostao/la Red » 21.11.2011, 15:21

[img=float-left]http://4.bp.blogspot.com/_R79m0qoERlE/S9c1Khiwq_I/AAAAAAAAADM/1jWRyUd86d8/s200/SunMoonPlaque.jpg[/img]Utjecaj zvijezda na biljke još uvijek izaziva sumnju u nekim područjima bliskim biološkoj agrikulturi. Razlog je razumljiv: astrologija nije još dovoljno jasno određena kao znanost pa je podložna pogrešni tumačenjima. Ova znanost, međutim, proizlazi iz astronomije. Dobar dio njezinih izračuna potječe iz asirske i babilonske tradicije, bez kojih bi naše poznavanje univerzuma bilo potpuno iluzorno.

Nitko neće negirati da kruženje Sunca kroz postaje omogućava razvoj života na našem planetu. Njegove pjege i erupcije utječu na organizme na Zemlji. Ako Mjesec, koji je puno bliži Zemlji, podiže oceane i djeluje na neke morske organizme, zasšto ne bi djelovao i na biljke koje su iznimno bogate vodom?
Tradicionalna agrikultura u to nije sumnjala i svatko može eksperimentirati u vrtu i donjeti vlastite zaključke.

Mladi Mjesec

U ovom se razdoblju energija penje u onim dijelovima biljke koje se nalaze iznad zemlje. To je vrijeme dobro za sijanje povrća od kojega se u prehrani koristi dio koji raste iznad površine zemlje. Ako želimo možemo pričekati da prođe razdoblje punog Mjeseca.

Zadnja četvrt (razdoblje opadanja Mjeseca)

U ovom razdoblju je potrebno sjati povrće čiji se prehrambeni dio nalazi ispod zemlje, kao što su korjenaste biljke ili gomoljke (mrkva, repa itd.) Najbolje vrijeme za to je u danima neposredno nakon punog Mjeseca.
U danima kada Mjesec opada, može se sijati i povrće kojima se razvija onaj dio koji se nalazi iznad zemlje, iako treba izbjegavati povrće koje naglo raste ili daje plodove ljeti (takvi su špinat, salata, celer itd.) Možemo se zabaviti usporednom sjetvom, bilježeći datume sjetve i numerirajući sjemenke ili redove iz tjedna u tjedan.

slika

Mjesečeve mijene i sjetva

Da bismo odredili datume sjetve, nužno je promatrati nebo i služiti se kalendarom kako bismo ustanovili najpovoljnije Mjesečeve mijene i djelovali u skladu s njima. Rezultati će pokazati da se naše nastojanje isplatilo.

Treba uzeti u obzir da Mjesec siječe putanju Sunca dva puta mjesečno. Ti trenuci susreta koji se nazivaju Lunarna sjecišta, nepovoljni su za poljoprivredne poslove. Traju kratko- samo osam sati (četiri sata prije i četiri sata nakon križanja). Često zbog lunarnih sjecišta usjev sporo raste; zbog toga je važno točno definirati razdoblje uzgoja.

Nebeski utjecaji nisu ograničeni samo na Sunce i Mjesec. Prolazeći Zodijačkim kvadrantima, planeti kupaju univerzum svojim suptilnim energijama. Iako se čini da je njihov utjecaj manje važan, svakako ga treba uzet u obzir. Proljeće počinje 21. ožujka, u znaku Ovna, koji simbolizira obnovu, ponovno buđenje i rađanje života. kako bi vegetacija mogla biti neovisna o nebeskim kretanjima?

[img=float-left]http://www.14ushop.com/lazart/2007/KF-CKSM18WCP.jpg[/img]Utjecaji Mjeseca i drugih planeta

Mnoge stare narodne izreke i iskustva o utjecaju Mjeseca i njegovih mijena i drugih planeta na rast i uspijevanje kultura u poljoprivredi prenoslili su se kao usmena predaja sa koljena na koljeno. Seljaci su vjerovali u njih, vjerojatno zato što su sa njima imali dobrog iskustva. većina se sačuvala do današnjih dana, najviše u planinskim krajevima. Naći ćete ih u starim poljoprivrednim kalendarima, gdje su uz svaki datum stavljene oznake dvanaest planeta i mjesečeve mijene. Po njima su ljudi sijali, sadili, okopavali i sakupljali plodove.

Kao primjer dat ćemo neka prastara seoska vjerovanja koja se odnose na biljke u vrtu.
- sve biljke koje moraju da budu prekrivene zemljom da ne bi pozelenile (krompir, mrkva) treba se sijati i saditi kada je posljednja mjesečeva mijena.
- Grašak se sije kada je posljednja četvrt, da bi bio pun i zdrav.
- Pasulj treba saditi kada je mld mjesec.
- krompir se ne sadi kada je mlad mjesec, jer bi se sav pretvorio u zelenilo, već kada je posljednja četvrt, da bi tjerao u zemlju.
- Ako se kupus sadi kada je mladi mjesec, bit će ga dovoljno i za ljude i za prasce.
- Jabuke se sade kada je mladi mjesec
- Tada se sade i živice i grmlje
- Vinovu lozu treba orezivati po mladom mjesecu
- Ruže koje trebaju cvjetati do kasne jeseni treba orezati u Travnju, kada je pun mjesec. Pupoljke treba odlomiti ili odrezati u Svibnju, opet kad je pun mjesec.

