Zeleni kvadrat by Pooji

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 30.08.2013, 19:45
Zahvalio/a: 23 puta
Prim. zahvala: 53 puta

Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Pooji » 09.03.2014, 10:40

slika

Moj je san da jednoga dana vrtlari svijeta preuzmu odgovornost oporavka našeg planeta i postanu, svatko na svom zelenom kvadratu, tiha zelena vojska koju nitko ne može zaustaviti.“

Kornelija Šoštarić


Ekipa pozdrav :). Ove godine se krenulo "ozbiljno" i bez neke pretjerane zajebancije, sa srećom i veseljem u nove pobjede.

Cilj: Zdravo, svježe, domaće, raznoliko i prije svega "besplatno". Dok sma prisutan na planeti zemlji neke stvari više ne želim ponavljati i raditi a to je u prvu ruku odlazak u trgovinu. Smisla mi nema, nikako, da radim 8-10-12 sati u privatnom ili javnom sektoru, da dobijem mizeriju od plaće i da tu plaću trošim na dehidriranu, konzerviranu, tretiranu hranu koja uz sve to je roba upitne kvalitete, nama balkancima "šalju" robu 2-3 kvalitete i tako dalje...

Puno je toga "ZA" ORGANSKU HRANU, a nasuprot svježeg organskog i zdravog uglavnom sjedi Um, ego koji veli...ma što bih "radio" i "sadio" kad mogu da kupim u konzuma ili kauflanda... :)) :)) :))

Da ne duljim, zivim na selu, a kad odete na selo sve više ćete osjetiti prirodno stanje a sve manje depresiju i tjeskobu koju grad proizvodi, iako je i to ok, ukoliko je prepoznati možete :)

Organski vrt u skladu sa prirodom.


Zemlja se nije godinama obrađivala, na nekim djelovima i do 15 godina a neki djelovi su se obrađivali i prošle godine. uglavnom teška srca sma se odlučija na frezanje zemlje jer drugacije nije bilo moguće da ocistim zemlju od korova trave i ostalih pizdarijica....mogao sma to sve u jesen pripremiti ali luda glava štaš)

Ima tu svega, od biodinamike, permakulture, hortikultire itd...tj biti će, mada je to neka tamo "budućnost" :D

Koristim ono sto mi se čini zanimljivo, zabanvo, jednostavno, ptraktično a uz sve to volim "dizajn"...

Iskustvo mi je nikakvo, međutim kažu seljani; "u ludog vrtlara, ludi plodovi"

Napravija sam rasadnik;

slika
slika
slika

Na mjestu rasadnika se nalazio veliki suhozid, sa ljeve strane pa sve do smokve, pa sam dio kamenja izvadija, betonira (iako beton ne volim ali tribala mi je "trajna" podloga") a u ostatke suhozida (vidljivo na slici iznad samog rasadnika) sam zasadija Kadulju, Kamilicu, Lavandu, Pelin i čuvarkuću...
U rasadniku se trenutno nalazi par kadulja, razne povrtniće tipa paradajz (crni, bijeli, kruskoliki, zuti, volovsko itd) paprike, suncokreti, salata, i još svašta nešta :)

Imam "podosta obradive vzemlje pa sma krenija mic po mic...

slika
slika

Kao na slikama vidljivo je sto sam zasadija(osim visokog graha, još tu trebam zemlju "pripremiti") pritom sam pokušao obratiti pozorenost na "dobre" susjede pa sam ih valjda ok posložija a ako nisam valjda cu nešto i da naučim :)

Što se tiče "tehnike" sadnje, ovo na slici su valjda "podignute gredice :). Dosta lakši način m ise čini nego klasična obrada u klasičnog seljaka. Svi djelovi gredice su dostupni, lakša je manipulacija, tlo je prozračno, rahlo, i šta je najbolje od svega, više ne treba frezati zemlju jer se frezanjem zemlja "umrtvi" umjesto da oživi :)

Sa ljeve strane će biti visoki grah.

