PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

Pratite Vaš uzgoj i napredak, ovdje objavite Dnevnik Uzgoja
Avatar
Blu
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 21.07.2016, 15:12
Prim. zahvala: 1 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la Blu » 03.08.2016, 00:04

Danas sam pripremio četiri petri posude sa mešavinom hranljivog i običnog agara, za svaki print po jedna posuda, i pustio u svaku po nekoliko kapi (doduše sa jednim špricem mi se omaklo, čini mi se i pola cc da je izašlo xD) pa vam javljam kako idu... donekle očekujem kontaminacije jer nemam baš sterilnu sredinu za rad, ali trudim se koliko mogu pa možda i dobro prođe :bigsmilee: Planiram da kupim ekspres lonac, ako vidim da na agaru nema kontaminacija, pa ću onda "najlepše" komade ubaciti u veće tegle (litar - litar ipo), i ostaviti prostora u njima za prevrtanje substrata, pa ću to sve izmešati sa tresetom, znate već kako ide :bigsmilee:

Pozdrav :mushroom:
Avatar
Blu
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 21.07.2016, 15:12
Prim. zahvala: 1 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la Blu » 05.08.2016, 22:38

Osmi dan...

Tegle i dalje napreduju finom brzinom. Čini mi se da prekjuče beše - proverio sam svaku teglu pojedinačno, kao što sam i rekao da ću uraditi: u svakoj tegli se vidi micelium, a ni u jednoj nisam primetio kontaminacije :bigsmilee: Jednu jedinu teglu sam izdvojio, koja je propala baš zbog onog pucanja folije - voda je ušla unutra i to se sve onda lepo skuvalo :rolleyes: Primetio sam je još u startu, jer se baš vidi unutra da su komadići pirinča nabubrili, a i mnogo je teža od ostalih, ali sam je ipak inokulirao, no, ona jedina nema nikakav rast do sada, tako da je to to što se nje tiče.

U nekim teglama doduše se micelijum tek počeo razvijati - tek se vide mali kružići (oko 1-2cm u prečniku), ali njih je samo nekoliko, ostale su u proseku na oko 25% (slobodna procena). Ono što me brine jeste temperatura, dani su vreli ovde, razmišljam da grejač uključujem samo noću, i ako sam ga spustio na minimum (24 stepena C, navodno), jer kada sam gledao tegle, na zidovima ovih što su stojale na dnu su se videle kapljice vode (sa unutrašnje strane), pa se plašim da ne ispari voda, a i kontaminacijama odgovara ta viša temperatura - obrnuto sam ih vratio u kutiju kada sam ih gledao, te što su bile na dnu su sada na vrhu. Ali, takođe, te što su bile na dnu pri grejaču su mnogo više napredovale :bigsmilee:

Što se agara tiče, njemu je treći dan, tj. prošlo je oko dva ipo dana od zasejavanja, a tek u jednoj posudi vidim rast, za šta i nisam toliko zabrinut, jer znam da je prosečno vreme čekanja oko nedelju dana - više sam zabrinut za kontaminacije, ali nema veze, ako on propadne, uradiću grain-to-grain za velike tegle, ili ću ih isto špricati, sa više cc :bigsmilee: Naručio sam ekspres lonac, na žalost radi na 70kPa što je tek preko 10Psi, ali jednostavno ću sterilisati duže, oko sat ipo - planiram da pravim supstrat sa mešavinom ista četiri brašna, tako da će verovatno biti dovoljno vremena.

I da, od svih brašna koje sam spremio/kupio, ubuđalo se ono od pirinča (riže), ono najpreporučljivije za uzgoj xD Što nije baš ohrabrujuće, ali ajde, recimo da je ovo sterilisano bezbedno.

Javljam dalje, neću da razmišljam previše, počeću da brinem više nego potrebno xD

Pozdrav :mushroom:
shroomko
rank14
Postovi: 887
Pridružen/a: 16.07.2012, 18:45
Zahvalio/a: 138 puta
Prim. zahvala: 201 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la shroomko » 06.08.2016, 09:18

Moje iskustvo sa istim loncem 70kPa - zakuhaš sa otvorenim ventilom dok ne počne pištati, pustiš 5 minuta da se toplina ravnomjerno rasporedi po loncu i onda zatvoriš ventil. Kad zatvoriš ventil prestati će pištati i pričekaš par minuta dok opet ne počne pištati i onda kad počne upališ štopericu i kuhaš 1 sat i 45 minuta.