Moderno doba je staru predaju odbacilo kao obično praznovjerje. U posljednje vrijeme, međutim, opet se šire, naročito među poklonicima biološke poljoprivrede i vrtlarstva. Poznati su kalendari sijanja i sađenja, određeni prema Mjesečevim mijenama i položaju planeta. Utvrđeno je najpovoljnije vrijeme kada treba sijati i saditi razne biljke i kada treba orezivati voćke i vinovu lozu, obavljati pčelarske poslove, početi sa žetvom, berbom i skupljanjem plodova.

Precizno su utvrđeni kozmički utjecaji na rast i plodnost nekih biljaka. Godinama su ispitivane iste kulture, između ostalih i krompir, da bi se utvrdilo kako će roditi ako se sadi kada su Mijesec i planete u raznim položajima. Rezultati su pokazali da je krompir, zasađen kada je konstalacija zvijezda bila povoljna, rodio je 33% više prinosa nego krompir zasađen u nepovoljno vrijeme.

[img=float-right]http://1.bp.blogspot.com/_R79m0qoERlE/S9dCGBmrEpI/AAAAAAAAADc/bP_VQteN284/s1600/Zodiac-English.jpg[/img]Na svom putu oko zemlje, Mjesec prolazi pored dvanaest astroloških znakova našeg sunčanog sistema. Za to vrijeme na Zemlju i biljke djeluju razni kozmički utjecaji.

Na lisnate biljke povoljno utječu astrološki znakovi Raka, Ribe i Škorpije.
Na bolji razvoj plodova dobro utječu znaci Ovna, Lava i Strijelca.
Znaci Bika, Djevice i Jarca povoljno tječu na razvoj korijena biljaka.
Kada se Mjesec nalazi u području Djevice, Vodenjaka i Blizanaca, vrijeme je povoljno za sijanje i sađenje onih biljaka koje se uzgajaju zbog njihovog cvijeta.

Istraživači tih utjecaja na zemlju i biljke uvjereni su da o nekom praznovjerju nema govora, kao što ne može biti praznovjerje činjenica da su plima i oseka posljedica utjecaja Mjeseca.
Na osnovu promatranja zaključuju da su na utjecaje Mjeseca osjetljive samo one biljke koje se gaje na biološki obrađenoj zemlji. Plodnu zemlju treba prije sijanja i drugih radova površinski rastresti jer je tada osjetljivija na utjecaje svemira.
Za napredovanje biljaka u bio vrtu je osim mjesečevih mijena i položaja planeta važan i položaj Mjeseca na nebu. Ako pažljivo promatrate put Mjeseca vidjet ćete da je ponekad više, a ponekad niže na nebu. To znači da Mjesec pravi veći ili manji luk preko neba, tako da prilikom određivanja povoljnih i nepovoljnih dana za radove u bio vrtu treba voditi računa i o tome.

[img=float-left]http://4.bp.blogspot.com/_R79m0qoERlE/S9dKKErmaLI/AAAAAAAAAD8/okLXixjT3k4/s200/Traditional-Vegetable-Garden-Picture.jpg[/img]U biološkoj poljoprivredi pažljivo su promatrane i vremenske prilike određenih dana. Dani koji su po kalendaru bili povoljni za sjetvu ili sađenje biljaka sa plodovima obično su bili topliji od drugih, dok su dani određeni za sijanje lisnatog povrća bili vrlo kišoviti. Dani za sađenje korjenastog povrća bili su hladniji, sa češćim mrazovima. Kada je datum bio povoljan za sijanje i sađenje cvjetnih biljaka, vrijeme je bilo sunčano i lijepo.
Iz toga zaključujemo da se u okviru "vremena" kulture dijele na četiri grupe: lisnate, korijenaste, cvjetne i sa plodovima.

Među lisnato povrće spadaju sve vrste salate, špinat, motovilac, cijela porodica kupusa, karfiol, keleraba, poriluk i sva bilja.


Korijenasto povrće jesu: mrkva, celer, rotkvica, bijela i crna rotkva, cikla, repa, crni i bijeli luk, krompir.

Povrće sa plodovima obuhvaća grašak, pasulj, mahune, soju, tikvice, krastavce, paradajz, paprike, patliđan, sve vrste bobičastog voća i ostalog voća.

[img=float-right]http://1.bp.blogspot.com/_R79m0qoERlE/S9dI_bRaNCI/AAAAAAAAADs/UHM7Z-QUXRU/s200/veggies.jpg[/img]Vrijeme povoljno za sijanje i sađenje pojedinih biljaka istovremeno je najpogodnije i za ostale radove oko njih. Tako se krompir, na primjer, sadi u vrijeme povoljno za korijenasto povrće, a kasnije se u dane, odrađeno za korijenasto povrće, i okopava, zasipa i vadi. Takav krompir se i preko zime dobro održi. Salatu treba sijati i presađivati u dane namjenjene lisnatom povrću, a i za zimu je treba povaditi i spremiti u podrum u te dane.

Za one koji skupljaju bilje veoma je zanimljivo da je analizom njegovog sadržaja utvrđeno sljedeće: u vrijeme mladog mjeseca više ljekovitih sastojaka bilo je u gornjim dijelovima, u lišću i cvijeću, a po zadnjoj četvrtini- u korijenu. To otkriće može korisno poslužiti prilikom sakupljanja ljekovitog bilja u bio vrtu ili van njega.

izvor: moj bio vrt; moj bio-vrt
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.