Od literature koristim ZELENI KVADRAT (koju iz srca preporučavam) gospe Kornelije na koju se palim kao fitilj (štaš :D ) te sjetveni kalendar :)

Za ožujak:

slika
slika

Što se tiče preparata koje ću koristiti podrazumjeva se "u skladu sa prirodom". Ovčji gnjoj, svinjski gnjoj, peletirano organsko gnjoivo Fertiplus, koristenje komposta, glistenjaka i slavola također...mikoriza se mozda ispoba ukoliko ju nađem negdje povoljno :)

Eto ekipa to je to, bitna je volja a kad je volja prisutna, prisutni su i rezultati. Svatko vrtlar može biti i bez ikakvog znanja i slično, pa ukoliko živite i u gradovima ljepo je imati svoj "vrt" pa makar i na prozoru. Biti ćete sretniji, veseliji, manje opterećeni. Rad oslobađa :)

Do tipkanja i novog sadržaja, pozdrav od tropika :)
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
M & R
rank7
Postovi: 271
Pridružen/a: 14.09.2013, 04:32
Zahvalio/a: 155 puta
Prim. zahvala: 54 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la M & R » 09.03.2014, 22:39

:ymapplause:

Davnih dana bih majka i ja tako sto imale da ne zivimo u stanu, il da smo u stanu sa malenim balkonom, dosta ti gredica dvije, paprike, pomidore, mali redak za mrkvu, persin, salatu, krompir ...... etc ... da ne nabrajam .. uglvno za ono sto bi nama bilo potrebito u našem kućanstvu bilo bi nam za sve dovoljno eto toliko kao malo veća kada ... toliko prostora ... :sad:

tipa ... kako sama Marjory kaze ... za početak ...
:)


slika
Zadnja izmjena: M & R, dana/u 17.03.2014, 09:33, ukupno mijenjano 1 put.
Sat - ćit - ananda - Vigrahi.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 670 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Red » 11.03.2014, 07:47

:ymapplause: Krasno Tropico, divota.

Sretno klijanje i uzgoj, naravno! I kod nas akvtivno, sjeme se namače u kamilici heheheh danas na klijanje. Ali neću se ove godine zeznuti i staviti vani da mi pojedu puževi... o ne, sve unutra :D

Kad malo vrt živne želimo nove slike :sunn:
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Tarzan
rank2
Postovi: 13
Pridružen/a: 05.03.2014, 16:11
Zahvalio/a: 21 put
Prim. zahvala: 6 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Tarzan » 11.03.2014, 08:12

opa Tropico svaka čast! to je to samo organik tako i kod mene :) pohvalno, sretno sa uzgojem i dobre i zdrave plodove da nam budes velik i jak heheh! :thumbsup:
Shanti
rank8
Postovi: 343
Pridružen/a: 28.07.2010, 00:23
Zahvalio/a: 189 puta
Prim. zahvala: 83 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Shanti » 11.03.2014, 21:46

bravo! samo naprijed! :thumbsup:
Perun
rank8
Postovi: 323
Pridružen/a: 24.11.2011, 09:15
Zahvalio/a: 115 puta
Prim. zahvala: 47 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Perun » 13.03.2014, 02:16

Bravo majstore! :thumbsup:
Zdrav i neovisan nam bio.
Ko prije umre duže je vječan
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 30.08.2013, 19:45
Zahvalio/a: 23 puta
Prim. zahvala: 53 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Pooji » 15.03.2014, 18:56

Hvala vam svima na zeljama :)

Idemo dalje :) ...

malo sma se igrao "dizajna". Kao sto vidite na slici umjesto zemlje i nakosenosti na ovom djelu odlucija msa se za stazu. Iskoristio sma stare zeljeznicke pragove, podosta kamenja, stare zemlje i na kraju pijesak :). Još nije završeno ali ce biti uskoro :)

slika
photo share

Tu je i slama koju sma dobio od jednog obližnjeg farmera :)

Dolazim odo staro nove slike tj pozicije terena. Pripremija sma mrežu za visoki grah.

slika

Grah da sadim sa jedne strane na razmak od 10 cm?

