✄ Kako pravilno odrezati Peyote ✄

Upoznajte magične kaktuse i sukulente te kako ih uzgojiti
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 671 put

✄ Kako pravilno odrezati Peyote ✄

PostPostao/la Red » 23.11.2011, 12:10

[img=float-left]http://www.sbs.utexas.edu/mauseth/researchoncacti/Lophophora%20williamsii-13%20taproot%204%20inch.jpg[/img]Populacija Lophophora williamsii (peyote) je smanjena u velikim područijima Južnog Texasa gdje Pejoters skupljaju/ beru kaktus zbog svojih ceremonija (Native American Church). Razaranje staništa zbog urbanog razvoja samo su pridonjeli sve manjem broju Pejotla, kao i regularna komercionalna berba. Neki berači režu pejotl prenisko (vrlo je teško odrediti gdje je početak korijena a gdje počinje kaktus) pa time osuđuju biljku na propast, prestaje izbacivati nove plodove i na kraju umire.Martin Terry i James D. Mauseth su istražili ovaj problem da bi otkrili na koji način je najbolje brati pejotl a da se on kasnije normalno nastavi razvijat. Zaključili su da je najbolje da se kaktus odreže odmah nakon njegove baze, ostavljajući podzemni dio biljke (uključujući sve ili veći podzemni dio stabljike) u zemlji za regeneraciju nove krune. Njihova tehnika je objašnjena u nastavku.

slika
Kaktus ćemo prerezati poprečno u bazi krune (fotosintetski dio stabljike), odnosno, odrezat u nivou sa zemljom.

slika
Odrezat ćemo paralelno sa površinom zemlje, a odrezana kruna se uklanja od podzemnog djela biljke (koja ostaje u zemlji). Površina reza pokazuje presjek vaskularnog cilindra (prsten od žutog tkiva u blizini centra), centar vaskularnog cilindra, i žućkasto zeleno tkivo kore od stabljike (između vaskularnog prstena i epiderme).

slika
Unutrašnji vanjski rubovi (lijevo) odrezane krune pokazuje vrlo uzak (2-3 mm širok) prsten kore u perimetrima odrezane površine, što ukazaju na to da je rez napravljen taman ispod baze same krune. Odrezani dio, osim parenhime krune, je nešto zelenije boje zbog veće količine klorofila, dok je podzemni (desno) dio biljke više žućkast.

slika
Dvije mlade nove krune niknule su nakon 7,5 mjeseci nakon što je pejotle odrezan.

Ako se peyote reže previše duboko ne ostaje nam ništa na čemu bi kasnije niknule nove krune. Što je bliže zemlji biljka odrezana postoji veća šansa da se oporavi i krene bacat nove kaktuse.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
xarabas
rank6
Postovi: 208
Pridružen/a: 16.09.2010, 15:36
Zahvalio/a: 31 put
Prim. zahvala: 23 puta

Re: ✄ Kako pravilno odrezati Peyote ✄

PostPostao/la xarabas » 23.11.2011, 17:24

Hvala na ovom, Red. Na ovom malom forumu nadjem dosta korisnih stvari i savjeta sto nema na nekim poznatijim mjestima a vecinu toga sam bookmarkao jer ce mi eventualno zatrebati
I'm not in denial, i'm just selective about the reality i choose to accept
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 671 put

Re: ✄ Kako pravilno odrezati Peyote ✄

PostPostao/la Red » 24.11.2011, 07:55

malo malo naletim na nesto zanimljivo, popraceno dobrim slikama, pa prevedem. Mislim si, mozda nekom zatreba a sa druge strane nadopunjujemo forum.
Ako imate bilo kakve ideje za teme, informacije koje vas zanimaju, trazite nesto a ne nalazite...sto god. samo javite na PM, meni treba izazova/ inspiracije za piskaranje, uvijek! :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Kaktusi i Sukulenti: Općenite informacije i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.