Privucite korisne životinjske sustanare u vaš vrt

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Privucite korisne životinjske sustanare u vaš vrt

PostPostao/la Red » 04.04.2010, 10:55

Kako u naš okoliš privući životinjske sustanare?

slika

PRIJE POČETKA
Čini se neobično ali naš vrt u stvari nije samo naš! Njega koriste i razna druga živa bića i u skrovitim kutcima pronalaze svoj dom. Ako im poklonimo malo pažnje i potrudimo se razumjeti njihov svijet možemo steći nove prijatelje drugačijeg načina života i dobro se zabaviti istražujući. Neke od njih ljudi obično zovu štetnima dok druge rado susreću. Priroda ne pravi takve razlike. Svako živo biće dio je ekosustava i dokle god u njemu vlada red i mir svi žive sretno u zajednici. U gradovima se naši životinjski sustanari susreću s cijelim nizom problema i potrebna im je naša pomoć da bi preživjeli. Pretjerano uredni i "sterilni" vrtovi možda su nečijem oku ugodni ali u njima nema puno života, a tako ni prostora za malog istraživača prirode.

POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME - PRIBORA

* dalekozor - odličan je za promatranje ptica i drugih životinja iz daleka
* jedna bilježnica i pribor za pisanje i crtanje gdje možete voditi svoj mali dnevnik opažanja
* stare cigle, daske, grančice, slama, ovčja vuna, izbušene drvene oblice - ako se lijepo poslože ne moraju izgledati neuredno, a pružit će dom raznim kukcima, gušterima, ježevima, puhovima i dr.
* fotoaparat - životinjski sustanari su često brzi pa ih nije loše "uloviti" slikom kako bi poslije u knjigama našli ponešto o njima. To je bolje nego loviti ih rukama jer ćete ih tako samo uplašiti, a možda i ozlijediti.

slika

POSTUPAK
Da bi u vrt privukli životinjske sustanare potrebno je stvoriti kutke gdje će se oni osjećati ugodno i zaštićeno. Većinom su vrlo plahi pa im treba prilaziti s oprezom. Da bi izbjegli neželjene šokove promatrajte ih prvo iz daleka, a ako vam dopuste polako im priđite.

slika

Najprije odaberite da jedan kutak u vrtu bude divlji. Tamo posadite nekoliko slobodnorastućih grmova i pokoje drvo. Posebno su dobre vrste bogatih plodova koje ptice rado jedu (glog, drijen, trnina, bazga, tisa, voćke) ili bogate cvatnje koje privlače leptire i druge kukce (ljetni jorgovan, bagrem). Travu pokosite samo jednom ili dva puta godišnje kako bi održavali malu livadu. Ako imate dovoljno prostora možete napraviti i malo vrtno jezerce tj. baricu.

slika

Unutar istraživačkog dijela vrta možete napraviti jestivo skrovište iz kojeg ćete zaklonjeni promatrati što rade vaši novi prijatelji. Nekim životinjama možete i pomoći da se nasele u vrtu praveći im kućice poput kućica za ptice i hotela za kukce. Drugi će si kuću napraviti sami poput ježa koji će iskopati rupu ispod grma.

slika

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Životinjski sustanari su u stvari svuda oko nas. Ako nemate mogućnosti graditi im skrovišta u vrtu pokušajte otkriti mjesta u vašem okolišu gdje oni žive. Možete ih promatrati u parku, na drveću oko kuće, u grmlju i živicama i sl.

slika

LINKOVI I KORISNE INFORMACIJE
http://pikaiprijatelji.com/site/modules ... _sustanari
Mihaldinec, Martin: Dječji atlas prirode: životinjski i biljni svijet u Hrvatskoj; ABC Naklada, Zagreb, 1998.
Lacey Minna i Cartwright Stephen: Priroda oko nas: promotri, zavoli, čuvaj; Neretva, Zagreb, 2008.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Blodeuwedd

Re: Privucite korisne životinjske sustanare u vaš vrt

PostPostao/la Blodeuwedd » 23.05.2010, 12:08

Ovo mi je tako super, kod mene su se ježevi uselili samoinicijativno. :ymhug:
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Re: Privucite korisne životinjske sustanare u vaš vrt

PostPostao/la Red » 23.05.2010, 18:45

Znas da i kod mene bauljaju svakog ljeta. neka familija uvijek prelazi preko mog vrta i pokusat cu ih ove godine uhvatiti u njihovoj akciji :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.