U rasadniku;

slika

Pomidore (blek šeri, žuta velika, žuta mala, crvena kruškica, volovsko srce, rajčica šljivar, patliđani, suncokreti, salata, i još svasta nešta medutim sjetiti se ne mogu :D )

Sljedeca slika govori sama za sebe.
slika

Za aroniju sma napravio "podignute gradeice" tj. odvojia sam ovaj dio na slici od ostatka sa prokopanim malim puteljkom :)
Ua aroniju sma koristija mjesavinu komposta i klasmana potgroung H + Hydrogel + mikoriza. Poversinu sma malčira slamom :)

slika

Tu je i krumpir. 16 kg monalize :)

i jedan mali kutak sa zacinskim biljem;

slika

Do sljedećeg javljanja,

Lp :)
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
Devil'sChase
Moderator
Postovi: 864
Pridružen/a: 07.06.2011, 06:40
Zahvalio/a: 311 puta
Prim. zahvala: 201 put

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Devil'sChase » 16.03.2014, 19:42

Tropico :) Svaka čast za sve, nego di si nabavio one crne pitarčiće spojene desno na slici za sadnice sijat. I inaće, definitvno mi je drago pratit ovaj tvoj log. Pogotovo jer također radim novi vrt sada, samo šta u totalno drukčijoj klimi i položaju od tebe hehe, a prezakon mi je ta shema klimatske raznolikosti, i njeni utjecaji, a na iste biljke pa zato def pratim :) May the Nature be with you :bigsmilee:
Mi Slaveni, nekoć vjerovasmo u sveobuhvatno jedinstvo, drveće štovasmo kao naše pretke, starije i mudrije od čovjeka, vjerovasmo u nadnaravnu snagu životinja, ali srećom, došoše nam kršćanstvo, spasivši nas od zlih štovanja, te navevše nas na pravi put :)
Avatar
Pooji
rank2
Postovi: 42
Pridružen/a: 30.08.2013, 19:45
Zahvalio/a: 23 puta
Prim. zahvala: 53 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la Pooji » 16.03.2014, 21:14

Hvala :)

Meni je definitivno zanimljivo i drago vidjeti da ima još zainteresiranih za uzgoj vlastite hrane. Kad smo već kod toga, nije čak ni teško :)

Du go sma bio "ograničen" pa sma mislio "ja to ne mogu", "ja to ne znam" itd... kašnje sam skužija da je to sve bulšit i da sam jednostavno postao preovisan o nekim "laksim" putevima koji na kraju rezultiraju raznoraznim modernim bolestima :D

Ugl :) , kontejnere za rasad imaš kupiti u bilo kojem poljocentru...neki imaju
vise vrsta neki manje ali ja sam trazija one sa "vecom" zapremninom iako to baš i nije ispalo toliko "veće" :D
“Life isn't as serious as the mind makes it out to be.”
Avatar
M & R
rank7
Postovi: 271
Pridružen/a: 14.09.2013, 04:32
Zahvalio/a: 155 puta
Prim. zahvala: 54 puta

Re: Zeleni kvadrat by Pooji

PostPostao/la M & R » 17.03.2014, 09:42

Skidam kapu ^:)^ Tropico ► dao si čovjek lijepa truda te u malom vremenskom roku napravio prekrasno čudo .. :thumbsup: Poigrao se sa prirodom. :bliss:
Želim ti mnogo :sunn: :sunn: naravno i kišice kad će bit potrebno, al opet niti nje previše .. uživaj u svom carstvu; pazi ga, mazi i sve sto treba ► šalji fotke da smo ukorak .. :p RAJ za oči gledati tako što, a mogu si tek zamisliti kako je u tome sudjelovati :ymhug:
Zadnja izmjena: M & R, dana/u 23.04.2014, 18:45, ukupno mijenjano 4 puta.
Sat - ćit - ananda - Vigrahi.

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.