Legendfest (29. - 31. srpnja, 2011.; Pićan, Istra)

Teme koje padaju u zaborav al nemamo srca izbrisat... ne još!
Avatar
Fig
Moderator
Postovi: 498
Pridružen/a: 21.11.2010, 23:53
Zahvalio/a: 48 puta
Prim. zahvala: 112 puta

Legendfest (29. - 31. srpnja, 2011.; Pićan, Istra)

PostPostao/la Fig » 23.04.2011, 18:07

[thumbnail=float-right]http://www.ziid.hr/img/legendfest800.jpg[/thumbnail]I ovog će se ljeta tradicionalno održati šesti po redu festival legendi, mitova i priča Istre u malom srednjovjekovnom istarskom gradiću Pićnu u trajanju od tri dana (29., 30. i 31. srpnja). Kao i svake godine, ove će također biti organizirana posebna tematika koja će se prvenstveno odnositi na gusare, i to na kapetana Morgana koji ima povijesne povezanosti sa istarskim poluotokom. Festival se trebao proširit na još dva dana (1. i 2. srpnja) u Bujama, međutim ništa od toga ove godine, možda nadolazeće.

Festival je spoj multimedijalnog i interaktivnog spoja vremena, stila i prostora. Za vrijeme trajanja festivala, grad Pićan je obučen u stare narodne istarske tkanine kao i njegovi stanovnici, posvuda se čuju zvuci stare istarske melodije, vizuali glagoljice, a na svakome se kutku može osviježiti nepce domaćim vinom. Uz sve to gradićem susrećemo divove, štrige, vile, gusare, mlečane, careve, biskupe, patuljke, bardove i sl. Svaki je prostor, prazna kuća, livada, trg ispunjen raznim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima, te predstavama.

[thumbnail=float-right]http://croatia.hr/Images/t900x600-522/croatia_istra_pican_0001.jpg[/thumbnail]Centralni projekti i predstave odvijaju se na glavnoj pozornici na otvorenom. Tijekom vremena trajanja festivala posebno može biti interesantno djeci koja se mogu uključivati u razne radionice i tako i sami sudjelovati u izvođenju raznih predstava koje pripreme stručni voditelji. Radionice traju po cijele dane. Stariji se ipak mogu pridružiti nekim svojim raznim projektima i čudnovatim umjetnostima u duhu tematika narodnih priča i legendi.

Cilj i svrha ovakvog festivala i druženja je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna, a samim time i starih drevnih istarskih legendi. Posjetitelji mogu saznati ponešto o Istri, njenim običajima, legendama, mitovima, a sve to uz dobro zabavu u fenomenalnom okružju.
Festival je ostao dobro zapažen od lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja koji su kroz prošlogodišnje festivale mogli uživati u raznolikom kulturno umjetničkom programu i prekrasnoj atmosferi koju stvara Pićan.

[thumbnail=float-right]http://www.legendfest.hr/gallery/big/legendfest_image54.jpg[/thumbnail]Teme koje su povezane sa ovogodišnjim održavanjem Legendfesta uključuju kapetana Morgana, kelte, druide, čarobnjake, zmajeve, vile, vilenjake, divove, razne legende i mitove, narodne priče i predaje, te narodnu astrologiju.

Zanimljivo je to da svatko dovoljno entuzijastičan i kreativan može sudjelovati. Doduše, prijave su trajale do 15. travnja ali nebitno o tome, svejedno se može izvrsno zabaviti uz prezentiran trud i maštu drugih. Festival je još mlad te se postepeno ali sigurno razvija u nešto predivno. Svake godine je sve bogatije sa sve više novih ideja i kreativnih dobrovoljaca. Svake se godine nađe i jedna zemlja-partner koja donosi i svoj autohtoni zbir priča i legendi.

Festival organiziraju udruga Val kulture i općina Pićan. Više o samom festivalu, njegovoj povijesti i organiziranju na http://www.valkulture.hr/ i http://www.legendfest.hr

Natrag na “Otpad”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.