Kamenjar

Upoznajte magične kaktuse i sukulente te kako ih uzgojiti
nurse
rank1
Postovi: 9
Pridružen/a: 29.06.2012, 18:49

Kamenjar

PostPostao/la nurse » 14.07.2012, 10:11

Molim sve znalce za pokoji savjet oko pravljenja kamenjara.Naime,dobila sam nekoliko sempervivuma na poklon,te bi za njih i jos neke otporne biljke napravila mjesto u kamenjaru,ali ne znaam kako i odakle da pocnem.Muz mi je iskopao i ogradio dio zemlje 2x2 metra,pa to sad ceka na sljedeci korak.A ne mogu samo nabacati kamenje tu i posaditi biljke :-? :ohnoo: Please,heeeelp :cheesy:
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 671 put

Re: Kamenjar

PostPostao/la Red » 15.07.2012, 17:12

Kamenjar - izrada kamenjara (ovaj tekst se odnosi na kamenjar sa biljkama ali princip vrijedi i za kaktuse, samo što bi zemlja trebala biti više pjeskava i propusna, kao što bi sadili u posudama)

Kamenjar je vrlo dekorativan i vrlo zahvalan ukrasni element vrta jer se na relativno malom prostoru može posaditi veliki broj raznolikih biljaka. Najpovoljniji položaj za izradu kamenjara je osunčana, blaga padina u vrtu, ali se vrlo lijepi kamenjar može napraviti i na potpuno ravnom terenu. U tom slučaju dobro je malo povisiti taj dio vrtne površine, kako bi kamenjar imao što prirodniji izgled. Pošto biljke koje rastu na kamenjaru trebaju puno sunčeve svjetlosti, kamenjar ne treba raditi u blizini visokog raslinja koje će bacati sjenu na nju.

[img=float-left]http://mojcvijet.hr/images/stories/br_018/kamenjar_cr_018_02.gif[/img]Nakon što smo odabrali mjesto u vrtu za izgradnju kamenjare, kolčićima treba označiti obrise njezina vanjskog ruba. Zatim se površina pažljivo očisti od korova, te se postavi donji sloj kamenjare koji će osigurati dobru drenažu i otjecanje oborinskih voda. U tu svrhu najbolje je donji sloj nasipati slojem krupnog šljunka ili otpadnog kamena pomiješanog s vrtnom zemljom.

[img=float-left]http://mojcvijet.hr/images/stories/br_018/kamenjar_cr_018_04.gif[/img]Zatim na tako oblikovanu, dobro utabanu površinu treba postaviti kamenje. Prvo se postavlja ono krupnije, a zatim prema vrhu sve sitnije. Upotrebljavajte uvijek kamenje iste vrste, položite ga širom stranom okrenutom prema dolje i ukopajte, tako da iznad tla viri otprilike 1/3 kamena. Supstrat koji ćete nasuti između kamenja i u koji ćete saditi biljke ne smije biti previše hranjiv i treba biti dobro propusan.

[img=float-left]http://mojcvijet.hr/images/stories/br_018/kamenjar_cr_018_05.gif[/img]Običnoj vrtnoj zemlji možete dodati nešto tresetnog humusa i krupnijeg pijeska ili sitno mljevenog kamena. Polijte supstrat vodom i tek nakon što se zemlja slegne, po potrebi dodajte još zemlje tamo gdje je potrebno, a zatim pristupite sadnji biljaka. Izbor vrsta je zaista velik, a uključuje i patuljaste vrste crnogorice, nisko zimzeleno grmlje, jastučaste trajnice i razne lukovice. Najbolje je biljke s teglama rasporediti po kamenjaru i dobro procijeniti gdje će se koja najbolje uklopiti. Pritom vodite računa da će se neke od njih vjerojatno vrlo brzo raširiti pa im pri sadnji ostavite dovoljno slobodnog prostora. Uokolo posađenih biljaka naspite 1cm debeli sloj šljunka koji će spriječiti isušivanje i ispiranje tla, te onemogućiti rast korova.

Vrlo lijep i atraktivan mali kamenjar brzo i uz malo truda možete napraviti nasred svoga travnjaka.

slika

izvor: http://mojcvijet.hr/content/view/1338/73/

također jedna od ideja za mali kamenjar Izradite biljnu spiralu u vašem vrtu
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Kimera
rank4
Postovi: 107
Pridružen/a: 17.04.2012, 18:26
Zahvalio/a: 8 puta
Prim. zahvala: 18 puta

Re: Kamenjar

PostPostao/la Kimera » 15.07.2012, 17:21

Ovdje još po koja korisni informacija
http://www.zondraart.com/vrt-kamenjari-68
[img=left]http://img395.imageshack.us/img395/8482/forumbannerom.png[/img]
nurse
rank1
Postovi: 9
Pridružen/a: 29.06.2012, 18:49

Re: Kamenjar

PostPostao/la nurse » 18.07.2012, 10:16

Hvala Red na idejama,,,,a u ovu vrtnu spiralu sam se zaljubila.Fantasticna ideja.Bice nesto od toga,slike postavim cim prije ,jer zasadila sam vec saksije sa kaktusima ,alojama i cuvarkuce,pokoji kamen i td.Svaki savjet i kritika su dobrodosli.

Natrag na “Kaktusi i Sukulenti: Općenite informacije i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.