I naravno smanjiš vatru na minimum potreban da lonac lagano pišti jer inače ćeš ostati prebrzo bez vode. Na taj način 100% tegli izdrži bar 45 dana bez kontaminacije. Znao sam dobiti crne kontaminacije na vrhu staklenke jer nisam dobro zatvorio poklopac i imao sam par puta wet spot u početku, ali mislim da onda nisam kuhao 1:45, već sat i pol ili čak i manje.

Grijač ti ne treba, sobna temperatura je dovoljna pogotovo preko ljeta.
Gegara
rank1
Postovi: 1
Pridružen/a: 24.07.2015, 17:47
Zahvalio/a: 1 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la Gegara » 23.08.2016, 01:44

e ljudi inace se lose snalazim na forumima pa me zanima dal moze neko da mi kaze el ima ovde neki private message ili tako nesto. treba mi neko iskusan da me posavetuje oko uzgoja, koja je najlaksa metoda, najsigurnija i tako neke stvari.

znam da ovaj komentar verovatno ne treba da stoji ovde al sta cu kad sam slepac pa ne znam se snadjem drugacije :D
Avatar
AFX
Moderator
Postovi: 1138
Pridružen/a: 13.01.2013, 21:34
Zahvalio/a: 269 puta
Prim. zahvala: 288 puta

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la AFX » 23.08.2016, 12:14

Mislim da se ne trebas loviti uzgoja ako nemozes svladati osnovno korištenje nečim jednostavnim kao što je forum.
Evo za prvu ruku link..čitaj i samo čitaj: viewtopic.php?f=26&t=1454
Svi moji postovi su izmišljeni tj. nemaju veze s stvarnošću i sve napisano je priča koja nema nikakve veze s stvarnim događajima i osobama.

"This is the biggest joke, I've ever played on ourselves"
Avatar
Blu
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 21.07.2016, 15:12
Prim. zahvala: 1 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la Blu » 24.08.2016, 11:45

Shroomko, hvala na informaciji :bigsmilee: Na kraju sam lonac ipak koristio samo jedanput, za tegle jednog od printova, u kojima je rast bio na oko 40% kada je većina bila potpuno kolonizirana. Tj. nisam te tegle sterilisao, naravno, već sam sterilisao još oko 600ml supstrata u tegli malo većoj od litru, i posle u nju ubacio te kolonizirane komade iz sporih tegli i sve "prelio" ostatkom spora iz šprica istog tog printa. Posle ću verovatno celu stvar kejsovati.

Znam, nisam odvano izveštavao :D

Mnogo dobrih vesti, nešto loših...
Kupio sam kutije, izbušio rupe, kupio perlit, kupio higrometre/termometre, spremio 3 kutije - dve po 30 litara i jednu od oko 10 - kada sam pre neki dan pokušao da izbacujem kejkove iz tegli, shvatio sam da tegle ipak nisu ravnog grla, već da se blago sužavaju prema vrhu - toliko blago da mi je promaklo i pogledu i dodiru, ali je ipak dovoljno da kejkovi nisu hteli lepo izaći. Pokušao sam lupati tegle sa svih strana, vaditi viljuškom, obilaziti viljuškom, "podmazivati" vodom itd... elem, koliko kejkova sam uspeo izvaditi čitavih, toliko sam ih i slomio. Sve te kejkove sam ubacio u ovu malu kutiju i odlučio da ostale tegle lomim, pogotovo kada sam kasnije primetio pinove - nisam hteo da rizikujem oštećenje. I eto, jutros sam polomio tegle i potopio kejkove; sutra u 5 ujutro ću da ih vadim, pre posla, što će biti oko 19 sati potapanja, a s' obzirom da je zapremina tegli oko 212ml, mislim da će to biti sasvim dovoljno. Sada znam za sledeći put da kupujem jeftinije tegle xD

