Izradite skrovište za igru i uživanje

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Izradite skrovište za igru i uživanje

PostPostao/la Red » 04.04.2010, 10:37

Kako izraditi jestivo skrovište za promatranje prirode i za igru?

slika

PRIJE POČETKA
Kućice i tajna skrovišta djeci su oduvijek bila privlačna. Uz vrlo malo truda i na malim se površinama mogu stvoriti takvi intimi kutci koji daju osjećaj zaštićenosti i skrovitosti, pogodni za tajne razgovore i stvaranje planova za igre. A još daju i jestive plodove! Konstruirati se mogu lako, od granja i dugačkih kolaca na koje se sade biljke penjačice. Na zabavan način djeci će približiti svijet vrtlarstva i pružiti mogućnost promatranja prirode. Mogu biti i dio malog dječjeg povrtnjaka.

POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME - PRIBORA
Materijali:

* 10-20 dugačkih drvenih kolaca (najbolji su oni ljeskovi)
* špaga
* zreli kompost
* sjeme ili sadnice
* slama ili drugi materijal za malčiranje
* stara deka ili vreća za spavanje, slama ili drvene daske na kojima se može sjediti

Potreban alat:

* sjekirica za kolce
* štihača za kopanje rupa
* motika i grabljice za usitnjavanje zemlje i poravnavanje
* kanta za zalijevanje

slika

POSTUPAK
Za smještaj skrovišta pronađite mirno mjesto u dvorištu ili povrtnjaku koje nije potpuno u sjeni.

1. Najprije treba postaviti konstrukciju od kolaca. Kolce je potrebno zašiljiti, a potom u krug dobro ukopati u zemlju i na vrhu čvrsto privezati špagom. Da bi konstrukcija bila čvršća mogu se dodati i poprečni kolci koji se također privezuju, a mogu se i malo urezati na mjestu spojeva.

2. U podnožju kolaca potom se siju ili sade biljke penjačice. Vrste koje se uzgajaju treba pomno odabrati prema dobu godine kad se skrovište najčešće koristi.

* grašak - u kontinentalnim krajevima može se posijati već krajem veljače, a posebno su dobre visoke sorte graška šećerca. Njihove mahune mogu se jesti sirove u svibnju i lipnju. Zanimljivo je promatrati kako se grašak samostalno penje i omata oko kolaca tankim ali snažnim viticama. U travnju grašak bogato cvate rozim ili bijelim cvjetićima zanimljivih oblika. Sije se tako da se oko svakog kolca u plitko iskopanu rupicu (1-3 cm) stavi malo zrelog komposta i 4-8 sjemenki. Sjemenke se pokriju zemljom i zaliju. Oko mladih biljčica svakako stavite pokrov od slame ili drugog materijala (potražite u knjigama ili na internetu što je malčiranje!). Pripazite kod nabavke sjemena jer postoje i niske sorte graška koje će ostati male i neće prekriti sklonište. Grašak će se u srpnju, nakon što završi svoj vegetacijski ciklus, osušiti. Ako ćete sklonište koristiti i ljeti, možete u svibnju uz grašak posijati i grah.
* grah - sije se dakle, tek u svibnju na isti način kao grašak. Postoji cijeli niz sorata (nekoliko stotina!) koje isto tako mogu biti visoke i niske, a zrna su im često šarena i svako je posebno. Zanimljivo je posijati nekoliko visokih sorata zajedno i promatrati kako različito cvatu, kako jedni imaju mekane mahune, a kod drugih je ukusnije zrnje i sl.
* ukrasne tikvice i krastavci - Ukrasne tikvice ne mogu se jesti ali su zato odlična jesenska dekoracija, a ko stvorene su za pravljenje lutaka. I tikvice i krastavci siju se u svibnju. U rupice se stavi nekoliko sjemenki i zalije. Ne zaboravite pokrov od slame. Vrlo brzo nakon što niknu počinju puzati uokolo i penjati se na sklonište. Ako slučajno odluče krenuti drugim putem dovoljno ih je malo podignuti. Vole rasti u dobro pognojenoj zemlji pa im svakako stavite puno komposta. Krastavci rode cijelo ljeto ali samo ako se redovito beru!
* kupine bez trnja - mogu biti trajni pokrov i traže malo čvršću konstrukciju. Sade se u proljeće ili ljeto, a sadnice se mogu nabaviti u rasadniku. Spretniji mali vrtlari mogu ih napraviti i sami. Sade se tako da se iskopa malo veća rupa i na dno se stavi kompost. Unutra se stavi sadnica, prekrije usitnjenom zemljom i dobro ugazi. Zalijevati je potrebno nakon sadnje i svakih nekoliko dana dok se sadnica ne primi. Kupine ljeti daju vrlo ukusne plodove od kojih se mogu raditi i sokovi i marmelade.
* vinova loza - također će biti trajni pokrov i dok obraste sklonište onako kako bi htjeli biti će potrebno duže vrijeme. Sadnice se također sade u proljeće i ljeto, isto kao i sadnice kupina, a treba im i jača konstrukcija. Ima odličnih slatkih sorti poput 'Izabele' koje se mogu razmnožavati reznicama pa je to također zadatak za spretnije male vrtlare.

Prije igranja dobro je na pod skloništa staviti slamu, staru deku, vreću za spavanje ili drvene daske da se unutra može sjediti. Za zaštitu od kiše mogu poslužiti šatorska krila - prema mašti i mogućnostima.

slika

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Za djecu iz grada malo sklonište se može napraviti i na balkonu ili terasi. Najbolje je posijati jednogodišnje puzave biljke poput graha i graška (ili ukrasnog slaka koji se ne može jesti ali lijepo cvate). U zid balkona se montira manja kuka (to će svaki tata ili susjed znati) i na nju priveže nekoliko niti špage dugačkih do poda. Biljke se siju u teglice ili još jednostavnije u drvene sandučiće (s tržnice) u koje se stavi vreća za smeće i napuni zemljom. Sandučići se mogu lijepo obrusiti i obojati. Nakon što se posiju sjemenke kolčićima se uz njih pričvrsti špaga. Biljke će se s vremenom same početi omatati oko špage i stvoriti malu kućicu. Zalijevati treba oprezno! U teglicama i sandučićima nema puno zemlje i višak vode ne može izaći van. Kako biljke ne vole imati "mokre noge" treba paziti da se zalijeva svaka dva-tri dana po malo.

LINKOVI I KORISNE INFORMACIJE
http://pikaiprijatelji.com/site/modules ... ce_za_igru
http://www.rustica.hr
Lidija Komes, Božica Papeš-Mokos, Zlata Nanić i Melite Fazinić: Slušaj kako zemlja diše; Alfa, Zagreb, 1996.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.