Napravite kućicu za ptice

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Napravite kućicu za ptice

PostPostao/la Red » 04.04.2010, 10:09

Kako napraviti kućicu za ptice?

slika

PRIJE POČETKA
Izrada kućice odlična je mogućnost za pronalaženje novih prijatelja u ptičjem svijetu. Slobodne ptice u svom prirodnom okolišu znatno su sretnije i zanimljivije od ptica u kavezu. One veselo lete uokolo, druže se s ostalim pticama, podižu svoje ptičje obitelji u čemu su na neki način i slične nama ljudima. Kad se ptice usele u kućicu koju smo za njih pripremili možemo ih svakodnevno promatrati dalekozorom, a kad se naviknu na našu blizinu ponekad oprezno prilaze i sasvim blizu.

No kućice ne trebaju svim vrstama ptica. Neke sasvim uspješno grade otvorena gnijezda na drveću. Najpotrebnije su pticama dupljaricama čije je prirodno mjesto za gniježđenje u dupljama tj. rupama u deblu starog, natrulog drveća. Uzrok njihovog problema je redovno održavanje šuma i gradskog zelenila gdje se staro drveće i suhe, šuplje grane uklanjaju pa one ostaju bez krova nad glavom. Strašno, zar ne! A tko bi mislio da je i stari, suhi hrast nečiji dom!

Prva pomoć u nevolji su kućice za ptice koje svatko može jednostavno napraviti. Pri tom je dobro da pokušate razmišljati kao ptica i urediti ptičji dom prema njenim mjerilima ljepote. Šarene, veselo obojane kućice nama će biti fora ali ptice se u njima zasigurno neće osjećati nimalo zaštićeno!

POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME - PRIBORA

materijali:

* drvene daske i letvice (ako ih ne pronađete u dvorištu besplatan izvor drveta su malo čvršći sanduci za voće koje možete dobiti u dućanu)
* čavlići ili ljepilo za drvo
* dva mala panta za vrata sa šarafićima (striček u prodavaonici alata dobro zna što je to)

alati:

* pilica za drvo i podložak za piljenje (iz kompleta za tehnički odgoj u školi)
* komadić sapuna za "podmazivanje" pilice
* svrdlo za bušenje rupa u drvetu
* brusni papir
* svijetla, neutralna boja za drvo (na bazi vode ako je moguće)
* žica za učvršćivanje
* čekić (a dobro je imati i kliješta jer čavli često odu u krivo dok se ruka ne izvježba u njihovom zabijanju)

slika

POSTUPAK
Kućicu je najbolje graditi u jesen, a najkasnije do siječnja jer ptice uglavnom traže gnijezda vrlo rano kako bi do proljeća ona bila spremna za leženje jaja. No ako ste zakasnili nema veze jer neke ptice koriste kućice kao zaklon i kad ne savijaju gnijezdo. Kućicu možete objesiti na drvo u vrtu, voćnjaku ili u šumi.

1. Najjednostavnije je napraviti četvrtastu kućicu od dasaka. Ona se sastoji od nekoliko dijelova koje su u stvari njene stranice i krov. Skica na papiru olakšat će posao krojenja komada. Najprije na dasci treba olovkom iscrtati oblik stranica. Kada smo sigurni da je sve iskrojeno kako treba i ništa ne nedostaje, tek tada krećemo na piljenje. Prvi komad biti će četvrtasto dno dimenzija 15x15 cm (dimenzije se mogu mijenjati ovisno o željenoj veličini i vrsti ptice za koju se radi). Dvije bočne stranice biti će široke 15 cm kao i podloga. Visina će im na jednom dijelu biti 20, a na drugom 23 cm kako bi krov koji se s njima spaja imao mali nagib. Prednja stranica je dakle niža (15x20 cm) od stražnje (15x23 cm) i u gornjem dijelu ima okrugli otvor promjera 5 cm.