Osim toga, propalo mi je nešto manje od 20% tegli - ona jedna u koju je ušla voda, i ostale koje su se ubuđale... to je, dakle, ne računajući ove spore tegle, njih ne računam kao neuspeh, ali ipak taj strejn neću više koristiti, ko zna koliko bi mu trebalo da se kolonizira... 6-7 nedelja. A osim te tegle u koju je ušla voda, nije bilo tegli bez rasta, što je verovatno za očekivati kada se od jednog printa pravi samo 20cc xD

Potrošio sam i ostatak spora iz špriceva juče, ovaj put na supstrat bez brašna pirinča (riže), već samo sa pšeničnim, heljdinim i geršlinim (ječmenim). I da, pogrešio sam kada sam pre napisao da sam koristio raženo brašno - nije raženo nego pšenično.

Sve u svemu, od spore do pečurke za manje od mesec dana, sa manje od 20% propalih tegli... za prvi grow i za moje uslove što se tiče sterilonosti - vrlo sam zadovoljan :D

Pozdrav :mushroom:
Avatar
Blu
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 21.07.2016, 15:12
Prim. zahvala: 1 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la Blu » 27.08.2016, 13:09

Heh... Izgleda da sam protumačio ono buđanje pirinča (riže) pogrešno... Gledao sam na to kao lošu stvar, a u stvari sam trebao da razmišljam u pravcu "najpogodniji je za razvoj mikroorganizama". To govorim zato što je, evo, već četvrti dan nakon inokulacije novih tegli, malo pre sam pregledao svaku teglu, i mislim da sam samo na dve primetio tek-tek malu tačkicu miceliuma, dok se u prvom grow-u u to vreme već naveliko video rast. Možda treba da batalim heljdu, geršlu itd. i ostanem na klasičnom PF Tek-u.

Inače, dan 29. :D

Kejkove sam ipak potapao puna 24 sata, i u kutijama su malo više od dva dana, osim onih prvih, "faličnih" - oni su u kutiji tri dana. Na kejkovima se vidi novi rast, tj. micelijum obuzima vermikulit u koji je urolan, što može ukazati da dobija premalo svežeg vazduha.
Danas vidim i mnogo linearniji rast sa kejkova, izgleda kao mnogo malih belih pipaka (ne, nisu pinovi)... Da li je to normalno?
Što se pinova tiče, osim onih što su bili tu još u teglama, novih ima možda 7-8 meni vidljivih, od kojih je jedan "napredan" - već ima 3-4cm... Ali naravno, kao brižna majka i first-time uzgajač, previše sam zabrinut i nestrpljiv xD Ma da više nestrpljiv.
Provetravam i prskam ih češće od tri puta dnevno, baš zbog tog novog rasta... računam da sam možda premalo rupica izbušio.

Stalno se premišljam oko daljeg postupka... da li da ih ponovo potapam, da li da ih izmrvim sa tresetom, šta da radim u sledećem grow-u, da li da ih gajim iz tegli (in vitro), da li da pređem na monotub itd. Odlučiću valjda jednom :bigsmilee:

Može li mi neko reći: Da li je Perlon (vata koja se koristi u akvarijumima) naš naziv za Polyfill vatu? Bilo bi super da jeste :D

Pozdrav :mushroom:
9's
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 29.08.2016, 09:13
Prim. zahvala: 2 puta

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la 9's » 29.08.2016, 13:58

Evo ja da ti odgovorim nesto kao pocetnik takodje!
Radim b+ i koliko sam uspeo na mom grow-u, jako je otporan bre na sve! :D
Cak, uzeh parce gljive i ubacio u popcorn, micelijum se razbio kako raste! I tim popcornovima sam zasejao 4 ogromna brf kolaca 23.08. i ocekujem full kolonizaciju vec sutra! :D
Peace...
Avatar
Blu
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 21.07.2016, 15:12
Prim. zahvala: 1 put

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la Blu » 29.08.2016, 20:40

9's je napisao/la:Evo ja da ti odgovorim nesto kao pocetnik takodje!


