Biljni vrt na krovu

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 676 puta

Biljni vrt na krovu

PostPostao/la Red » 25.03.2010, 10:18

Stari Rimljani su sadili biljke po krovovima posto su vjerovali da ih on stiti od oluja i gromova. osim toga, takvi zeleni i cvatući tepisi istodobno su bili pokrov na kućama.

Mozete ih uz malo truda i vi sami napraviti ako imate koji usamljeni krov na povoljnoj poziciji :)

slika

Kvalitetna podloga jako važna

Najjednostavniji oblik zelenog krova naziva se ekokrov, koji sačinjava sloj hidroizolacije, drenažni sloj, lagani vegetativni supstrat i biljni pokrov (uglavnom vrste koje dobro podnose ljetnu sparinu i zimsku hladnoću). Jasno, kod intenzivnih varijanti krovnih vrtova, čija visina supstrata često i prelazi 50 centimetara, potrebno je imati adekvatnu građevinsku konstrukciju koja može ponijeti takav teret. Spomenute ekokrovove, međutim, moguće je postaviti na svim ravnim krovnim površinama.

Postoje i primjeri kosih zelenih krovova, no oni su znatno rjeđi i sistem sadnje je različit zbog mogućnosti erozije.- Vrlo je važno koliko će građevinari napraviti kvalitetnu podlogu za ovakve sisteme vrtova, jer ovdje je od velikog značaja vrhunska i dugotrajna izolacija, zatim drenaža i ispust viška vode te njega posađenog bilja, odnosno sustav navodnjavnja ili klasično zalijevanje.

Upravljanje vodom i vlagom je važan faktor u planiranju krovnog vrta, pa nas je zanimalo što stručnjaci kažu u smislu prokišnjavanja za ovakve pokrove kuća. Naime, već kod običnih ravnih krovova uvriježeno je mišljenje da je propuštanje vode učestalije nego kod kosih krovova.

Nekad su se koristile bitumenske izolacije, koje su bile manjkave u odnosu na suvremene i tehnološki unaprjeđene materijale koji se koriste danas, a osim toga sve ovo što je izgrađeno prije 30-ak godina do današnjih je dana nagrizao zub vremena. S današnjim materijalima ravni krovovi nisu ništa propusniji od kosih, jer su materijali korišteni kod hidroizolacije znatno napredniji i dugotrajniji od nekadašnjih.

Drenaža je za krovne vrtove podjednako važna, a najbolji način izvođenja drenažnog sistema za vrt na krovu je kroz isti sistem koji koristi zgrada (dakle sustavom oluka). Podloga za sadnju biljaka je još jedan faktor koji će utjecati na opterećenje krova, pa se preporučuje korištenje lagane zemljišne smjese koja sadrži dovoljno hranljivih materija neophodnih za razvoj biljaka.

Na krovovima, naročito onima na nižim etažama, moguće je uz jači budžet napraviti vrt kao i na tlu, no ipak treba imati na umu da se ovdje radi o nešto ekstremnijim vremenskim uvjetima: jači je utjecaj sunca, vjetra i padalina. S obzirom na činjenicu da su krovovi direktno izloženi suncu, prilikom odabira biljaka treba preferirati vrste koje dobro podnose i traže puno svjetla.

Uz dobre akcente na zanimljivom bilju, uređenje pro stora za odmor, druženje i boravak na otvorenom te zaklanjanje manje atraktivnih dijelova grada koji se odavde vide (pomoću recimo penjačica i ograda), krovni vrt može postati spektakularna zamjena za klasičnu okućnicu koja pruža sve ono što i svaki vrt, samo uz odličan pogled.

Ravan krov

Biljni vrt moze biti i na ravnom krovu ali tada treba napraviti malene zidice pri završetku krova kako bi sprijecili isticanje drenaže i zemlje. Prije nego stavimo cvrstu plasticnu foliju trebamo dobro izolirati kuteve izolacijskim materijalom. Zidice pri zavrsetku krova treba zastiti nekakvom kapom, da slucajno voda ne ulazi ispod izolacijskog sloja. odvod suvisne vode treba biti na svakoj strani krova, pogotovo u sredini.
Kada nasipamo po cijelom krovu materijal za drenazu, nakon toga stavljamo sloj zemlje. Zemlja se ne stavlja skroz do ruba niti uz odvod za vodu. ispod zemlje treba staviti crvtsu plasticnu foliju koja ce i usmjeravat odvod vode.

slika

Nagib krova oko 5°

Nagib krova od 5° dovoljan je da bi se voda sama slijevala slobodnim padom. Treba krov pripremiti na isti nacin kao i kod ravnog krova. ako se stavlja tanji izolacijski materijal onda bi trebalo ispod i iznad njega staviti cvrstu plasticnu foliju.

slika

Nagib krova oko 10°

Nagib krova oko 10° je idealan za izradu vaseg krovnog vrta jer sa takvog krova voda dobro otjece i ne treba se bojati da ce zemlju odnjeti ili rasipati.

slika

Nagib krova oko 20°

Ako je nagib krova veci od 20°, voda ce pri slijevanju i otjecanju isprati zemlju sa vaseg krova. to se moze sprijeciti tako sto napravimo vodoravne pregrade koje ce podijeliti krov na vise zasebnih dijelova. tako nastale manje povrsine zemlje voda nece isprati sa krova.

slika

Nagib krova veci od 20°

Ako imamo krov pod nagibom od 10° - 20° ne treba izradivati pregrade koje ce zadrzavati zemlju.
Kod nagiba od 20° - 25° potrebne su vodoravne pregrade, a kod nagiba veceg od 25° potrebne su i vodoravne i okomite pregrade, da bi bili sigurni da nam se zemlja nece izliti sa krova.

slika

Bilje za krovove

Biljne vrste koje se koriste za ozelenjavanje krovnih površina su one koje mogu uspijevati unatoč surovim uvjetima na krovovima. Koriste se određene vrste jednogodišnjeg i dvogodišnjeg bilja, geofita te trajnica, koje su ujedno i najzastupljenije, te grmlja i drveća.

TUSTIKE (Crassulaceae)

Bijeli žednjak (Sedum album)
slika

Ljuti Žednjak (Sedum acre)
slika

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)
slika

PERUNIKE (Iridaceae)

Perunike (Iris vrste)

Iris cristata
slika

Iris lacustris
slika

Iris pumila
slika

KAMENIKE (Saxifragaceae)

Saxifraga moschata
slika

Saxifraga burseriana
slika

Saxifraga apiculata
slika

ostale biljke: primorski vrijesak, žuta kamilica, sitna metvica, majčina dušica, lavanda, rimska kamilica, vlasac, ranjenik, pelin, zvončić, ukrasni luk itd.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.