Kameno brašno

Briga o Vašem zelenom kutku
Meia

Kameno brašno

PostPostao/la Meia » 19.04.2010, 11:52

Kameno brašno je jednostavno smljeveni kamen, a može se naći u bilo kojoj kamenorezačkoj ili kamenoklesačkoj radnji, to je njima otpad. Može se naći i u trgovinama koje prodaju materijale za fasade i sl. Nije svako kameno brašno isto, zavisi od kojeg je kamena, ali najčešće se koristi gotovo sve osim mramorne prašine.
A ovo kažu na forumu:
"Kameno brasno se koristi kod izrade asfaltne mase ( ako imas nekog poznatog ko radi na asfaltnoj bazi tu mozes da nabavis koji kilogram ) a koristi se i kao punioc pri izradi raznih ukrasnih fasada i zbuka , pa ti preporucujem da se raspitas i u prodavnicama fasadnih boja kao i gradjevinskim - skladistima"

Ljekovite moći kamenog brašna priznanje su dobile nakon 20-godišnje kampane dvoje bivših učitelja, Camerona i Moire Thomson. Oni su se trudili dokazati da kameno brašno može nadomjestiti minerale koje je zemlja izgubila tijekom proteklih 10,000 godina te tako pomladiti zemlju i zaustaviti klimatske promjene.

Kako bi to dokazali, pretvorili su 25.000 kvadratnih metara neplodne zemlje blizu Pitlochryja u moderni raj. Služeći se kamenim brašnom pomiješanim s kompostom, stvorili su bogato, duboko tlo koje je počelo davati glavice zelja veličine nogometnih lopti, glavice luka veće od kokosovih oraha i ogrozde velike poput šljiva. Ovaj par tvrdi da ta tehnik a može također igrati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena jer kalcij i magnezij u kamenom brašnu pretvaraju ugljik iz zraka u karbonate.

Za tu teoriju zaintereisrala se je i NASA pripremajući se za uzgoj biljaka na drugim planetima. Par također tvrdi da kameno brašno znači da usjevima ne treba voda da bi proizveli žetvu veličanstvenog povrća, te bi takva metoda bila savršena za suha tla u zemljama trećeg svijeta.

Njihove teze potvrđuje i nekoliko eksperimenata. Braća Hardin u australskom Queenslandu kameno brašno koriste od sredine osamdesetih. Potreba za gnojenjem smanjila se za 80 posto, prinosi povećali za 25%, a brzina rasta za 20%


Zašto koristiti kameno brašno?

1. Pomaže protiv mnogih biljnih bolesti, gljivica i nametnika.

2. Jača korijenje. Primjena kamenog brašna jednom na proljeće svake godine potiče rast korijenskog sustava stabala, travnjaka, ruža i povrća. Kameno brašno nanesite neposredno prije sezone kiša.

3. Odličan dodatak travnjaku. Nanosite ga 4 puta godišnje ako je moguće, ili u proljeće, ljeto i jesen. Oko 23 kilograma dovoljno je za 465 kvadratnih metara.

4. Kameno brašno koje na proljeće date voćkama proizvest će obilje plodova na ljeto.

5. Ruže vole kameno brašno. Nanesite ga nekoliko puta na godinu, približno 1 šalicu kamenog brašna po biljci uz mnogo vode. Za najbolje rezultate dodajte 1 šalicu kamenog brašna na 4 litre vode a zatim zalijte ružu. Možete napraviti i mlijeko od kamenog brašna tako da stavite 1 šalicu kamenog brašna u najlon-čarapu, zavežete je i stavite da se preko noći namače u 4 litre vode. Stavite u raspršivač i poprskajte listove.

6. Povrće voli kameno brašno. Dodajte kameno brašno vrtnom tlu najmanje jednom godišnje, još bolje jednom na sezonu ako ste u mogućnosti. Sprej od kamenog brašna nanosite jednom mjesečno.

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.