Testirajte staro sjeme

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Testirajte staro sjeme

PostPostao/la Red » 06.07.2012, 12:07

[img=float-left]http://www.marthastewart.com/sites/files/marthastewart.com/images/content/web/goodthings/gt058_testseeds1_xl.jpg[/img]Prije nego što bacite staro sjeme ili naručite novo bilo bi dobro provjeriti vaše staro sjeme kako bi uštedjeli novac i vrijeme. Ako testirate sjeme nećete morati gubiti vrijeme na zemlju i sađenje ako sjeme ne proklija. testiranje sjemena nije teško i može se napraviti kod kuće a sve što vam treba sigurno već imate.

Sve što vam treba je staro sjeme za koje niste sigurni je l' će proklijati, plastična vrećica ili zip-lock vrećica, malo papirnatog ubrusa ili filtera za kavu.

1. Stavite 10 sjemenki na površinu papirnatog ubrusa
2. Preklopite ga i pokrijte sjemenke
3. Stavite sjemenke i papir u plastičnu vrećicu
4. Navlažite papir, zatvorite vrećicu i ostavite na toplom mjestu

Ostavite na toplom mjestu i napišite kad ste sjeme stavili na testiranje. U roku od tjedan dana većina sjemenki će početi klijati.

Klijanje
10 proklijalih sjemenki = 100% Savršeno
9 proklijalih sjemenki = 90% Odlično
8 proklijalih sjemenki = 80% Dobro
6-7 proklijalih sjemenki = 60-70% Dovoljno
5 proklijalih sjemenki = 50% Siromašno

Ako imate lošu klijavost, oko 60-70 % možda bi bilo dobro posijati puno gušće. Mnogi se ne bi s time niti zamarali ako je klijavost ispod 50%, ali ništa vas ne košta da sjeme ipak bacite u zemlju, nešto će ipak isklijat.

[img=float-left]http://thetrustygardener.com/blog/wp-content/uploads/2012/01/Seed-germination-testing.png[/img]Problemi kod klijanja

Ako vam niti jedna sjemenka ne proklija pokušajte vrećicu premjestiti na toplije mjesto. Nekim sjemenkama treba više od tjedan dana da prokliju pa budite strpljivi. Nemojte ostaviti vrećicu na direktnom suncu jer bi se sjemenke mogle skuhati. Ako vam je vrećica premokra otvorite ju i ostavite neka stoji kako bi se papir posušio. Nemojte natrpat puno sjemenki jer može doći do truljenja. Ako papir počne truliti, bacite ga i započnite ponovo.

Steknite naviku i testirajte svoje sjeme za koje znate da stoji jako dugo. Bez obzira što čuvate vaše sjeme na pravi način trebali bi ste ga testirati kroz vremena na vrijeme.


Ako naletite na neko staro sjeme nemojte da vam je teško uzet ga i ipak testirat kod kuće. Ako ga testirate vidjet ćete i sami je l' ga vrijedi uopće sijati i gubiti vrijeme.
Uvijek je dobro prije testiranja provjeriti koliko kojem sjemenu treba da proklija kako bi znali kada očekivati prve znakove života.

A sada u svoje zalihe, provjerite datume i testirajte sjeme! slika
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.