Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

PostPostao/la Red » 10.08.2010, 18:12

Super stvar, jako zanimljivo i nadasve korisno, pogotovo u vrijeme kemije (insekticida, pesticida i herbicida, te umjetnih gnojiva), u vrijeme GMO-a, u vrijeme kada je cista zemlja i zdravo staro sjeme postalo prava rijetkost.... Sepp nas uci kako se vratiti prirodi, surađivati s njom i poštivati je, a da nam ujedno takav način donese zdrave namirnice i pritom velike prinose...

slika

O knjizi

Poljodjelac- buntovnik Sepp Holzer uzgaja na svom planinskom imanju u salzburškom Lungauu, na nadmorskoj visini od 1500 metara kivije, trešnje i tikve, usred zime bere rotkvice, a njegove žitarice rastu u šumi. Krameterhof je već duže vrijeme simbol novog načina poljoprivrede.

Sepp Holzer je razvio vlastiti oblik permakulture koja je već bila predmet znanstvenih istraživačkih radova i jedan od projekata na EXPO-u 2000 u Hannoveru. Spretnim iskorištavanjem ekoloških odnosa i prirodnih ciklusa ostavlja prirodu da radi i uz minimalni trud- bez da optereti prirodu – postiže maksimum ekonomskog uspjeha.

Da se ovaj koncept može primijeniti na različite uvjete okoliša, Holzer pokazuje kao savjetnik u mnogobojnim projektima, gdje se razorena tla uz pomoć permakulture ponovno pretvaraju u poljoprivredno zemljište.

U ovoj knjizi bogato ilustriranoj fotografijama Sepp Holzer ne razjašnjava samo osnovne principe svog razmišljanja, već živopisno objašnjava kako je došao do toga da sa novim alternativnim metodama pokuša preživjeti na planinskom imanju koje je naslijedio i koje nije imalo šansi, te protiv kojih se zapreka od strane nadležnih službi morao pri tome boriti.


O autoru

slika

Sepp Holzer rodio se 1942.godine kao sin planinskog seljaka na Krameterhofu (1300 metara nadmorske visine), u općini Ramingstein, pokrajina Salzburg. U njegovom djetinjstvu nije bilo strojeva za obrađivanje polja, električna struja uvedena je tek 1955. u kuću. Godine 1962. preuzima imanje. Svojom radošću za eksperimentiranje i darom za promatranje iskušao je različite mogućnosti u obrađivanju polja, voćarstvu i povrtlarstvu, uzgoju riba i goveda, na svom imanju koje je klimatski i što se tiče plodnosti tla smješteno ekstremno nepovoljno, od 1100 do 1500 metara nadmorske visine. Sasvim prirodno i pažljivo kročio je nekonvencionalnim putovima i to tako uspješno da mu se u međuvremenu dive posvuda u svijetu i pitaju ga za savjet. Na njegov Krameterhof u međuvremenu godišnje hodočaste deseci tisuća ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE

krasno zar ne? :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Shanti
rank8
Postovi: 343
Pridružen/a: 28.07.2010, 00:23
Zahvalio/a: 189 puta
Prim. zahvala: 83 puta

Re: Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

PostPostao/la Shanti » 11.08.2010, 17:00

Ajoooj, ovaj čovjek je pravi, jedva čekam da odem gore do njegovog imanja malo skočiti razgledati to osobno, baš je car, video je super, ima čitav na google videu.
https://vimeo.com/59728464
Bio sam ga pitao za sjeme da uzmem od njega, a on je reko da dođem sam slobodno po njega...svaka čast :ymhug:

Sad je bio tu negdje držao predavanje u Istri, ali nisam mogao iči :-s
Znaš li gdje se može nabaviti knjiga ?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Re: Poljodjelac-buntovnik °°Sepp Holzer°°

PostPostao/la Red » 11.08.2010, 18:42

Udruga Wu Wei Buđenje predstavlja
prvo hrvatsko izdanje knjige Sepp Holzer "Poljodjelac-buntovnik"

Cijena knjige u knjižarama 150 kn

Knjigu možete naručiti i pouzećem na broj +385.95.8777777

Cijena 120 kn + poštarina

http://www.wuwei-budjenje.org/

nisam ni ja znala, jer nisam pratila stranice http://www.eia.hr/index.php a da sam znala, zbilja bi otisla
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.