2. Komade treba ispiliti pilicom za drvo i spojiti čavlićima ili ljepilom. Jedino krov se spaja tako da se prišarafi na kućicu malim pantom za vrata kako bi se ona lakše mogla očistiti kada ptice othrane mlade i napuste ju.

3. Na kraju kućicu treba pričvrstiti za drvo žicom.
Kad je sve gotovo ostaje vam samo čekati. Kad primijetite da se ptica odlučila za useljenje napravite mali pokus. Ispod drveta poslažite razne materijale za gnijezdo - sitne grančice, špagu, vunu, papiriće, slamu... Probajte uočiti što će ptica prvo poželjeti uklopiti u svoj novi dom! Nemojte ni slučajno doći u iskušenje zavirivati u gnijezdo dok je ptica u njemu. Zavirivati u tuđe prozore nije pristojno. Kućicu je dobro očistiti jednom godišnje kada gniježđenje završi i tada ćete moći iz bližeg promotriti gnijezdo.

slika

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Zimi će pticama dobro doći i jednostavne hranilice napravljene kao jednostavne viseće police ili šupljikave vrećice. Samo ih postavite dovoljno visoko gdje ne može doći mačka. Nemojte hraniti ptice starim kruhom jer on za njih nije zdrav. Radje pročitajte u knjizi što one stvarno vole jesti pa im pokušajte pronaći hranu koja je sličnija prirodnim lokalnim ptičjim specijalitetima. Ako ste spremni žrtvovati nešto đeparca možete im kupiti ptičju hranu u prodavaonici za kućne ljubimce ili nesoljeni kikiriki, a ako ste marljivi pokušajte tijekom ljeta i jeseni sakupljati razne sjemenke i bobice, osušiti ih i spremiti za zimu. Neke ptice stvarno imaju čudne navike. Sjenice recimo, obožavaju životinjsko salo. Možete im pripremiti kolačiće od masti, nesoljeng kikirikija i sjemenki ili objesiti na drvo malo slanine.

slika

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE
Ptice koje ćete sigurno sresti, a vole se gnijezditi u kućicama:

* velika sjenica - Prepoznat ćete ju po bijelim obrazima, plavkastom repiću i crnoj prugi preko žutog trbuha. Živi u šumi, a često se sretne i u vrtovima i gradskim parkovima. U izabranom gnijezdu ostaje do kraja života. Voli sjemenke, posebno iz češera crnogoričnog drveća, a zimi salo s hranilica.
* čvorak - Crna ptica sa gustim bijelim točkicama na krilima. Za vrijeme parenja vrlo lijepo pjeva. Rado se gnijezdi u kućicama i to dva puta između travnja i lipnja. Mužjak i ženka ravnopravno dijele poslove oko sjedenja na jajima. U kasnu jesen s obitelji odlazi na more ali se već u veljači vračaju.
* brgljez - Ptica veličine vrapca plavih krila i narančastog trbuha. Često ju možete vidjeti na deblima drveća kako se uhvatila za koru i stoji naopačke. Redovit je posjetitelj zimskih hranilica.
* djetlić - Osim u šumama također često živi u parkovima i u nedostatku starog drveća gnijezdi se u kućicama. Za staro drveće vezan je i načinom prehrane jer glasno kljucajući buši rupe u drvetu i jede kukce koji žive pod korom. Kao i sjenice zimi voli jesti salo s hranilica.

slika

LINKOVI I KORISNE INFORMACIJE
http://pikaiprijatelji.com/site/modules ... a_za_ptice
http://www.ptice.net
Mina Lacey i Stephen Cartwright: Priroda oko nas - Promotri, zavoli, čuvaj; Neretva, Zagreb, 2007.
Herman Heinzel, Richard Fitter i John Parslow: Ptice Hrvatske i Europe sa Sjevernom Afrikom i Srednjim Istokom, Hrvatsko ornitološko društvo, Zagreb, 1999.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.