Drago mi je da imam kolegu početnika za razgovor, čini se da me stariji forumaši ignorišu xD
Da, B+ i ove što ja imam, možda sa izuzetkom Ecuador-a, se smatraju za početničke vrste, lake za uzgoj i vrlo otporne, pogotovo ako radiš PF Tek, moraš biti baš poseban da bi tu kombinaciju zabrljao xD

Nikada nisam obratio pažnju na Popcorn Tek, ali evo, sad kad si mi skrenuo pažnju, pogledao sam ponešto i vrlo sam zainteresovan :bigsmilee: Momci na Shroomery-u izgleda da ga baš i ne gotive, ali npr. u ovom thread-u je lik pokazao da je tek superiorniji od mnogih... Zanima me zbog bulk-a, ne bih zasejavao kejkove sa tim :bigsmilee: Kolike si kejkove ti zasejao?

Evo i prvih slika, mog setupa, koji sam tek danas postavio, do sada su bile na mojoj milosti i nemilosti, kada ću se setiti da podignem roletne i kada ću stići da ih provetrim i pošpricam xD Sada ostaje samo špricanje. I naravno, malo pin porn-a za sve xD

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Naravno, ne direktni upload, zbog bezbednosti :D

Ova skoro "spremna" pečurka je ona koju sam pomenuo kao naprednu, beše 3-4 cm... E sad, osim te jedne velike pečurke, na tom kejku su pinovi sićušni, i ne znam da li bih uzimanjem njenih spora i izolovanjem jake genetike dobio kejkove koji će se slično tako ponašati (jedna jaka, ostalo sporo), ili bih istinski izdvojio micelijum sa superiornom genetikom... neko, savet?

Takođe, izgleda da je snabdevač spora malo nepažljivo pravio printove, pa su mu se mešale spore, verovatno letele po prostoriji, i sada na nekim kejkovima imam i po više vrsti pečuraka, a možda je printove i u pogrešne grupe stavljao, pošto vidim blede pinove, a oni su karakteristični za Albino vrstu, od ovih koje on ima xD Ali meni još bolje xD

I da, Perlon i Polyfill vate nisu isto, Perlon je najlonska vata, Polyfill je poliesterska, koju na sve strane pokušavam da nađem kod nas, ali ne uspevam. Zna li neko gde je mogu naći? Ili, da li je mogu zameniti sa Perlon vatom ili nečim drugim? Tyvek slabo propušta vazduh, medicinske trake takođe, Perlon je takođe sintetička vata i služi za mehaničko iklanjanje nečistoća iz vode akvarijuma, ali ne znam da li dovoljno dobro propušta vazduh.

Pozdrav :mushroom:
9's
rank2
Postovi: 12
Pridružen/a: 29.08.2016, 09:13
Prim. zahvala: 2 puta

Re: PF Classic, Ecuador, Golden Teacher i B+

PostPostao/la 9's » 04.09.2016, 09:38

Izvini, kasno ti odgovaram.
Kejkovi su nesto manji od 2 decilitra, znaci case od 2 deci sam koristio ali su nesto preko polovine pune. Na izgled zavrsile kolonizaciju ali prekjuce, kad sam ih vadio i dunkao, donji deo kejka se vidi da nije lepo koloniziran bio. Oprao se tako reci micelijum. Svejedno, urolao u vermikulit i stavio u fruting chamber.
Odlucio se ja za popcorn jer nisam imao sterilnih spora. A popcorn je jeftin pa i ne bi bila neka steta da to nije uspelo.
Nesto nisam rekao. Barf cakeovi nisu imali ni dodatni sloj suvog verma ni filter vatu bilo kakvu, samo rupe! Isto tako ni popcorn mycelium.
Meni nije jasno, kako taj suvi verm koj treba da bude filter, moze ostati suv kad mi picnemo to u cooker, jer temperatura u tom cookeru dostize 121C tim tera donji sloj koj treba da se sterilise na isparavanje. Ta para kvasi taj gornji sloj verma tako da mislim da taj verm gubi funkciju filtera i zbog te dodatne vlage postaje meta za kako micelijum tako i za druge ne dobrodosle namesnike.

 ! Poruka od: Beyond Ra
pravilnik foruma

Natrag na “Vaši Dnevnici”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.