Ljekoviti krug Indijanaca

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Ljekoviti krug Indijanaca

PostPostao/la Red » 26.03.2010, 19:10

Ljekoviti krug Navajo Indijanaca

Život se odvija u neprestanoj izmjeni suptilnih energija i kroz cikluse stvaranja i razaranja cjelokupne materije. Vrt je izvor te energije onoliko koliko je lišen utjecaja tehnike i umjetnih proizvoda. Ovdje ćemo se susrest sa nekim načinima usmjeravanja i iskorištavanja ovog neizmjernog potencijala.

slika

Ljekoviti krug snažan je izvor iscjeliteljskih energija koje osnažuju i harmoniziraju sva bića koja se nađu u njegovoj blizini.
Zahvaljujući njemu, vrt je bolje usklađen s univezumom.

slika

Indijanci su odavno primjenjivali ovu vrstu iscjeliteljskog uzgoja. Njihovi geometrijski nacrti pokazuju veliko poštovanje prema životu i prirodnim ciklusima. Biljke i materijali koje su koristili, kao i sama priprema, dio su rituala kojim sudionici izražavaju težnju za integracijom u procese kozmičke evolucije. Njegovo je djelovanje vrlo važno jer se dobrobit koju donosi ne ograničava samo na članove zajednice.

Tako obrađeno mjesto snažno je prožeto duhovnim i iscjeliteljskim energijama.
Krug djeluje poput neke vrste rezonantne kutije koja pojačava i širi suptilne vibracije svakog njegovoga pojedinog elementa.
Njegova je snaga tolika da se dobar dio zaraza i bolesti može vrlo jednostavno ublažiti.

Prije nego krenemo pripremat zemlju i saditi biljke kojima ćemo oblikovati krug, potrebno je odabrati pogodno mjesto. Ako je moguće, krug bi trebao biti u središtu vrta kako bi širio energiju podjednako u svim smjerovima. Ako gredice još uvijek nisu prekopane ili zasijane, može se organizirati novi raspored prema djelovanju biljaka koje će sačinjavati krug i kulturama koje s najviše sklone bolestima i zarazama. Tako ćemo najneotpornije biljke postaviti vrlo blizu kruga, a otpornije nešto dalje. Kada smo odabrali mjesto gdje ćemo izgraditi ljekoviti krug, odabiramo materijale koje ćemo koristiti.

Za ljekoviti krug u vrtu, na terasi ili u dvorištu, najbolje je koristiti biljke jer smještajući ih unutra kruga preko fitocida ili aromatskih tvari pridonosimo širenju energije koja je potrebna za održavanje sklada. No nije na odmet postaviti na neke strateške točke kruga razne minerale- na primjer, rozenkvarc- koji će pojačati protok energije koje biljke emitiraju.

slika

Napravimo Ljekoviti Krug korak po korak

slika
Uz pomoć kolca i konopca ocrtavamo veličinu kruga

slika
Na ovoj vanjskoj kružnici sadimo kadifice (Tagates spec.). Njihovo krijenje ispušta tvari koje tjeraju obliće i nematode.

slika
Kada je vanjski krug završen, označavamo unutarnji ( 1/4 u odnosu na vanjski), sadimo kadifice po označenoj kružnici i u središte postavljamo srednje velik mineral rozenkvarca koji će služiti kao pojačivač svih iscjeliteljskih snaga kruga.

slika
Zatim ocrtavamo polumjere od središta do vanjskog kruga stvarajući tako četiri jednaka područja. Po ocrtanim polumjerima sadimo kadifice. U središte svakog područja sadimo po jednu sadnicu salvije, svaku za jednu stranu svijeta.

slika
Ako ima dovoljno mjesta, možemo posaditi aromatične biljke usklađujući boje i veličine.

Upotreba ljekovitog kruga u biovrtlarstvu

Razlozi upotrebe kruga su raznovrsni: energetski sklad, održavanje neprekidne vitalnosti, stvaranje cjelovita obrambenog sustava vrta itd.
Sva ta svojstva nastaju interakcijom različitih elemenata od kojih se krug sastoji, i od onih materijalnih (unutarnjih kvaliteta) i od onih formalnih jer se interakcija zbiva preko preciznih geometrijskih oblika koji omogućavaju djelovanje kruga. Energija se, prema tome, širi dvjema razinama: jedna je organska, druga simbolička.

Vanjski krug simbolizira Početak i kraj cijelog procesa. To je najvažniji oblik jer sažima čitavu dinamiku kreacije i razaranja univerzuma.

Polumjer prdstavlja dijalektički odnos koji se uspostavlja između cijeline i svih njezinih dijelova: rast i život biljaka, snaga koja ujedinjuje nebo i zemlju, energetski kanali koji odžavaju univerzum i unutarnji i duhovni svijet biljaka.

Četiri polumjera simboliziraju četiri strane svijeta i četiri razdoblja u životu biljke (i, ukratko, svih živih bića u univerzumu). Tako sjever odgovara sjemenju, istok procesu klijanja, jug rastu biljke a zapad plodovima.
Predstavljaju i četiri elementa od kojih se sastoji materija (odnosno vatra, voda, zemlja i zrak) te četiri godišnja doba (proljeće, ljeto, jesen i zimu).

Pri obrađivanju kruga treba nastojati da mu kutovi budu što točniji i precizniji jer će inače oblik biti zbrkan i energija se neće moći širiti vrtom na zadovoljavajući način.

Središnja os kruga ujedinjuje, ona daje smisao izradi vrta. Predstvalja konačnu svrhu univerzuma: to je energija zajednička svim bićima koja ga nastanjuju, a koja se ne može imenovati. Biovrtlar ga nikada ne smije ostaviti bez njege jer o njemu ovisi djelotvornost energetskih strujanja i, prema tome, zdravlje biljaka koje uzgaja. Na odgovornost ne smijemo gledati u produktivnom smislu, već u smislu odnosa: svijet ovisi o nama i stavovima koje prihvaćamo.

Uživajte! :x
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.